Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Arto Vuohelainen

Itse tehdyt porkkanalaatikko, lanttulaatikko ja imelletty perunalaatikko ovat joulupöydän klassikkoja.

Vaikeustaso
Helppo

Joululaatikot

Ainekset

Lanttulaatikko
l
pieniä lanttukuutioita
50
g
huoneenlämpöistä voita
2
tl
suolaa
1
tl
jauhettua valkopippuria
1
dl
korppujauhoja
½
dl
siirappia
dl
kermaa
1
muna
vuoan voiteluun voita
Päälle
korppujauhoja, voita
Porkkanalaatikko
dl
puuroriisiä
5
dl
vahvaa kasvislientä
1
kg
porkkanoita
2
munaa
5
dl
täysmaitoa
raastettua muskottipähkinää
ripaus
jauhettua valkopippuria
Pinnalle
mantelirouhetta, voinokareita
Imelletty perunalaatikko
kg
jauhoisia perunoita
3
rkl
vehnäjauhoja
75
g
huoneenlämpöistä voita
2
tl
suolaa
2
rkl
vaaleaa siirappia
noin 5
dl
täysmaitoa
vuoan voiteluun voita

Työvaiheet

Lanttulaatikko

  1. Lämmitä uuni 150 asteeseen.
  2. Keitä lanttukuutiot vähässä vedessä kypsäksi. Kaada vesi pois.
  3. Lisää lanttukuutioiden joukkoon paloiteltu voi, mausteet, korppujauhot, siirappi ja kerma. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Vatkaa muna kuohkeaksi ja lisää muiden aineiden joukkoon.
  4. Kaada seos voideltuun uunivuokaan (koko noin 2 l). Ripottele päälle korppujauhoja. Lisää pinnalle voinokareita. Paista tunti uunin alatasolla. Peitä foliolla ja jatka paistamista kolme tuntia.

Porkkanalaatikko

  1. Lämmitä uuni 150 asteeseen.
  2. Keitä riisit kypsiksi kasvisliemessä pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja raasta porkkanat. Sekoita raaste kypsän riisin kanssa.
  3. Vatkaa munat yksitellen maitoon. Mausta muskotilla ja pippurilla. Yhdistä munamaito ja riisi-porkkanaseos.
  4. Lusikoi seos voideltuun uunivuokaan (koko noin 2½ l). Laita päälle voinokareita ja mantelirouhetta. Paista uunin alatasolla noin 1½ tuntia. 

Imelletty perunalaatikko

  1. Pese perunat ja keitä kuorineen. Kuori kuumina ja soseuta.
  2. Sekoita ruokalusikallinen vehnäjauhoja soseeseen. Peittele astia ja nosta lämpimään. Lisää parin tunnin päästä toinen lusikallinen jauhoja. Lisää kolmas lusikallinen taas muutaman tunnin päästä.
  3. Sekoita pehmeä voi, suola ja siirappi perunasoseeseen. Lisää niin paljon maitoa, että tulee puuromainen seos. Kaada se voideltuun uunivuokaan (koko noin 2½ l). Vuoan täytyy olla tarpeeksi suuri, sillä laatikko pulpahtelee kypsyessään. Laita päälle voinokareita. Paista 150-asteisen uunin alatasolla noin 3 tuntia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä se foliolla paistamisen loppupuolella. 

Muokattu valmislaatikko

  1. Loihdi kaupan valmislaatikoista omannäköiset ja herkulliset. Lusikoi valmislaatikko kulhoon, lorauta päälle noin ½ desilitraa kermaa ja sekoita hyvin. Lusikoi seos voideltuun uunivuokaan ja ripottele päälle korppujauhoja tai mantelirouhetta.
  2. Tee halutessasi laatikon pintaan koristekuvioita esimerkiksi pikkulusikalla. Nosta pinnalle muutama lusikallinen voita pieninä nokareina. Lämmitä uunissa 175 asteessa kuumaksi. Voit myös lisätä laatikoihin mausteita, kuten jauhettua valkopippuria, raastettua muskottia tai vaikka hieman siirappia makeutta lisäämään.

Kommentit (1)

Makustelija

Muuten oikein kivat reseptit, itselläni vain tuli todella suolaista ja pippurista käyttäessäni lanttulaatikossa annettuja määriä. Tein litran lisää lanttusosetta tasapainottamaan... Porkkanalaatikko ei mulla kypsynyt myöskään tuossa annetussa n. 1.5 tunnissa, paistoin lähemmäksi kolmea? Mitenköhän muilla on nämä reseptit onnistuneet?

Joulun suursyömingit alkavat olla takana ja suklaarasioista pohja pilkottaa. Mutta hetki vielä!

Vanhaan tapaan kuuluu kerran vielä, pojat -meininki: loppiaisena katetaan uudestaan juhlat pöytään.

Kolmen itämaan tietäjän uskotaan saapuneen katsomaan Jeesusta loppiaisena, jonka vuoksi kyseessä on kirkollinen juhlapyhä. Teemaan sopiva tarjoilu on Kolmen kuninkaan torttu, joka tunnetaan...

Vaikeustaso
Helppo

Kolmen kuninkaan torttu

Ainekset

500
g
valmista voitaikinaa
Täyte:
125
g
voita
125
g
mantelimassaa
2
dl
tomusokeria
1
kananmunaa
rkl
maissijauhoa

Työvaiheet

  1. Kauli taikinasta kaksi ruokalautasen kokoista pyöreää levyä. Tee toisesta vähän toista suurempi. Nosta pienempi levy pohjaksi pellille, jolla on leivinpaperi.
  2. Sekoita täytteen ainesosat vatkaimella. Säästä vähän munaa voiteluun. Levitä täyte päälle muutoin, mutta jätä reunoille kolmisen senttiä tyhjää. Taivuta pohjalevyn reunaa ylös noin 1,5 senttiä. Nosta kansilevy päälle ja taita sen reunat tortun alle. Painele reunat hyvin kiinni haarukalla. Pidä torttua viileässä hetki ennen paistamista.
  3. Voitele torttu kananmunalla. Vedä veitsellä pintaan kevyt ristikkokuvio.
  4. Paista torttua 200 asteessa 30 minuuttia. Siivilöi jäähtyneen kakun pinnalle tomusokeria.
  5. Kakkua tarjoillessa sopivaa kuunneltavaa joulumusiikkilevyltä olisi Kolmen kuninkaan marssi.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Pia Inberg
Vaikeustaso
Helppo

Uunijuusto

Ainekset

5
l
maitoa
2
l
piimää
1
rkl
väkiviinaetikkaa
50
g
voita
2-3
tl
suolaa
2
rkl
vehnäjauhoja
3
munaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna maito hiljakseen kiehumapisteeseen. Varo pohjaanpalamista.
  2. Lisää hapan piimä vähitellen, hitaasti sekoittaen. Vedä juustomassaa kattilan keskelle ja tiputa reunalle jäävään heraan etikka. Älä sekoita enää. Kuumenna seos uudelleen kiehumapisteeseen. 
  3. Nosta kattila liedeltä ja anna seoksen levätä kannen alla 15 minuuttia.
  4. Siivilöi juustomassa herasta ja valuta hyvin. Lisää juustomassaan voi paloina sekä suolaa maun mukaan. Jäähdytä viileähköksi.
  5. Lisää lopuksi jauhot ja munat, joiden rakenne on sekoitettu rikki.
  6. Kaada juusto voideltuun, noin litran vetoiseen uunivuokaan. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla, kunnes juusto on kauniin ruskeaa.

Vinkki! Säästä hera. Sen voi pakastaa ja käyttää leivontaan maidon tai veden sijaan.

Kommentit (0)

Resepti Minna Mercke Schmidt kuva istockphoto

Piparkakkutaloon ja muihin piparikoristeisiin käytettävän taikinan tulee olla tavallista taikinaa jämäkämpää. 

Piparkakkutalotaikina pitää paistettaessa muotonsa, sillä se ei paisu uunissa yhtä paljon kuin tavallinen piparitaikina. Taikinaa on myös helppo kaulita. Valmista taikina päivää tai kahta ennen osien paistamista, jotta taikina ehtii varmasti jähmettyä.

Vaikeustaso
Helppo

Piparkakkutaikina askartelua ja talon rakennusta varten

Ainekset

400
g (4¾ dl)
sokeria
400
g (2¾ dl)
siirappia
200
g
voita
1
kg (n. 15½ dl)
vehnäjauhoja
2
tl
jauhettua inkivääriä
2
tl
jauhettua neilikkaa
2
tl
jauhettua kanelia
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Kiehauta sokeri, siirappi ja voi paksupohjaisessa kattilassa. Sekoita kuivat ainekset ja vesi monitoimikoneessa. Kaada joukkoon lämmin sokeri-siirappi-voiseos. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Anna taikinan odotella huoneenlämmössä, muovikelmun alla, seuraavaan päivään.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli taikina jauhotulla pöydällä. Voit kaulia taikinaa myös leivinpaperin päällä. Painele pipareita muotilla, nosta pellille ja paista uunin keskitasolla 8–9 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Elvi Rista
Annoksia
12 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Joulumuffinit

Ainekset

2
dl
tummaa siirappia
1
rkl
piparkakkumaustetta
200
g
voita tai margariinia
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
50
g
valkosuklaata
1
dl
rusinoita
½
dl
maizenaa
1
tl
soodaa
Koristelu
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Mittaa siirappi ja mausteet teräskattilaan. Kiehauta. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Paloittele rasva ja sulata kuumassa siirappiseoksessa. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä haaleaksi.
  2. Sekoita munat siirappi-rasvaseokseen. Yhdistä vehnäjauhot, paloiteltu suklaa, rusinat, maissijauhot ja sooda. Lisää taikinaan. Lusikoi taikina muffinivuokiin, jätä yläreunaan kohoamisvaraa.
  3. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Siivilöi ennen tarjoilua pinnalle vielä tomusokeria. Tarjoa glögin kanssa.

Vinkki! Soodan voi korvata leivinjauheella. Käytä tällöin 2 tl leivinjauhetta. Maizenan voi korvata perunajauhoilla.

Kommentit (0)