Vaikeustaso
Helppo

Omenainen sinappisilakka

Ainekset

500
g
silakkafileitä
Etikkaliemi
vettä
1.5
dl
väkiviinaetikkaa
1
rkl
suolaa
2
tl
sokeria
Omenainen kastike
1
prk
kermaviiliä
1
dl
majoneesia
1
dl
makeaa sinappia
1
dl
omenasosetta
1
tl
salviaa
sokeria maun mukaan

Työvaiheet

  1. Leikkaa silakkafileistä selkäevät. Leikkaa fileet neljään osaan.

  2. Sekoita liemen aineet. Lisää joukkoon kalat. Anna maustua viileässä noin kuusi tuntia. Valuta silakat.

  3. Sekoita kastikeaineet. Lisää silakat  joukkoon maustumaan. Anna maustua viileässä pari päivää ennen tarjoilua.

Resepti Emilia Kolari Kuva Panu Pälviä
Imelletyn perunalaatikon onnistumista ei tarvitse jännittää.
Imelletyn perunalaatikon onnistumista ei tarvitse jännittää.

Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko on monelle maku, joka viimeistään tekee joulun.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
30 min + 6 t
Vaikeustaso
Helppo

Imelletty perunalaatikko

Ainekset

1
kg
jauhoisia perunoita
vettä keittämiseen
3
rkl
vehnäjauhoja
1
dl
vettä
50
g
voita
4
dl
täysmaitoa
1 ½
tl
suolaa
½
tl
muskottipähkinää
(2 rkl siirappia)

Työvaiheet

  1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Älä lisää keitinveteen suolaa. Kuori perunat kuumina isoon 2 litran uunivuokaan. 
  2. Survo perunat haarukalla tai perunasurvimella. Lisää samalla desin verran kiehautettua vettä. Anna jäähtyä hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi.
  3. Ripottele päälle jauhot ja survo ne soseen joukkoon. 
  4. Peitä vuoka foliolla ja nosta se 60-asteiseen uuniin. Anna perunasoseen imeltyä 4 tuntia. Sekoita sosetta välillä. Tarkista maku. Jos sose ei maistu makealta, jatka imeltämistä vielä tunti tai pari.
  5. Sulata voi ja lisää soseeseen. Sekoita tasaiseksi. 
  6. Kuumenna maito kiehuvaksi ja sekoita se soseeseen. Mausta suolalla ja muskotilla. Jos kaipaat lisää makeutta, lisää hieman siirappia. Paista 150-asteisessa uunissa 2 tuntia.

Kommentit (0)

Resepti Minna Mercke Schmidt kuva istockphoto

Piparkakkutaloon ja muihin piparikoristeisiin käytettävän taikinan tulee olla tavallista taikinaa jämäkämpää. 

Piparkakkutalotaikina pitää paistettaessa muotonsa, sillä se ei paisu uunissa yhtä paljon kuin tavallinen piparitaikina. Taikinaa on myös helppo kaulita. Valmista taikina päivää tai kahta ennen osien paistamista, jotta taikina ehtii varmasti jähmettyä.

Vaikeustaso
Helppo

Piparkakkutaikina askartelua ja talon rakennusta varten

Ainekset

400
g (4¾ dl)
sokeria
400
g (2¾ dl)
siirappia
200
g
voita
1
kg (n. 15½ dl)
vehnäjauhoja
2
tl
jauhettua inkivääriä
2
tl
jauhettua neilikkaa
2
tl
jauhettua kanelia
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Kiehauta sokeri, siirappi ja voi paksupohjaisessa kattilassa. Sekoita kuivat ainekset ja vesi monitoimikoneessa. Kaada joukkoon lämmin sokeri-siirappi-voiseos. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Anna taikinan odotella huoneenlämmössä, muovikelmun alla, seuraavaan päivään.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli taikina jauhotulla pöydällä. Voit kaulia taikinaa myös leivinpaperin päällä. Painele pipareita muotilla, nosta pellille ja paista uunin keskitasolla 8–9 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Elvi Rista
Annoksia
12 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Joulumuffinit

Ainekset

2
dl
tummaa siirappia
1
rkl
piparkakkumaustetta
200
g
voita tai margariinia
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
50
g
valkosuklaata
1
dl
rusinoita
½
dl
maizenaa
1
tl
soodaa
Koristelu
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Mittaa siirappi ja mausteet teräskattilaan. Kiehauta. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Paloittele rasva ja sulata kuumassa siirappiseoksessa. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä haaleaksi.
  2. Sekoita munat siirappi-rasvaseokseen. Yhdistä vehnäjauhot, paloiteltu suklaa, rusinat, maissijauhot ja sooda. Lisää taikinaan. Lusikoi taikina muffinivuokiin, jätä yläreunaan kohoamisvaraa.
  3. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Siivilöi ennen tarjoilua pinnalle vielä tomusokeria. Tarjoa glögin kanssa.

Vinkki! Soodan voi korvata leivinjauheella. Käytä tällöin 2 tl leivinjauhetta. Maizenan voi korvata perunajauhoilla.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
40–60 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Piparkakku

Ainekset

3
munaa
4
dl
sokeria
1
dl
siirappia
4
dl
voisulaa
2
rkl
piparkakkumaustetta
1
rkl
soodaa
3
dl
perunajauhoja
9
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää muut aineet ja sekoita taikinaksi.
  2. Painele taikina litteäksi ja peitä kelmulla. Anna kovettua jääkaapissa yön yli.
  3. Jaa taikina kahteen tai kolmeen osaan. Kauli pala kerrallaan runsaasti jauhotetulla työpöydällä tai leivinpaperin päällä ohueksi levyksi. Ota muotilla pipareita ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Jos kaulit taikinan leivinpaperin päällä, jätä piparit paperille ja ota ylimääräinen taikina pois reunoilta.
  4. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 6–8 minuuttia. Jäähdytä ritilän päällä. Piparit säilyvät kuivassa ja viileässä 2–3 kuukautta.

Vinkki! Säilytä piparit tiiviissä purkissa. Laita purkkiin muutama sokeripala imemään kosteutta.

Vinkki! Jos valmistat taikinasta piparkakkutalon, anna koristeiden kuivua yön yli ja kokoa talo vasta seuraavana päivänä.

PIPAREITA MONEEN MAKUUN
Voit muunnella perustaikinaa ja pipareita helposti toiveidesi mukaan.

  • Voitele piparit munalla ja sirottele päälle raesokeria, pähkinä- tai mantelirouhetta. Jos sirottelet päälle taloussokeria, saat kristallipipareita.
  • Lisää taikinaan 1–2 ruokalusikallista appelsiininkuoriraastetta.
  • Lisää taikinaan 1–2 ruokalusikallista kaakaojauhetta.
  • Lisää taikinaan 1 ruokalusikallinen vaniljasokeria.
  • Lisää taikinaan 2–3 teelusikallista kardemummaa.
  • Lisää taikinaan 1 teelusikallinen suolaa, kuten Paraisten piparkakkutaikinassa.
  • Lisää taikinaan 1/2 teelusikallista maustepippuria.
  • Valmiin piparkakkumausteen voi korvata lisäämällä taikinaan 2 teelusikallista kanelia, inkivääriä, neilikkaa ja pomeranssinkuorta.

Kommentit (0)