Resepti Tuomas Meriluoto
Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Paprika-sellerisalaatti

Ainekset

2
salottisipulia
2
valkosipulia
2
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
2
punaista paprikaa
1
vihreä paprika
1
mieto chilipalko
1
sellerinvartta
¾
dl
oliiviöljyä
½
dl
hienonnettua, tuoretta lehtipersiljaa
2
rkl
hienonnettua, tuoretta minttua

Työvaiheet

  1. Kuori sipulit ja hienonna ne pieniksi kuutioiksi. Laita kulhoon ja valuta päälle sitruunamehu. Mausta suolalla ja anna marinoitua noin 5 minuuttia.
  2. Poista paprikoista ja chilistä siemenet ja kannat. Kuutioi kasvikset. Viipaloi sellerit. Yhdistä ne sipuleiden kanssa. Kaada joukkoon öljy ja lisää yrtit.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolehmainen
Salaatin melonisattumat ovat suosittuja. Älä säästele niissä.
Salaatin melonisattumat ovat suosittuja. Älä säästele niissä.

Pilko salaatin ainekset jääkaappiin odottamaan ja sekoita vasta, kun tarjoiluhetki lähestyy.

Annoksia
8
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Raikas vesimelonisalaatti

Ainekset

½
vesimeloni
150
g
rucolaa
400
g
pakasteherneitä
100
g
parmesaania
1
ruukku
minttua
Kastike
¾
dl
oliiviöljyä
½
dl
balsamiviinietikkaa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuutioi vesimeloni. Huuhdo ja valuta rucola. Sulata herneet.
  2. Sekoita salaatinkastikkeen aineet.
  3. Kokoa salaatti vadille. Asettele pohjalle rucolaa ja sen päälle vesimelonikuutiota ja herneitä. Vuole parmesaani lastuiksi ja nypi joukkoon mintun lehdet.
  4. Kaada lopuksi kastike salaatille. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Reetta Pasanen
Gazpachosalaatissa kirpeys ja raikkaus yhdistyvät onnistuneesti.
Gazpachosalaatissa kirpeys ja raikkaus yhdistyvät onnistuneesti.

Espanjalaisen keittoklassikon gazpachon hengessä syntyy raikas salaatti. Siinä keiton raaka-aineet kuutioidaan pieniksi paloiksi ja maustetaan viinietikalla ja oliiviöljyllä.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
15 min + 10 min maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Gazpachosalaatti

Ainekset

1
pieni punasipuli
2
kevätsipulia
2
tl
suolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua mustapippuria
½
dl
(sherry)viinietikkaa
2
reilua viipaletta hyvää maalaisleipää (kuutioituna noin 2 dl)
2
makeaa suippopaprikaa
1
kurkku
1
dl
hyvää oliiviöljyä
2
tomaattia

Työvaiheet

  1. Viipaloi sipulit. Laita ne kulhoon ja ripottele päälle suola, sokeri ja pippuri. Kaada joukkoon viinietikka ja sekoita hyvin. Anna maustua noin 5 minuuttia.
  2. Leikkaa leivästä reunat pois ja kuutioi leipä. Kuutioi paprika ja kurkku. Lisää kuutiot leivän kanssa salaattiin. Kaada joukkoon öljy ja anna maustua vähintään 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Vinkki! Lisää salaatin joukkoon halutessasi hienonnettuja yrttejä, oliiveja, kapriksia tai pikkusardelleja.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Pehmeä rieska ja pikkelöidyt kurkut ovat mainio pari.
Pehmeä rieska ja pikkelöidyt kurkut ovat mainio pari.

Pehmeitä fenkolirieskoja tulee kerralla pellillinen. Tee niiden kaveriksi makeita mummonkurkkuja. Lehtipersilja, sinapinsiemenet ja piparjuuri antavat ihanan maun.

Annoksia
36 palaa rieskaa ja 10 annosta kurkkua
Valmistusaika
1 t + 15 min + 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Peltirieska ja pikkelöidyt kurkut

Ainekset

25
g
hiivaa
dl
vettä
1
tl
suolaa
1
rkl
vaaleaa siirappia
½
tl
fenkolia
4
dl
grahamjauhoja
noin 2
dl
vehnäjauhoja
Leipomiseen
1
dl
vehnäjauhoja
Pikkelöidyt kurkut
2
(à 200 g)
kapeaa kurkkua
½
ruukkua
lehtipersiljaa
1
sipuli
Mausteliemi
3
dl
vettä
2
dl
sokeria
1
dl
väkiviinaetikkaa
1
rkl
sinapinsiemeniä
1
tl
suolaa
pala
(50 g)
piparjuurta

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon suola, siirappi, fenkoli ja grahamjauhot. Lisää vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla muutama minuutti.
  2. Kumoa taikina leivinpaperin päälle ja ripottele päälle reilusti jauhoja. Kauli taikina leivinpaperiarkin kokoiseksi levyksi. Jos omistat näkkärikaulimen, voit ajella taikinalevyn päältä sillä, jotta peltirieska saa kuvioita pintaansa. Voit myös pistellä levyn haarukalla. Jaa rieska taikinapyörällä tasapaloiksi.
  3. Anna rieskan kohota liinalla peitettynä noin puoli tuntia.
  4. Paista 250-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.
  5. Tarjoa lämpimänä voin tai levitteen ja pikkelöityjen kurkkujen kanssa.

Pikkelöidyt kurkut

  1. Tee ensin mausteliemi. Mittaa vesi, sokeri, etikka, sinapinsiemenet ja suola kattilaan. Kuori ja viipaloi piparjuuri. Lisää viipaleet liemeen. Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen. Nosta liemi liedeltä ja anna jäähtyä kasvisten käsittelyn ajan.
  2. Pese ja viipaloi kurkut. Saksi lehtipersiljan lehdet ja paloittele ne. Kuori, halkaise ja viipaloi sipuli.
  3. Nostele ainekset isoon lasipurkkiin. Kaada päälle liemi. Anna marinoitua muutama tunti tai seuraavaan päivään.

Kommentit (1)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Ronskiin maalaissalaattiin voi upottaa mitä vain.
Ronskiin maalaissalaattiin voi upottaa mitä vain.

Mausteinen makkara saa seurakseen perunaa, vihreitä papuja, terttutomaatteja ja raikkaan sitruunaisen kastikkeen. Ruokaisa salaatti ei lisukkeita kaipaa.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + 1 t tekeytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Makkara-perunasalaatti

Ainekset

2
sipulia
500
g
pieniä kirsikka- tai terttutomaatteja
200
g
tuoreita tai pakastepapuja
200
g
cocktailkurkkuja
500
g
chorizo-makkaraa
500
g
keitettyjä varhaisperunoita
rapeaa salaattia
Kastike
3
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria
persijaa ja oreganoa

Työvaiheet

  1. Sekoita ensin kastikeaineet. Viipaloi kuoritut sipulit mahdollisimman ohuiksi ja asettele vadin pohjalle. Puolita kirsikkatomaatit. Asettele sipulin päälle.
  2. Kaada kastike päälle, sujauta vati muovipussiin ja anna maustua jääkaapissa tunti.
  3. Keitä tuoreita vihreitä papuja 7−9 minuuttia  tai sulata pakastepavut. Jäähdytä pavut heti keittämisen jälkeen kylmän veden alla. Siten kypsyminen lakkaa ja väri säilyy vihreänä.
  4. Valuta cocktailkurkut.
  5. Leikkaa makkarat ja perunat viipaleiksi. Paista erikseen pannulla rapeiksi. Mausta perunat suolalla ja pippurilla. Pidä lämpimänä makkaroiden kanssa.
  6. Asettele makkarat ja perunat muiden salaattiainesten päälle.

Vinkki! Voit myös paistaa tomaatit tertuissaan.

Kommentit (0)