Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Sari Tammikari
Juuriselleristä ja sienistä saat hyvän lisäkkeen lihalle.
Juuriselleristä ja sienistä saat hyvän lisäkkeen lihalle.

Waldorfinsalaatti saa uutta makua sienistä.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Sieniwaldorf

Ainekset

300
g
juuriselleriä
100
g
esikäsiteltyjä sieniä
1
tl
öljyä
1
kotimainen happamahko omena
1
rkl
sitruunanmehua
1
dl
rouhittuja hasselpähkinöitä
kastike
1
dl
majoneesia
1
dl
ruokajugurttia tai ranskankermaa
2
tl
viinietikkaa
1
tl
suolaa
1
tl
jauhettua valkopippuria

Työvaiheet

  1. Kiehauta raastettuja juurisellerisuikaleita noin 5 minuuttia kuumassa vedessä. Kaada vesi pois ja valuta kuivaksi. Anna jäähtyä. Kuutioi sienet ja paista niitä pannulla öljyssä, kunnes kaikki neste on haihtunut. Anna jäähtyä.
  2. Kuori omena ja suikaloi se. Pirskottele omenalle sitruunamehua tummumisen estämiseksi.
  3. Tee kastike sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Yhdistä kasvikset, kastike ja pähkinät.
  4. Tarjoile osana noutopöytää, paistetun lihan lisäkkeenä tai sellaisenaan vihreän salaatin kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Pienet kukkakaalit ovat somia ja maistuvia. Isojakin voi käyttää kunhan paloittelee ne hieman pienemmiksi.
Pienet kukkakaalit ovat somia ja maistuvia. Isojakin voi käyttää kunhan paloittelee ne hieman pienemmiksi.

Gratinoitu kukkakaali on klassikko, mutta kuka sanoi, että se pitäisi sekä keittää että paistaa? Uunissa kukkakaali kypsyy ja gratinoituu samalla.

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + 35 min
Vaikeustaso
Helppo

Gratinoidut minikukkakaalit

Ainekset

4
pientä kukkakaalia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
1
dl
vettä
Gratiini
1
prk (250 g)
pehmeää sulatejuustoa (Koskenlaskija Ruoka)
1
keltuainen
2
tl
dijoninsinappia
1
tl
luomusitruunan kuorta raastettuna
1
dl
maalaisleivän muruja
1
dl
siemeniä
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Huuhdo kukkakaalit ja leikkaa niiden kanta tasaiseksi. Nosta kaalit vieri viereen uunivuokaan. Sivele ne öljyllä. Ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Kaada vesi kukkakaalien lomaan. Se pitää huolen, että kukkakaalien varsi kypsyy samalla, kun yläpuoli paahtuu.
  2. Paahda kukkakaaleja 225-asteisen uunin alimmalla tasolla 20–25 minuuttia. Aika riippuu varren paksuudesta ja siitä, kuinka napakoita tai pehmeitä kaaleista haluat.
  3. Yhdistä sulatejuusto, keltuainen, sinappi ja sitruunankuoriraaste. Levitä seos kukkakaalien päälle. Ripottele pinnalle leivänmuruja, siemeniä ja mustapippuria. Jatka paahtamista uunin keskitasolla 7–10 minuuttia, kunnes kuorrutus saa kauniin värin.

Kommentit (0)

Resepti Minna Siltala Kuva Ullamaija Hänninen

Kurpitsasta tehty pikkelsi on klassikkosäilyke, joka on sopiva lisuke miltei kaikelle ruualle.

Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsapikkelsi

Ainekset

1
kg
kurpitsaa
1
keskikokoinen punasipuli
1
punainen paprika
1
tillinippu
1
dl
silputtua persiljaa
5 sentin pala purjoa
3 sentin pala selleriä
Liemi
1
dl
vettä
1 ½
dl
etikkaa
1 ½
dl
sokeria
pala
kanelitankoa
10
valkopippuria
ripaus muskottipähkinää

Työvaiheet

  1. Raasta vihannekset raastimen karkealla osalla. Silppua tilli ja persilja. Kuumenna liemen vesi ja etikka isossa kattilassa. Lisää sokeri ja mausteet.
  2. Lisää raastetut vihannekset ja yrtit kattilaan ja keitä hiljaisella tulella, kunnes vihannekset ovat läpikuultavia, 15–20 min.
  3. Tölkitä kuumana.

 

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Savupaprikoista surautettu kastike toimii useimpien grilliherkkujen kanssa.
Savupaprikoista surautettu kastike toimii useimpien grilliherkkujen kanssa.

Paahda ja soseuta. Monitoimikastike on valmis! Paahdetuista paprikoista ei kannata poistaa koko kuorta, sillä siitä soosi saa mahtavaa makua.

Annoksia
6
Valmistusaika
10 min + 30 min paahtaminen
Vaikeustaso
Helppo

Savupaprikasoosi

Ainekset

2
isoa punaista paprikaa
1
rkl
öljyä
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
1
prk (150 g)
ranskankermaa

Työvaiheet

  1. Halkaise paprikat. Poista siemenet ja valkoiset kalvot. Sivele paprikat öljyllä. Nosta ne grillin laidalle paahtumaan samalla, kun grillaat muutakin.
  2. Grillaa lopuksi paprikoihin kaunis tumma pinta suoraa grillausta käyttäen. Voit myös paahtaa paprikoita 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.
  3. Soseuta paahtuneet paprikat kuorineen tehosekoittimella tai -leikkurilla (poista vain palaneet kohdat). Lisää mausteet ja ranskankerma. Sekoita tasaiseksi. Tarjoa kylmänä.

Vinkki!

Älä käytä kevytranskankermaa, sillä paprikoiden happamuus saattaa juoksettaa sen.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Jokainen pistelee vartaisiin suosikkinsa.
Jokainen pistelee vartaisiin suosikkinsa.

Tee makoisat vartaat erikoismakkaroista ja kirsikkatomaateista. Piparjuurikastikkeessa on ainesta helpoksi kestosuosikiksi.

Annoksia
8
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Makkaravartaat ja piparjuurikastike

Ainekset

Makkaravartaat
4
pkt (à 250 g)
erikoismakkaroita (esim. braatvursteja, krakovanmakkaroita ja chorizoja)
1
rs (250 g)
miniluumu- tai kirsikkatomaatteja
Lisäksi
8
puista varrastikkua
Piparjuurikastike
400
g
turkkilaista jugurttia
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
juoksevaa hunajaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Liota varrastikkuja kylmässä vedessä puoli tuntia.
  2. Pätki makkarat tasakokoisiksi paloiksi. Huuhdo tomaatit.
  3. Pujota vartaisiin vuorotellen makkaroita ja tomaatteja.
  4. Grillaa ne kuumalla parilalla tai grilliritilällä joka puolelta kauniin ruskeiksi. Jos mukana on raakamakkaroita, tarkista, että ne ehtivät kypsyä läpikotaisin.

Vinkki! Vaihda makkarat halutessasi vegaanisiin. Grillaa veget puhtaalla ritilällä ennen lihoja.

Piparjuurikastike

Sekoita ainekset vispilällä keskenään. Tarjoa grillikalan, -lihan tai -kasvisten kanssa.

Kommentit (0)