Teksti Kiia Renko Kuva Jukka Rapo Ohje Tiina Jutila / Päivitetty 24.2.2015

Valitse kasvislasagnelle astia, jonka voi nostaa suoraan uunista pöytään.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Kasvislasagne

Ainekset

250
g
lasagnelevyä
Täyte
3
kpl
porkkanaa
2
kpl
sipulia
1
kpl
punaista paprikaa
1
rkl
hunajaa
4
kpl
valkosipulinkynttä
6
kpl
aurinkokuivattuja tomaatteja
1
tlk
tomaattimurskaa
1
kpl
kesäkurpitsaa
1
kpl
basilikaruukkua
1
kpl
oreganoruukkua
2
rkl
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
Juustokastike
50
g
voita
1
dl
vehnäjauhoja
6
dl
kasvislientä
2
dl
kuohukermaa
1
dl
parmesaania
suolaa
viherpippuria
muskottipähkinää
200
g
mozzarellaa raastettuna

Työvaiheet

Paista oliiviöljyssä pannulla raastetut porkkanat, silputut sipulit ja pilkottu paprika. Anna pehmetä. Lisää hunaja, murskatut valkosipulit, pilkotut aurinkokuivatut tomaatit ja tomaattimurska. Anna muhia 5–10 minuuttia. Lisää lopuksi silputut yrtit ja maun mukaan suolaa ja pippuria.

Sulata voi kattilassa. Älä anna ruskistua. Lisää jauhot ja sekoita hyvin. Lisää kasvisliemi ja kerma koko ajan sekoittaen. Kiehauta pienellä lämmöllä muutama minuutti. Lisää mozzarellaraaste ja puolet parmesaanista. Anna juustojen sulaa ja sekoita hyvin. Mausta ja nosta pois levyltä.

Voitele lasagnevuoka. Lado pohjalle kasvisseosta ja viipaloi päälle kerros kesäkurpitsasiivuja (noin puolen sentin siivuja). Kaada päälle juustokastiketta ja lado päälle kerros lasagnelevyjä. Toista kerroksittain, kunnes päälimmäiseksi jää kerros lasagnelevyjä. Kaada levyjen päälle juustokastikkeen loppu niin, että levyt peittyvät.

Ripottele päälle loppu parmesaani. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Nosta ruoka uunista ja anna vetäytyä noin 15 minuuttia foliolla peitettynä.

Kommentit (0)

Resepti Perttu Jokinen Kuva Pia Inberg
Annoksia
10
Vaikeustaso
Helppo

Marinoitua vihreää parsaa ja ruskea voi -majoneesia

Ainekset

1
kg
vihreää parsaa
2
tl
sitruunankuorta raasteena
2
sitruunan mehu
1
tl
sokeria
2
tl
suolaa
auringonkukkaöljyä hauduttamiseen
Majoneesi
300
g
voita
3
valkosipulinkynttä
2
munankeltuaista
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori parsat nupusta alaspäin ja leikkaa kannat pois. Sekoita sitruunankuoriraaste, sitruunamehu, sokeri ja suola kulhossa marinadiksi.
  2. Laita kattilaan reilusti öljyä. Lisää parsat lämpimään öljyyn ja hauduta juuri ja juuri kypsiksi. Öljyn tulisi peittää parsat. Nosta parsat öljystä ja valuta hetki. Säästä hieman öljyä. Lisää parsat sitruunamarinadiin ja anna jäähtyä.

Majoneesi

  1. Kiehauta voi ja paloitellut valkosipulit. Siivilöi valkosipulinkynnet ja karamellisoitunut hera pois. Anna voin jäähtyä hetki.
  2. Vatkaa voi tipoittain koko ajan sekoittaen huoneenlämpöisten keltuaisten joukkoon. Mausta suolalla ja ohenna tarvittaessa vedellä tai maidolla. Tarjoa majoneesi parsojen kanssa.
  3. Vinkki! Voit myös käyttää valmista majoneesia, jonka maustat sitruunamehulla.

Kommentit (0)

Resepti Elina Jyväs Kuva Sanna Peurakoski
Annoksia
4-6
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsa-sienirisotto

Ainekset

1
l
puhdistettuja ruokasieniä (esim. herkkutatteja, kantarelleja tai suppilovahveroita)
1
salottisipuli
300
g
keltaista syyskurpitsaa (kuorittuna ja siemenet poistettuna)
1
rkl
voita
1
rkl
öljyä
4
dl
risottoriisiä
2
dl
kuivaa valkoviiniä tai kuivaa sherryä
1
l
kuumaa kasvislientä
suolaa
vastarouhittua mustapippuria
Viimeistelyyn
1
rkl
voita
1
pkt (80 g)
ilmakuivattua kinkkua
tuoretta salviaa

Työvaiheet

  1. Esikäsittele puhdistetut sienet. Leikkaa ne pienemmiksi paloiksi tai viipaleiksi. Kuullota kuumassa pannussa niin, että ylimääräinen neste haihtuu pois. Kuori ja silppua sipuli. Kuori kurpitsa ja poista siitä siemenet. Leikka kurpitsan malto pienemmiksi kuutioiksi.
  2. Kuumenna kattilassa voi ja öljy. Lisää sipuli ja kurpitsakuutiot. Kuullota hetki, mutta älä anna ainesten saada väriä. Lisää risottoriisi ja jatka kuullottamista vielä hetki, kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää viini tai sherry. Keitä keskilämmöllä välillä sekoitellen, kunnes viini on imeytynyt riisiin.
  3. Lisää sitten kuullotetut sienet ja kuumaa kasvislientä aina muutama kauhallinen kerrallaan. Kypsennä risottoa keskilämmöllä, sekoittele silloin tällöin. Lisää nestettä vasta kun edellinen erä on lähes täysin imeytynyt riisiin. Risoton kypsyminen vie noin 20 minuuttia.
  4. Valmiin risoton rakenne saa olla melko löysää ja riisin tulee jäädä sisältä vielä hieman napakaksi, al denteksi. Mausta valmis risotto suolalla ja pippurilla. Ota risotto pois levyltä, lisää 1 rkl voita ja hauduta kannen alla vielä hetki.
  5. Kuumenna paistinpannu ja paista kinkkuviipaleet omassa rasvassaan rapeiksi ja kauniin värisiksi. Nosta kinkkuviipaleet talouspaperilla vuoratulle lautaselle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy. Viimeistele risotto murennetulla, ilmakuivatulla kinkulla ja tuoreella salvialla. Tarjoa heti.

Vinkki! Voit halutessasi jättää kurpitsan pois. Risoton voi valmistaa myös kuivatuista sienistä. Liota noin ½ dl kuivattuja sieniä haaleassa vedessä noin 30 minuuttia. Valuta. Silppua sienet ja säästä liotusliemi. Hyödynnä liemi risotossa. Lisää sienet risottoon valmistuksen alkuvaiheessa, heti kun viini on imeytynyt riisiin.

Kommentit (0)

Ohje Anna Gidgård ja Cecilia Davidsson Kuva Jarmo Österman

Tarjoa kesäkurpitsaletut vihersalaatin ja jogurttikastikkeen kera.

Annoksia
noin 25 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsaletut

Ainekset

2
kesäkurpitsaa
merisuolahiutaleita
2
keltasipulia
5
valkosipulinkynttä
3
rkl
oliiviöljyä
3
munaa
3
rkl
spelttijauhoja
200
g
lampaanjuustoa tai 100 g parmesaania
1
ruukku
silopersiljaa
½
ruukkua
minttua
1
ruukku
tilliä
½
tl
tabascoa
mustapippuria
kookosöljyä tai voita ja oliiviöljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Raasta kesäkurpitsat karkeaksi raasteeksi. Laita se siivilään ja sirottele päälle 1 tl merisuolaa. Pane siivilä syrjään ja anna nesteen valua. Kuori sipulit ja valkosipulit ja silppua ne hienoksi. Kuumenna oliiviöljy ja kuullota silppua varoen, kunnes se pehmenee.
  2. Vatkaa munat ja spelttijauhot kevyesti ja murenna joukkoon juusto. Silppua yrtit hienoksi ja lisää ne munaseokseen. Lisää joukkoon sipulit, tabasco, 1 tl merisuolaa ja 2 maustemitallista pippuria.
  3. Puserra kesäkurpitsasta mahdollisimman paljon nestettä pois. Kääntele raaste taikinaan. Anna taikinan levätä 5 minuuttia.
  4. Kuumenna kookosöljy paistinpannulla tai ohukaispannulla. Paista pieniä lettuja keskilämmöllä. Tarjoa vihersalaatin ja jogurttikastikkeen kera.

Ohje  Anna Gidgårdin ja Cecilia Davidssonin Joogaruokaa-kirjasta, Schildts & Söderströms.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo
Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Suppilovahverorisotto

Ainekset

suppilovahveroita pakastettuna tai 30 g suppilovahveroita kuivattuna
100
g
voita tai 100 g margariinia
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
3
dl
risottoriisiä
7
dl
kasvislientä
2
dl
kuivaa valkoviiniä
10
kpl
aurinkokuivattuja tomaatteja
3
rkl
timjamia
suolaa
mustapippuria
2
rkl
sitruunamehua
100
g
parmesaania

Työvaiheet

  1. Kuullota sienistä ylimääräinen neste pois. Laita voi sulamaan isoon paistokasariin. Kuori ja silppua sipuli. Purista valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita voissa pienellä lämmöllä viitisen minuuttia. Älä ruskista. Lisää riisi ja kuullota se läpinäkyväksi.
  2. Lisää lientä vähän kerrallaan. Sekoita hyvin ja anna nesteen imeytyä riisiin. Lisää nestettä, myös viini, ja jatka kypsentämistä, kunnes riisi on kypsää. Silppua sienet pienemmiksi halutessasi. Lisää ne ja suikaloidut aurinkokuivatut tomaatit kasariin silputun timjamin kanssa. Kuumenna sekoitellen muutama minuutti.
  3. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Lisää raastettu parmesaani, tarkista maku ja mausta lisää halutessasi. Tarjoa mehevän maalaisleivän kanssa.

Huom! Herkullisin risotto on pehmeää ja melko löysää.

Kommentit (0)