Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Sari Tammikari
Annoksia
12 pientä tai 1 iso pizza
Vaikeustaso
Kohtalainen

Suppispizzat

Ainekset

pohja
2
dl
vettä
15
g
tuorehiivaa
2
rkl
öljyä
5
dl
vehnäjauhoja
täyte
2
kpl
punasipulia
2
kpl
valkosipulinkynttä
400
g
puhdistettuja suppilovahveroita tai mustatorvisieniä
25
g
voita
1
rkl
öljyä
1
rkl
sokeria
2
tl
vastajauhettua mustapippria
200
g
fetaa

Työvaiheet

  1. Valmista pohja. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja jauhot. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa, liinalla peitettynä. Kauli kohonnut taikina leivinpaperin päällä pizzapohjaksi. Jos haluat tehdä pikkupizzoja, ota pyöreällä muotilla (esim. isosuinen kahvikuppi) taikinasta pyörylöitä. Kuori ja hienonna sipulit. Viipaloi sienet tarvittaessa. Kuullota niitä keskilämmöllä voi-öljyseoksessa noin 5 minuuttia tai kunnes neste on haihtunut. Lisää sokeri ja jatka paistamista muutama minuutti.
  2. Levitä seos pizzapohjille. Rouhi päälle mustapippuria. Murustele päälle feta. Voit halutessasi valuttaa hieman öljyä. Paista pizzoja 250-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Pikkupizzat saattavat kypsyä 10 minuutissa. Tarjoile sellaisenaan tai raikkaan vihreän salaatin kera.

Vinkki! Voit keventää ohjetta vähentämällä päällysteestä voin ja öljyn määrää. Levitä niiden sijaan pizzapohjille esimerkiksi Pirkan tai Barillan valmista tomaattipastakastiketta.

 

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Pienet kukkakaalit ovat somia ja maistuvia. Isojakin voi käyttää kunhan paloittelee ne hieman pienemmiksi.
Pienet kukkakaalit ovat somia ja maistuvia. Isojakin voi käyttää kunhan paloittelee ne hieman pienemmiksi.

Gratinoitu kukkakaali on klassikko, mutta kuka sanoi, että se pitäisi sekä keittää että paistaa? Uunissa kukkakaali kypsyy ja gratinoituu samalla.

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + 35 min
Vaikeustaso
Helppo

Gratinoidut minikukkakaalit

Ainekset

4
pientä kukkakaalia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
1
dl
vettä
Gratiini
1
prk (250 g)
pehmeää sulatejuustoa (Koskenlaskija Ruoka)
1
keltuainen
2
tl
dijoninsinappia
1
tl
luomusitruunan kuorta raastettuna
1
dl
maalaisleivän muruja
1
dl
siemeniä
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Huuhdo kukkakaalit ja leikkaa niiden kanta tasaiseksi. Nosta kaalit vieri viereen uunivuokaan. Sivele ne öljyllä. Ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Kaada vesi kukkakaalien lomaan. Se pitää huolen, että kukkakaalien varsi kypsyy samalla, kun yläpuoli paahtuu.
  2. Paahda kukkakaaleja 225-asteisen uunin alimmalla tasolla 20–25 minuuttia. Aika riippuu varren paksuudesta ja siitä, kuinka napakoita tai pehmeitä kaaleista haluat.
  3. Yhdistä sulatejuusto, keltuainen, sinappi ja sitruunankuoriraaste. Levitä seos kukkakaalien päälle. Ripottele pinnalle leivänmuruja, siemeniä ja mustapippuria. Jatka paahtamista uunin keskitasolla 7–10 minuuttia, kunnes kuorrutus saa kauniin värin.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Tee etukäteen! Voit tehdä piirakan paistovalmiiksi jääkaappiin, voidella munalla ja paistaa ennen tarjoilua. Lisää kylmän piirakan paistoaikaan muutama minuutti.
Tee etukäteen! Voit tehdä piirakan paistovalmiiksi jääkaappiin, voidella munalla ja paistaa ennen tarjoilua. Lisää kylmän piirakan paistoaikaan muutama minuutti.

Onko parempaa piirakkaa kuin vanha kunnon peltilihis? Kun käytät tattarijauhoja, piirakasta tulee gluteeniton.

Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
40 min + 25 min paistaminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gluteeniton peltilihis

Ainekset

Pohja
200
g
kylmää voita
dl
tattari + teff -jauhoseosta
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
250
g
maitorahkaa (ei pehmeää)
Täyte
1
dl
puuroriisiä
keittämiseen 3 dl vettä ja 1 tl suolaa
2
valkosipulinkynttä
400
g
jauhelihaa
½
dl
tuoretta timjamia hienonnettuna
1
rkl
tomaattipyreetä
¾
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
suolaa
Voiteluun
1
muna

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte. Keitä riisiä suolalla maustetussa vedessä kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt ja riisi kypsää. 
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paista jauheliha pannulla omassa rasvassaan. Lisää sipulit ja anna niiden kuullottua. Mausta seos timjamilla, tomaattipyreellä, mustapippurilla ja suolalla. Sekoita riisin joukkoon. Tarkista maku ja anna jäähtyä.
  3. Mittaa kylmä voi, jauhot, leivinjauhe ja suola monitoimikoneen kulhoon. Aja leikkuuterällä muruiksi. Lisää rahka ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  4. Levitä leivinpaperi leivonta-alustalle ja jauhota se reilusti gluteenittomalla jauhoseoksella. Kumoa päälle taikina ja taputtele se gluteenittomia jauhoja apuna käyttäen leivinpaperiarkin kokoiseksi levyksi.
  5. Annostele liha-riisitäyte taikinalevyn toiselle puolikkaalle, mutta jätä parin sentin kaistale reunoilta täyttämättä. Käännä toinen taikinapuolikas täytetyn päälle leivinpaperia apuna käyttäen. Sulje sauma sormin ja viimeistele painelemalla päältä haarukalla. Jos haluat siistiä reunoja, leikkaa ylimääräiset taikinareunat taikinapyörällä pois, kauli ne levyksi ja ota muotilla pieniä kuvioita. Voitele piirakka munalla, kiinnitä päälle taikinakuviot ja voitele myös ne.
  6. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (1)

Vierailija

Onko aieosaluettelosta jäänyt sipuli?
Työvaiheessa kumminkin pyydetään hienontamaan sipuli ja valkosipuli.

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Sujauta keitetyt perunat vartaisiin.
Sujauta keitetyt perunat vartaisiin.

Tähän ruokaan kelpaavat kaikki perunat, sillä mausteöljy tekee perunoista maukkaita. Keitä perunat päivää ennen grillausta, jolloin ne pysyvät vartaassa paremmin.

Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 20 min keittäminen
Vaikeustaso
Helppo

Perunavartaat

Ainekset

1
kg
pieniä, kiinteitä perunoita
2 l vettä ja 1 tl suolaa
Marinadi
3
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
vaaleaa siirappia
2
tl
savupaprikajauhetta
2
tl
chilimausteseosta
1
tl
suolaa
Lisäksi
puisia varrastikkuja

Työvaiheet

  1. Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä juuri ja juuri kypsiksi. Valuta hyvin, nosta kansi pois ja anna kosteuden haihtua.
  2. Sekoita marinadin ainekset. Kaada marinadi perunoiden päälle kattilaan ja pyörittele niin, että mausteet tarttuvat perunoihin. Anna jäähtyä ja siirrä perunat jääkaappiin ainakin tunniksi odottamaan grillausta.
  3. Liota puisia vartaita vedessä 20 minuuttia. Työnnä sitten perunat vartaisiin vieri viereen. Säästä marinadi.
  4. Paahda perunoihin kauniit raidat ritilällä suoraa grillausta käyttäen ja ahkerasti käännellen. Sivele lopuksi marinadilla.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Tee kuin mummo. Kesäkasviksia ei tarvitse kuoria, joten soppa syntyy nopeasti.
Tee kuin mummo. Kesäkasviksia ei tarvitse kuoria, joten soppa syntyy nopeasti.

Kesäkasviksille riittää pesu ja rapsutus. Thai-tyyliin maustettu kesäkeitto maistuu ihanasti limetille ja kookokselle ja curry polttelee juuri sopivasti kielellä. Sovella kasviksia keittiösi ainesten mukaan.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Thai-kesäkeitto

Ainekset

800
g
uusia perunoita
nippu (250 g)
uusia porkkanoita
2
sipulia varsineen
1
pieni kukkakaali
1
l
herneenpalkoja (noin 100 g herneitä)
1
rkl
öljyä
2–3
rkl
vihreää currytahnaa
5–7
dl
vettä
1
tl
limetinkuorta raastettuna
2
tl
sokeria
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
prk (400 g)
kookosmaitoa
½–1
dl
limetin mehua
Pinnalle
1
ruukku korianteria
sipulinvarsia

Työvaiheet

  1. Pese ja paloittele perunat ja porkkanat. Halkaise ja leikkaa sipulit viipaleiksi. Irrottele kukkakaali kukinnoiksi ja paloittele varsi. Riivi herneet.
  2. Kuumenna öljy ja currytahna kattilassa. Pyöräytä perunat, porkkanat, sipulit ja kukkakaalin varsipalat nopeasti mausteöljyssä. Lisää vesi. Kasviksista irtoaa nestettä, joten osa niistä saa jäädä nesteen pinnan yläpuolelle, jossa ne kypsyvät höyryssä. Näin vältät laimean makuisen keiton. Keitä kannen alla noin 10 minuuttia.
  3. Lisää kukkakaalien kukinnot, limetin kuoriraaste, sokeri, suola ja pippuri. Jatka keittämistä viitisen minuuttia.
  4. Lisää herneet, kookosmaito ja limetin mehu. Kuumenna, mutta älä enää keitä.
  5. Silppua pinnalle sipulinvarsia ja koko ruukku korianteria. Tarjoa saman tien.

Kommentit (0)