Kaisa Nieminen Kuva Sami Repo

Saksalainen joulukakku, stollen säilyy hyvänä pari viikkoa ja sen voi myös pakastaa.

Annoksia
1
Vaikeustaso
Kohtalainen

Stollenkakku

Ainekset

300
g
rusinoita
rommia
maitoa
50
g
hiivaa
1.25
dl
sokeria
suolaa
500
g
vehnäjauhoja
250
g
voita
raastettua sitruunankuorta
muskottia
50
g
mantelilastuja
tai
50
g
mantelirouhetta
75
g
sukaattia
50
g
hillottua appelsiininkuorta
Päälle
voisulaa
tomusokeria

Työvaiheet

Liota rusinoita rommissa vähintään 4 tuntia tai yön yli. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita maidon joukkoon hiiva, sokeri ja suola. Lisää jauhot ja voi taikinaan.

Lisää sitruunankuori ja muskotti. Lisää yksitellen taikinaan mantelit, sukaatti, appelsiininkuori ja lopuksi rusinat. Vaivaa taikinaa joka lisäyksen jälkeen hyvin. Anna taikinan nousta liinan alla tunnin ajan.

Vaivaa taikina uudelleen, jaa kahtia. Muotoile taikina suorakaiteen malliseksi. Taita kolminkerroin kääntämällä kolmannes molemmista reunoista keskustan päälle.

Paista Stollenia uunin keskitasolla 180 asteessa noin tunnin ajan. Paiston jälkeen sivele lämmin Stollen sulalla voilla ja sirottele paksusti tomusokeria päälle. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi.

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Kukkoset onnistuvat helposti ilman vatkainta.
Kukkoset onnistuvat helposti ilman vatkainta.

Jos pidät mustikkakukosta, kokeile kardemummalla maustettuja ohramurotaikinaan leivottuja kukkosia. Herkullisten murujen alla piilee pehmeä sydän.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkamurukukkoset

Ainekset

150
g
voita
1
dl
sokeria
1
muna
2
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
5
dl
mustikoita
½
dl
sokeria
2
rkl
perunajauhoja
2
tl
kardemummaa
Muruseos
50
g
voita
½
dl
sokeria
1
dl
ohrajauhoja

Työvaiheet

  1. Pehmitä voi mikrossa mutta älä sulata. Sekoita joukkoon sokeri ja muna. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne taikinaan.
  2. Voitele muffinipellin syvennykset. Jaa taikina kahdella lusikalla vuokiin ja taputtele jauhotetuin sormin vuokien pohjalle ja reunoille.
  3. Yhdistä mustikat, sokeri ja perunajauhot. Jaa mustikkaseos taikinan päälle vuokiin.
  4. Tee vielä murukerros. Pehmitä voi mikrossa ja sekoita joukkoon ohrajauhot ja sokeri. Murustele seos mustikoiden päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
  5. Anna leivonnaisten jäähtyä ennen irrottamista, jotta ne eivät murene vuokiin. Käytä irrottamisessa apuna esimerkiksi puista veistä, joka ei vahingoita muffinipellin pinnoitetta.

Vinkki!
Vähennä tiskiä! Lisää jauhot ja leivinjauhe voi-sokeri-munaseoksen päälle, pyöräytä ne ensin keskenään ja sitten vasta taikinan kanssa sekaisin.

Kommentit (1)

Ukku

Millähän vai voiko ylipäänsä ohrajauhot korvata?

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Vartissa valmista! Vaikeinta on odottaa, että kakku hieman jäähtyy.
Vartissa valmista! Vaikeinta on odottaa, että kakku hieman jäähtyy.

Banaani ja mustikat takaavat, että tämä mukikakku pysyy kosteana. Kypsennä yksi muki kerrallaan.

Annoksia
2
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkamukikakku

Ainekset

50
g
maidotonta margariinia
4
rkl
vehnäjauhoja
3
rkl
sokeria
1
rkl
kaakaojauhetta
½
tl
leivinjauhetta
1
(150 g)
banaani
2
rkl
mantelimaitoa
1
dl
mustikoita
Päälle
mustikoita ja banaaniviipaleita

Työvaiheet

  1. Sulata margariini mikrossa. Anna jäähtyä.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kuori ja soseuta banaani haarukalla.
  3. Sekoita rasvan joukkoon kuivat aineet, banaani, mantelimaito ja mustikat.
  4. Jaa taikina kahteen mukiin, joiden vetoisuus on 1½–2 dl. Pienemmän mukin kakku täyttää piripintaan, ja isommassa mukissa mikro säästyy helpommin roiskeilta.
  5. Kypsennä mikrossa yksi kakku kerrallaan täydellä teholla 1½–2 minuuttia, kunnes kakku kohoaa ja pinta kypsyy. Anna vetäytyä 5 minuuttia, jotta sisus kiinteytyy. Viimeistele mustikoilla ja banaanisiivuilla.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Voit tehdä kakun myös isompaan irtopohjavuokaan, jolloin siitä tulee matalampi. Taputtele silloin keksimurska vain vuoan pohjalle.
Voit tehdä kakun myös isompaan irtopohjavuokaan, jolloin siitä tulee matalampi. Taputtele silloin keksimurska vain vuoan pohjalle.

Mehevässä jätskikakussa maistuvat mustikat ja lakritsa. Pohjan voi tarvittaessa tehdä gluteenittomista kekseistä.

Annoksia
16
Valmistusaika
30 min + 5 t pakastaminen
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-lakujäätelökakku

Ainekset

Pohja
200
g
digestivekeksejä
75
g
voita
1
tl
raakalakritsijauhetta (Urtekram)
Täyte
1
prk (397 g)
kondensoitua maitoa
4
dl
kuohukermaa
noin 2
tl
raakalakritsijauhetta
Mustikkahilloke
½
l
mustikoita
¾
dl
sokeria
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
vettä
Päälle
mustikoita, lakritseja, lakupalloja ja lakritsijauhetta

Työvaiheet

  1. Keitä mustikkahilloke. Mittaa mustikat, sokeri, sitruunamehu ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 10 minuuttia. Jäähdytä.
  2. Tee pohja. Murskaa keksit monitoimikoneen leikkuuterällä. Lisää raakalakritsijauhe. Sulata voi ja valuta keksimurskan joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
  3. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 20 cm) pohjan ja reunan väliin. Taputtele keksimurska lusikalla vuoan pohjalle ja reunoille muutaman sentin korkeuteen. Nosta jääkaappiin tai pakastimeen täytteen valmistuksen ajaksi.
  4. Mittaa kondensoitu maito ja kerma kulhoon. Jos jäähdytät kondensoidun maidon jääkaapissa ennen vatkaamista, se vaahtoutuu nopeammin. Vatkaa maito ja kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta lakujauheella ja tarkista maku.
  5. Kaada täyte vuokaan. Tiputtele päälle vajaa puolet mustikkahillokkeesta. Sekoita haarukalla muutamin vedoin, jotta täyte ja hilloke raidoittuvat.
  6. Pakasta vähintään viisi tuntia tai yön yli. Jäätelökakun voi nostaa suoraan pakastimesta tarjolle. Varaa paloitteluun kuitenkin terävä veitsi, jotta keksipohja leikkautuu.
  7. Koristele lakupalloilla ja -jauheella, tuoreilla mustikoilla ja mustikanlehdillä.

Vinkki!

Voit tehdä kakun myös isompaan irtopohjavuokaan, jolloin siitä tulee matalampi. Taputtele silloin keksimurska vain vuoan pohjalle.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula
Perinteinen marjapiirakka maistuu jäätelön ja vaniljakastikkeen kanssa.
Perinteinen marjapiirakka maistuu jäätelön ja vaniljakastikkeen kanssa.

Tämä ohje kannattaa ottaa talteen! Kesän helpoin piirakka valmistuu sekoittamalla. Pinnalle tarvitaan marjoja vain pari mukillista. Vaihtele marjoja mielesi mukaan. Jos ne ovat happamia, ripottele pinnalle sokeria hieman enemmän.

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
5 min + 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kuningatarpiirakka

Ainekset

2
munaa
dl
sokeria
2
dl
maustamatonta jugurttia
1
dl
rypsiöljyä
3
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
Pinnalle
2
dl
vadelmia
2
dl
mustikoita
1
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Vatkaa munat ja sokeri vispilällä kulhossa. Lisää jugurtti ja öljy. Vatkaa tasaiseksi.
  2. Yhdistä jauhot, leivinjauhe, kardemumma ja suola. Lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina öljyttyyn vuokaan (Ø 26 cm).
  3. Ripottele pinnalle mustikat ja vadelmat. Painele ne kevyesti taikinaan. Ripottele pinnalle sokeria.
  4. Kypsennä piirakkaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.
  5. Tarjoa jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Kommentit (0)