Kaisa Torkkeli, kuvat Jarno Kovamäki
Tarvikkeet: leikkuulauta, veitsi, kattila, puuhaarukka, mittasarja.
Tarvikkeet: leikkuulauta, veitsi, kattila, puuhaarukka, mittasarja.
Nypi kalafileestä ruodot, poista nahka ja leikkaa kuutioiksi. Voit käyttää myös valmiita pakastekuutioita. Kuori perunat ja sipulit. Kuutioi perunat ja hienonna sipulit.
Nypi kalafileestä ruodot, poista nahka ja leikkaa kuutioiksi. Voit käyttää myös valmiita pakastekuutioita. Kuori perunat ja sipulit. Kuutioi perunat ja hienonna sipulit.
Sulata rasva kattilassa ja kuullota siinä sipulit ja perunat.
Sulata rasva kattilassa ja kuullota siinä sipulit ja perunat.
Lisää kalaliemi, maustepippurit ja tarvittaessa suolaa. Anna keiton kiehua hiljakseen, kunnes perunat ovat kypsiä.
Lisää kalaliemi, maustepippurit ja tarvittaessa suolaa. Anna keiton kiehua hiljakseen, kunnes perunat ovat kypsiä.
Lisää kalakuutiot. Anna liemen kiehahtaa ja hauduta kala kypsäksi. Se käy nopeasti, 1–2 minuutissa. Jos se kypsyy liian kauan, se murenee herkästi hiutaleiksi.
Lisää kalakuutiot. Anna liemen kiehahtaa ja hauduta kala kypsäksi. Se käy nopeasti, 1–2 minuutissa. Jos se kypsyy liian kauan, se murenee herkästi hiutaleiksi.
Viimeistele keitto kermalla tai maidolla. Hienonna tilli ja
lisää se juuri ennen tarjoilua.
Viimeistele keitto kermalla tai maidolla. Hienonna tilli ja lisää se juuri ennen tarjoilua.
Kalaliemen voi tehdä itse hauduttamalla ruotoja, vettä ja mausteita puolisen tuntia.
Kalaliemen voi tehdä itse hauduttamalla ruotoja, vettä ja mausteita puolisen tuntia.

Kalakeitto on helppo ja nopea ruoka, joka muuntuu moneksi pienin ripauksin. Keiton maku vain paranee, kun se muhii yön yli jääkaapissa.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kalakeitto

Ainekset

500
g
kalafileetä kuutioina
600
g
perunaa
2
kpl
keltasipulia
2
rkl
voita
tai
2
rkl
margariinia
1
l
kalalientä
6
kpl
maustepippuria
2
dl
kermaa
tai
2
dl
maitoa
tillisilppua

Työvaiheet

Nypi kalafileestä ruodot, poista nahka ja leikkaa kuutioiksi. Voit käyttää myös valmiita pakastekuutioita. Kuori perunat ja sipulit. Kuutioi perunat ja hienonna sipulit. Sulata rasva kattilassa ja kuullota siinä sipulit ja perunat.

Lisää omatekoinen kalaliemi tai vettä ja kalaliemikuutioita tai kalafondia. Lisää liemeen maustepippurit ja tarvittaessa suolaa (liemivalmisteissa on usein riittävästi). Anna keiton kiehua hiljakseen, kunnes perunat ovat kypsiä.

Lisää kalakuutiot. Anna liemen kiehahtaa ja hauduta kala kypsäksi. Se käy nopeasti, 1–2 minuutissa. Jos se kypsyy liian kauan, se murenee herkästi hiutaleiksi.

Viimeistele keitto kermalla tai maidolla. Hienonna tilli ja lisää se juuri ennen tarjoilua.

Vinkit!

  • Keittojen perusohje: 1 litra kiinteitä raaka-aineita (kasviksia ja lihaa tai kalaa) ja 1 l nestettä (eri liemiä, kermaa, tomaattimehua).

  • Pilko kasvikset kypsymisajan mukaan, kovat ja hitaasti kypsyvät pienimmiksi paloiksi. Näin voit lisätä ne kaikki keittoon yhtä aikaa ilman, että kasvisten rakenne kärsii.

  • Kala kypsyy nopeasti, joten se lisätään aina viimeisenä.

  • Useat liemivalmisteet ovat suolaisia, joten suolaa ei yleensä tarvitse lisätä.

Kannattaa kokeilla

  • Käytä eri kalalajeja: kuhaa, ahventa, siikaa tai pakastekalaa.

  • Korvaa joskus osa kalasta katkaravunpyrstöillä tai simpukoilla.

  • Valkoviini piristää kermaisen kalakeiton makua.

  • Korvaa 1–2 dl kalaliemestä valkoviinillä.

  • Tomaattimehu ja -murska sopivat kalakeittoon. Korvaa noin puolet kalaliemestä murskalla tai mehulla. Voit käyttää myös 2–3 rkl tomaattipyreetä.

  • Tomaattipohjaisen kalakeiton mausteeksi sopivat timjami, basilika, oregano, valkosipuli ja sitruuna.

  • Korvaa osa perunoista varsisellerillä, fenkolilla, porkkanalla tai palsternakalla.

  • Keltasipulin sijaan keitossa voi käyttää myös purjoa. Lisää se loppuvaiheessa, jolloin väri säilyy.

  • Aasialainen kalakeitto syntyy, kun kolmannes kalaliemestä korvataan kookosmaidolla.Mausta keittolimetin mehulla, kalakastikkeella, currytahnalla ja tuoreella korianterilla.

  • Venäläistyylisen keiton saat, kun jätät kerman tai maidon pois ja lisäät kalaliemeen tomaattipyreetä, suolakurkkujen lientä ja suolakurkkukuutioita. Tarjoile smetananokareen kanssa.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Nauriskeitto

Ainekset

4
valkoista naurista
2
rosamunda perunaa
1
purjo
7
dl
vettä
1
persiljakuutio
2
dl
kuohukermaa
1
rkl
siirappia
1
tl
viherpippuria
suolaa
2
dl
kuivaa omenasiideriä

Työvaiheet

  1. Valitse keittoon makeita nauriita. Pese, kuori ja paloittele kasvikset.
  2. Lisää vesi, kasvikset ja liemikuutio kattilaan kiehumaan. Hauduta pehmeiksi ja soseuta. Lisää joukkoon kerma.
  3. Mausta siirapilla ja murskaa joukkoon viherpippuria. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.
  4. Lisää viime tingassa joukkoon siideri. Voit korvata siiderin omenamehulla. 

Vinkki! Jos et halua tehdä kasvisversiota, lisää paahdettuja pekoniviipaleita, ne maistuvat keitossa hyvältä. 

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalikeitto

Ainekset

2
kg
kukkakaalia
500
g
jauhoisia perunoita
2
hapokasta omenaa
1
sipuli
2
rkl
voita
l
vettä
3
kana- tai kasvisliemikuutiota
2
tl
sokeria
suolaa maun mukaan
200
g
piparjuuri- tai omena-piparjuurituorejuustoa
Lisäksi
(krutonkeja)
parmesaaniraastetta

Työvaiheet

  1. Paloittele ja puhdista kukkakaalit. Kuori ja paloittele perunat, omenat (poista siemenet) ja sipuli.
  2. Kuullota kasviksia rasvassa pannulla tai isossa kattilassa useammassa erässä. Kaada kasvikset lopuksi isoon kattilaan ja vesi päälle. Murenna joukkoon liemikuutiot.
  3. Anna kasvisten kiehua hiljalleen kannen alla puolisen tuntia. Soseuta keitto ja mausta makusi mukaan. Sulata lopuksi juusto keittoon.
  4. Koristele krutongeilla ja parmesaaniraasteella.

Vinkki! Lisää omena-piparjuurijuustoa vähän kerrallaan keittoon, sillä siinä on voimakas maku. 100 g saattaa riittää. Myös pehmeä vuohenjuusto sopii keittoon, mutta suurempana määränä hennon maun vuoksi.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Annoksia
6 väliruoka-annosta
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalisosekeitto

Ainekset

500
g
kukkakaalia
2
jauhoista perunaa
1
l
vettä
2
kasvisliemikuutiota
2
dl
kermaa
1
dl
hienonnettua kirveliä tai persiljaa

Työvaiheet

  1. Huuhtele kukkakaali ja irrottele nuput. Kuori ja kuutioi perunat.
  2. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää kukkakaalin nuput, perunat ja kasvisliemikuutiot. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä poristen noin 15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä ja kypsiä.
  3. Kaada kasvikset liemineen tehosekoittimeen ja soseuta sileäksi keitoksi. Voit soseuttaa keiton myös teräskattilassa sauvasekoittimella. Kaada keitto takaisin kattilaan. Lisää kerma ja hienonnetut yrtit. Kuumenna ja tarjoa.

Kommentit (0)

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Katkarapukeitto

Ainekset

1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
2-3
porkkanaa
1
tl
rypsiöljyä
8
dl
vettä
1
rkl
limetin mehua
2
rkl
tomaattipyreetä
2
rkl
thaimaalaista kalakastiketta
½
tl
tabascoa
½
tl
suolaa
2
tomaattia
tuoretta korianteria
300
g
katkarapuja tai jättikatkarapuja

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja viipaloi porkkanat.
  2. Kuullota sipulisilppua muutama minuutti öljyssä. Lisää vesi ja kiehauta.
  3. Lisää keittoon porkkanaviipaleet, limetin mehu, tomaattipyree, kalakastike, tabasco ja suola. Hauduta 15 minuuttia.
  4. Pese ja kuutioi tomaatit ja silppua korianteri. Lisää ne lopuksi sulaneiden ja valutettujen katkarapujen kanssa keittoon.

Vinkki! Keitosta saa juhlavan, kun vaihdat katkaravut jättikatkarapuihin.

Kommentit (0)