Kiia Renko Kuva Sami Repo

Tänä vuonna joulukinkku kuorrutetaan raikkailla sitruksilla ja koristellaan rukiisella taikinalla.

Annoksia
1
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kuorrutettu kinkku

Ainekset

7
kg
kinkkua
Kuorrutus
4
rkl
dijonsinappia
2
rkl
fariinisokeria
2
kpl
sitruunankuorta
2
kpl
sitruunan mehua
1
kpl
appelsiininkuorta
1
kpl
appelsiinin mehua
2
dl
lehtipersijasilppua
tai
2
dl
persiljasilppua
hapankorppumuruja
1
dl
mantelijauhoa
Koristeeksi
valmista ruistaikinaa

Työvaiheet

Sulata kinkku jääkaapissa astiassa, jossa on reunat. 8 kilon kinkun sulaminen kestää 3–4 päivää, 4 kilon kinkun noin 2 päivää. Nosta sulanut kinkku huoneenlämpöön 5–6 tuntia ennen paistamista. Tarkista, että kinkun sisälämpötila on noin 10 astetta ennen paistamista.

Nosta kinkku voideltuun, isoon, reunalliseen uuniastiaan nahkapuoli ylöspäin. Työnnä paistolämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan siten, että se ei osu luuhun. Paista kinkkua 125 asteessa uunin alatasolla, kunnes lihan sisä-lämpötila on 75–80 astetta. Paistoaika on noin 1 t 15 min/kilo.

Anna kinkun jäähtyä 30–60 minuuttia ennen kuorruttamista. Poista verkko ja ainakin suurin osa rasvaa kinkun päältä. Sekoita kuorrutuksen sinappi ja fariinisokeri. Valele seos kinkun pinnalle kauttaaltaan. Sekoita loput kuorrutusaineet ja ripottele kinkun päälle ja sivuille.

Kauli ruistaikina levyksi ja ota muotilla kuvioita. Kauli taikinaa lisää ja leikkaa taikinalevystä noin sentin levyisiä koristenauhoja. Laita nauhat ristiin rastiin kinkun
päälle. Taivuta päät kinkun alle. Voitele risteyskohdat munalla ja liimaa koristekuviot päälle. Ruskista kuorrutettua kinkkua 225 asteessa noin 20 minuuttia.