Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen

Suklaisen britakakun täytteenä on banaania ja suklaakermaa.

Annoksia
10
Vaikeustaso
Kohtalainen

Suklaabritakakku

Ainekset

Pohja
125
g
voita tai margariinia
1
dl
sokeria
3
kananmunankeltuaista
1.5
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
sokeritonta, tummaa kaakaojauhetta
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
maitoa
Marenkikuorrutus
3
kpl
kananmunanvalkuaista
1
dl
sokeria
kaakaotomusokeria
Täyte
50
g
suklaata
2.5
dl
suklaakermaa
200
g
rahkaa
kaakaotomusokeria
2
kpl
banaania
Päälle
vadelmia
100
g
taloussuklaata

Työvaiheet

Voitele uunipellin kokoinen leivinpaperi. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vatkaimella. Vatkaa keltuaiset joukkoon.

Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Levitä taikina ohueksi levyksi leivinpaperin päälle pellille. Vatkaa valkuaisia marenkia varten hetki. Lisää sokeri vähän kerrallaan ja lopuksi kaakaotomusokeri. Levitä pellille kakkupohjan päälle.

Paista uunin keskitasolla 20–30 minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa kahteen osaan. Rouhi suklaa pieneksi.

Vaahdota suklaakerma. Sekoita yhteen rahkan ja halutessasi tomusokerin kanssa. Levitä toiselle kakkupohjalle. Ripottele päälle suklaarouhetta.

Viipaloi banaanit ja levitä suklaakermaseoksen päälle. Nosta toinen kakkupala päälle.

Sulata taloussuklaa koristelua varten ja levitä teelusikalla raitoja kakun päälle. Koristele vadelmilla ja tarjoile.

Vinkki! Voit käyttää maustettua rahkaa tai sekoita tavalliseen rahkaan 2 dl vispikermaa ja sokeria maun mukaan.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Rukiinen marjapiirakka

Ainekset

Pohja
75
g
voita tai margariinia
dl
sokeria
2
munaa
1
dl
ruisleseitä
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
piparkakkumaustetta
dl
piimää
Päälle
4-5
dl
kauden marjoja, esim. vadelmia, puolukoita, mustikoita
Muruseos
75
g
voita tai margariinia
noin 1
dl
sokeria
1
dl
ruisleseitä
½
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Sekoita murumaiseksi seokseksi rasva ja sokeri. Lisää muna kerrallaan samalla sekoittaen.
  2. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan. Lisää lopuksi piimä.
  3. Levitä taikina pyöreän (halkaisija noin 28 senttiä) piirakkavuoan pohjalle. Ripottele päälle marjat.
  4. Sekoita muruseos. Nypi rasvaan sokeri. Lisää sokerin määrää, jos käytät hapokkaita marjoja. Lisää ruisleseet ja vehnäjauhot.
  5. Ripottele seos marjojen päälle. Paista 200-asteisen uunin keskiosassa noin 30 minuuttia.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Keikauskakku

Ainekset

50
g
voita tai margariinia
1
dl
fariinisokeria
1
tlk (140 g)
ananasta
Taikina
100
g
voita tai margariinia
1 ½
dl
sokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
dl
ananasmehua
Koristeeksi
cocktail-kirsikoita

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
  2. Kuutioi voinokareita 22 sentin levyisen kakkuvuoan pohjalle. Valitse vuoka, jossa ei ole irtopohjaa. Irtopohjaisesta vuoasta voiseos valuu uunin pohjalle.
  3. Ripottele sokeri voikuutioiden päälle.
  4. Sulata voi ja sokeri uunissa muutaman minuutin ajan.
  5. Valuta sillä aikaa ananakset ja halkaise renkaat. Asettele hedelmäpalat kakkuvuoan pohjalle.
  6. Valmista taikina. Vaahdota pehmennyt rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  7. Lisää munat yksitellen, samalla sekoittaen.
  8. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi taikinaan.
  9. Lorauta ananasmehu.
  10. Levitä taikina hedelmien päälle. Kypsennä 200 asteisen uunin keskitasolla noin 35 minuuttia. Anna kakun vetäytyä hetken. Keikauta tarjoiluastialle.
  11. Koristele ennen tarjoilua cocktail-kirsikoilla. Tarjoa pehmeän kermavaahdon kera.

Vinkki! Kokeile maustaa kakun pinta ennen tarjoilua lorauksella inkiväärisiirappia. 

Kommentit (0)

Solmi browniepurkin kylkeen pieni leivontaväline: nuolija, vispilä tai mittasarja. Täydennä paketti leivontaohjeella ja kauniilla rusetilla.
Solmi browniepurkin kylkeen pieni leivontaväline: nuolija, vispilä tai mittasarja. Täydennä paketti leivontaohjeella ja kauniilla rusetilla.

Opettaja, päiväkodin hoitaja tai raivaamiseen uupunut ystävä kiittää, kun paketista paljastuu syötävä tee se itse -lahja.

Annoksia
1 tlk, 15 palaa
Valmistusaika
5 min + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Browniet purkissa

Ainekset

Tölkkiin
2
dl
jauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
ruokosokeria
1
dl
sokeria
1
pss (175 g)
tummasuklaahippuja
1
pss (150 g)
Marianne Crush -rouhetta (Fazer)
1
dl
pekaanipähkinöitä
Lisäksi
150
g
sulaa voita
3
munaa

Työvaiheet

Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja suola. Jaa ainekset (lukuunottamatta voita ja munia) kerroksittain litran vetoiseen lasipurkkiin. Kun annat purkin lahjaksi, liitä mukaan tämä leivontaohje:

  1. Sekoita kulhossa kolme munaa, 150 g sulatettua voita sekä brownie-ainekset purkista.
  2. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Levitä taikina 22 x 22 cm:n kokoiseen uunivuokaan leivinpaperin päälle. Paista 25-30 minuuttia
  3. Leikkaa brownielevy pieniksi paloiksi.

Kommentit (0)

Resepti Minna Mercke Schmidt kuva istockphoto

Piparkakkutaloon ja muihin piparikoristeisiin käytettävän taikinan tulee olla tavallista taikinaa jämäkämpää. 

Piparkakkutalotaikina pitää paistettaessa muotonsa, sillä se ei paisu uunissa yhtä paljon kuin tavallinen piparitaikina. Taikinaa on myös helppo kaulita. Valmista taikina päivää tai kahta ennen osien paistamista, jotta taikina ehtii varmasti jähmettyä.

Vaikeustaso
Helppo

Piparkakkutaikina askartelua ja talon rakennusta varten

Ainekset

400
g (4¾ dl)
sokeria
400
g (2¾ dl)
siirappia
200
g
voita
1
kg (n. 15½ dl)
vehnäjauhoja
2
tl
jauhettua inkivääriä
2
tl
jauhettua neilikkaa
2
tl
jauhettua kanelia
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Kiehauta sokeri, siirappi ja voi paksupohjaisessa kattilassa. Sekoita kuivat ainekset ja vesi monitoimikoneessa. Kaada joukkoon lämmin sokeri-siirappi-voiseos. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Anna taikinan odotella huoneenlämmössä, muovikelmun alla, seuraavaan päivään.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli taikina jauhotulla pöydällä. Voit kaulia taikinaa myös leivinpaperin päällä. Painele pipareita muotilla, nosta pellille ja paista uunin keskitasolla 8–9 minuuttia.

Kommentit (0)