Resepti Hanna Gammon
Vaikeustaso
Helppo

Lammassalaatti

Ainekset

250
g
tuoretta pinaattia
500
g
kurpitsaa
500
g
punajuurta
1
dl
pinjansiemeniä
1
prk (150 g)
pehmeää vuohenjuustoa
300
g
kypsää lampaanfileetä tai savulammasta
Kastike
1
dl
oliiviöljyä
1–2
rkl
dijon-sinappia
2–3
rkl
punaviinietikkaa
2–4
dl
sokeria
suolaa maun mukaan

Työvaiheet

  1. Mittaa ensin kastikeaineet pieneen pulloon tai purkkiin. Ravista kastike sekaisin ja säilytä jääkaapissa.
  2. Kuori ja kuutioi kurpitsa sekä punajuuret. Laita leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele päälle oliiviöljyä ja suolaa makusi mukaan. Paahda 200 asteessa uunin keskitasolla 30–45 minuuttia.
  3. Paahda pinjansiemenet kuivalla, kuumalla pannulla. Varo polttamasta.
  4. Sekoita tuore pinaatti ja paahdetut kasvikset. Ripottele päälle paahdetut pinjansiemenet.
  5. Kaada sekaan salaatinkastike juuri ennen tarjoilua.
  6. Laita päälle liha ja vuohenjuustonokareet.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Kesäisessä coleslaw-salaatissa maistuu raparperi.
Kesäisessä coleslaw-salaatissa maistuu raparperi.

Nyt ei mene mitään haaskuuseen! Kiehauta raparperit ja käytä kirpeän raikasta raparperia kaalisalaattiin. Keitinvesi kannattaa käyttää raparperitiivisteeseen, josta valmistat kesän ihanimman ruokajuoman.

Annoksia
5
Valmistusaika
20 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperi-coleslaw

Ainekset

500
g
raparperia
1
dl
sokeria
1
dl
vettä
½
(400 g)
varhaiskaali
1
rkl
valkoviinietikkaa
¼
tl
suolaa
Kastike
250
g
turkkilaista jugurttia
¼
tl
mustapippuria myllystä
1-2
vartta (25 g)
kevätsipulia

Työvaiheet

  1. Puhdista ja kuori raparperit tarvittaessa ohuelti. Paloittele raparperit kattilaan. Lisää sokeri ja vesi.
  2. keitä miedolla lämmöllä kannen alla pari minuuttia. Siivilöi raparperien liemi toiseen astiaan ja anna jäähtyä. Käytä liemi juomatiivisteenä. Jäähdytä raparperit siivilässä.
  3. Huuhdo ja leikkaa varhaiskaali juustohöylällä ohuiksi suikaleiksi. Lisää päälle hieman etikkaa ja suolaa. Sekoita.
  4. Anna salaatin tekeytyä puoli tuntia huoneenlämmössä tai pari tuntia jääkaapissa, kunnes etikka on pehmentänyt kaalia. Valuta ylimääräinen liemi pois.
  5. Sekoita jugurtti, pippuri ja valutetut raparperit. Kääntele seos kaalin joukkoon. Kumoa salaatti kulhoon. Viimeistele kevätsipulilla.

 

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Tämäkin iloisen kirjava salaatti kävi grillin kautta.
Tämäkin iloisen kirjava salaatti kävi grillin kautta.

Nektariineja, parsaa, retiisejä ja kevätsipulia. Kesän paras salaatti poimitaan grillistä.

Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillattu salaatti

Ainekset

1
pkt (250 g)
vihreitä parsoja
2
kesäsipulia varsineen
1
nippu
retiisejä
3
nektariinia
1
ps (70 g)
salaattipinaattia
1
rkl
öljyä
Kastike
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
sokeria
1
tl
provencen yrttejä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
Päälle
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Huuhdo kasvikset. Napsauta parsoista kuivat kannat pois. Leikkaa sipulit renkaiksi ja hienonna varret. Lohko tai puolita nektariinit. Sivele kasvikset kevyesti öljyllä.
  2. Kypsennä parsoja grilliritilän laidalla epäsuoralla lämmöllä viitisen minuuttia. Kääntele välillä. Nosta ritilälle myös nektariinit ja isot retiisit. Pienet on kypsennettävä parilalla, jotta ne eivät putoa. Grillaa aineksiin kauniit raidat välillä käännellen.
  3. Paista sipulit parilalla. Pyöräytä joukkoon pinaatinlehdet ja paista kevyesti.
  4. Levitä kaikki ainekset isolle vadille.
  5. Sekoita kastikkeen ainekset ja valele salaatti kastikkeella. Viimeistele pippurilla ja sormisuolalla. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Tee lihapullat vaihteeksi ruotsalaiseen tapaan!
Tee lihapullat vaihteeksi ruotsalaiseen tapaan!

Klassisissa ruotsalaisissa lihapullissa on mausteena valkopippuria ja ripaus sokeria. Kuohukerma tekee paistijauhelihasta leivotuista pullista erityisen herkullisia.

Annoksia
n. 50 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Minilihapullat uunissa

Ainekset

600
g
naudan paistijauhelihaa
1
sipuli
dl
kuohukermaa
¾
dl
korppujauhoja
1
muna
tl
suolaa
1
tl
sokeria
¾
tl
jauhettua valkopippuria

Työvaiheet

  1. Ota jauheliha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen ruuanvalmistusta.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kaada sipulit pieneen kulhoon, peitä kulho talouspaperilla ja kypsennä sipuleita mikrossa noin minuutti. Jäähdytä.
  3. Sekoita kuohukerma, korppujauhot, muna ja mausteet isossa kulhossa. Anna korppujauhojen turvota 5 minuuttia. Lisää sipuli ja liha. Vaivaa käsin tasaiseksi massaksi.
  4. Työnnä tyhjä pelti kylmään uuniin ja kuumenna uuni 250-asteiseksi.
  5. Pyörittele lihapullamassa kostutetuin käsin pieniksi pyöryköiksi leivinpaperin päälle. Vetäise pyörykät leivinpapereineen kuumalle pellille. Paista uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.

Vinkki!

Tarjoa lihapullat jäähtyneinä tai uunissa lämmitettyinä. Voit myös paistaa valmiit lihapullat kevyesti pannulla ennen tarjoamista, niin ne saavat herkullisen pinnan.

Kommentit (4)

Vierailija

Miksi ruotsalaiset lihapullat. Kyllä meidän äiti käytti ihan samoja aineita eikä ollut silloin 70 vuotta sitten ollut edes käynyt Ruotsissa.

Vierailija

En ymmärrä miksi uuni pitää aina esilämmittää. Pullat kylmään uuniin ja homma valmis kun valo sammuu 250 asteessa.

Vierailija

Lihapulliin laitetaan AINA maustepippuria, ja joulun lihapulliin myös kanelia!!!😬

Vierailija

Jopas täällä on tosikkoa porukkaa. Kiitän jutusta ja risetistä. Tänä iltana kokeillaan.

Resepti Riikka Kaila Video Ninna Lindström
Lentävä lautanen -videolla syntyy helppo ja nopea pastasalaatti, joka pelastaa kaikenikäiset kokit nälkäkiukulta.

Pastasalaatti on kesän monitoimiruoka, joka maistuu niin lapsille kuin aikuisille. Taltuta salaatilla lounasnälkä, pakkaa piknikille evääksi tai nauti välipalaksi.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattinen pastasalaatti

Ainekset

4
dl
kuviopastaa
1
l
vettä ja 1 tl suolaa pastan keittämiseen
2
rkl
rypsiöljyä
10
kirsikkatomaattia
6
aurinkokuivattua tomaattia
1
pkt (200 g)
salaatti- tai fetajuustokuutioita
½
dl
auringonkukansiemeniä
1
ruukku
basilikaa
Kastike
½
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
ripaus mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi. Lisää suola ja pasta. Keitä pasta kypsäksi. (Tarkista pastan kypsennysaika pakkauksesta.)
  2. Valuta kypsä pasta lävikössä ja siirrä kulhoon. Sekoita öljy pastan joukkoon.
  3. Huuhtele kirsikkatomaatit ja halkaise ne. Paloittele aurinkokuivatut tomaatit. Siirrä molemmat pastan joukkoon.
  4. Lisää juustokuutiot ja auringonkukansiemenet pastan joukkoon. Nypi basilikanlehdet salaattiin.
  5. Mittaa kastikkeen aineet pieneen kulhoon ja sekoita. Kaada kastike pastasalaatin joukkoon ja sekoittele nostellen kaikkialle salaattiin.

Kommentit (0)