Sanna Kekäläinen Kuva Sami Repo

Ribollita-keitto on perinteistä talviruokaa Toscanassa.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Kohtalainen

Ribollita

Ainekset

1
kpl
sipulia
3
kpl
valkosipulinkynttä
3
kpl
porkkanaa
2
kpl
perunaa
2
kpl
varsisellerin vartta
3
kpl
timjaminoksaa
4
g
kaalia
oliiviöljyä
1
tlk
kuorittuja tomaatteja
2
tlk
valkoisia papuja suolaliemessä
2
l
kasvislientä
tai
2
l
lihalientä
suolaa
mustapippuria
4
kpl
maalaisleipäviipaletta

Työvaiheet

Kuori ja hienonna sipulit. Kuori porkkanat ja perunat. Kuutioi ne. Viipaloi sellerinvarret. Suikaloi kaali. Kuullota sipuleita pannulla öljyssä muutama minuutti. Lisää joukkoon porkkanat, perunat, selleripalat ja timjami. Jatka paistamista viitisen minuuttia. Lisää kaali ja kuoritut tomaatit liemineen. Anna hautua kymmenen minuuttia.

Lisää pavut ja lihaliemi. Anna seoksen porista miedolla lämmöllä, välillä sekoitellen, noin tunti. Soseuta keittoa hieman sauvasekoittimella, niin se muuttuu paksummaksi (tarkoitus ei ole tehdä sosekeittoa vaan saada keiton rakenne hieman muhevammaksi). Mausta suolalla ja pippurilla.

Leikkaa leipä isoiksi kuutioiksi ja lisää keittoon. Jatka keittämistä muutama minuutti ja anna makujen tasaantua mielellään yön yli. Annostele keitto lautasille ja valuta päälle öljyä. Rouhi pinnalle mustapippuria.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Nauriskeitto

Ainekset

4
valkoista naurista
2
rosamunda perunaa
1
purjo
7
dl
vettä
1
persiljakuutio
2
dl
kuohukermaa
1
rkl
siirappia
1
tl
viherpippuria
suolaa
2
dl
kuivaa omenasiideriä

Työvaiheet

  1. Valitse keittoon makeita nauriita. Pese, kuori ja paloittele kasvikset.
  2. Lisää vesi, kasvikset ja liemikuutio kattilaan kiehumaan. Hauduta pehmeiksi ja soseuta. Lisää joukkoon kerma.
  3. Mausta siirapilla ja murskaa joukkoon viherpippuria. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.
  4. Lisää viime tingassa joukkoon siideri. Voit korvata siiderin omenamehulla. 

Vinkki! Jos et halua tehdä kasvisversiota, lisää paahdettuja pekoniviipaleita, ne maistuvat keitossa hyvältä. 

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalikeitto

Ainekset

2
kg
kukkakaalia
500
g
jauhoisia perunoita
2
hapokasta omenaa
1
sipuli
2
rkl
voita
l
vettä
3
kana- tai kasvisliemikuutiota
2
tl
sokeria
suolaa maun mukaan
200
g
piparjuuri- tai omena-piparjuurituorejuustoa
Lisäksi
(krutonkeja)
parmesaaniraastetta

Työvaiheet

  1. Paloittele ja puhdista kukkakaalit. Kuori ja paloittele perunat, omenat (poista siemenet) ja sipuli.
  2. Kuullota kasviksia rasvassa pannulla tai isossa kattilassa useammassa erässä. Kaada kasvikset lopuksi isoon kattilaan ja vesi päälle. Murenna joukkoon liemikuutiot.
  3. Anna kasvisten kiehua hiljalleen kannen alla puolisen tuntia. Soseuta keitto ja mausta makusi mukaan. Sulata lopuksi juusto keittoon.
  4. Koristele krutongeilla ja parmesaaniraasteella.

Vinkki! Lisää omena-piparjuurijuustoa vähän kerrallaan keittoon, sillä siinä on voimakas maku. 100 g saattaa riittää. Myös pehmeä vuohenjuusto sopii keittoon, mutta suurempana määränä hennon maun vuoksi.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Annoksia
6 väliruoka-annosta
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalisosekeitto

Ainekset

500
g
kukkakaalia
2
jauhoista perunaa
1
l
vettä
2
kasvisliemikuutiota
2
dl
kermaa
1
dl
hienonnettua kirveliä tai persiljaa

Työvaiheet

  1. Huuhtele kukkakaali ja irrottele nuput. Kuori ja kuutioi perunat.
  2. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää kukkakaalin nuput, perunat ja kasvisliemikuutiot. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä poristen noin 15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä ja kypsiä.
  3. Kaada kasvikset liemineen tehosekoittimeen ja soseuta sileäksi keitoksi. Voit soseuttaa keiton myös teräskattilassa sauvasekoittimella. Kaada keitto takaisin kattilaan. Lisää kerma ja hienonnetut yrtit. Kuumenna ja tarjoa.

Kommentit (0)

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Katkarapukeitto

Ainekset

1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
2-3
porkkanaa
1
tl
rypsiöljyä
8
dl
vettä
1
rkl
limetin mehua
2
rkl
tomaattipyreetä
2
rkl
thaimaalaista kalakastiketta
½
tl
tabascoa
½
tl
suolaa
2
tomaattia
tuoretta korianteria
300
g
katkarapuja tai jättikatkarapuja

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja viipaloi porkkanat.
  2. Kuullota sipulisilppua muutama minuutti öljyssä. Lisää vesi ja kiehauta.
  3. Lisää keittoon porkkanaviipaleet, limetin mehu, tomaattipyree, kalakastike, tabasco ja suola. Hauduta 15 minuuttia.
  4. Pese ja kuutioi tomaatit ja silppua korianteri. Lisää ne lopuksi sulaneiden ja valutettujen katkarapujen kanssa keittoon.

Vinkki! Keitosta saa juhlavan, kun vaihdat katkaravut jättikatkarapuihin.

Kommentit (0)