Resepti Minna Siltala Kuva Ullamaija Hänninen

Kurpitsasta tehty pikkelsi on klassikkosäilyke, joka on sopiva lisuke miltei kaikelle ruualle.

Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsapikkelsi

Ainekset

1
kg
kurpitsaa
1
keskikokoinen punasipuli
1
punainen paprika
1
tillinippu
1
dl
silputtua persiljaa
5 sentin pala purjoa
3 sentin pala selleriä
Liemi
1
dl
vettä
1 ½
dl
etikkaa
1 ½
dl
sokeria
pala
kanelitankoa
10
valkopippuria
ripaus muskottipähkinää

Työvaiheet

  1. Raasta vihannekset raastimen karkealla osalla. Silppua tilli ja persilja. Kuumenna liemen vesi ja etikka isossa kattilassa. Lisää sokeri ja mausteet.
  2. Lisää raastetut vihannekset ja yrtit kattilaan ja keitä hiljaisella tulella, kunnes vihannekset ovat läpikuultavia, 15–20 min.
  3. Tölkitä kuumana.

 

Kommentit (0)

Resepti Mari Karttunen Kuva Tiina Hurskainen

Ne ovat hyviä, terveellisiä ja lähes ilmaisia. Lisäksi nokkossipsit valmistuvat muutamassa sekunnissa.

Nokkosenlehdet ovat parhaimmillaan nyt, ennen kuin nokkoset kukkivat ja lehdet muuttuvat vähän kitkeriksi. Kertakäyttöhanska tai muovipussi käteen ja nokkosia keräämään siis.

Poimi nokkoset puhtaalta maalta. Nyppäise koriin kasvin ylimmät, nuoret versot.

Jos nokkoset ryöppää,...

Nokkossipsit

Ainekset

1-2
l
tuoreita nokkosen versoja ja lehtiä
½-1
l
rypsiöljyä kattilan laakeuden mukaan
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Ravistele nokkosenlehtiä keittiöpyyhkeen sisällä niin, että mahdolliset roskat ja ötökät tippuvat pois.
  2. Kuumenna öljy kattilassa noin 160 asteeseen. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, testaa öljyn kuumuus tiputtamalla siihen pieni leipäpala. Kun leipäpala alkaa tiristä ja ruskettua, öljy on tarpeeksi kuuma friteeraukseen. Öljyn määrä riippuu kattilan laakeudesta. Mitä laakeampi kattila, sitä enemmän öljyä tarvitset. Öljyä ei kuitenkaan tarvita yhtä paljon kuin esimerkiksi munkkien paistamiseen, sillä nokkoset eivät vie paljon tilaa.
  3. Muista varata lieden viereen kansi, jolla voit tukahduttaa palon, jos öljy sattuisi syttymään tuleen. Älä käytä liesituuletinta.
  4. Kun öljy on kyllin kuumaa, heitä kattilaan kourallinen nokkosenlehtiä. Anna niiden friteerautua noin 5-10 sekuntia ja nosta reikäkauhalla lautaselle, jolla on talouspaperia. Paperi imee liian rasvan.
  5. Friteeraa näin erä kerrallaan kaikki nokkosenlehdet.
  6. Kun on valmista, ripottele lehdille sormisuolaa.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Piia Arnould
Jouluhauki tarjotaan tahnana rukiisten keksien päältä. Maistuu hyvältä ympäri vuoden.
Jouluhauki tarjotaan tahnana rukiisten keksien päältä. Maistuu hyvältä ympäri vuoden.

Kalan ja piparjuuren liitto on täydellinen. Tarjoile tahna kuminansiemenillä maustettujen ruiskeksien kanssa.

Annoksia
noin 30 keksiä ja 2 dl tahnaa
Valmistusaika
50 min (keksit) 20 min (tahna)
Vaikeustaso
Helppo

Rukiiset kuminakeksit ja hauki-piparjuuritahna

Ainekset

150
g
voita
2
dl
ruisjauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
½
dl
pellavansiemeniä
1
tl
kuminansiemeniä
1
tl
suolaa
2
rkl
kylmää vettä
Hauki-piparjuuritahna
300
g
haukifileetä
1
tl
suolaa
ripaus mustapippuria
1
prk (120 g)
smetanaa
1
rkl
piparjuuritahnaa
½
ruukku ruohosipulia
roseepippuria

Työvaiheet

Kuminakeksit

  1. Nypi voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi kulhossa. Sekoita taikinaan pellavansiemenet, murskatut kuminansiemenet sekä suola. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
  2. Kääri taikina kelmuun ja anna jähmettyä jääkaapissa ainakin puoli tuntia.
  3. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi. Ota levystä piparimuotilla keksejä.
  4. Paista keksejä 200-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. Anna jäähtyä.

Haukitahna

  1. Suolaa, pippuroi ja kypsennä haukifileet uunissa 200 asteessa noin 12 minuuttia. Perkaa ruodot ja hienonna kala silpuksi. Jäähdytä kala jääkaappikylmäksi.
  2. Sekoita kalan joukkoon smetana, piparjuuritahna ja silputtu ruohosipuli. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Koristele tahna roseepippurilla.

Vinkki! Voit käyttää hauen sijasta esimerkiksi savusiikaa.

Kommentit (0)

Resepti Perttu Jokinen Kuva Pia Inberg
Annoksia
10
Vaikeustaso
Helppo

Marinoitua vihreää parsaa ja ruskea voi -majoneesia

Ainekset

1
kg
vihreää parsaa
2
tl
sitruunankuorta raasteena
2
sitruunan mehu
1
tl
sokeria
2
tl
suolaa
auringonkukkaöljyä hauduttamiseen
Majoneesi
300
g
voita
3
valkosipulinkynttä
2
munankeltuaista
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori parsat nupusta alaspäin ja leikkaa kannat pois. Sekoita sitruunankuoriraaste, sitruunamehu, sokeri ja suola kulhossa marinadiksi.
  2. Laita kattilaan reilusti öljyä. Lisää parsat lämpimään öljyyn ja hauduta juuri ja juuri kypsiksi. Öljyn tulisi peittää parsat. Nosta parsat öljystä ja valuta hetki. Säästä hieman öljyä. Lisää parsat sitruunamarinadiin ja anna jäähtyä.

Majoneesi

  1. Kiehauta voi ja paloitellut valkosipulit. Siivilöi valkosipulinkynnet ja karamellisoitunut hera pois. Anna voin jäähtyä hetki.
  2. Vatkaa voi tipoittain koko ajan sekoittaen huoneenlämpöisten keltuaisten joukkoon. Mausta suolalla ja ohenna tarvittaessa vedellä tai maidolla. Tarjoa majoneesi parsojen kanssa.
  3. Vinkki! Voit myös käyttää valmista majoneesia, jonka maustat sitruunamehulla.

Kommentit (0)

Resepti Annika Olmås Nordström Kuva Lieselotte Van Der Meijs

Mausteinen chutney on mainio grilliruokien lisuke.

Vaikeustaso
Helppo

Raparperichutney isoisän ohjeen mukaan

Ainekset

dl
raparperia pilkottuna
dl
puolukoita
1
punasipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
puolikkaan tai kokonaisen limetin mehu
3
rkl
hunajaa
muutama
rkl
vettä
1
kanelitanko
suolaa
mustapippuria
chilipippuria
1
vaniljatanko

Työvaiheet

  1. Pilko sipuli ja purista valkosipuli. Kaada hieman oliiviöljyä kattilaan ja kuullota pilkottu raparperi, sipuli ja valkosipuli kevyesti. Lisää puolukat, puristettu limetin mehu, hunaja ja vesi.
  2. Mausta kanelilla, suolalla, mustapippurilla ja chilillä. Raaputa vaniljatangosta siemenet ja lisää ne seokseen. Keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia,  kunnes chutney sakenee.
  3. Kaada tarjoiluastioihin ja tarjoile. Chutney sopii erinomaisesti kesän grilli-illalliselle.

Kommentit (0)