Vaikeustaso
Helppo

Anis-snapsi

Ainekset

1
plo
(0,35 l) kirkasta alkoholia
4
kpl
tähtianista
2
kpl
kanelitankoa

Työvaiheet

Mausta juoma muutama päivä ennen tarjoilua tähtianiksella ja kanelilla. Laita pullo pakastimeen kylmettymään. Tarjoa snapsi jääkylmänä kalapöydän antimien kanssa.

Vinkki! Poista mausteet pullosta jouluaterian jälkeen, muuten maku muuttuu helposti kitkeräksi.

Resepti Anu Brask Kuva Panu Pälviä
Tryffelilumiukko viihtyy parhaiten jääkaapissa.
Tryffelilumiukko viihtyy parhaiten jääkaapissa.

Anna lahjaksi yksi makoisa tryffelilumiukko tai vaikka kokonainen armeija.

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tryffelilumiukot

Ainekset

1
iso pkt (240 g)
täytekeksejä (esim. Oreo)
1
ps (200 g)
pehmeitä kuivattuja viikunoita
1
pkt (200 g)
suklaatuorejuustoa (esim. Valio)
¼
tl
kanelia
2
pss (à 100 g)
Choco cover -valkosuklaakuorrutetta (Dr Oetker)
Lisäksi
valkosuklaahippuja neniksi
tummia kakunkoristehelmiä silmiksi ja suuksi

Työvaiheet

  1. Murusta keksit tehosekoittimessa. Hienonna viikunat ja lisää tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi. Lisää tuorejuusto ja kaneli. Käytä konetta, kunnes taikina on tasaista.  
  2. Muotoile käsin 20 palloa. Lumiukon alaosa saa olla hieman isompi kuin yläosa.
  3. Levitä pala voipaperia laakeaan vuokaan tai tarjottimelle. Aseta taikinapallot alustalle rinnakkain ja pakasta vähintään 30 minuuttia.
  4. Sulata yksi valkosuklaakuorrutepussi kerrallaan pussin ohjeen mukaan. Kaada sula kuorrute pieneen kulhoon. Dippaa keksipallot kuorrutteeseen yksi kerrallaan kahden haarukan avulla. Valuta ylimääräinen kuorrute kulhon päällä ja laita tryffeli voipaperille jähmettymään.
  5. Sulata toinen pussi kuorrutetta ja kuorruta pallot uudelleen, jotta valkoisesta pinnasta tulee peittävä.  
  6. Pistele lumiukoille silmät ja suut koristehelmistä sekä nenät suklaahipuista heti toisen kuorrutekierroksen jälkeen. Kuorrute kovettuu lohkeavaksi melko pian. Liimaa lumiukkojen kaksi palloa yhteen lusikankärjellisellä kuorrutetta.
  7. Laita tryffelit jääkaappiin, kunnes kuorrutus on kova. Säilytä lumiukkoja jääkaapissa.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Jukka Rapo
Vaikeustaso
Helppo

Raputähdet

Ainekset

1
pkt
torttutaikinalevyjä
1
muna voiteluun
Täyte
1
prk (200 g)
ranskankermaa
1
dl
turkkilaista jogurttia
katkarapuja tai jokiravun pyrstöjä tilliliemessä
tilliä
1
rkl
Dijon-sinappia

Työvaiheet

  1. Sulata taikinalevyjä hieman. Ota piparkakkumuotilla taikinasta tähtiä ja nosta ne leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele tähdet munalla ja paista 225 asteessa uunin keskitasolla 5–8 minuuttia. Tähtien pitää olla vaaleanruskeita ja pulleita. Jäähdytä.
  2. Paina sormella pyöreä reikä tähden keskelle ja muotoile se reilusti teelusikan kokoiseksi.
  3. Tee täyte. Vaahdota ranskankermaa hieman. Sekoita se jogurtin kanssa. Mausta tillisilpulla ja sinapilla.
  4. Valuta ravut. Laita reilusti täytettä jokaisen tähden koloon vähän ennen tarjoilua. Nosta pari rapua päälle koristeeksi.

Kommentit (0)

Resepti Miia Seppälä Kuva Sari Rantanen

Helppo piparijuustokakku maistuu ihanasti kanelilta ja suklaalta ja odottaa sopivaa herkkuhetkeä kätevästi pakastimessa.

Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + 6 t
Vaikeustaso
Helppo

Jäädytetty piparijuustokakku

Ainekset

Pohja
150
g
piparkakkuja
75
g
voita tai margariinia
Täyte
200
g
maitosuklaata
2
dl
kermaa
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
200
g
rahkaa
1
dl
sokeria
2
tl
kanelia
2
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Murskaa piparit esimerkiksi kaulimella vahvassa muovipussissa hienoiksi murusiksi. Yhdistä murut ja sula voi.
  2. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Taputtele voi-pipariseos pohjalle tasaiseksi kakkupohjaksi. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.
  3. Palastele suklaa kulhoon. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa alhaisella teholla välillä sekoittaen. Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi.
  4. Sekoita keskenään loput täytteen ainekset. Kaada mukaan hieman jäähtynyt sula suklaa. Lisää kermavaahto varovasti käännellen massan joukkoon.
  5. Kaada massa vuokaan pohjan päälle ja tasoita. Pakasta kakku vähintään kuudeksi tunniksi tai tarpeen mukaan. 
  6. Ota kakku sulamaan noin 20 minuuttia ennen tarjoilua, jotta se ehtii hieman pehmetä. Koristele kakku vaikkapa suklaarouheella, valmiilla marengeilla ja kinuskikastikkeella.

Resepti on julkaistu alun perin Miia Seppälän kirjassa Kanelin tuoksua ja tähtinauhaa (2017, Moreeni). Miia Seppälän perheen jouluiseen kotiin voit kurkistaa Kodin Kuvalehdessä 24/2017.

Kommentit (0)

Teksti Kiia Renko, kuva Arto Vuohelainen, resepti Marja Hautamäki, Oulu
Vaikeustaso
Helppo

Porkkanalaatikko

Ainekset

2
kg
porkkanaa
Riisipuuro
2
dl
vettä
2
dl
puuroriisiä
1
tl
suolaa
1
l
maitoa
Lisäksi
4
rkl
siirappia
1–2
tl
suolaa
lusikan kärjellinen
valkopippuria
(lusikan kärjellinen
jauhettua muskottipähkinää)
loraus
kuohukermaa
3
munaa
Pinnalle
korppujauhoja
muutama
voinokare

Työvaiheet

  1. Keitä kuoritut, paloitellut porkkanat vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois ja soseuta porkkanat.
  2. Keitä riisipuuro. Kiehauta ensin vesi. Lisää riisiryynit ja anna niiden imeä vesi pienellä lämmöllä. Lisää maitoa vähän kerrallaan ja sekoita puuroa silloin tällöin. Pidä lämpö pienellä, jotta puuro ei pala pohjaan. Tarkista riisipussista kypsymisaika.
  3. Lisää jäähtyneeseen puuroon soseutetut porkkanat ja muut aineet ja sekoita hyvin vatkaten. Kaada voideltuihin vuokiin. Lisää pinnalle korppujauhoja ja muutama voinokare.
  4. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 1½ tuntia.

Kommentit (0)