Resepti Sanna Kekäläinen
Vaikeustaso
Helppo

Itse tehty kasvisliemi

Ainekset

1
ruukku
lehtipersiljaa
1
sipuli
1
purjo
1
fenkoli
1
lehti- tai varsisellerin vartta
2
isoa tomaattia

Työvaiheet

  1. Irrota lehtipersiljasta varret ja laita ne kattilaan (käytä lehdet ruokien koristeluun tai maustamiseen).
  2. Kuori ja lohko sipuli. Viipaloi purjo, fenkoli ja varsisellerit reiluiksi paloiksi. Lohko tomaatit. Laita kaikki kasvikset kattilaan ja kaada päälle vettä siten että kasvikset peittyvät. Kiehauta ja anna porista keskilämmöllä noin 20 minuuttia. Anna seistä hetki ja siivilöi liemi.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Lohikeitto on perinteinen suomalainen juhlaruoka. Arjessakin nopeasti valmistuva keitto maistuu.
Lohikeitto on perinteinen suomalainen juhlaruoka. Arjessakin nopeasti valmistuva keitto maistuu.

Parhaan lohikeiton salaisuus on perkeistä keitetty liemi ja pikaisesti kypsennetty kala.

Nopeasti kypsyvät kalapalat lisätään keittoon aivan viimeisenä. Niitä ei tarvitse edes varsinaisesti keittää, vaan ne lasketaan liedeltä nostettuun kattilaan, kuumaan liemeen ja annetaan kypsyä siinä. Ylikypsä kala hajoaa hiutaleiksi.

Merisuola ei kuulu vain graaviloheen vaan se on...

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Täydellinen lohikeitto

Ainekset

1
l
kalalientä
600
g
kiinteää perunaa
2
porkkanaa
1
sipuli
suolaa
500
g
nahatonta lofifilettä tai muita kalafileitä
(2
dl
kuohukermaa)
1
ruukku
tilliä

Työvaiheet

Kalaliemi

Perkaa kala itse tai pyydä ruodot mukaan kalatiskiltä, sillä perkeet ovat soppakokin aarre. Siirrä kiduksettomat kalan päät, ruodot ja nahka kattilaan.

Lisää paloiteltua sipulia, purjoa, tillinvarsia, laakerinlehtiä ja maustepippureita. Lisää vettä niin, että ainekset peittyvät. Kuumenna ja anna poreilla. Kalalientä keitetään vain 20-30 minuuttia, jotta maku pysyy raikkaana. Siivilöi valmis liemi.

Kalalientä voi keittää kerralla ison annoksen ja pakastaa.

Lohikeitto

  1. Kuumenna kalaliemi kattilassa.
  2. Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää ainekset kiehuvaan liemeen ja keitä noin 12 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Mausta keitto suolalla.
  3. Paloittele nahaton lohifile. Nosta kattila liedeltä ja lisää kala soppaan. Anna lohipalojen kypsyä jälkilämmöllä pari minuuttia.
  4. Lisää keittoon halutessasi kermaa. Hakkaa päälle runsaasti tilliä.

Vinkki! Samalla reseptillä onnistuu myös ihana ahvensoppa. Se ei kermaa kaipaa.

Kommentit (0)

Resepti Taina Tellman Kuva Arto Vuohelainen
Pakkaa kylmä kasviskeitto kannuun ja nauti vaikka juomalasista.
Pakkaa kylmä kasviskeitto kannuun ja nauti vaikka juomalasista.

Vihreä gazpacho on oiva ulkoruoka. Tuore kasviskeitto valmistuu tehosekoittimessa, saa täyteläisyyttä avokadosta ja taittaa isommankin nälän.

 

 

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä gazpacho

Ainekset

2
kevätsipulia
1
ruukku
basilikaa
2
valkosipulin kynttä
2
rkl
oliiviöljyä
2
vihreää paprikaa
1
fenkoli
1
kurkku
1
avokado
250
g
keltaisia kirsikkatomaatteja
2
rkl
(riisi)viinietikkaa
3
rkl
sweet chili -kastiketta
mustapippuria myllystä
1
tl
suolaa
3
dl
(sitruuna)kivennäisvettä

Työvaiheet

  1. Pilko kaikki ainekset. Soseuta tehosekoittimella tai sauvasekoittimella sipulit, basilika, chilit ja öljy tahnaksi. Lisää loput ainekset ja aja sileäksi.
  2. Ohenna keittoa kivennäisvedellä maun mukaan. Säilytä kylmässä.

Kommentit (0)

Resepti Marja Harjula Kuva Arto Vuohelainen
Kookosmaito pehmentää kasvissosekeiton.
Kookosmaito pehmentää kasvissosekeiton.

Kukkakaalin, kookoksen ja inkiväärin maut sopivat hienosti yhteen. Kasvissosekeitto on riittoisa ja edullinen arkiruoka.

Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Kookos-kasvissosekeitto

Ainekset

4
jauhoista perunaa
2-3
porkkanaa
puolikas kukkakaali
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
tl
jauhettua inkivääriä
8
dl
vettä
2-3
rkl
kasvisfondia
ripaus chilimaustetta
1
tlk
(400 ml) kookoskermaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat.
  2. Irrota kukkakaalista kukinnot ja paloittele tarvittaessa pienemmiksi.
  3. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
  4. Mittaa vesi teräskattilaan ja kiehauta. Lisää fondi ja chilimauste sekä kasvikset. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta miedolla lämmöllä, kunnes juurekset ovat pehmeitä, 15-20 minuuttia.
  5. Nosta kattila liedeltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella kattilassa tai tehosekoittimessa.
  6. Lisää joukkoon kookoskerma ja kuumenna keitto.

Kommentit (0)

Resepti Laura Kaapro kuva Piia Arnould
Mantelinen tomaattikeitto pitää nälän loitolla pitkään.
Mantelinen tomaattikeitto pitää nälän loitolla pitkään.

Linssit ja liotetut mantelit pitävät huolen siitä, että tomaattikeitto täyttää vatsan varmasti. Tee tupla-annos ja keittoa riittää seuraaviksikin päiviksi, maku vain paranee.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + manteleiden liotus 4-8 t
Vaikeustaso
Helppo

Manteleilla rikastettu linssi-tomaattikeitto

Ainekset

2
dl
kuorittuja manteleita
1
sipuli
2
porkkanaa
rypsi- tai oliiviöljyä paistamiseen
2
tl
jauhettua juustokuminaa
2
tl
jauhettua korianteria
½
tl
chilihiutaleita
2
tlk (2 x 400 g)
säilöttyjä kokonaisia (luomu)tomaatteja
dl
punaisia linssejä
6
dl
vettä
1
kasvisliemikuutio
½-1
tl
suolaa
Päälle
1
dl
kuorimattomia manteleita
2
tl
oliiviöljyä
½
tl
garam masala -mausteseosta
ripaus suolaa

Työvaiheet

  1. Laita mantelit likoamaan runsaaseen veteen neljäksi tunniksi tai yön yli. Kaada tiheään siivilään ja valuta.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja paloittele porkkanat. Kuumenna öljy kattilassa ja kääntele sipulia ja porkkanaa siellä muutama minuutti. Lisää juustokumina, korianteri ja chilihiutaleet. Kääntele vielä 1-2 minuuttia.
  3. Lisää säilötyt tomaatit liemineen, linssit, vesi sekä kasvisliemikuutio. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla kannen alla noin 20 minuuttia.
  4. Lisää liotetut mantelit. Siirrä keitto tehosekoittimen kulhoon tai käytä sauvasekoitinta. Surauta keitto sileäksi ja kuohkeaksi. Kaada keitto takaisin kattilaan, tarkista maku ja lisää suolaa maun mukaan.
  5. Mittaa keiton päälle tulevat kuorimattomat mantelit paistinpannuun. Paahda kuivalla pannulla pari minuuttia, kunnes mantelit saavat väriä. Lisää oliiviöljy ja garam masala. Kääntele vielä 1-2 minuuttia. Mausta ripauksella suolaa. Ripottele paahdetut, maustetut mantelit keittoannosten päälle.

Kommentit (0)