Christina Aaltio Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Sienikeitto

Ainekset

1
l
sieniä
1
kpl
sipulia
öljyä
1
kpl
paprika
1.5
kpl
porkkanaa
1.5
l
kasvislientä
1
dl
pitkäjyväistä riisiä irtonaista
50
g
koskenlaskija juustoa
1.5
rkl
HP-kastiketta
sokeria
ripaus valko - tai mustapippuria
koristeeksi
1.5
dl
persiljasilppua

Työvaiheet

4 annosta

1 l sieniä (esimerkiksi suppilovahveroita)
sipuli
öljyä
1 paprika
1-2 porkkanaa
1½ l kasvislientä
1 dl pitkäjyväistä, irtonaista riisiä
50-100 g Koskenlaskija-sulatejuustoa
1-2 rkl HP-kastiketta
½ rkl sokeria
ripaus valko- tai mustapippuria

Koristeeksi

1-2 dl persiljasilppua

---

1. Puhdista sienet ja pilko tarvittaessa pienemmiksi.

2. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota kattilassa pienessä öljymäärässä sieniä ja sipulisilppua, kunnes sienten neste on haihtunut.

3. Pilko tällä välin paprika pieniksi paloiksi. Kuori ja paloittele porkkana ja lisää kasvikset kattilaan.

4. Kaada sekaan kasvisliemi, riisit ja sulatejuusto. Kiehauta, alenna lieden lämpöä ja hauduta, kunnes riisi on kypsää.

5. Mausta ja maista. Koristele tuoreella persiljalla.

Vinkki! Kaiva pakastimen kätköistä sienet keittoon. Suppilovahveron tilalla voi käyttää tatteja. Jos käytät kuivattuja sieniä, laita 2 dl sieniä. Suppilovahveroita ja torvisieniä ei tarvitse välttämättä liottaa ensin, vain keittää liemen kanssa. Tatteja voi liottaa muutaman tunnin.

Teksti Christina Aaltio, kuva Arto Vuohelainen
 

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Tässä minestronessa pastan korvaa terveellinen kvinoa.
Tässä minestronessa pastan korvaa terveellinen kvinoa.

Siskonmakkarakeitto lainaa ideoita Italiasta. Tomaattinen soppa lämmittää ja täyttää.

Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Siskonmakkara-kvinoaminestrone

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
1
sipuli
1
porkkana
1
varsisellerinvarsi
3
rkl
öljyä
l
lihalientä
1
dl
kvinoaa
1
pkt (500 g)
siskonmakkaraa
1
tlk (400 ml)
säilöttyjä kirsikkatomaatteja
½
rkl
balsamiviinietikkaa
½–1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
1
ruukku persiljaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulit ja sipulit, kuutioi porkkana ja sellerinvarsi.
  2. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita, porkkanaa ja sellerinvartta muutama minuutti. Kaada joukkoon lihaliemi ja kuumenna kiehuvaksi.
  3. Lisää kvinoa. Purista siskonmakkarat kuoresta parin sentin paloina suoraan kiehuvaan liemeen. Sekoita joukkoon tomaatit ja balsamietikka.
  4. Keitä soppaa keskilämmöllä 20–25 minuuttia, kunnes kvinoa on kypsää. Mausta suolalla ja pippurilla. Hienonna lopuksi joukkoon persiljaa.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Lisukkeesta tulee lautanen, jos tarjoat keiton paahdetun maalaisleivän sisältä.
Lisukkeesta tulee lautanen, jos tarjoat keiton paahdetun maalaisleivän sisältä.

Oluen maustama cheddarjuustokeitto on ihanan täyteläinen talviherkku.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Cheddarkeitto ja sitruunaiset herkkusienet

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
1
sipuli
1
omena
2
rkl
voita
2 + 6
dl
kanalientä
1
tlk (33 cl)
tlk (33 cl)
1
rs (200 g)
maustamatonta tuorejuustoa
1
pss (150 g)
cheddarjuustoraastetta (esim. Valio)
2
rkl
maissitärkkelystä
1
rkl
dijoninsinappia
2
dl
ruohosipulia
Lisäksi
1 pyöreä rapeakuorinen maalaisleipä tai 4 isoa sämpylää
sitruunaherkkusieniä
Sitruunaiset herkkusienet
1
rs (200 g)
herkkusieniä
1
valkosipulinkynsi
½
sitruunan mehu
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa

Työvaiheet

Cheddarjuustokeitto

  1. Kuori ja silppua sipulit ja omena.
  2. Sulata voi kattilassa. Kuullota sipuleita ja omenaa 3–5 minuttia. Kaada joukkoon 2 dl kanalientä ja kuumenna kiehuvaksi. Ota kattila liedeltä ja soseuta sipulit ja omena sauvasekoittimella.
  3. Laita kattila takaisin liedelle. Lisää joukkoon loppu liemi ja olut. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää tuorejuusto ja anna sulaa.
  4. Yhdistä juustoraaste ja maissitärkkelys. Sekoita ne keiton joukkoon. Lisää sinappi. Hauduta keittoa miedolla lämmöllä 10 minuuttia koko ajan sekoittaen, kunnes juusto sulaa ja keitto saostuu.
  5. Hienonna ruohosipuli keiton joukkoon.

Sitruunaiset herkkusienet

  1. Viipaloi herkkusienet ja hienonna valkosipuli. Purista puolikkaan sitruunan mehu.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä ja valkosipulia 5–8 minuuttia, kunnes sienet ovat hieman ruskistuneet. Kaada pannulle sitruunamehu. Anna sen kiehahtaa ja imeytä sieniin. Mausta suolalla. Tarjoile juustokeiton lisukkeena.

Leipäkuori

Voit tarjoilla juustokeiton paahdetun leivän sisältä. Koverra leipä kulhoksi. Paahda leipää 200-asteissa uunissa 5–8 minuuttia. Kauho leivän sisään keittoa, raasta päälle hieman juustoa ja paahda uunissa vielä 5 minuuttia. Tarjoile heti.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Herkullisimmassa lihakeitossa juurekset keitetään lihaliemessä ja kypsä liha lisätään vasta lopuksi.
Herkullisimmassa lihakeitossa juurekset keitetään lihaliemessä ja kypsä liha lisätään vasta lopuksi.

Lihakeitto vaatii pitkän kypsennyksen, mutta valmistuu puoliksi itsekseen. 

Annoksia
6
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Helppo

Lihakeitto

Ainekset

Lihaliemi
1,5
kg
luullista naudanlihaa, esim. etuselkää
noin 2 l vettä
1
rkl
suolaa
10
kokonaista mauste-, musta- tai valkopippuria
2
sipulia
2
porkkanaa
100
g
selleriä
Keitto
lihan keitinliemi eli noin 1,5–2 l lihalientä
3–4
porkkanaa
100
g
selleriä
100
g
lanttua
1
palsternakka
2
isoa sipulia
500
g
kiinteitä perunoita
1
purjo
voita kuullottamiseen
keitetty liha
Pinnalle
persiljaa tai ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Laita liha kattilaan ja laske päälle sen verran kylmää vettä, että liha peittyy. Kiehauta. Kuori pinnalle muodostunut vaahto pois lusikalla tai kauhalla, kunnes vaahtoa ei enää synny.
  2. Lisää kattilaan suola, pippurit ja kuoritut, isoiksi paloiksi paloitellut juurekset. Keitä hiljalleen 2–3 tuntia, kunnes liha on niin pehmeää, että se irtoaa luista lähes itsestään. Siivilöi liemi talteen. Irrota liha luista ja paloittele sormin tai veitsellä. Kuori mahdollinen rasva pois liemen pinnalta.
  3. Kuori ja pilko keittoon tulevat juurekset pieniksi. Kuullota niitä voissa isossa kattilassa useammassa erässä.
  4. Kaada lihaliemi kattilaan ja lisää kiehumaan porkkanat, selleri, lanttu ja palsternakka. Keitä puolikypsiksi ja lisää kuoritut ja paloitellut sipulit, perunat ja purjo. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää lopuksi lihapalat. Kiehauta, tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa. Ripottele keiton päälle hienonnettua persiljaa tai ruohosipulia.

Kommentit (0)

Resepti Marja Samuli Kuva Arto Vuohelainen
Tänään syödään punaista makaronilaatikkoa!
Tänään syödään punaista makaronilaatikkoa!

Punainen pennelaatikko on maistuva lihaton makaronilaatikko. Ruokaisuutta siihen tuo sinihomejuustokastike ja väriä punajuuri.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Punainen pennelaatikko

Ainekset

400
g
pennepastaa
dl
keitettyjä, pieniä punajuurikuutioita
5
dl
ruokakermaa
200
g
sinihometuorejuustoa
1-2
kananmunaa
1
tl
suolaa
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä pasta runsaassa, suolassa maustetussa vedessä napakan kypsäksi. Valuta ja nosta sivuun.
  2. Sekoita keitetty pasta, keitetyt punajuurikuutiot, ruokakerma, tuorejuusto ja muna kulhossa tasaiseksi seokseksi.
  3. Mausta seos suolalla ja mustapippurilla. Kaada pinnoitettuun uunivuokaan, tasoita pinta ja kypsennä keskitasolla 200 asteessa 30–35 minuuttia tai kunnes pinta on saanut väriä ja sisus on hyytynyt. Anna vetäytyä hetki peitettynä ja tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

Kommentit (1)

flip diving

Your site has a lot of useful information for myself. I visit regularly. Hope to have more quality items.

flip diving