Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Arto Vuohelainen

Kun joulukinkun peittelee hunajaisella hunnulla, siihen tulee ihana makea aromi. Kinkku katoaa pöydästä vauhdilla!

Näin kuorrutat kinkun hunajaisesti

Ainekset

Hunajahuntu
2
rkl
vahvaa sinappia
3
rkl
korppujauhoja
1-2
rkl
juoksevaa hunajaa
kokonaisia neilikoita

Työvaiheet

  1. Ota kinkku sulamaan hyvissä ajoin ennen paistamista. Pieni kinkku sulaa jääkaapissa 1–2 päivässä, iso 3–4 päivässä. Kinkusta irtoaa nestettä sulamisen aikana, joten laita se astiaan.
  2. Paina lihalämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan, ei kuitenkaan luuhun. Kinkun sisälämpötila saa olla 4–10 astetta ennen uuniin laittamista.
  3. Lämmitä uuni 200 asteeseen.Paista kinkkua 40–60 minuuttia. Laske uunin lämpö 100–125 asteeseen ja jatka paistamista, kunnes kinkun sisälämpö on 75–77 astetta. Paistoaika on noin tunti per kilo.

Hunajahuntu

  1. Irrota kypsästä, paistetusta kinkusta kamara ja osa silavaa.
  2. Voitele kinkun pinta sinapilla.
  3. Ripottele päälle korppujauhot.
  4. Valuta päälle hunajaa ohuena nauhana. Painele kinkun pintaan halutessasi vielä neilikoita.
  5. Kuorruta kinkkua 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Jukka Rapo
Vaikeustaso
Helppo

Raputähdet

Ainekset

1
pkt
torttutaikinalevyjä
1
muna voiteluun
Täyte
1
prk (200 g)
ranskankermaa
1
dl
turkkilaista jogurttia
katkarapuja tai jokiravun pyrstöjä tilliliemessä
tilliä
1
rkl
Dijon-sinappia

Työvaiheet

  1. Sulata taikinalevyjä hieman. Ota piparkakkumuotilla taikinasta tähtiä ja nosta ne leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele tähdet munalla ja paista 225 asteessa uunin keskitasolla 5–8 minuuttia. Tähtien pitää olla vaaleanruskeita ja pulleita. Jäähdytä.
  2. Paina sormella pyöreä reikä tähden keskelle ja muotoile se reilusti teelusikan kokoiseksi.
  3. Tee täyte. Vaahdota ranskankermaa hieman. Sekoita se jogurtin kanssa. Mausta tillisilpulla ja sinapilla.
  4. Valuta ravut. Laita reilusti täytettä jokaisen tähden koloon vähän ennen tarjoilua. Nosta pari rapua päälle koristeeksi.

Kommentit (0)

Resepti Miia Seppälä Kuva Sari Rantanen

Helppo piparijuustokakku maistuu ihanasti kanelilta ja suklaalta ja odottaa sopivaa herkkuhetkeä kätevästi pakastimessa.

Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + 6 t
Vaikeustaso
Helppo

Jäädytetty piparijuustokakku

Ainekset

Pohja
150
g
piparkakkuja
75
g
voita tai margariinia
Täyte
200
g
maitosuklaata
2
dl
kermaa
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
200
g
rahkaa
1
dl
sokeria
2
tl
kanelia
2
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Murskaa piparit esimerkiksi kaulimella vahvassa muovipussissa hienoiksi murusiksi. Yhdistä murut ja sula voi.
  2. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Taputtele voi-pipariseos pohjalle tasaiseksi kakkupohjaksi. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.
  3. Palastele suklaa kulhoon. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa alhaisella teholla välillä sekoittaen. Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi.
  4. Sekoita keskenään loput täytteen ainekset. Kaada mukaan hieman jäähtynyt sula suklaa. Lisää kermavaahto varovasti käännellen massan joukkoon.
  5. Kaada massa vuokaan pohjan päälle ja tasoita. Pakasta kakku vähintään kuudeksi tunniksi tai tarpeen mukaan. 
  6. Ota kakku sulamaan noin 20 minuuttia ennen tarjoilua, jotta se ehtii hieman pehmetä. Koristele kakku vaikkapa suklaarouheella, valmiilla marengeilla ja kinuskikastikkeella.

Resepti on julkaistu alun perin Miia Seppälän kirjassa Kanelin tuoksua ja tähtinauhaa (2017, Moreeni). Miia Seppälän perheen jouluiseen kotiin voit kurkistaa Kodin Kuvalehdessä 24/2017.

Kommentit (0)

Teksti Kiia Renko, kuva Arto Vuohelainen, resepti Marja Hautamäki, Oulu
Vaikeustaso
Helppo

Porkkanalaatikko

Ainekset

2
kg
porkkanaa
Riisipuuro
2
dl
vettä
2
dl
puuroriisiä
1
tl
suolaa
1
l
maitoa
Lisäksi
4
rkl
siirappia
1–2
tl
suolaa
lusikan kärjellinen
valkopippuria
(lusikan kärjellinen
jauhettua muskottipähkinää)
loraus
kuohukermaa
3
munaa
Pinnalle
korppujauhoja
muutama
voinokare

Työvaiheet

  1. Keitä kuoritut, paloitellut porkkanat vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois ja soseuta porkkanat.
  2. Keitä riisipuuro. Kiehauta ensin vesi. Lisää riisiryynit ja anna niiden imeä vesi pienellä lämmöllä. Lisää maitoa vähän kerrallaan ja sekoita puuroa silloin tällöin. Pidä lämpö pienellä, jotta puuro ei pala pohjaan. Tarkista riisipussista kypsymisaika.
  3. Lisää jäähtyneeseen puuroon soseutetut porkkanat ja muut aineet ja sekoita hyvin vatkaten. Kaada voideltuihin vuokiin. Lisää pinnalle korppujauhoja ja muutama voinokare.
  4. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 1½ tuntia.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva iStockphoto
Paras lanttulaatikko syntyy lantuista, joissa on häivähdys lilaa.
Paras lanttulaatikko syntyy lantuista, joissa on häivähdys lilaa.

Tee lanttusose hyvissä ajoin pakkaseen ja paista se jouluaattona.

Vaikeustaso
Helppo

Lanttulaatikko

Ainekset

kg
lanttuja
½
dl
korppujauhoja
3
dl
kermaa
¼–½
muskottipähkinää
1–3
tl
suolaa
3–4
rkl
siirappia
(2
rkl
sitruunamehua)
3
munaa
Pinnalle
korppujauhoja
voita

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele lantut. Keitä pehmeiksi. Valuta ja soseuta.
  2. Turvota korppujauhoja kermassa 10 minuuttia. Sekoita seos tasaiseksi.
  3. Sekoita kaikki aineet jäähtyneeseen lanttuseokseen.
  4. Kaada ruoka voideltuun, 2 litran vetoiseen uunivuokaan. Täytä vuoka puolilleen.
  5. Ripottele pinnalle korppujauhoja.
  6. Painele lusikalla koristesyvennyksiä pintaan ja lisää muutama voinokare.
  7. Paista 150 asteessa uunin alatasolla 1 ½–2 tuntia.

Kommentit (0)