Kiia Renko Kuva Pia Inberg Ohje Kaarina Roininen (Hei me leivotaan -ohjelmasta)

Muffinit ovat niin lasten kuin aikuistenkin makuun.

Annoksia
18
Vaikeustaso
Kohtalainen

Jauhelihamuffinit

Ainekset

Täyte
300
g
jauhelihaa
1
kpl
sipulia
2
dl
porkkanaraastetta
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
tomaattiketsuppia
1
tl
mustapippuria
2
tl
pizzamaustetta
1
tl
suolaa
1
dl
persiljaa
tai
1
dl
basilikaa
Taikina
2
kpl
kananmunaa
1
dl
margariinia
1
dl
maitoa
1
rkl
leipäsiirappia
1
dl
ruisleseitä
tai
1
dl
kauraleseitä
3
dl
vehnäjauhoja
3
tl
leivinjauhetta
suolaa
Pinnalle
kirsikkatomaatteja
2
dl
juustoraastetta

Työvaiheet

Ruskista jauheliha kevyesti. Lisää sekaan sipulisilppu ja porkkanaraaste. Kääntele seosta hetki pannulla pienellä lämmöllä.

Lisää tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Mausta ketsupilla, pippurilla, pizzamausteella ja suolalla. Jäähdytä ja lisää persilja.

Valmista taikina. Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki. Lisää joukkoon margariini, maito ja siirappi.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää nesteeseen. Sekoita taikina tasaiseksi.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Jos käytät silikonivuokia, ei syvennyksiä tarvitse voidella. Jos käytät muffinipeltiä, voitele se tai laita koloihin paperiset vuoat. Annostele taikinaa noin ruokalusikallinen tavallisten muffinivuokien pohjalle. Jos teet amerikanmuffineita isoihin vuokiin, menee taikinaa noin 2 rkl/vuoka. Laita täytettä yhtä paljon kuin taikinaa.

Paina päälle kirsikkatomaatin puolikas tai pari. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista muffineja uunin keskitasolla 16-20 minuuttia.

Vinkki! Jauhelihaseokseen sopii myös maustettu tuorejuusto, esimerkiksi Creme Bonjour Hell.

Teksti Christina Aaltio, kuva Arto Vuohelainen, resepti Susanna Moliski, Chicago, USA

Kurpitsapiirakka

Ainekset

noin 1½
kg
kurpitsa
Pohja
dl
vehnäjauhoja
½
tl
sokeria
½
tl
suolaa
125
g
voita
3-3½
rkl
kylmää vettä
Täyte
dl
kurpitsasosetta
2
dl
fariinisokeria
2
tl
jauhettua inkivääriä
2
tl
kanelia
1
tl
muskottipähkinää
ripaus
jauhettua neilikkaa
½
tl
suolaa
2
dl
kuohukermaa
1
dl
maitoa
4
munaa
Lisäksi
2
dl
kuohukermaa
3
rkl
tomusokeria
1-2
rkl
brandya

Työvaiheet

  1. Valmista kurpitsasose. Leikkaa kurpitsa neljään osaan. Aseta palat uunipellille leikkauspinta ylöspäin. Koverra siemenet. Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes malto on pehmennyt. Kaavi malto kuoresta. Soseuta monitoimikoneella tai sauvasekoittimella.
  2. Valmista taikina. Lisää jauhoihin ripaus sokeria ja suolaa. Nypi kuivat aineet ja rasva murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Muotoile taikinasta pallo. Kiedo tiiviisti tuorekelmuun ja paina kämmenellä levyksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.
  3. Voitele piirakkavuoka. Jauhota työalusta. Kaulitse taikinasta ohuehko levy, joka ulottuu reilusti piirakkavuoan reunojen yli. Taittele levy varovasti kokoon, nosta vuokaan. Avaa taitokset ja painele pohjalle. Leikkaa ylimenevät reunat.
  4. Anna pohjan levätä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia. Pistele jäähtynyt pohja haarukalla. Painele pohjan päälle folio, paistamisen aikana syntyvän kupruilun estämiseksi. Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia.
  5. Valmista täyte. Ota kurpitsasosetta tarvittava määrä. Ylimääräisen soseen voi pakastaa. Sekoita kurpitsasoseeseen sokeri ja mausteet. Hauduta kattilassa noin 5 minuuttia. Sekoita joukkoon kerma ja maito. Kiehauta.
  6. Sekoita munat yksitellen vähän jäähtyneeseen kurpitsaseokseen. Kaada seos pohjalle. Paista piirasta kunnes täyte on hyytynyt, noin 25 minuuttia.
  7. Tarjoa jäähtynyt piirakka löysäksi vaahdotetun, sokerilla ja brandyllä maustetun kerman kanssa.

Kommentit (0)

Annoksia
12 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Omenaiset filonyytit

Ainekset

4
arkkia
filotaikinaa
noin 40
g
voita tai margariinia
Täyte
3
isoa hapanta omenaa
noin 1½
dl
sokeria
½
dl
vettä
1
kanelitanko
tl
raastettua tuoretta inkivääriä)
150-200
g
maustamatonta(tai vaniljalla maustettua) tuorejuustoa
1
tl
vaniljasokeria
kanelia ja tomusokeria koristeluun

Työvaiheet

  1. Mittaa kattilaan kuoritut ja pieneksi kuutioidut omenat, sokeri, vesi ja kanelitanko. Mausta seos halutessasi inkivääriraasteella.
  2. Keitä seosta hiljalleen, kunnes se on tahmeaa ja osittain sosemaista. Poista kanelitanko.
  3. Voitele filotaikina-arkit sulatetulla rasvalla ja nosta ne päällekkäin. Leikkaa arkkipino 12 samankokoiseksi neliöksi. Paina kukin neliö metallisen, voidellun muffinivuoan pohjalle.
  4. Sekoita keskenään tuorejuusto ja vaniljasokeri. Jaa seos taikinakuppien pohjalle.
  5. Jaa omenasoseseos kaikkien filokuppien kesken tuorejuuston päälle ja sulje nyytit. Ripottele pinnalle hiukan kanelia.
  6. Paista nyyttejä 200 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes taikina on saanut kauniin värin.
  7. Anna jäähtyä ja säilytä viileässä ennen tarjoilua. Tarjoa kahvin kanssa tomusokerilla koristeltuna.

Vinkki! Nyytit voit valmistaa myös valmiista paistonkestävästä omenamarmeladista.

Kommentit (0)

Solmi browniepurkin kylkeen pieni leivontaväline: nuolija, vispilä tai mittasarja. Täydennä paketti leivontaohjeella ja kauniilla rusetilla.
Solmi browniepurkin kylkeen pieni leivontaväline: nuolija, vispilä tai mittasarja. Täydennä paketti leivontaohjeella ja kauniilla rusetilla.

Opettaja, päiväkodin hoitaja tai raivaamiseen uupunut ystävä kiittää, kun paketista paljastuu syötävä tee se itse -lahja.

Annoksia
1 tlk, 15 palaa
Valmistusaika
5 min + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Browniet purkissa

Ainekset

Tölkkiin
2
dl
jauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
ruokosokeria
1
dl
sokeria
1
pss (175 g)
tummasuklaahippuja
1
pss (150 g)
Marianne Crush -rouhetta (Fazer)
1
dl
pekaanipähkinöitä
Lisäksi
150
g
sulaa voita
3
munaa

Työvaiheet

Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja suola. Jaa ainekset (lukuunottamatta voita ja munia) kerroksittain litran vetoiseen lasipurkkiin. Kun annat purkin lahjaksi, liitä mukaan tämä leivontaohje:

  1. Sekoita kulhossa kolme munaa, 150 g sulatettua voita sekä brownie-ainekset purkista.
  2. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Levitä taikina 22 x 22 cm:n kokoiseen uunivuokaan leivinpaperin päälle. Paista 25-30 minuuttia
  3. Leikkaa brownielevy pieniksi paloiksi.

Kommentit (0)

Annoksia
12 vohvelia
Vaikeustaso
Helppo

Belgian vohvelit

Ainekset

5
dl
maitoa
2
dl
sokeria
1
kananmuna
1
rkl
kardemummaa
ripaus
suolaa
5
dl
vehnäjauhoa
25
g
voita tai margariinia
Lisäksi
tuoreita marjoja, kuten mansikoita, vadelmia tai mustikoita
erilaisia hilloja ja jäätelöitä
suklaakastiketta
tomusokeria koristeluun

Työvaiheet

  1. Valmista löysähkö lettutaikina ja paista taikinasta kuumassa vohveliraudassa vohveleita.
  2. Tarjoa vohvelit heti tuoreiden mansikoiden ja juoksevan hunajan kanssa tai muiden lisäkkeiden kanssa.

Kommentit (0)