Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Sami Repo
Munakoiso ja mozzarella ovat meheviä yhdessä.
Munakoiso ja mozzarella ovat meheviä yhdessä.

Munakoisolasagnen valmistus vie aikaa ja ottaa vähän hermoille. Mutta lopputulos todellakin palkitsee.

Annoksia
6
Valmistusaika
1,5 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Munakoiso-mozzarellalasagne

Ainekset

Tomaattikastike
2
valkosipulinkynttä
1
sipuli
3
rkl
oliiviöljyä
1
tlk
kokonaisia tomaatteja
suolaa
mustapippuria
1
tl
sokeria
Täyte
2
munakoisoa
500
g
mozzarellaa
suolaa
mustapippuria
1
dl
lehtipersiljaa tai basilikaa
3
rkl
oliiviöljyä
200
g
lasagnelevyjä
1
dl
pecorino-juustoa tai parmesaania

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä keskilämmöllä öljyssä kattilassa, kunnes sipulit pehmenevät. Kaada pannulle tomaatit nesteineen. Painele tomaatteja haarukalla hieman pienemmiksi paloiksi. Mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla.
  2. Anna porista keskilämmöllä vähintään 15 minuuttia.
  3. Leikkaa munakoisot ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet siivilään kerroksittain. Ripottele jokaisen kerroksen väliin suolaa. Suola auttaa irrottamaan kitkerän nesteen munakoisoista. Anna seistä noin 15 minuuttia. Huuhtele viipaleet vedellä ja kuivaa hyvin.
  4. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paista munakoisoviipaleita pannulla öljyssä muutama minuutti molemmilta puolilta. Nosta viipaleet talouspaperilla päällystetylle lautaselle, niin ylimääräinen öljy imeytyy paperiin. Paista munakoisot muutamassa erässä.
  5. Leikkaa mozzarella mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Mausta viipaleet suolalla, pippurilla ja yrteillä.
  6. Kokoa lasagne. Levitä uunivuoan pohjalle tomaattikastiketta. Lado päälle lasagnelevyjä, kastiketta, mozzarellaviipaleita ja munakoisoja. Jatka kerrosten tekemistä. Laita päällimmäiseen kerrokseen tomaattikastiketta ja ripottele sen päälle pecorinoraastetta.
  7. Paista uunin alatasolla lasagnepakkauksen ohjeen mukaan. Paistoaika on yleensä 20-40 minuuttia.

Kommentit (0)

Teksti Kiia Renko, kuva Arto Vuohelainen, resepti Marja Hautamäki, Oulu
Vaikeustaso
Helppo

Porkkanalaatikko

Ainekset

2
kg
porkkanaa
Riisipuuro
2
dl
vettä
2
dl
puuroriisiä
1
tl
suolaa
1
l
maitoa
Lisäksi
4
rkl
siirappia
1–2
tl
suolaa
lusikan kärjellinen
valkopippuria
(lusikan kärjellinen
jauhettua muskottipähkinää)
loraus
kuohukermaa
3
munaa
Pinnalle
korppujauhoja
muutama
voinokare

Työvaiheet

  1. Keitä kuoritut, paloitellut porkkanat vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois ja soseuta porkkanat.
  2. Keitä riisipuuro. Kiehauta ensin vesi. Lisää riisiryynit ja anna niiden imeä vesi pienellä lämmöllä. Lisää maitoa vähän kerrallaan ja sekoita puuroa silloin tällöin. Pidä lämpö pienellä, jotta puuro ei pala pohjaan. Tarkista riisipussista kypsymisaika.
  3. Lisää jäähtyneeseen puuroon soseutetut porkkanat ja muut aineet ja sekoita hyvin vatkaten. Kaada voideltuihin vuokiin. Lisää pinnalle korppujauhoja ja muutama voinokare.
  4. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 1½ tuntia.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Linssi-porkkanalaatikko

Ainekset

3
dl
punaisia linssejä
6
dl
vettä
kasvisliemikuutio
½
kg
porkkanoita
4
valkosipulinkynttä
1
pkt (270 g)
fetaa
1
prk (500 g)
tomaattimurskaa
1
tl
Herbes de Provence yrttiseosta
mustapippuria
suolaa
Päälle
pala
valkoista leipää
100
g
pähkinöitä
mustia oliiveja

Työvaiheet

  1. Keitä linssejä kasvisliemessä noin 10 minuuttia.
  2. Kuori ja raasta porkkanat, kuori ja murskaa valkosipulit, kuutioi feta.
  3. Sekoita keitettyjen linssien joukkoon, porkkanaraaste, valkosipulimurska, feta ja mausteet. Levitä seos uunivuokaan.
  4. Murenna leipä ja pähkinät monitoimikoneessa. Murenna seos vuoan pintaan. Koristele oliiveilla.
  5. Paista 200 asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Pienimmissä annosvuoissa laatikko kypsyy puolessa tunnissa.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Vaikeustaso
Helppo

Punajuurilaatikko

Ainekset

¾
dl
kokonaisia, esikeitettyjä ohrasuurimoita
400
g
punajuuria
1-2
valkosipulinkynttä
200
g
fetajuustoa
1
prk (200 g)
kermaviiliä tai ranskankermaa
2
tl
sinappia
1
tl
kuivattua timjamia
3-4
tl
suolaa tai maun mukaan
5-7
dl
maitoa
1
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Laita esikeitetyt ohrasuurimot likoamaan kylmään, runsaaseen veteen edellisenä iltana. Liota yön yli ja valuta siivilässä ennen ruuanvalmistusta.
  2. Kuori ja raasta raa'at punajuuret. Kuori ja purista valkosipulinkynnet.
  3. Kuutioi feta.
  4. Sekoita kaikki aineet yhteen. Lisää maitoa, mikäli seos on liian paksua. Se saa olla melko löysää, sillä suurimot imevät nestettä vielä paistovaiheessa.
  5. Kaada ruoka voideltuun, 2 litran vetoiseen uunivuokaan. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

Vinkki! Voit valmistaa laatikon myös esikeitetyistä punajuurista. Paistoaika on tällöin 40-60 minuuttia ja maidon määrä 5-6 dl.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
10
Vaikeustaso
Helppo

Pastasalaatti

Ainekset

400
g
pastaa
2
sitruunan mehu
3
paprikaa
200
g
fetajuustoa
20
aurinkokuivattua tomaattia
100
g
pinjansiemeniä
3-4
dl
oliiveja
500
g
kirsikkatomaatteja
rucolaa

Työvaiheet

  1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Siivilöi vesi pois ja kaada pasta kulhoon. Lisää hieman oliiviöljyä ja suolaa tai sormisuolaa. Sekoita hyvin.
  2. Halkaise paprikat, poista siemenet ja suikaloi. Ruskista suikaleet kuumalla pannulla pienessä öljymäärässä. Paloittele feta ja aurinkokuivatut tomaatit. Sekoita muut aineet yhteen paitsi rucola ja pinjansiemenet. Anna salaattipohjan vetäytyä jääkaapissa peitettynä seuraavaan päivään.
  3. Paahda pinjansiemenet kuumalla, kuivalla pannulla. Voit paahtaa ne jo edellisenä päivänä. Sekoita reilusti rucolaa salaatin sekaan juuri ennen tarjoilua. Koristele pinjansiemenillä ja tarjoa hummuksen kanssa.

Vinkki! Paahda kuumassa uunissa serranokinkun siivuja. Jäähdytä. Murenna reiluiksi paloiksi ja laita salaatin sekaan. Kastikkeeksi sopii hummuksen sijaan myös kaupan valmis balsamicosiirappi.

Kommentit (0)