Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg

Joulupöytä ilman rosollia on monelle kuin talo ilman aitan polulla kävelevää emäntää.

Vaikeustaso
Helppo

Rosolli

Ainekset

2-3
etikkapunajuurta
2
keitettyä porkkanaa
2-3
keitettyä perunaa
1
maustekurkku
1
punasipuli
1
iso omena
1
tl
rouhittua mustapippuria
1
dl
persiljasilppua
Kastike
2
dl
kuohukermaa
1
rkl
omenaviinietikkaa
suolaa maun mukaan
ripaus
valkopippuria
1
rkl
etikkapunajuurien lientä

Työvaiheet

  1. Kuutioi kasvikset. Sekoita ne varovasti mustapippurin ja persiljan kanssa.
  2. Vaahdota kerma hyvin löysäksi vaahdoksi. Lisää muut aineet sekaan.
  3. Tarjoa rosolli ja kastike erikseen tai sekoita kastike varovasti rosollin joukkoon juuri ennen tarjoamista.

Vinkki! Älä keitä kasviksia liian kypsiksi. Muuten ne muussaantuvat herkästi salaatissa.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Voit tehdä kakun myös isompaan irtopohjavuokaan, jolloin siitä tulee matalampi. Taputtele silloin keksimurska vain vuoan pohjalle.
Voit tehdä kakun myös isompaan irtopohjavuokaan, jolloin siitä tulee matalampi. Taputtele silloin keksimurska vain vuoan pohjalle.

Mehevässä jätskikakussa maistuvat mustikat ja lakritsa. Pohjan voi tarvittaessa tehdä gluteenittomista kekseistä.

Annoksia
16
Valmistusaika
30 min + 5 t pakastaminen
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-lakujäätelökakku

Ainekset

Pohja
200
g
digestivekeksejä
75
g
voita
1
tl
raakalakritsijauhetta (Urtekram)
Täyte
1
prk (397 g)
kondensoitua maitoa
4
dl
kuohukermaa
noin 2
tl
raakalakritsijauhetta
Mustikkahilloke
½
l
mustikoita
¾
dl
sokeria
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
vettä
Päälle
mustikoita, lakritseja, lakupalloja ja lakritsijauhetta

Työvaiheet

  1. Keitä mustikkahilloke. Mittaa mustikat, sokeri, sitruunamehu ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 10 minuuttia. Jäähdytä.
  2. Tee pohja. Murskaa keksit monitoimikoneen leikkuuterällä. Lisää raakalakritsijauhe. Sulata voi ja valuta keksimurskan joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
  3. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 20 cm) pohjan ja reunan väliin. Taputtele keksimurska lusikalla vuoan pohjalle ja reunoille muutaman sentin korkeuteen. Nosta jääkaappiin tai pakastimeen täytteen valmistuksen ajaksi.
  4. Mittaa kondensoitu maito ja kerma kulhoon. Jos jäähdytät kondensoidun maidon jääkaapissa ennen vatkaamista, se vaahtoutuu nopeammin. Vatkaa maito ja kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta lakujauheella ja tarkista maku.
  5. Kaada täyte vuokaan. Tiputtele päälle vajaa puolet mustikkahillokkeesta. Sekoita haarukalla muutamin vedoin, jotta täyte ja hilloke raidoittuvat.
  6. Pakasta vähintään viisi tuntia tai yön yli. Jäätelökakun voi nostaa suoraan pakastimesta tarjolle. Varaa paloitteluun kuitenkin terävä veitsi, jotta keksipohja leikkautuu.
  7. Koristele lakupalloilla ja -jauheella, tuoreilla mustikoilla ja mustikanlehdillä.

Vinkki!

Voit tehdä kakun myös isompaan irtopohjavuokaan, jolloin siitä tulee matalampi. Taputtele silloin keksimurska vain vuoan pohjalle.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Käytä koristeluun vain kukkia, joiden myrkyttömyydestä olet varma. Voit myös suojata varret foliolla.
Käytä koristeluun vain kukkia, joiden myrkyttömyydestä olet varma. Voit myös suojata varret foliolla.

Kun hienostunut ja hillitty ruusu kohtaa kirpeän raparperin, lopputulos on suurta makujuhlaa.

Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
2 t + 2 t vetäytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gluteeniton ruusu-raparperikakku

Ainekset

4
munaa
dl
sokeria
1
dl
maissitärkkelystä
1
dl
hienojakoisia riisijauhoja (Risenta)
1
tl
leivinjauhetta
Vuokaan
voita
gluteenittomia korppujauhoja
Raparperi-ruusutäyte
200
g
raparperia
½
dl
sokeria
½
dl
vettä
1
prk (120 g)
ruusunterälehtihilloa (Finnish Plant)
Vaniljavaahto
1
prk (2½ dl)
vaahtoutuvaa kasvirasvavalmistetta (Flora Vispi)
2
rkl
vaniljakreemijauhetta (Milletti)
Pinnalle
2
prk (à 2½ dl)
vaahtoutuvaa kasvirasvavalmistetta (Flora Vispi)
3
rkl
vaniljakreemijauhetta
1
rkl
sokeria
tippa punaista geeliväriä (Dr. Oetker)

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon. Sekoita varovasti käännellen tasaiseksi.
  2. Voitele ja korppujauhota 2 litran vetoinen, tasapohjainen vuoka (halkaisija 20 cm). Levitä taikina vuokaan ja tasoita pinta. Kypsennä kakkupohjaa 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 35 minuuttia.
  3. Kumoa kakku vuoasta hieman jäähtyneenä. Anna jäähtyä.
  4. Valmista raparperitäyte. Puhdista, kuori ja paloittele raparperit. Kumoa ne kattilaan. Lisää vesi ja sokeri. Keitä ilman kantta pari minuuttia, kunnes raparperit ovat pehmeitä mutta vielä napakoita. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä. Valuta raparperit siivilässä toisen astian päällä. Säilytä myös liemi.
  5. Yhdistä valutetut raparperit ja ruusuhillo.
  6. Vatkaa kermavalmiste kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi. Lisää vatkaamisen aikana vaniljakreemijauhe yksi lusikallinen kerrallaan.
  7. Leikkaa pohja sahalaitaisella veitsellä kolmeen osaan. Nosta alin levy tarjoiluvadille. Asettele vadin reunoille leivinpaperisuikaleet, jotka voit vetäistä kakun alta pois ennen viimeistelyä.
  8. Levitä alimman levyn päälle puolet ruusu-raparperitäytteestä ja vaniljavaahdosta. Nosta päälle toinen kakkulevy ja täytä samoin. Nosta pinnalle päällimmäinen kakkulevy. Sivele halutessasi kevyesti raparperien keittämisestä irronneella liemellä.
  9. Peitä kakku kelmulla ja nosta tarvittaessa päälle kevyt leikkuulauta tasaamaan pintaa. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa ainakin kaksi tuntia.
  10. Vatkaa pinnalle tuleva kermavalmiste kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vatkaamisen aikana vaniljakreemijauhe yksi lusikallinen kerrallaan. Mausta sokerilla.
  11. Levitä ohut kerros vaahtoa kakun päälle ja reunoille.
  12. Kiinnitä pursotinpussiin iso tähtitylla. Kaunein pursotus tulee tyllalla, jonka sakarat ovat suljetut eivätkä avonaiset.
  13. Vedä pieni määrä punaista geeliväriä veitsellä ohuiksi, huolimattomiksi viiruiksi pussin sisälaidoille. Varo laittamasta liikaa väriä, sillä hento sävytys toimii ruusukuviossa parhaiten. Lusikoi vaahto pursotuspussiin.
  14. Pursota isoja ruusuja kakun reunoille ja päälle: Aloita pursottaminen kuvion keskeltä, jolloin kuvion ulkoreunat jäävät koholle. Täytä aukot pursottamalla pieniä ruusukkeita.
  15. Säilytä kakku jääkaapissa kuvun alla.

Vinkkejä!

Ruusu-raparperikakun pohjat voi leipoa kaksi päivää etukäteen. Säilytä ne leivinpaperilla ja -liinalla peitettynä huoneenlämmössä. Kakku kannattaa täyttää päivää ja kuorruttaa juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (1)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Vanhat jälkiruoka- ja kahvilusikat sopivat lusikkaleipien tekemiseen parhaiten, koska niiden pesä on melko syvä.
Vanhat jälkiruoka- ja kahvilusikat sopivat lusikkaleipien tekemiseen parhaiten, koska niiden pesä on melko syvä.

Juhlien odotetuin herkkupala on perinteinen lusikkaleipä. Voit leipoa pikkuleivät valmiiksi jo viikkoa ennen H-hetkeä.

Annoksia
30 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Perinteiset lusikkaleivät + 3 muunnelmaa

Ainekset

200
g
voita
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Väliin
200
g
vadelmamarmeladia
Pinnalle
1
dl
hienoa kidesokeria
2
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi kattilassa. Anna kiehua ilman kantta hyvin miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia, kunnes rasvasulan vaahto on laskenut ja voin väri muuttuu kullankeltaiseksi. Sekoita joukkoon sokeri ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  2. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos voi-sokeriseokseen. Sekoita tasaiseksi.
  3. Painele taikinaa jälkiruokalusikan pesään. Tasoita sormella ja vetäise taikina kupera puoli ylöspäin leivinpaperin päälle pellille. Paista 175 asteessa 8-12 minuuttia. Paistoaika riippuu pikkuleipien koosta. Tarkkaile, etteivät ne pääse palamaan. Vetäise valmiit pikkuleivät leivinpaperin avulla tasaiselle alustalle ja anna jäähtyä.
  4. Levitä pikkuleivän sileälle puolelle hilloa. Paina hillon päälle täyttämätön pikkuleipä. Kierittele valmiit lusikkaleivät vaniljasokerilla maustetussa sokerissa.

Vaihtelun vuoksi – 3 uutta makua!

Pienet ruusulusikkaleivät

Muotoile lusikkaleivät pienten teelusikoiden avulla. Paista varovasti 175-asteisessa uunissa. Jos pikkuleivät ovat kovin pieniä, paistoaikaa kannattaa tarkkailla viidestä minuutista alkaen. Levitä lusikkaleipien väliin ruusunterälehtihilloa. Sokeroi.

Omenalusikkaleivät

Mausta lusikkaleipien taikina teelusikallisella vaniljasokeria ja kanelia. Levitä valmiiden pikkuleipien väliin omenamarmeladia. Kierittele ne kanelilla maustetussa sokerissa. Lisää tarjoiluvadille koristeeksi omenankukka tai pari.

Sitruunaiset lusikkaleivät

Mausta taikina teelusikallisella sitruunankuoriraastetta. Levitä valmiiden pikkuleipien väliin lemon curdia. Lisää hienoksi hakattua sitruunankuorta myös päälle tulevaan sokeriseokseen.

Kommentit (1)

Vierailija

Levisivät pellille kuin normaalit keksit, mikähän voisi olla syynä? Kaikki välivaiheet tein huolellisesti juuri kyseisiä aineita ym. käyttäen. Hyvältähän nuo varmasti maistuvat siitä huolimatta, mutta ulkonäköä ei voi lusikkaleiväksi kuvailla...

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Himotuimpia tarjottavia ovat pienet suolaiset, joita voi syödä sormin.
Himotuimpia tarjottavia ovat pienet suolaiset, joita voi syödä sormin.

Riittoisa pecorinopiirakka yhdistää keksin ja suolaisen piirakan herkullisuuden samaan suupalaan.

Annoksia
64 palaa
Valmistusaika
1 t + 2 t marinoituminen
Vaikeustaso
Helppo

Pecorinopiirakka

Ainekset

Pohja
200
g
voita
4
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2–3
rkl
kylmää vettä
Täyte
4
munaa
3
dl
kuohukermaa
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
mustapippuria
200
g
pecorinojuustoa raastettuna
Pinnalle
1
pkt (150 g)
pehmeää vuohenjuustoa
Pikkelöidyt retiisit
250
g
retiisejä
2
dl
vettä
1
dl
sokeria
½
dl
valkoviinietikkaa

Työvaiheet

  1. Paloittele kylmä voi monitoimikoneen kulhoon. Lisää jauhot, leivinjauhe ja suola. Aja leikkuuterällä muruiksi ja lisää vesi koneen käydessä. Anna koneen käydä, kunnes taikina pyörii kulhossa pallona. Voit tehdä taikinan myös nyppimällä voin sekä kuivat aineet ja lisäämällä joukkoon veden.
  2. Kauli taikina leivinpaperin päälle arkin kokoiseksi levyksi jauhoja apuna käyttäen. Vetäise pohja leivinpaperin avulla pellille. Pistele pohjaa haarukalla ja esipaista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
  3. Viimeistele sillä aikaa täyte. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää kerma, sitruunamehu ja pippuri. Sekoita joukkoon juustoraaste. Kaada seos esipaistetun pohjan päälle. Jatka paistamista 200-asteisessa uunissa 17–20 minuuttia. Jäähdytä.
  4. Tee pikkelöidyt retiisit. Yhdistä vesi, sokeri ja etikka. Huuhdo retiisit hyvin, poista huonokuntoiset lehdet ja säästä halutessasi pieni naatti. Lohko retiisit ja upota ne pikkeliliemeen. Anna marinoitua pari tuntia.
  5. Leikkaa täysin jäähtynyt piirakka 8 x 8 palaan. Annostele pehmeä vuohenjuusto pursotinpussiin ja leikkaa pussin kulma irti. Pursota tippa vuohenjuustoa kunkin piirakkapalan päälle. Juuston tarkoitus on vain liimata retiisit koristeeksi piirakan päälle.
  6. Asettele retiisit vuohenjuuston päälle. Tarjoa pieninä suolapaloina.

Vinkki!

Voit tehdä piirakan hyvin kahta päivää ennen tarjoilua. Säilytä se jääkaapissa mieluiten leikkaamattomana, pellillään kelmulla peitettynä. Piirakka leikkautuu kylmänä parhaiten eivätkä sen reunat käpristy.

Kommentit (0)