Resepti Marja Samuli Ohje Heli Sutela
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Mustatorvisienikastike

Ainekset

2
kpl
salottisipulia
2-3
rkl
voita
1
l
mustia torvisieniä
2
rkl
punaista portviiniä
1
dl
lihalientä
2
dl
kuohukermaa tai créme fraichea
suolaa ja pippuria maun mukaan

Työvaiheet

  1. Kuori ja silppua sipulit. Kuullota pehmeäksi voissa. Puhdista sienet ja lisää pannulle. aista, kunnes neste on haihtunut. Lisää portviini ja anna kiehua hetken aikaa.
  2. Kaada sekaan lihaliemi ja kerma. Keitä vielä noin viisi minuuttia. Maista ja mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla.

 

Voit valmistaa kastikkeen myös muista sienistä kuten kantarelleista tai tateista.

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Napakat avomaankurkut paahtuvat grillissä rapsakoiksi.
Napakat avomaankurkut paahtuvat grillissä rapsakoiksi.

Avomaankurkuista saa herkullisen lisäkkeen, kun kurkut grillaa nopeasti joka puolelta. Hurmaava maku syntyy mummonkurkuista tutulla etikkakastikkeella.

Annoksia
8
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut mummonkurkut

Ainekset

2 isoa tai 4 keskikokoista avomaankurkkua
1
rkl
rypsiöljyä
1
tl
sormisuolaa
Kastike
1
rkl
valkoviinietikkaa
1
rkl
rypsiöljyä
1
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
2
rkl
tilliä hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Huuhdo ja leikkaa kurkut lohkoiksi. Sivele ne öljyllä ja ripottele pinnalle vähän suolaa.
  2. Grillaa kurkut kuumalla grilliritilällä suoralla lämmöllä nopeasti joka puolelta. Kääntele niin, että lohkon jokainen pinta saa kauniit raidat.
  3. Nostele kurkut vadille. Sekoita kastikkeen ainekset yhteen ja pirskota se kurkkujen päälle. Tarjoa mieluiten heti.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Eilisen ylijäämäperunat ovat loistosyy kokata meheviä kasvisnyyttejä.
Eilisen ylijäämäperunat ovat loistosyy kokata meheviä kasvisnyyttejä.

Avonaisissa nyyteissä kasvikset saavat aavistuksen hyvää savun makua.

Annoksia
8
Valmistusaika
15 min + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kasviskiharanyytit

Ainekset

50
g
voita sulatettuna
1
pkt (250 g)
vihreää parsaa
2
porkkanaa
1–2
kesäsipulia varsineen
5–6
keitettyä uutta perunaa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
tl
rakuunaa
1
pkt (150 g)
pehmeää vuohenjuustoa
Lisäksi
vahvaa alumiinifoliota (Pirkka)

Työvaiheet

  1. Leikkaa alumiinifoliosta 8 noin 15 sentin levyistä suikaletta ja puolita ne. Jos käytät tavallista foliota, laita kaksi palaa päällekkäin. Sivele folioiden keskikohdat voisulalla ja nosta niiden reunat ylöspäin.
  2. Huuhdo parsat hyvin ja taita tyvestä kuiva kanta pois. Pese ja kuori porkkanat. Kesäporkkanoille riittää reilu harjaus. Huuhdo kesäsipulit.
  3. Viipaloi keitetyt perunat nyyttien pohjalle. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Napsauta parsojen nuput irti ja lisää nyytteihin. Vedä parsanvarret ja porkkanat kuorimaveitsellä suikaleiksi. Puolita ja viipaloi sipulit. Hienonna varret.
  5. Annostele nyytteihin loput kasvikset. Ripottele pinnalle suolaa, pippuria ja rakuunaa. Valuta loppu voisula.
  6. Lusikoi pinnalle nokare vuohenjuustoa. Nyytti saa jäädä avonaiseksi, jotta kasvikset saavat grillistä savun makua.
  7. Grillaa nyyttejä parilan laidalla kuvulla peitettynä 15–20 minuuttia. Aika riippuu grillin kuumuudesta ja siitä, kuinka pehmeitä kasviksia haluat. Maku on parhaimmillaan, kun hieman purutuntumaa on jäljellä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Jokainen pistelee vartaisiin suosikkinsa.
Jokainen pistelee vartaisiin suosikkinsa.

Tee makoisat vartaat erikoismakkaroista ja kirsikkatomaateista. Piparjuurikastikkeessa on ainesta helpoksi kestosuosikiksi.

Annoksia
8
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Makkaravartaat ja piparjuurikastike

Ainekset

Makkaravartaat
4
pkt (à 250 g)
erikoismakkaroita (esim. braatvursteja, krakovanmakkaroita ja chorizoja)
1
rs (250 g)
miniluumu- tai kirsikkatomaatteja
Lisäksi
8
puista varrastikkua
Piparjuurikastike
400
g
turkkilaista jugurttia
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
juoksevaa hunajaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Liota varrastikkuja kylmässä vedessä puoli tuntia.
  2. Pätki makkarat tasakokoisiksi paloiksi. Huuhdo tomaatit.
  3. Pujota vartaisiin vuorotellen makkaroita ja tomaatteja.
  4. Grillaa ne kuumalla parilalla tai grilliritilällä joka puolelta kauniin ruskeiksi. Jos mukana on raakamakkaroita, tarkista, että ne ehtivät kypsyä läpikotaisin.

Vinkki! Vaihda makkarat halutessasi vegaanisiin. Grillaa veget puhtaalla ritilällä ennen lihoja.

Piparjuurikastike

Sekoita ainekset vispilällä keskenään. Tarjoa grillikalan, -lihan tai -kasvisten kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Sara Bergman Kuva Robert Seger
Lohileipä salaattipedillä ja mansikkavinegretillä on kuin syötävä taideteos.
Lohileipä salaattipedillä ja mansikkavinegretillä on kuin syötävä taideteos.

Näiden leipien teossa on kolme vaihetta, mutta aikaa ei silti mene kuin puoli tuntia. Punajuuren, lohitahnan ja mansikan yhdistelmä hurmaa.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohileivät ja alkusalaatti

Ainekset

4
siivua
saaristolaisleipää
erilaisia salaatteja (baby-pinaattia, rucolaa, nuoria vuohenputken lehtiä, suolaheinää)
½
kurkku
1
punajuuri
oliiviöljyä ja mustapippuria
Laxröra eli lohitahna
350
g
ruodotonta savulohta
1
iso
sipuli
½
dl
hienonnettua tilliä
1
iso
kirpeä omena (esim. Granny Smith)
1
limetin mehu ja raastettu kuori
suolaa ja pippuria myllystä
Mansikkavinegretti
1
dl
mansikkasosetta
2
rkl
omenaviinietikkaa
1
tl
sokeria tai hunajaa
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Leikkaa leipä, revi salaatit, pilko kurkku ja leikkaa kuorittu punajuuri aivan ohuiksi siivuiksi. Aseta punajuurikiekot lautasille ja laita päälle vähän salaattia, hieman oliiviöljyä ja mustapippuria.
  2. Murenna lohi. Hienonna sipuli ja tilli. Raasta omena karkeaksi raasteeksi. Purista limetin mehu ja raasta kuori ohuelti. Yhdistä kaikki lohitahnan ainekset.
  3. Soseuta tuoreet tai pakastetut mansikat sauvasekoittimella. Sekoita vinegretin ainekset keskenään.
  4. Laita lautaselle salaatin viereen siivu saaristolaisleipää. Kumoa päälle iso lusikallinen laxröraa. Laita ruokalusikallinen mansikkavinegrettiä salaatin viereen.

Kommentit (0)