Annoksia
12
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkainen leipälevy

Ainekset

6
dl
maitoa
3
dl
tuoreita mustikoita
2
dl
rusinoita
1
dl
siirappia
8
dl
ruisjauhoa
8
dl
vehnäjauhoa
2
tl
soodaa
1
tl
suolaa
½
dl
öljyä tai voisulaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  2. Sekoita huoneenlämpöiseen nesteeseen marjat, rusinat ja siirappi.
  3. Sekoita keskenään kuivat aineet ja alusta kuiva-aineseos nesteeseen rasvan kanssa.
  4. Taputtele taikina jauhotetuin käsin isoksi, uunipellin kokoiseksi levyksi leivinpaperille ja pistele taikinan pintaan haarukalla reikiä. Nosta taikinalevy papereineen uunipellille. 
  5. Paista uunin alatasolla noin 25 minuuttia, kunnes taikina on kypsää.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
noin 50-60 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Suklaiset piparkakut

Ainekset

2
munaa
2
dl
sokeria
½
dl
siirappia
200
g
voita
2-3
rkl
piparkakkumaustetta
½
rkl
soodaa
dl
perunajauhoja
½
dl
kaakaojauhetta
noin 4½
dl
vehnäjauhoja
(2
rkl
raastettua appelsiininkuorta)
Lisäksi
1
muna
12
dl
rae- tai hienoa sokeria

Työvaiheet

  1. Vaahdota munat ja sokeri.
  2. Lisää loput aineet ja alusta pehmeäksi taikinaksi. Painele taikina litteäksi ja kääri tiukasti kelmuun. Anna vetäytyä yön yli jääkaapissa.
  3. Jaa taikina kahteen tai kolmeen osaan. Kauli kukin pala ohueksi levyksi hyvin jauhotetulla pöydällä. Ota haluamasi mallisia piparkakkuja muotilla ja nosta ne veitsen avulla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  4. Voitele esimerkiksi tähtien keskus munalla ja ripottele pinnalle rae- tai kidesokeria. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 8-10 minuuttia. Piparkakut nousevat uunissa kypsyessään. Jos ne jäävät raaoiksi ja hieman kosteiksi, ei niistä tule rapeita.

Vinkki! Piparit on helppo tehdä myös valmistaikinasta (kuvassa edessä).

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
8-12 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Joulutortut pakkasesta

Ainekset

1
pkt
valmiita pakastejoulutorttuja (8 kpl/pkt, Myllyn Paras) tai 1 pkt (500 g) pakastetorttutaikinalevyjä
1
muna
200
g
paistonkestävää omena- tai luumumarmelaadia
tähtianiksia tai kanelitankoja
(pähkinärouhetta)
1
omena
(tomusokeria)

Työvaiheet

  1. Jos käytät valmiita pakastetorttuja, voitele tortut ja lisää tortun päälle vain lusikallinen paistonkestävää marmelaadia ja vähän pähkinärouhetta halutessasi. Leikkaa päälle ohut siivu omenaa.
  2. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 10-20 minuuttia uunin tehosta riippuen.
  3. Koristele lopuksi tähtianiksella tai kanelitangolla. Voit sirotella halutessasi tortun päälle myös tomusokeria.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Panu Pälviä
Tryffelilumiukko viihtyy parhaiten jääkaapissa.
Tryffelilumiukko viihtyy parhaiten jääkaapissa.

Anna lahjaksi yksi makoisa tryffelilumiukko tai vaikka kokonainen armeija.

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tryffelilumiukot

Ainekset

1
iso pkt (240 g)
täytekeksejä (esim. Oreo)
1
ps (200 g)
pehmeitä kuivattuja viikunoita
1
pkt (200 g)
suklaatuorejuustoa (esim. Valio)
¼
tl
kanelia
2
pss (à 100 g)
Choco cover -valkosuklaakuorrutetta (Dr Oetker)
Lisäksi
valkosuklaahippuja neniksi
tummia kakunkoristehelmiä silmiksi ja suuksi

Työvaiheet

  1. Murusta keksit tehosekoittimessa. Hienonna viikunat ja lisää tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi. Lisää tuorejuusto ja kaneli. Käytä konetta, kunnes taikina on tasaista.  
  2. Muotoile käsin 20 palloa. Lumiukon alaosa saa olla hieman isompi kuin yläosa.
  3. Levitä pala voipaperia laakeaan vuokaan tai tarjottimelle. Aseta taikinapallot alustalle rinnakkain ja pakasta vähintään 30 minuuttia.
  4. Sulata yksi valkosuklaakuorrutepussi kerrallaan pussin ohjeen mukaan. Kaada sula kuorrute pieneen kulhoon. Dippaa keksipallot kuorrutteeseen yksi kerrallaan kahden haarukan avulla. Valuta ylimääräinen kuorrute kulhon päällä ja laita tryffeli voipaperille jähmettymään.
  5. Sulata toinen pussi kuorrutetta ja kuorruta pallot uudelleen, jotta valkoisesta pinnasta tulee peittävä.  
  6. Pistele lumiukoille silmät ja suut koristehelmistä sekä nenät suklaahipuista heti toisen kuorrutekierroksen jälkeen. Kuorrute kovettuu lohkeavaksi melko pian. Liimaa lumiukkojen kaksi palloa yhteen lusikankärjellisellä kuorrutetta.
  7. Laita tryffelit jääkaappiin, kunnes kuorrutus on kova. Säilytä lumiukkoja jääkaapissa.

Kommentit (0)

Resepti Miia Seppälä Kuva Sari Rantanen

Helppo piparijuustokakku maistuu ihanasti kanelilta ja suklaalta ja odottaa sopivaa herkkuhetkeä kätevästi pakastimessa.

Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + 6 t
Vaikeustaso
Helppo

Jäädytetty piparijuustokakku

Ainekset

Pohja
150
g
piparkakkuja
75
g
voita tai margariinia
Täyte
200
g
maitosuklaata
2
dl
kermaa
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
200
g
rahkaa
1
dl
sokeria
2
tl
kanelia
2
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Murskaa piparit esimerkiksi kaulimella vahvassa muovipussissa hienoiksi murusiksi. Yhdistä murut ja sula voi.
  2. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Taputtele voi-pipariseos pohjalle tasaiseksi kakkupohjaksi. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.
  3. Palastele suklaa kulhoon. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa alhaisella teholla välillä sekoittaen. Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi.
  4. Sekoita keskenään loput täytteen ainekset. Kaada mukaan hieman jäähtynyt sula suklaa. Lisää kermavaahto varovasti käännellen massan joukkoon.
  5. Kaada massa vuokaan pohjan päälle ja tasoita. Pakasta kakku vähintään kuudeksi tunniksi tai tarpeen mukaan. 
  6. Ota kakku sulamaan noin 20 minuuttia ennen tarjoilua, jotta se ehtii hieman pehmetä. Koristele kakku vaikkapa suklaarouheella, valmiilla marengeilla ja kinuskikastikkeella.

Resepti on julkaistu alun perin Miia Seppälän kirjassa Kanelin tuoksua ja tähtinauhaa (2017, Moreeni). Miia Seppälän perheen jouluiseen kotiin voit kurkistaa Kodin Kuvalehdessä 24/2017.

Kommentit (0)