Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkeitto

Ainekset

500
g
uusia perunoita
300
g
uusia porkkanoita
1
kpl
kukkakaalia
2
kpl
kevätsipulia
vettä
1.5
l
maitoa
suolaa
valkopippuria
3
rkl
voita
100
g
herneitä
Pinnalle
persiljaa

Työvaiheet

Pese ja harjaa perunat sekä porkkanat puhtaiksi. Paloittele. Huuhtele ja paloittele kukkakaali. Kuori ja silppua sipulit.

Kiehauta vesi ja lisää perunat. Keitä puolikypsiksi. Lisää maito, porkkanat, kukkakaali ja sipuli. Jatka keittämistä 10 minuuttia. Lisää lopuksi sokeriherneet ja keitä vielä 5 minuuttia.

Mausta makusi mukaan ja lisää lopuksi voi. Silppua pinnalle tuoreita yrttejä.

Vinkki! Jos käytät vanhoja porkkanoita, laita ne kattilaan samaan aikaan perunoiden kanssa.

Resepti Kiia Renko Kuva Jukka Rapo

Kesäiseen pyttipannuun laitetaan myös kantarelleja.

Vaikeustaso
Helppo

Kesäpyttipannu

Ainekset

500
g
varhaisperunoita
2
paprikaa
2
l
kantarelleja
1-2
kevätsipulia varsineen
10
aurinkokuivattua tomaattia
Kastike
½
dl
öljyä
3
rkl
valkoista balsamicoa tai valkoviinietikkaa
1
tl
sinappia
1
tl
sokeria

Työvaiheet

  1. Keitä perunat, jäähdytä ja paloittele. Halkaise paprikat ja poista siemenet. Paloittele paprikat. Grillaa tai paahda pannulla paprikat niin, että pinta on pehmeä ja osittain ruskistunut.
  2. Puhdista ja pilko kantarellit. Silppua kevätsipulit. Paloittele aurinkokuivatut tomaatit.
  3. Kuumenna voita tai öljyä pannulla. Paista perunoita, kantarelleja ja sipulia niin, että perunat ruskistuvat hieman. Lisää pannulle grillattu paprika ja aurinkokuivatut tomaatit. Paista vielä viitisen minuuttia.
  4. Sekoita kastikeaineet yhteen. Kääntele kastike ja lämmin pyttipannu hyvin sekaisin. Tarjoa saman tien.

Kommentit (0)

Ohje Eve Hakamäki Kuva Arto Vuohelainen

Rapukeitossa maistuvat feta, paprika ja tomaatti. Ravut kuoritaan käsin, rapujuhlien hengessä.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Laita rapukeittoa kreikkalaiseen tapaan

Ainekset

4
rkl
oliiviöljyä
1
pieni sipuli
2
isoa kypsää pihvitomaattia
1
pieni vihreä paprika
loraus
kuivaa valkoviiniä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
½-1
tl
rouhittua mustapippuria
1-2
tl
kuivattua oreganoa
noin 10
lehteä tuoretta minttua
noin 10
lehteä tuoretta basilikaa
noin 200
g
fetaa tai salaattijuustoa
noin 300
g
jättikatkarapuja kuorineen (pakaste)

Työvaiheet

  1. Lämmitä hieman öljyä kattilassa. Raasta joukkoon kuorittu sipuli ja toinen tomaateista. Kuutioi toinen tomaatti, pilko paprika ja lisää kattilaan valkoviinin kanssa. Mausta ruoka suolalla, sokerilla, pippurilla ja oreganolla. Hauduta 10 minuuttia pienellä lämmöllä.
  2. Lisää silputut yrtit, kuutioitu juusto ja kokonaiset katkaravut. Kiehauta 5 minuuttia.
  3. Tarjoa ruoka oluen ja vaalean patongin kanssa niin, että dippaat leipäpaloja kastikkeeseen. Maistele välillä katkarapuja, jotka kuoritaan sormin.

Vinkki! Ruokaan voi laittaa myös 4-6 kypsää tavallista tomaattia. Katkaravut voivat olla pakastettuja, valmiiksi kuorittuja rapuja. Lisää ne ruokaan viimeiseksi juuston jälkeen ja kuumenna vain muutama minuutti. Mintun ja basilikan voi lisätä myös kuivattuna, jolloin noin 1 tl molempia.

Kommentit (0)

Teksti ja kuva Harri Kivi
Aleksis Kiven päivän sopassa on keltasipulia, punasipulia, valkosipulia, fenkolia, pippureita, timjamia, kuminaa, rakuunaa, anista, jeeraa...
Aleksis Kiven päivän sopassa on keltasipulia, punasipulia, valkosipulia, fenkolia, pippureita, timjamia, kuminaa, rakuunaa, anista, jeeraa...

Syksyn mehevistä sipuleista kuvataiteilija Harri Kivi loihtii Aleksis Kiven päivän sopan. Sekaan hän heittää kymmentä yrttiä ja maustetta.

Syksyn viiletessä on mukavaa tarjoilla vieraille sipulikeittoa teen, viinin, hyvän seuran ja ohjelman ohella.

En ole vuosikymmeniin mitannut määriä lusikoilla, desimitoilla, vaan fiilispohjalta kästuntumalla.

Siksi tässäkään Aleksis Kiven päivän sopan ohjeessa ei ole apuna tahi...

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Kaalikeitto kiehumaan!
Kaalikeitto kiehumaan!

Kaalit ovat nyt edullisia ja niitä saa myös omalta kasvimaalta. Kokkaa sen kunniaksi kaalikeittoa, jonka täyteläinen maku vain paranee kattilassa yön yli levättyään.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Kaalikeitto

Ainekset

400
g
jauhelihaa
1
pieni sipuli
suolaa
rouhittua mustapippuria
500
g
keräkaalia
3
porkkanaa
200
g
lanttua
300-400
g
kiinteitä perunoita
2
l
vettä
2
lihaliemikuutiota
2
kasvisliemikuutiota
1
tl
kuivattua meiramia
1
dl
silputtua persiljaa
2
laakerinlehteä

Työvaiheet

  1. Ruskista jauheliha sipulisilpun kanssa kuumalla pannulla.
  2. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Leikkaa kaali suikaleiksi.
  4. Kuori ja paloittele juurekset.
  5. Mittaa kaikki aineet isoon kattilaan ja kypsennä kannen alla noin tunti. Sekoita välillä.
  6. Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa tai pippuria.

Vinkki! Lisää keittoon nokare yrteillä maustettua ranskankermaa.

Kommentit (0)