Resepti Kiia Renko Kuva Nico Backström
Annoksia
10-12 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen Tarte tatin

Ainekset

Pohja
100
g
voita tai margariinia
2
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
sokeria
1
keltuainen
2
rkl
kylmää vettä
Täyte
1
kg
omenia
50
g
voita
6-8
rkl
sokeria
1
tl
kanelia
Jogurttipäällinen
4
liivatelehteä
3
dl
vaniljajogurttia
100
g
valkosuklaata
2
dl
vispikermaa
sokeria maun mukaan
1
dl
laimennettua sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Nypi taikina nopeasti, painele litteäksi ja kääri kelmuun. Anna levätä jääkaapissa täytteen valmistuksen ajan tai pidempäänkin. Leikkaa 24-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunat ja leivinpaperi kevyesti rasvalla.
  2. Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat reiluiksi lohkoiksi. Sulata voi ja sokeri paistokasarissa. Lisää omenalohkot ja kaneli. Kuumenna hiljalleen hämmennellen kannen alla noin 10 minuuttia. Älä polta.
  3. Levitä omenapalat irtopohjavuokaan ja kaada päälle sokerinen liemi kasarista. Kauli taikinasta leivinpaperin päällä vuoan kokoinen ympyrä. Nosta taikina kanneksi tortun päälle leivinpaperia apuna käyttäen. Kansi voi jäädä ruttuiseksi, sillä siitä tulee oikeastaan tortun pohja. Painele taikinan reunat omenoiden ja vuoan reunan väliin.
  4. Paista torttua uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia. Jäähdytä vuoassaan.
  5. Kumoa torttu tarjoiluvadille leivinpaperin päälle, jolloin kansitaikina jää tortun pohjaksi. Sen jälkeen torttu nostetaan takaisin irtopohjavuokaan, niin että leivinpaperi jää alle ja omenapuoli on ylöspäin.
  6. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sulata suklaa vesihauteessa. Vaahdota kerma ja mausta sokerilla. Sulata liivatelehdet kiehuvaan sitruunamehuun. Jäähdytä 10 minuuttia. Sekoita kermavaahto, jogurtti, sula suklaa ja liivateneste keskenään. Kaada vuokaan omenien päälle. Anna kakun hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Vinkki! Kakku on perinteinen ranskalainen keikauskakku, kun jätät sen ilman jogurttikuorrutusta. Halutessasi voit sivellä sitruunamehua omenien päälle.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Sacherkakku jaksaa odottaa jääkaapissa pari päivää ja maistuu aina vain paremmalta.
Sacherkakku jaksaa odottaa jääkaapissa pari päivää ja maistuu aina vain paremmalta.

Sacherkakku on wieniläinen klassikko, jonka lumo perustuu tumman suklaan ja kirpeänmakean aprikoosin yhdistelmään. Leivo kakkupohja mieluiten päivää ennen täyttämistä ja säilytä kelmuun käärittynä, niin kakku ei murene täytettäessä. Anna kakun vetäytyä myös täytettynä jääkaapissa. 

Annoksia
20
Valmistusaika
1 t + 45 min kypsentäminen + 1 vrk vetäytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gluteeniton sacherkakku

Ainekset

150
g
voita
150
g
tummaa suklaata
3
munaa
dl
sokeria
1
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
½
dl
kaakaojauhetta
½
dl
maissitärkkelystä
1
tl
leivinjauhetta
Vuokaan
voita
gluteenittomia korppujauhoja
Väliin
300
g
aprikoosihilloa
Pinnalle
1
dl
kuohukermaa
150
g
tummaa suklaata
2
rkl
voita huoneenlämpöisenä

Työvaiheet

  1. Sulata voi ja suklaa varovasti kattilassa. Anna jäähtyä.
  2. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  3. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos taikinaan. Sekoita varovasti tasaiseksi.
  4. Voitele ja korppujauhota Ø 20 cm:n kokoinen irtopohjavuoka. Vuoan vetoisuuden tulee olla noin 2 litraa. Mitä pienempi halkaisija, sitä näyttävämpi ja korkeampi kakusta tulee.
  5. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
  6. Anna jäähtyä hetki ennen kuin kumoat kakun tarjoiluvadille.
  7. Leikkaa pohja terävällä, sahalaitaisella veitsellä kolmeen osaan. Levitä kolmannes marmeladista pohjan päälle. Lisää toinen kakkulevy ja marmeladikerros. Nosta päällimmäinen levy paikoilleen. Levitä loppu marmeladi kakun pinnalle.
  8. Paloittele suklaa kattilaan ja lisää kerma. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes suklaa liukenee kermaan. Lisää voi pieninä nokareina ja sekoita tasaiseksi. Kaada kuorrutus kakun päälle. Levitä se veitsellä reunoille tai anna valua, jolloin osa kerroksista jää näkyviin.
  9. Anna vetäytyä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Naked cake vai kevyesti kermalla sivellyt reunat? Sinä päätät!
Naked cake vai kevyesti kermalla sivellyt reunat? Sinä päätät!

Jos pitäisi valita Suomen rakastetuin leivonnainen, moni päätyisi mansikkakakkuun. Klassisen täytekakun reunat peitetään nyt vain kevyesti jos ollenkaan.

Annoksia
15
Valmistusaika
45 min + 30 min pohjan kypsentäminen ja 2 t vetäytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkakakku

Ainekset

Pohja
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
perunajauhoja
1
dl
riisijauhoja (huom. ei karkeita)
1
tl
leivinjauhetta
Kostutus
½
dl
sitruunamehua
½
dl
vettä
1
tl
sokeria
Täyte ja kuorrutus
2
dl
kuohukermaa
1
rkl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
(luomu)sitruunankuorta raastettuna
200
g
mansikoita
1
dl
mansikkahilloa
Koristeeksi
2
dl
kuohukermaa
1
rkl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
200
g
mansikoita

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon. Sekoita varovasti käännellen tasaiseksi.
  2. Voitele ja korppujauhota noin 2 litran vetoinen, tasapohjainen vuoka. Levitä taikina vuokaan ja tasoita pinta.
  3. Kypsennä kakkupohjaa 175-asteisen uunin alimmalla tasolla 30–35 minuuttia. 
  4. Kumoa kakku vuoasta hieman jäähtyneenä. Anna jäähtyä.
  5. Sekoita sitruunamehu, vesi ja sokeri keskenään.
  6. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta se sokerilla, vaniljasokerilla ja sitruunankuoriraasteella.
  7. Puhdista, perkaa ja viipaloi täytteen mansikat.
  8. Leikkaa pohja sahalaitaisella veitsellä kolmeen osaan. Nosta alin levy tarjoiluvadille. Kostuta se laimennetulla sitruunamehulla kevyesti.
  9. Levitä päälle puolet mansikkahillosta, kermavaahdosta ja mansikkaviipaleista.
  10. Nosta päälle toinen kakkulevy, kostuta ja täytä samoin. Nosta päälle ylin kakkulevy. Kostuta se kevyesti ja anna vetäytyä jääkaapissa 2 tuntia.
  11. Vatkaa pinnalle tuleva kerma vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Levitä kermavaahto kakun päälle. Puhdista mansikat ja poista hatut halutessasi (kotimaiset mansikat voit huoletta käyttää hattuineen, jolloin saat kakulle hauskan ilmeen). Puolita ja leikkaa mansikat puolikkaiksi. Kasaa ne kakun päälle. Siivilöi pinnalle tomusokeria.  

Vinkki! Mitä pienempi vuoka on halkaisijaltaan, sitä korkeamman kakkupohjan saat. Tämä kakkutaikina mahtuu juuri ja juuri halkaisijaltaan 20-senttiseen irtopohjavuokaan. Taikinan kuohkeudesta riippuen siitä saattaa hieman tulla ylikin, joten jätä leivinpaperiliepeet näkyviin vuoan reunan ja pohjan välistä, ja mahdollisesti yli tuleva taikina ei valu uunin pohjalle. 

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Kokeile maustaa kaneliässien taikina ripauksella inkivääriä ja kardemummaa. Saat ihanan maun ja tuoksun.
Kokeile maustaa kaneliässien taikina ripauksella inkivääriä ja kardemummaa. Saat ihanan maun ja tuoksun.

Pursottamalla valmistuvat kaneliässät säästävät leipojan hermoja. Käden käänteessä saat 60 supermureaa pikkuleipää, joissa on klassinen maku.

Annoksia
60 kpl
Valmistusaika
30 min + 30 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteenittomat kaneliässät

Ainekset

200
g
voita
dl
sokeria
1
muna
dl
gluteenittomia kaurajauhoja (Myllärin)
2
dl
maissitärkkelystä
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
leivinjauhetta
Pinnalle
1
rkl
sokeria
1
rkl
kanelia

Työvaiheet

  1. Pehmitä voi mikroaaltouunissa, älä sulata. Vatkaa se sokerin kanssa vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöinen muna edelleen vatkaten.
  2. Yhdistä kaurajauhot, maissitärkkelys, vaniljasokeri ja leivinjauhe. Sekoita ne taikinaan.
  3. Nosta pursotinpussi isoon lasiin tai kannuun. Kääräise pussin reunat lasin ympäri.
  4. Lusikoi taikina pussiin. Leikkaa pussin kärki irti. Pieni aukko saa taikinan pursottumaan kapeiksi ässiksi. Taikina leviää todella paljon uunissa, joten liian isot ässät leviävät uunissa helposti hahmottomiksi. Et tarvitse tyllaa pursottamiseen.
  5. Pursota taikina leivinpaperin päälle pellille ässän muotoisiksi pikkuleiviksi.
  6. Sekoita kaneli ja sokeri keskenään. Ripottele seosta pikkuleipien päälle.
  7. Paista 200-asteisessa uunissa 7–8 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Gluteeniton tiikerikakku on hieman tavallista murenevampi, joten se leikkautuu helpommin jääkaappikylmänä.
Gluteeniton tiikerikakku on hieman tavallista murenevampi, joten se leikkautuu helpommin jääkaappikylmänä.

Kahvikakkujen klassikko tiikerikakku saa kaurajauhoista ja maissitärkkelyksestä hyvän maun ja rakenteen. Raitoihin piilotetut suklaahiput tekevät kakusta ekstraherkullisen.

Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
20 min + 1 t kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton tiikerikakku

Ainekset

200
g
voita
2
dl
sokeria
3
munaa
2
dl
maissitärkkelystä
2
dl
gluteenittomia kaurajauhoja (Myllärin)
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
½
tl
suolaa
¾
dl
kermaa
Tummaan raitaan
2
rkl
kaakaojauhetta
¼
dl
kermaa
50
g
tummaa suklaata rouhittuna
Vuokaan
voita
gluteenittomia korppujauhoja

Työvaiheet

 

  1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen, edelleen vatkaten.
  2. Yhdistä maissitärkkelys, kaurajauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola. Lisää jauhoseos taikinaan siivilän läpi. Lisää kerma ja sekoita tasaiseksi.
  3. Ota kolmannes kakkutaikinasta erilleen. Siivilöi joukkoon kaakaojauhe. Lisää kerma ja suklaa. Sekoita tasaiseksi.
  4. Voitele ja korppujauhota 1,8 litran vetoinen rengasvuoka.
  5. Lusikoi puolet vaaleasta kakkutaikinasta vuokaan. Tee taikinan keskelle vako lusikalla ja nostele päälle nokareita tummaa taikinaa. Lusikoi päälle loppu vaalea taikina.
  6. Pistele haarukalla taikinan läpi sieltä täältä, jolloin tumma ja vaalea taikina sekoittuvat kauniiksi raidaksi. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 50–55 minuuttia.
  7. Tarkista kypsyys tikulla.
  8. Anna jäähtyä vartti ennen kumoamista.

Kommentit (0)