Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Juustosarvet maistuvat parhaiten heti uunista tultuaan.
Juustosarvet maistuvat parhaiten heti uunista tultuaan.

Simppelit juustosarvet ovat vastaus silloin, kun haluat pientä gluteenitonta suolaista syötävää kahvipöytään. Vaihtele juustoa makusi mukaan, mutta valitse täysrasvainen, joka sulaa kauniisti.

Annoksia
16 kappaletta
Valmistusaika
30 min + 20 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteenittomat juustosarvet

Ainekset

Taikina
dl
gluteenitonta jauhoseosta
2
dl
perunajauhoja tai maissitärkkelystä
3
dl
juustoraastetta (emmentalia, goudaa ja/tai kermajuustoa)
tl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
125
g
voita
2
dl
kermaviiliä
Täyte
1
kananmuna
2
dl
emmentaljuustoraastetta
Pinnalle
1
kananmuna voiteluun
seesaminsiemeniä tai juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Sekoita kuiva-aineet ja pehmeä voi. Lisää kermaviili ja nypi kaikki aineet nopeasti taikinaksi. Jaa taikina kahtia. Kauli taikinapalat hyvin jauhotetulla työpöydällä ympyröiksi. Leikkaa ympyrä taikinapyörällä ensin neljään osaan ja sitten vielä neljään osaan.
  2. Sekoita rikottu muna ja juustoraaste. Levitä reilu teelusikallinen täytettä jokaiselle kolmiolle ja rullaa kolmio sarveksi. Nosta sarvet leivinpaperin päälle uunipellille ja voitele munalla.
  3. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä tai juustoraastetta.
  4. Paista sarvia 225 asteessa uunin keskitasolla 10–15 minuuttia. Tarjoa pian paistamisen jälkeen tai lämmitä sarvet ennen tarjoilua.

Vinkki! Kääri sarviin vaihteeksi myös kinkkua ja silputtuja tuoreita yrttejä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula
Jos et voi kuvitella omppujälkkäriä ilman kanelia, ripauta joukkoon myös sitä.
Jos et voi kuvitella omppujälkkäriä ilman kanelia, ripauta joukkoon myös sitä.

Rakastatko omena-kaurapaistosta? Sitten sinun kannattaa kokeilla myös tätä. Ihana herkku paistetaan pannulla.

Annoksia
4–6
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kauratoscaomenat pannulla

Ainekset

½
kg
hapokkaita omenoita
Paistamiseen
2
rkl
voita
2
rkl
sokeria tai fariinisokeria
1
tl
(luomu)sitruunan kuorta raastettuna
Kauratosca
50
g
voita
½
tl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
(luomu)sitruunan kuorta raastettuna
¼
tl
suolaa
2
dl
isoja kaurahiutaleita
kanelia)

Työvaiheet

  1. Pese ja lohko omenat siemenettömiksi paloiksi. Viipaloi tai kuutioi ne.
  2. Sulata voi ja sokeri pannulla. Lisää sitruunankuoriraaste. Paista omenat keskilämmöllä ahkerasti käännellen kauniin värisiksi ja melko pehmeiksi. Jaa jälkiruokakulhoihin.
  3. Valmista kauratosca. Sulata voi pannulla, lisää sokerit, sitruunankuoriraaste ja suola. Paista kaurahiutaleita keskilämmöllä viisi minuuttia, kunnes ne ovat rapeita ja kevyesti paahtuneita.
  4. Annostele kauratosca omenoiden päälle.

Vinkki! Tarjoa kauratoscaomenoiden kanssa vaniljalla maustettua kermavaahtoa, vaniljakastiketta tai vaahdotettua hapankermaa.

Kommentit (1)

Vierailija

Gluteeniton vain, jos käyttää gluteenittomia kaurahiutaleita

Resepti Anu Brask Kuva Satu Kemppainen
Värikäs texmex-pelti kelpaa nostaa pöytään sellaisenaan.
Värikäs texmex-pelti kelpaa nostaa pöytään sellaisenaan.

Mustapavut ja rapeat bataattilohkot tekevät texmex-vuoasta ihanan täyttävän. Tuoreet tomaatit tuovat raikkautta.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Bataatti-cheddar-pelti

Ainekset

1
(n. 700 g)
bataatti
1
prk (285 g)
mustapapuja
2
rkl
öljyä
4
rkl
taco-maustetta (esim. Santa Maria)
Juustokastike
1
pkt (200 g)
cheddarjuustoa
2
dl
ruokakermaa
1
rkl
maissitärkkelystä (esim. Maizena)
1
tl
juustokuminaa
¼
tl
cayennepippuria
Lisäksi
1
avokado
1
tomaatti
1
punasipuli
1
ruukku korianteria
1
limetti

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Kuori bataatti ja leikkaa se noin 2 x 4 cm:n paloiksi. Sekoita paloihin 2 rkl öljyä ja reilusti taco-maustetta. Levitä bataatit uunivuokaan ja kypsennä 15 minuuttia, kunnes ne paahtuvat rapeiksi. Valuta pavut ja lisää ne vuokaan bataattien joukkoon. Paista uunissa vielä 10 minuuttia.
  2. Raasta juusto. Kuumenna ruokakerma kattilassa, lisää juusto ja sekoita, kunnes juusto sulaa. Lisää maissitärkkelys ja sekoita tasaiseksi. Kiehauta ja mausta juustokuminalla ja cayennepippurilla.
  3. Halkaise avokado, poista kivi, kuori ja leikkaa paloiksi. Kuutioi tomaatti, hienonna sipuli ja korianteri. Leikkaa limetti lohkoiksi. Levitä lisukkeet bataattivuokaan, lusikoi päälle kastiketta, koristele limetin lohkoilla ja tarjoile lämpimänä.

Kommentit (1)

Vierailija

Hyvää oli

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Tee etukäteen! Voit tehdä piirakan paistovalmiiksi jääkaappiin, voidella munalla ja paistaa ennen tarjoilua. Lisää kylmän piirakan paistoaikaan muutama minuutti.
Tee etukäteen! Voit tehdä piirakan paistovalmiiksi jääkaappiin, voidella munalla ja paistaa ennen tarjoilua. Lisää kylmän piirakan paistoaikaan muutama minuutti.

Onko parempaa piirakkaa kuin vanha kunnon peltilihis? Kun käytät tattarijauhoja, piirakasta tulee gluteeniton.

Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
40 min + 25 min paistaminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gluteeniton peltilihis

Ainekset

Pohja
200
g
kylmää voita
dl
tattari + teff -jauhoseosta
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
250
g
maitorahkaa (ei pehmeää)
Täyte
1
dl
puuroriisiä
keittämiseen 3 dl vettä ja 1 tl suolaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
400
g
jauhelihaa
½
dl
tuoretta timjamia hienonnettuna
1
rkl
tomaattipyreetä
¾
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
suolaa
Voiteluun
1
muna

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte. Keitä riisiä suolalla maustetussa vedessä kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt ja riisi kypsää. 
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paista jauheliha pannulla omassa rasvassaan. Lisää sipulit ja anna niiden kuullottua. Mausta seos timjamilla, tomaattipyreellä, mustapippurilla ja suolalla. Sekoita riisin joukkoon. Tarkista maku ja anna jäähtyä.
  3. Mittaa kylmä voi, jauhot, leivinjauhe ja suola monitoimikoneen kulhoon. Aja leikkuuterällä muruiksi. Lisää rahka ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  4. Levitä leivinpaperi leivonta-alustalle ja jauhota se reilusti gluteenittomalla jauhoseoksella. Kumoa päälle taikina ja taputtele se gluteenittomia jauhoja apuna käyttäen leivinpaperiarkin kokoiseksi levyksi.
  5. Annostele liha-riisitäyte taikinalevyn toiselle puolikkaalle, mutta jätä parin sentin kaistale reunoilta täyttämättä. Käännä toinen taikinapuolikas täytetyn päälle leivinpaperia apuna käyttäen. Sulje sauma sormin ja viimeistele painelemalla päältä haarukalla. Jos haluat siistiä reunoja, leikkaa ylimääräiset taikinareunat taikinapyörällä pois, kauli ne levyksi ja ota muotilla pieniä kuvioita. Voitele piirakka munalla, kiinnitä päälle taikinakuviot ja voitele myös ne.
  6. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (2)

Vierailija

Onko aieosaluettelosta jäänyt sipuli?
Työvaiheessa kumminkin pyydetään hienontamaan sipuli ja valkosipuli.

Jenni - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt11.3.2014

Hei, raaka-ainelistasta oli todellakin pudonnut sipuli pois. Se on nyt lisätty ohjeeseen. Kiitos huomiosta! Terveisin Jenni KK:n toimituksesta

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Kun teet piiraan irtopohjavuokaan, saat pohjasta rapean ja helposti leikkautuvan.
Kun teet piiraan irtopohjavuokaan, saat pohjasta rapean ja helposti leikkautuvan.

Klassinen ranskalainen pekoni-juustopiiras on parhaimmillaan vastapaistettuna, hieman jäähtyneenä.

Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
30 min + 1 t pohjan jähmettyminen ja 45 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton Quiche Lorraine

Ainekset

3
dl
gluteenitonta tummaa jauhoseosta (Jytte)
125
g
kylmää voita
1
keltuainen
1
rkl
kylmää vettä
Täyte
100
g
gruyère-juustoa
3
munaa
1
valkuainen
150
g
ranskankermaa
2
dl
kuohukermaa
2
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
½
tl
suolaa
½
tl
muskottipähkinää
¼
tl
mustapippuria myllystä
1
pkt (170 g)
pekonia

Työvaiheet

  1. Mittaa jauhot ja paloiteltu voi monitoimikoneen kulhoon. Aja leikkuuterällä muruiksi. Lisää keltuainen ja vesitilkka koneen käydessä ja jatka sekoittamista, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Voit tehdä taikinan myös nyppimällä jauhot ja voin käsin ja sekoittamalla joukkoon keltuaisen ja veden. 
  2. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohjan ja reunan väliin.
  3. Taputtele taikina gluteenittomilla jauhoilla jauhotetuin sormin vuoan pohjalle ja reunoille muutaman sentin korkeudelle. Nosta jääkaappiin ja anna pohjan jähmettyä vuokaan tunnin ajan.
  4. Valmista sillä aikaa täyte. Raasta juusto. Vatkaa munat, ranskankerma, kuohukerma, juustoraaste, timjami ja mausteet vispilällä kulhossa keskenään.
  5. Levitä pekonit leivinpaperin päälle pellille. Nosta pelti kylmään uuniin ja kuumenna uuni 200 asteeseen. Anna pekonien paahtua 10 minuuttia. Hienonna ne hieman jäähtyneinä.
  6. Levitä pekonit vuokaan taikinan päälle.
  7. Kaada päälle täyte. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 15 minuuttia. Laske lämpö sitten 175 asteeseen ja jatka paistamista noin 20 minuuttia.
  8. Irrota piirakka vuoasta hetken jäähtyneenä ja tarjoa saman tien.

Kommentit (0)