Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Jauhemaksapihvit

Ainekset

300
g
perunaa
1
kpl
sipulia
300
g
naudan maksaa jauhettuna
1
kpl
kananmunia
1.5
tl
suolaa
1
tl
meiramia
pippuria
voita
Lisäksi
4
kpl
sipulia
voita
suolaa
mustapippuria
puolukoita

Työvaiheet

Kuori perunat ja sipuli. Raasta raastimen karkealla terällä. Sekoita kaikki aineet kulhossa pihvimassaksi.

Kuumenna voita pannulla. Muotoile löysästä massasta vedellä kostutetuin käsin litteitä pihvejä suoraan pannulle. Voit nostella niitä pannulle myös pikkukauhalla. Paista pihvit miedolla lämmöllä molemmin puolin kypsiksi.

Kuori lisäkesipulit ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Paista keskilämmöllä voissa pannulla pehmeiksi ja vaaleanruskeiksi. Mausta. suolalla ja pippurilla.

Nosta paistetut sipulirenkaat jauhemaksapihvien päälle. Tarjoa pihvit perunamuusin ja puolukoiden kanssa.

Resepti Riikka Kaila Kuva Päivi Anita Ristell
Mehevän BBQ-murekkeen kanssa maistuu lempeän tulinen bataattisose, joka kestää säilytystä paremmin kuin perunamuusi. Voit tarjota bataatin myös paahdettuina lantteina.
Mehevän BBQ-murekkeen kanssa maistuu lempeän tulinen bataattisose, joka kestää säilytystä paremmin kuin perunamuusi. Voit tarjota bataatin myös paahdettuina lantteina.

Mureke on parasta arkiruokaa! Sinihomejuusto ja barbeque-kastike antavat perusmakuun uutta säväystä.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 + 35 min
Vaikeustaso
Helppo

BBQ-lihamureke ja paahdettu bataatti-chilimuusi

Ainekset

1
dl
korppujauhoja
2
dl
stout-olutta
1
sipuli
400
g
jauhelihaa
1
kananmuna
½
dl
barbeque-kastiketta
2
rkl
juoksevaa hunajaa
1
rkl
sinappia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria rouhittuna
Täyte
1
pkt
sinihomejuustoa (170 g)
Päälle
½
dl
barbeque-kastiketta

Työvaiheet

  1. Sekoita korppujauho ja olut kulhossa ja anna turvota noin viisi minuuttia. Kuori ja hienonna sipuli.
  2. Lisää kaikki murekemassan aineet korppujauhoseokseen ja sekoita. Anna murekemassan tekeytyä 10 minuuttia.
  3. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  4. Kaada murekemassa leivinpaperiarkin päälle. Taputtele kostutetuin käsin noin 20 cm x 30 cm:n kokoiseksi levyksi. Viipaloi sinihomejuusto levyn päälle.
  5. Kääri mureke tiukaksi rullaksi. Nosta leivinpaperille uunipellille sauma alaspäin.
  6. Kypsennä mureketta uunin keskitasolla noin puoli tuntia. Sivele kypsän murekkeen päälle bbq-kastiketta ja tarjoa bataatti-chilimuusin kera.

Paahdettu bataatti-chilimuusi

Ainekset

1
kg
bataattia
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
suolaa
ripaus
cayennepippuria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Kuori ja paloittele bataatti. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Siirrä bataatti ja valkosipuli kulhoon ja lisää joukkoon öljy ja mausteet. Pyörittele mausteet kaikkialle bataattiin.
  3. Siirrä bataatit leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä uunin keskitasossa noin 20 minuuttia, kunnes bataatit kypsyvät.
  4. Siirrä bataattipalat kulhoon tai kattilaan ja murskaa perunansurvimella karkeaksi muusiksi.
  5. Tarjoa muusi BBQ-murekkeen kanssa.

 

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Stroganov maistuu perunamuusin tai keitetyn riisin kanssa.
Stroganov maistuu perunamuusin tai keitetyn riisin kanssa.

Venäläinen klassikkoruoka lämmittää varpaisiin asti.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Stroganov

Ainekset

500
g
naudan palapaistia tai ulkofilettä
2
sipulia
1
porkkana
1
rs (200 g)
herkkusieniä
2 + 4 + 2
rkl
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
1
rkl
tomaattipyrettä
5
dl
lihalientä
1
laakerinlehti
2
tl
vahvaa sinappia
½–1
tl
suolaa
¼
tl
maustepippuria
¼
tl
mustapippuria
2
suolakurkkua
1
dl
hillosipuleita
½
ruukkua persiljaa
Lisäksi
1
prk
smetanaa

Työvaiheet

  1. Nosta liha huoneenlämpöön tunniksi. Pilko se 3 cm:n kuutioiksi. Kuori ja pilko sipulit ja porkkana kuutioiksi. Viipaloi herkkusienet.
  2. Sulata 2 rkl voita pannulla tai isossa kasarissa. Ruskista sipulia ja porkkanaa 3–5 minuuttia ja laita ne sivuun odottamaan. Lisää pannulle voita ja ruskista lihat parissa erässä. Sekoita viimeisten lihojen joukkoon vehnäjauhot. Ruskista 2–3 minuuttia. Lisää tomaattipyre ja anna sen lämmetä.
  3. Yhdistä paistetut lihat, sipulit ja porkkanat kattilassa tai kasarissa. Kaada joukkoon lihaliemi. Lisää laakerinlehdet, sinappi, suola ja pippurit. Anna padan kiehua miedolla lämmöllä tunnin.
  4. Paista herkkusieniä pannulla voissa 5 minuuttia. Lisää ne pataan. Lisää kuutioidut suolakurkut ja kokonaiset hillosipulit. Hienonna lopuksi joukkoon tuoretta persiljaa. Lisää annoksiin 1–2 rkl smetanaa.

Kommentit (0)

Resepti Marja Samuli Kuva Tuomas Kolehmainen
Vorschmackilla on saksalainen nimi ja venäläinen alkuperä.
Vorschmackilla on saksalainen nimi ja venäläinen alkuperä.

Kun vorschmackin valmistukseen ryhtyy, kannattaa tehdä kerralla suurempi määrä ja pakastaa osa.

Annoksia
4
Valmistusaika
10-15 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Vorschmack

Ainekset

500
g
lampaan jauhelihaa
100
g
sipulia
100
g
anjovista
4
dl
vettä
2-4
valkosipulinkynttä
2
rkl
tomaattipyreetä
maun mukaan yrttisuolaa ja rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Ruskista jauheliha kuorittujen ja lohkottujen sipulien kanssa.
  2. Pane ruskistettu liha ja sipulit monitoimi-koneen kulhoon ja lisää sekaan anjovikset. Jauha seos tasaiseksi massaksi.
  3. Siirrä seos kattilaan. Lisää sekaan vesi, kuoritut ja puserretut valkosipulinkynnet, tomaattipyree sekä mausteet.
  4. Keitä seosta miedolla lämmöllä pari tuntia. Valmis vorschmack ei ole vetistä. Tarkista lopuksi maku.
  5. Tarjoa esimerkiksi uuniperunoiden täytteenä smetanan, etikkaan säilöttyjen punajuurten ja rapean salaatin kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Minna Herranen Kuva Päivi Arvonen
Tuhti jauhelihapiirakka kaipaa rinnalleen vain salaattia.
Tuhti jauhelihapiirakka kaipaa rinnalleen vain salaattia.

Piiraassa leivotaan jauhelihaa jännittävästi myös pohjataikinaan.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Syyrialainen kibbeh bil sayneeyeh -lihapiirakka

Ainekset

2 ½
dl
vettä
3 ½
dl
bulguria
1
iso sipuli
1
tl
maustepippuria
1
tl
kanelia
1
tl
meiramia
1
tl
juustokuminaa
suolaa ja pippuria maun mukaan
450
g
jauhelihaa
4
rkl
oliiviöljyä
Täyte
4
rkl
oliiviöljyä
4
pientä sipulia
350
g
jauhelihaa
1
tl
yleismaustetta tai maustepippuria
½
tl
kanelia
1
tl
juustokuminaa
suolaa ja pippuria maun mukaan
4
rkl
paahdettuja pinjansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Valmista ensin täyte. Silppua sipulit hienoksi ja kuullota silppu öljyssä paistinpannulla. Lisää jauheliha ruskistumaan. Lisää mausteet.
  2. Paahda toisella pannulla pinjansiemenet ja lisää ne lopuksi täytteeseen. Jätä täyte odottamaan.
  3. Valmista taikina. Kiehauta vesi. Laita bulgur kulhoon ja kaada päälle kuuma vesi. Anna seistä, kunnes vesi on imeytynyt ja sekoita irtonaiseksi.
  4. Raasta tai pilko sipuli mahdollisimman pieneksi silpuksi. Sekoita kaikki taikinan mausteet morttelissa sipulin kera tasaiseksi tahnaksi.
  5. Sekoita maustetahna ja kypsä bulgur raakaan jauhelihaan ja leivo seos käsin taikinaksi.
  6. Voitele piirakkavuoka tai matala uunivuoka. Levitä puolet lihataikinasta vuoan pohjalle litteäksi piirakkapohjaksi. Lusikoi pohjan päälle täytteeksi paistettu ja maustettu jauhelihaseos.
  7. Taputtele toinen puoli lihataikinasta käsin litteäksi levyksi ja peitä piirakka sillä. Kastele käsiä vedessä levittämisen helpottamiseksi.
  8. Viillä veitsellä vinoruutukuvio piirakan pintaan. Voitele piirakan pinta oliiviöljyllä. Paista uunissa noin 30 minuuttia.

Kommentit (0)