Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Arto Vuohelainen

Itse tehdyt porkkanalaatikko, lanttulaatikko ja imelletty perunalaatikko ovat joulupöydän klassikkoja.

Vaikeustaso
Helppo

Joululaatikot

Ainekset

Lanttulaatikko
l
pieniä lanttukuutioita
50
g
huoneenlämpöistä voita
2
tl
suolaa
1
tl
jauhettua valkopippuria
1
dl
korppujauhoja
½
dl
siirappia
dl
kermaa
1
muna
vuoan voiteluun voita
Päälle
korppujauhoja, voita
Porkkanalaatikko
dl
puuroriisiä
5
dl
vahvaa kasvislientä
1
kg
porkkanoita
2
munaa
5
dl
täysmaitoa
raastettua muskottipähkinää
ripaus
jauhettua valkopippuria
Pinnalle
mantelirouhetta, voinokareita
Imelletty perunalaatikko
kg
jauhoisia perunoita
3
rkl
vehnäjauhoja
75
g
huoneenlämpöistä voita
2
tl
suolaa
2
rkl
vaaleaa siirappia
noin 5
dl
täysmaitoa
vuoan voiteluun voita

Työvaiheet

Lanttulaatikko

  1. Lämmitä uuni 150 asteeseen.
  2. Keitä lanttukuutiot vähässä vedessä kypsäksi. Kaada vesi pois.
  3. Lisää lanttukuutioiden joukkoon paloiteltu voi, mausteet, korppujauhot, siirappi ja kerma. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Vatkaa muna kuohkeaksi ja lisää muiden aineiden joukkoon.
  4. Kaada seos voideltuun uunivuokaan (koko noin 2 l). Ripottele päälle korppujauhoja. Lisää pinnalle voinokareita. Paista tunti uunin alatasolla. Peitä foliolla ja jatka paistamista kolme tuntia.

Porkkanalaatikko

  1. Lämmitä uuni 150 asteeseen.
  2. Keitä riisit kypsiksi kasvisliemessä pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja raasta porkkanat. Sekoita raaste kypsän riisin kanssa.
  3. Vatkaa munat yksitellen maitoon. Mausta muskotilla ja pippurilla. Yhdistä munamaito ja riisi-porkkanaseos.
  4. Lusikoi seos voideltuun uunivuokaan (koko noin 2½ l). Laita päälle voinokareita ja mantelirouhetta. Paista uunin alatasolla noin 1½ tuntia. 

Imelletty perunalaatikko

  1. Pese perunat ja keitä kuorineen. Kuori kuumina ja soseuta.
  2. Sekoita ruokalusikallinen vehnäjauhoja soseeseen. Peittele astia ja nosta lämpimään. Lisää parin tunnin päästä toinen lusikallinen jauhoja. Lisää kolmas lusikallinen taas muutaman tunnin päästä.
  3. Sekoita pehmeä voi, suola ja siirappi perunasoseeseen. Lisää niin paljon maitoa, että tulee puuromainen seos. Kaada se voideltuun uunivuokaan (koko noin 2½ l). Vuoan täytyy olla tarpeeksi suuri, sillä laatikko pulpahtelee kypsyessään. Laita päälle voinokareita. Paista 150-asteisen uunin alatasolla noin 3 tuntia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä se foliolla paistamisen loppupuolella. 

Muokattu valmislaatikko

  1. Loihdi kaupan valmislaatikoista omannäköiset ja herkulliset. Lusikoi valmislaatikko kulhoon, lorauta päälle noin ½ desilitraa kermaa ja sekoita hyvin. Lusikoi seos voideltuun uunivuokaan ja ripottele päälle korppujauhoja tai mantelirouhetta.
  2. Tee halutessasi laatikon pintaan koristekuvioita esimerkiksi pikkulusikalla. Nosta pinnalle muutama lusikallinen voita pieninä nokareina. Lämmitä uunissa 175 asteessa kuumaksi. Voit myös lisätä laatikoihin mausteita, kuten jauhettua valkopippuria, raastettua muskottia tai vaikka hieman siirappia makeutta lisäämään.

Kommentit (2)

Makustelija

Muuten oikein kivat reseptit, itselläni vain tuli todella suolaista ja pippurista käyttäessäni lanttulaatikossa annettuja määriä. Tein litran lisää lanttusosetta tasapainottamaan... Porkkanalaatikko ei mulla kypsynyt myöskään tuossa annetussa n. 1.5 tunnissa, paistoin lähemmäksi kolmea? Mitenköhän muilla on nämä reseptit onnistuneet?

Jussi

UUSI

Imelletty lanttulaatikko - Hiukan täsmennetty - korjattu versio.

2 kg lanttuja
1 dl vehnäjauhoja
0,5 l maitoa
2 tl suolaa
50-100 g voita

Kuori lantut ja paloittele reiluiksi kuutioiksi.

Keitä lantut kypsiksi vähässä suolattomassa vedessä.

Soseuta lantut keitinveteen. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä. Vesi tehostaa imeltymistä. Soseen tulee olla jäykähköä muusia. Jäähdytä 75 asteiseksi.

Sekoita 75 asteiseen soseeseen jauhot.

Peitä astia kannella ja anna imeltyä sähköuunissa 75 asteessa noin 3 tuntia. Säädä lämpö 65 asteeseen ja imellä noin 3 tuntia. Jatka imeltämistä muutama tunti tai yön yli 65-70 asteessa. 

Sekoita pari kertaa imeltymisen aikana ja seuraa imeltymisen kehittymistä maistamalla.

Lisää imeltyneen soseen joukkoon suola, sulatettu voi ja maitoa niin paljon, että soseesta tulee puuromaista . Lisämakeutusta ei tarvita. Mausta maun mukaan.

Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Pinnalle korppujauhoa ja voinokareita

Paista 120-150 asteessa 2-3 tuntia.

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Sami Repo
Rasvaiset juustotikut ja sopivasti tulinen salsa ovat täydellinen makupari illanistujaisiin.
Rasvaiset juustotikut ja sopivasti tulinen salsa ovat täydellinen makupari illanistujaisiin.

Rapeiden napostelutikkujen sisältä valuu pehmeää mozzarellaa. Jotta tikut onnistuvat, juuston täytyy olla leivottaessa kylmää.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Mozzarellatikut ja tomaattisalsa

Ainekset

Mozzarellatikut
½
kg
kovaa mozzarellaa
½
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
maissitärkkelystä
1
muna
1
dl
korppujauhoja
½
tl
suolaa
rypsiöljyä paistamiseen
Tomaattisalsa
3
tomaattia
1
punasipuli
½
punainen chili
½
ruukkua korianteria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
hyppysellinen sokeria

Työvaiheet

  1. Tee ensin tomaattisalsa.
  2. Leikkaa tomaatit kuutioiksi. Kuori ja hienonna punasipuli. Halkaise chili, ota siemenet pois ja hienonna. Hienonna korianteri.
  3. Yhdistä kaikki ainekset. Mausta salsa suolalla ja pippurilla. Laita kylmään maustumaan puoleksi tunniksi.
  4. Leikkaa kylmä mozzarella paksuiksi tikuiksi. Laita jääkaappiin odottamaan.
  5. Sekoita vehnäjauhojen joukkoon maissitärkkelys. Vatkaa munan rakenne rikki. Mausta korppujauhot suolalla.
  6. Pyöritä tikut ensin jauhoissa, sitten munassa ja lopuksi kauttaaltaan korppujauhoissa.
  7. Paista tikut kuumalla pannulla reilussa öljyssä niin, että ne saavat kauttaaltaan väriä.
  8. Tarjoa lämpiminä tomaattisalsan kanssa.

 

    Kommentit (0)

    Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
    Imelän kirpeä fudge hemmottelee makeannälkäistä.
    Imelän kirpeä fudge hemmottelee makeannälkäistä.

    Kotikeittiön karkkitehtaassa ei käytetä lisäaineita! Upean kirpeät pihlajanmarjat sekoitetaan sellaisenaan pehmeän fudgen joukkoon. Luvassa on täydellinen makuelämys.

    Annoksia
    60 palaa
    Valmistusaika
    35 min + jäähdytys 6 t
    Vaikeustaso
    Helppo

    Pihlajanmarjafudge

    Ainekset

    1
    tölkki (375 g)
    kondensoitua maitoa
    ½
    dl
    maitoa
    1
    pkt (500 g)
    fariinisokeria
    1
    tl
    vaniljasokeria
    50
    g
    voita
    1
    tl
    vettä
    1
    rkl
    tomusokeria
    ½
    tl
    suolaa
    1
    dl
    pihlajanmarjoja
    (ripaus sormisuolaa)

    Työvaiheet

    1. Yhdistä paksupohjaisessa kattilassa kondensoitu maito, maito, fariinisokeri ja vaniljasokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja anna porista hiljalleen noin 15 minuuttia, kunnes seos sakenee.
    2. Nosta kattila liedeltä ja lisää joukkoon paloiteltu voi. Sekoita, kunnes voi sulaa. Jatka sekoittamista 10 minuuttia, kunnes seos jäähtyy 90-asteiseksi ja paksuuntuu.
    3. Sekoita vesitilkkaan tomusokeri ja lisää se nopeasti sekoittaen fudgeen. Lisää suola ja pihlajanmarjat.
    4. Kaada pehmeä seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Nosta jääkaappiin vähintään kuudeksi tunniksi.
    5. Leikkaa terävällä veitsellä paloiksi.

    Vinkki! Fudge säilyy noin kaksi viikkoa kannellisessa astiassa jääkaapissa.

    Kommentit (0)

    Resepti Anu Brask Kuva Satu Kemppainen
    Värikäs texmex-pelti kelpaa nostaa pöytään sellaisenaan.
    Värikäs texmex-pelti kelpaa nostaa pöytään sellaisenaan.

    Mustapavut ja rapeat bataattilohkot tekevät texmex-vuoasta ihanan täyttävän. Tuoreet tomaatit tuovat raikkautta.

    Annoksia
    4
    Valmistusaika
    30 min
    Vaikeustaso
    Helppo

    Bataatti-cheddar-pelti

    Ainekset

    1
    (n. 700 g)
    bataatti
    1
    prk (285 g)
    mustapapuja
    2
    rkl
    öljyä
    4
    rkl
    taco-maustetta (esim. Santa Maria)
    Juustokastike
    1
    pkt (200 g)
    cheddarjuustoa
    2
    dl
    ruokakermaa
    1
    rkl
    maissitärkkelystä (esim. Maizena)
    1
    tl
    juustokuminaa
    ¼
    tl
    cayennepippuria
    Lisäksi
    1
    avokado
    1
    tomaatti
    1
    punasipuli
    1
    ruukku korianteria
    1
    limetti

    Työvaiheet

    1. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Kuori bataatti ja leikkaa se noin 2 x 4 cm:n paloiksi. Sekoita paloihin 2 rkl öljyä ja reilusti taco-maustetta. Levitä bataatit uunivuokaan ja kypsennä 15 minuuttia, kunnes ne paahtuvat rapeiksi. Valuta pavut ja lisää ne vuokaan bataattien joukkoon. Paista uunissa vielä 10 minuuttia.
    2. Raasta juusto. Kuumenna ruokakerma kattilassa, lisää juusto ja sekoita, kunnes juusto sulaa. Lisää maissitärkkelys ja sekoita tasaiseksi. Kiehauta ja mausta juustokuminalla ja cayennepippurilla.
    3. Halkaise avokado, poista kivi, kuori ja leikkaa paloiksi. Kuutioi tomaatti, hienonna sipuli ja korianteri. Leikkaa limetti lohkoiksi. Levitä lisukkeet bataattivuokaan, lusikoi päälle kastiketta, koristele limetin lohkoilla ja tarjoile lämpimänä.

    Kommentit (1)

    Vierailija

    Hyvää oli

    Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
    Voit tehdä kakun myös isompaan irtopohjavuokaan, jolloin siitä tulee matalampi. Taputtele silloin keksimurska vain vuoan pohjalle.
    Voit tehdä kakun myös isompaan irtopohjavuokaan, jolloin siitä tulee matalampi. Taputtele silloin keksimurska vain vuoan pohjalle.

    Mehevässä jätskikakussa maistuvat mustikat ja lakritsa. Pohjan voi tarvittaessa tehdä gluteenittomista kekseistä.

    Annoksia
    16
    Valmistusaika
    30 min + 5 t pakastaminen
    Vaikeustaso
    Helppo

    Mustikka-lakujäätelökakku

    Ainekset

    Pohja
    200
    g
    digestivekeksejä
    75
    g
    voita
    1
    tl
    raakalakritsijauhetta (Urtekram)
    Täyte
    1
    prk (397 g)
    kondensoitua maitoa
    4
    dl
    kuohukermaa
    noin 2
    tl
    raakalakritsijauhetta
    Mustikkahilloke
    ½
    l
    mustikoita
    ¾
    dl
    sokeria
    1
    rkl
    sitruunamehua
    1
    rkl
    vettä
    Päälle
    mustikoita, lakritseja, lakupalloja ja lakritsijauhetta

    Työvaiheet

    1. Keitä mustikkahilloke. Mittaa mustikat, sokeri, sitruunamehu ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 10 minuuttia. Jäähdytä.
    2. Tee pohja. Murskaa keksit monitoimikoneen leikkuuterällä. Lisää raakalakritsijauhe. Sulata voi ja valuta keksimurskan joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
    3. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 20 cm) pohjan ja reunan väliin. Taputtele keksimurska lusikalla vuoan pohjalle ja reunoille muutaman sentin korkeuteen. Nosta jääkaappiin tai pakastimeen täytteen valmistuksen ajaksi.
    4. Mittaa kondensoitu maito ja kerma kulhoon. Jos jäähdytät kondensoidun maidon jääkaapissa ennen vatkaamista, se vaahtoutuu nopeammin. Vatkaa maito ja kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta lakujauheella ja tarkista maku.
    5. Kaada täyte vuokaan. Tiputtele päälle vajaa puolet mustikkahillokkeesta. Sekoita haarukalla muutamin vedoin, jotta täyte ja hilloke raidoittuvat.
    6. Pakasta vähintään viisi tuntia tai yön yli. Jäätelökakun voi nostaa suoraan pakastimesta tarjolle. Varaa paloitteluun kuitenkin terävä veitsi, jotta keksipohja leikkautuu.
    7. Koristele lakupalloilla ja -jauheella, tuoreilla mustikoilla ja mustikanlehdillä.

    Vinkki!

    Voit tehdä kakun myös isompaan irtopohjavuokaan, jolloin siitä tulee matalampi. Taputtele silloin keksimurska vain vuoan pohjalle.

    Kommentit (2)

    Pikkutarkkako

    Jos vajaa puolet mustikkahillokkeesta tiputellaan täytteen päälle, mihin hillokkeen loppu laitetaan?

    Vierailija

    Mietin juuri samaa, että mihin se toinen puolikas pannaan.