Annoksia
6-8
Vaikeustaso
Helppo

Punainen lohikeitto

Ainekset

l
vettä
5
kalaliemikuutiota
1
kg
kiinteitä perunoita
600
g
lohi- tai kirjolohifileetä
1
tlk (400-500 g)
yrttimaustettua tomaattimurskaa
1
tlk (400-500 g)
chilimaustettua tomaattimurskaa
1
dl
tillisilppua
1
prk (50 g)
pieniä kapriksia
1
rkl
sokeria
Lisäksi
1
prk (120-150 g)
smetanaa

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi ja kalaliemikuutiot.
  2. Kuori ja pilko perunat. Lisää kiehumaan kalaliemeen. Kypsennä, kunnes perunat ovat ovat pehmeitä. Tällä välin leikkaa lohesta reilun kokoisia kuutioita.
  3. Lisää tomaattimurskat ja mausteet sekä kaprikset ilman lientä. Lisää myös kalakuutiot. Kiehauta ja kypsennä 5-10 minuuttia. Tarkista maku ja lisää halutessasi kalalientä tai mausteita. Tarjoa smetananokareen kanssa.

Vinkki! Voit valmistaa keiton tarjoilua edeltävänä päivänä lähes valmiiksi, mutta lisää kalapalat vasta vähän ennen tarjoilua, etteivät ne hajoa.

Kommentit (0)

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Nauriskeitto

Ainekset

4
valkoista naurista
2
rosamunda perunaa
1
purjo
7
dl
vettä
1
persiljakuutio
2
dl
kuohukermaa
1
rkl
siirappia
1
tl
viherpippuria
suolaa
2
dl
kuivaa omenasiideriä

Työvaiheet

  1. Valitse keittoon makeita nauriita. Pese, kuori ja paloittele kasvikset.
  2. Lisää vesi, kasvikset ja liemikuutio kattilaan kiehumaan. Hauduta pehmeiksi ja soseuta. Lisää joukkoon kerma.
  3. Mausta siirapilla ja murskaa joukkoon viherpippuria. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.
  4. Lisää viime tingassa joukkoon siideri. Voit korvata siiderin omenamehulla. 

Vinkki! Jos et halua tehdä kasvisversiota, lisää paahdettuja pekoniviipaleita, ne maistuvat keitossa hyvältä. 

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalikeitto

Ainekset

2
kg
kukkakaalia
500
g
jauhoisia perunoita
2
hapokasta omenaa
1
sipuli
2
rkl
voita
l
vettä
3
kana- tai kasvisliemikuutiota
2
tl
sokeria
suolaa maun mukaan
200
g
piparjuuri- tai omena-piparjuurituorejuustoa
Lisäksi
(krutonkeja)
parmesaaniraastetta

Työvaiheet

  1. Paloittele ja puhdista kukkakaalit. Kuori ja paloittele perunat, omenat (poista siemenet) ja sipuli.
  2. Kuullota kasviksia rasvassa pannulla tai isossa kattilassa useammassa erässä. Kaada kasvikset lopuksi isoon kattilaan ja vesi päälle. Murenna joukkoon liemikuutiot.
  3. Anna kasvisten kiehua hiljalleen kannen alla puolisen tuntia. Soseuta keitto ja mausta makusi mukaan. Sulata lopuksi juusto keittoon.
  4. Koristele krutongeilla ja parmesaaniraasteella.

Vinkki! Lisää omena-piparjuurijuustoa vähän kerrallaan keittoon, sillä siinä on voimakas maku. 100 g saattaa riittää. Myös pehmeä vuohenjuusto sopii keittoon, mutta suurempana määränä hennon maun vuoksi.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Annoksia
6 väliruoka-annosta
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalisosekeitto

Ainekset

500
g
kukkakaalia
2
jauhoista perunaa
1
l
vettä
2
kasvisliemikuutiota
2
dl
kermaa
1
dl
hienonnettua kirveliä tai persiljaa

Työvaiheet

  1. Huuhtele kukkakaali ja irrottele nuput. Kuori ja kuutioi perunat.
  2. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää kukkakaalin nuput, perunat ja kasvisliemikuutiot. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä poristen noin 15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä ja kypsiä.
  3. Kaada kasvikset liemineen tehosekoittimeen ja soseuta sileäksi keitoksi. Voit soseuttaa keiton myös teräskattilassa sauvasekoittimella. Kaada keitto takaisin kattilaan. Lisää kerma ja hienonnetut yrtit. Kuumenna ja tarjoa.

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Sami Repo Resepti Akis Staboulis, ravintolakoulu Perho

Kreikkalainen katkarapukasari on maailmankuulu.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Vaikea

Katkarapukasari

Ainekset

600
g
kuorellisia raakoja katkaravunpyrstöjä
anisviinaa
suolaa
pippuria
2
rkl
oliiviöljyä
1
kpl
valkosipulinkynttä
100
g
fetaa
50
g
juustoraastetta
Rapuliemi
rapujen pyrstöt ja kuoret
2
rkl
oliiviöljyä
1
dl
valkoviiniä
2
dl
vettä
Tomaattikastike
600
g
luumutomaatteja tai 600 g terttutomaatteja
2
kpl
salottisipulia
1
kpl
valkosipulinkynttä
fenkolia
chiliä
3
rkl
oliiviöljyä
1
tl
tomaattipyreetä
rapujen kuorista keitettyä lientä
hienoa merisuolaa
valkopippuria
lehtipersiljaa
timjamia

Työvaiheet

  1. Sulata ravut yön yli jääkaapissa. Kuori ne ja poista suoli. Ota kuoret talteen. Mausta ravut anisviinalla, suolalla ja pippurilla. Nosta jääkaappiin odottamaan.
  2. Valmista rapuliemi. Kuullota oliiviöljyssä katkarapujen kuorintarippeet. Kun kuoret punoittavat, lisää joukkoon valkoviini ja vesi. Hauduta miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes lientä on jäljellä pari desiä. Siivilöi liemi. 
  3. Kastiketta varten poista tomaateista kannat ja leikkaa kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna fenkoli ja chili. Kuullota niitä kattilassa öljyssä. Lisää tomaattipyree. Kuullota hetki. Lisää tomaattikuutiot mehuineen. Kiehauta ja lisää rapuliemi. Hauduta miedolla lämmöllä noin tunti, kunnes kastiketta on jäljellä noin 5 dl. 
  4. Mausta suolalla ja pippurilla. Jos haluat, soseuta kastike. Mausta lopuksi hienonnetuilla yrteillä. Hauduta vielä 10 minuuttia. Tarkista maku.
  5. Nosta maustuneet katkaravunpyrstöt ja hienonnettu valkosipulinkynsi öljyllä voideltuun uunivuokaan. Murenna pinnalle fetaa. Kaada päälle tomaattikastike ja ripottele sen päälle juustoraastetta.
  6. Paista 200-asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Nosta vuoka grillivastuksen alle ja paista, kunnes paistoksen pinta on kauniin ruskea. Tarjoa rapeakuorisen vaalean leivän ja valkoviinin kera.

Vinkki! Käytä kefalotyri-, pecorino- tai manchegojuustoa.

Kommentit (0)