Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Lihapullat ja tomaattikastike

Ainekset

400
g
porsaanjauhelihaa
korppujauhoja
1
dl
ruokakermaa (15%)
1
kpl
kananmunia
silputtua thaibasilikaa
1
tl
paprikajauhetta
2
rkl
chili-kastiketta
1
tl
suolaa
4
rkl
voita tai öljyä
Kastike
1.5
dl
ruokakermaa (15%)
1
rkl
tomaattipyreetä
1
prk
smetanaa
1
dl
vettä
12
kpl
kirsikkatomaatteja

Työvaiheet

Tee lihapullataikina. Turvota korppujauhoja ruokakermassa 5 minuuttia. Sekoita korppujauhoihin jauheliha, muna, yrtit ja mausteet. Pyörittele massasta pullia.

Kypsennä paistinpannulla öljyssä tai voissa kullan ruskeiksi. Kaada kypsien pullien päälle paistinpannuun loppu ruokakerma, tomaattipyree, smetana ja tarvittaessa vettä. Sekoita kastike tasaiseksi.

Huuhtele ja lohko tomaatit. Lisää joukkoon. Hauduta 10 minuuttia. Tarjoa perunoiden kanssa.

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen

Munakoisot saavat uunissa paahteisen maun.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu munakoisotahna eli patlican salatasi

Ainekset

3
munakoisoa
1
rkl
tahinia eli seesamitahnaa
3
valkosipulinkynttä
1
persiljanippu
1
sitruunamehua
1
tl
punaviinietikkaa tai 1 tl valkoviinietikkaa
1
tl
valkopippuria
1
tl
suolaa
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Paina munakoisojen pintaan haarukalla muutama reikä, etteivät ne ”räjähdä” uunissa. Paahda munakoisoja uunin keskitasolla 250 asteessa 45–60 minuuttia. Kuori lämpiminä ja paloittele sisus mahdollisimman pieneksi murskaksi kulhoon.
  2. Lisää tahini, kuoritut ja silputut valkosipulinkynnet, varsineen silputtu persilja, sitruunamehu, etikka, pippuria vähän kerrallaan, suola ja öljy. Tarkista maku ja lisää pippuria halutessasi.

Vinkki! Hyvä munakoiso on hieman pehmeä. Tarjoile tahna paahdetun leivän tai voileipäkeksien päällä.

Kommentit (0)

Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Sami Repo

Riisiin käärityt lihapullat tarjotaan soijan, wasabin ja inkiväärin kanssa.

Annoksia
30
Vaikeustaso
Vaikea

Japanilaiset riisilihapullat

Ainekset

2
kevätsipulia tai 1 purjopala
400
g
jauhelihaa
1
rkl
soijaa
1
kpl
kananmunaa
2
rkl
maissitärkkelystä
Riisipäällys
4
dl
sushiriisiä
5
dl
vettä
1
dl
riisiviinietikkaa
2
tl
suolaa
sokeria
Tarjoiluun
wasabia
hillottua inkivääriä
soijaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Hienonna kevätsipulit ja sekoita ne jauhelihan kanssa. Mausta soijalla. Vatkaa munan rakenne rikki ja lisää muna ja maissitärkkelys seokseen.
  2. Muotoile massasta kostutetuin käsin noin 30 pullaa. Paista uunin keskitasolla noin 8 minuuttia. Anna jäähtyä.
  3. Huuhtele riisi kylmällä vedellä. Mittaa 4½ dl kylmää vettä kattilaan ja lisää riisi joukkoon. Anna riisin seistä kannen alla noin 15 minuuttia. Kiehauta vesi, vähennä lämpö minimiin ja jatka kypsentämistä noin 10 minuuttia. Katkaise virta ja anna riisin hautua kannen alla vielä 10 minuuttia. Kaada kypsä riisi kulhoon.
  4. Kiehauta riisiviinietikka kattilassa. Nosta kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon sokeri ja suola. Kaada seos riisin joukkoon. Sekoita hyvin. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. (Älä laita jääkaappiin, sillä riisi kovettuu).
  5. Tee riisikerros lihapullien ympärille. Ota ruokalusikallinen riisiseosta kostutetulle kädelle. Paina lihapulla keskelle riisiä ja pyöräytä riisihunnun sisään. 
  6. Tarjoile pullat huoneenlämpöisinä wasabin, soijan ja inkiväärin kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Devi Sharma Teksti Marja Samuli Kuva Sanna Peurakoski
Annoksia
4-6
Vaikeustaso
Helppo

Jogurttimarinoituja lampaanlihapaloja

Ainekset

1
kg
luutonta lampaanlihaa
Jogurttimarinadi
dl
kreikkalaista tai turkkilaista maustamatonta jogurttia
1
murskattu valkosipulinkynsi
1
tl
tuoretta raastettua inkivääriä
1
tl
juustokuminaa eli jeeraa
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
neilikkaa
Kastike
½
keltasipuli
100
g
valkosipulia
1
tl
raastettua tuoretta inkivääriä
1
tl
korianteria
1
tl
juustokuminaa eli jeeraa
ripaus
kurkumaa
200
g
tomaattipyreetä
1
tl
kardemummaa
2
tl
suolaa
5
dl
vettä
Kuullottamiseen
öljyä

Työvaiheet

  1. Siisti liha ja kuivaa lihan pinta. Leikkaa reiluiksi kuutioiksi ja laita kulhoon. Sekoita toisessa kulhossa keskenään kaikki marinadiainekset. Kaada seos lihapalojen joukkoon ja sekoita hyvin. Peitä kulho ja nosta lihat jääkaappiin maustumaan mielellään yön ajaksi.
  2. Pyyhi marinadi pois talouspaperilla ja asettele lihapalat uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä  250–300 asteessa kypsiksi eli noin 15 minuuttia. Nosta kypsät lihapalat sivuun odottamaan.
  3. Valmista kastike. Kuullota kattilassa kuorittu ja silputtu keltasipuli, pieneksi silputut valkosipulinkynnet ja inkivääri. Lisää pannulle korianteri, juustokumina, kurkuma ja hetken päästä tomaattipyree. Kuumenna sekoittaen ja lisää loput kastikkeen ainekset.
  4. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia. Lisää sekaan paahdetut lammaspalat.
  5. Tarjoa lampaanlihamuhennos keitetyn riisin, raikkaan salaatin, jogurttiraidan ja naan -leivän kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Marja Samuli Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
4-6
Vaikeustaso
Helppo

Mustapapu-naudanlihapata

Ainekset

200
g
mustapapuja
2
l
vettä
600-750
g
luutonta naudanlihaa (esim. sisäpaistia)
3
isoa keltasipulia
4
valkosipulinkynttä murskattuna
2
tl
suolaa
(2
tl
punaista tai keltaista karritahnaa)
vettä
6
rkl
Ketjap manis -soijakastiketta
½
keskikokoista purjoa
4
tomaattia
½
dl
silputtua tuoretta korianteria
½
tl
mustapippuria
öljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Liota papuja yön yli runsaassa vedessä. Huuhdo pavut huolellisesti liotuksen jälkeen. Pane pavut uuninkestävään pataan ja lisää vesi. Anna kiehua liedellä kannen alla hiljalleen noin 40 minuuttia.
  2. Kuutioi sillä aikaa huoneenlämpöinen liha. Paista lihakuutioiden pintaan pannulla kaunis väri ja kumoa pataan.
  3. Kuori ja lohko sipulit. Kuullota sipuli ja valkosipulimurska pannulla öljyssä. Lisää suola ja halutessasi myös karritahna. Kuullota vielä hetki ja kumoa seos pataan. Lisää pataan vettä niin, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Lisää myös soijakastike. Sulje pata kannella ja nosta 200-asteiseen uuniin sen alatasolle. Anna hautua noin 1½ tuntia. Kun kypsennysaikaa on jäljellä 30 minuuttia, lisää pataan pilkottu purjo ja tomaatit sekä korianteri. Tarjoa keitetyn riisin kanssa.

Kommentit (0)