Christina Aaltio, kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
7
Vaikeustaso
Kohtalainen

Jauhelihalasagne

Ainekset

7
kpl
lasagnelevyä
Juustokastike
50
g
voita tai margariinia
vehnäjauhoja
8
dl
maitoa
200
g
emmentalraastetta
muskottipähkinää
suolaa
Väliin
500
g
munakoisoa
1
tl
suolaa
1
kpl
sipulia
2
tl
ruokaöljyä
4
kpl
tomaattia
300
g
nauta-sikajauhelihaa
1
prk
(400g) Bolognese-kastiketta, kuten Barilla
Päälle
100
g
juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Valmista juustokastike. Sulata voi kattilassa, ripottele joukkoon jauhot.

  2. Lisää maito vähitellen suuruksen joukkoon. Sekoita hyvin. 
    Hauduta kastiketta 15 minuuttia. Lisää juustoraaste.

  3. Esivalmistele sillä välin kasvikset munakoisolasagnen ohjeen mukaan.

  4. Ruskista jauheliha pannulla ja lisää joukkoon kastike.

  5. Levitä lasagnevuuan pohjalle jauhelihakastiketta, päälle lasagnelevyjä, kasviksia ja juustokastiketta. Jatka kerroksittain. Ripottele pintaan juustoraastetta.

  6. Paista 200 asteisen uunin keskitasossa  noin 30 minuuttia.

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Herkullisimmassa lihakeitossa juurekset keitetään lihaliemessä ja kypsä liha lisätään vasta lopuksi.
Herkullisimmassa lihakeitossa juurekset keitetään lihaliemessä ja kypsä liha lisätään vasta lopuksi.

Lihakeitto vaatii pitkän kypsennyksen, mutta valmistuu puoliksi itsekseen. 

Annoksia
6
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Helppo

Lihakeitto

Ainekset

Lihaliemi
1,5
kg
luullista naudanlihaa, esim. etuselkää
noin 2 l vettä
1
rkl
suolaa
10
kokonaista mauste-, musta- tai valkopippuria
2
sipulia
2
porkkanaa
100
g
selleriä
Keitto
lihan keitinliemi eli noin 1,5–2 l lihalientä
3–4
porkkanaa
100
g
selleriä
100
g
lanttua
1
palsternakka
2
isoa sipulia
500
g
kiinteitä perunoita
1
purjo
voita kuullottamiseen
keitetty liha
Pinnalle
persiljaa tai ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Laita liha kattilaan ja laske päälle sen verran kylmää vettä, että liha peittyy. Kiehauta. Kuori pinnalle muodostunut vaahto pois lusikalla tai kauhalla, kunnes vaahtoa ei enää synny.
  2. Lisää kattilaan suola, pippurit ja kuoritut, isoiksi paloiksi paloitellut juurekset. Keitä hiljalleen 2–3 tuntia, kunnes liha on niin pehmeää, että se irtoaa luista lähes itsestään. Siivilöi liemi talteen. Irrota liha luista ja paloittele sormin tai veitsellä. Kuori mahdollinen rasva pois liemen pinnalta.
  3. Kuori ja pilko keittoon tulevat juurekset pieniksi. Kuullota niitä voissa isossa kattilassa useammassa erässä.
  4. Kaada lihaliemi kattilaan ja lisää kiehumaan porkkanat, selleri, lanttu ja palsternakka. Keitä puolikypsiksi ja lisää kuoritut ja paloitellut sipulit, perunat ja purjo. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää lopuksi lihapalat. Kiehauta, tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa. Ripottele keiton päälle hienonnettua persiljaa tai ruohosipulia.

Kommentit (0)

Resepti Marja Samuli Kuva Arto Vuohelainen
Tänään syödään punaista makaronilaatikkoa!
Tänään syödään punaista makaronilaatikkoa!

Punainen pennelaatikko on maistuva lihaton makaronilaatikko. Ruokaisuutta siihen tuo sinihomejuustokastike ja väriä punajuuri.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Punainen pennelaatikko

Ainekset

400
g
pennepastaa
dl
keitettyjä, pieniä punajuurikuutioita
5
dl
ruokakermaa
200
g
sinihometuorejuustoa
1-2
kananmunaa
1
tl
suolaa
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä pasta runsaassa, suolassa maustetussa vedessä napakan kypsäksi. Valuta ja nosta sivuun.
  2. Sekoita keitetty pasta, keitetyt punajuurikuutiot, ruokakerma, tuorejuusto ja muna kulhossa tasaiseksi seokseksi.
  3. Mausta seos suolalla ja mustapippurilla. Kaada pinnoitettuun uunivuokaan, tasoita pinta ja kypsennä keskitasolla 200 asteessa 30–35 minuuttia tai kunnes pinta on saanut väriä ja sisus on hyytynyt. Anna vetäytyä hetki peitettynä ja tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Reetta Pasanen
Tarjoa makkarakastike täysjyväpastan kanssa.
Tarjoa makkarakastike täysjyväpastan kanssa.

Makkara-omenakastike ei kaipaa jauhosuurustetta tai kermaa. Omena ja sinappi antavat kastikkeeseen makeutta ja pehmeyttä.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattinen makkara-omenakastike ja täysjyväpastaa

Ainekset

500
g
lenkkimakkaraa
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
2
makeaa omenaa
1
prk (500 g)
paseerattua tomaattia
2
dl
vettä
1
tl
oreganoa
2
tl
sinappia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
hyppysellinen cayennenpippuria
1
rkl
öljyä paistamiseen
Päälle
tuoretta persiljaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa makkara kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori omenat ja leikkaa kuutioiksi. Paista makkarat teflonpaistinpannulla niin, että ne saavat kauniin värin. Laita sivuun odottamaan.
  2. Kuullota sipuleita ja omenoita öljytyssä kattilassa muutaman minuutin ajan. Kaada paseerattu tomaatti, vesi ja oregano sipuleiden joukkoon. Anna kiehua 10 minuuttia niin, että omenat kypsyvät. Lisää makkarat. Mausta sinapilla, suolalla, mustapippurilla ja cayennenpippurilla. Tarkista maku.
  3. Lisää kastikkeen päälle hienonnettua persiljaa. Tarjoa täysjyväpastan kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Reetta Pasanen
Jauhelihakeitto on parhaimmillaan seuraavana päivänä.
Jauhelihakeitto on parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Jauhelihakeitto saa mehevän maun keittojuureksista ja makeasta chilikastikkeesta.

Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Jauheliha-juureskeitto

Ainekset

400
g
naudan paistijauhelihaa
1
sipuli
8
perunaa
1
prk
tomaattimurskaa
8
dl
vettä
3
valkosipulinkynttä
½
lihaliemikuutio
1
tl
timjamia
1
tl
rosmariinia
1
tl
oreganoa
½
tl
mustapippuria
1
pss
pakastettuja keittojuureksia
1
tl
suolaa
½
dl
sweet chili -kastiketta
Päälle
creme fraichea

Työvaiheet

  1. Ruskista jauheliha ja lisää hienonnettu sipuli jauhelihan joukkoon. Laita sivuun odottamaan. Kuori perunat ja leikkaa pieniksi lohkoiksi. Laita kattilaan tomaattimurska, vesi, hienonnetut valkosipulinkynnet ja kuivat mausteet.
  2. Lisää perunat kiehuvaan liemeen. Keitä perunoita noin 15 minuuttia.
  3. Lisää jäiset keittojuurekset ja jauheliha-sipuliseos keittoon 5 minuuttia ennen perunoiden kypsymistä. Mausta keitto suolalla ja sweet chili-kastikkeella. Tarkista maku. Tarjoa keitto creme fraichen kanssa.

Kommentit (0)