Annoksia
15
Vaikeustaso
Helppo

Munakoiso-pastasalaatti

Ainekset

Munakoisojen marinointi
1
kg
munakoisoa
suolaa
oliiviöljyä paistamiseen
Marinadi
1
dl
oliiviöljyä
½ -1
dl
balsamiviinietikkaa
2-4
valkosipulinkynttä
1
dl
persiljasilppua
1-2
rkl
sokeria
2-3
tl
suolaa
1
tl
rouhittua mustapippuria
Lisäksi
300-400
g
pastaa
1
kg
munakoisoa
2-3
vartta
kevätsipulia tai 1 iso punasipuli
kivettömiä oliiveja
400-500
g
mozzarellapalloja
tuoretta basilikaa
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoiso sentin viipaleiksi. Laita viipaleet uunipellille leivinpaperin päälle kerroksittain ja ripottele jokaisen kerroksen päälle suolaa. Laita paino päälle, esim. tarjotin ja anna väkevimpien nesteiden valua puolisen tuntia. Kuivaa viipaleet talouspaperilla. Leikkaa viipaleet neljään osaan. Paista nopeasti ruskeiksi oliiviöljyssä kuumalla pannulla.
  2. Purista valkosipulinkynnet ja sekoita marinadiaineet. Laita munakoisoviipaleet lasi- tai teräskulhoon. Kaada marinadi päälle ja sekoita varovasti käsin. Anna munakoisojen marinoitua jääkaapissa yön yli peitettynä.
  3. Valuta ylimääräinen öljy kulhoon. Seuraavana päivänä keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta siivilässä ja jäähdytä kylmän veden alla. Sekoita heti munakoisopalojen kanssa. Ripottele sekaan sormisuolaa ja kääntele salaatti sekaisin silputun sipulin kanssa. 
  4. Lisää salaattiin oliivit. Peitä kulho muovilla tai foliolla. Anna vetäytyä seuraaavaan päivään asti. Vähän ennen tarjoilua lisää salaatin päälle tuoreet basilikan lehdet ja valutetut mozzarellapallot. Tarjoa jogurttikastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Arto Vuohelainen
Vaikeustaso
Helppo

Inkivääririsotto

Ainekset

50
g
voita
1
tl
inkiväärijauhetta
5
dl
puuroriisiä
1
dl
appelsiinimehua
tl
suolaa
7
dl
vettä
tuoretta salviaa
½
dl
kuivattuja aprikooseja
nokare
voita

Työvaiheet

  1. Sulata voi kattilassa. Lisää inkiväärijauhe ja riisi. Sekoita muutama minuutti, niin että voi imeytyy riisiin.
  2. Lisää appelsiinimehu ja suola. Lisää loppu neste vähitellen riisiin kypsymisen aikana.
  3. Silppua aivan lopussa muutama ruokalusikallinen salviaa ja kuivatut, pehmeät aprikoosit. Lisää lopuksi nokare voita pyöristämään risoton makua.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Rüster Kuva Nico Backström
Annoksia
5-6
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaali-sienirisotto

Ainekset

1
keskikokoinen kukkakaali
200
g
metsäsieniä tai herkkusieniä
1
pieni sipuli
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
voita tai öljyä
noin 8
dl
keitettyä täysjyväriisiä
3
dl
vettä
2
dl
kermaa
1
tl
suolaa
1
dl
juustoraastetta
2
rkl
sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Pese kukkakaali ja irrota kukinnot. Hienonna kukkakaalin kanta. Puhdista sienet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paista sienet paistinpannulla, kunnes niistä irronnut neste on haihtunut.
  2. Kuumenna öljy pinnoitetussa kattilassa. Lisää sipulit ja kuullota ne pehmeiksi. Lisää kukkakaalit, keitetyt riisit, sienet, vesi ja kerma. Mausta suolalla. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla 10-15 minuuttia, kunnes kukkakaalit ovat pehmeitä.
  3. Lisää tarvittaessa vettä, jos risotto kuivuu liikaa. Sekoita joukkoon juustoraaste ja sitruunamehu. Nosta kattila liedeltä ja anna tekeytyä muutama minuutti kannen alla, kunnes juusto on sulanut risoton joukkoon.

Kommentit (0)

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-punajuuripasta

Ainekset

4
kokonaista punajuurta
2-3
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
2
dl
ruokakermaa
1
tl
kuivattua salviaa tai timjamia
1
rkl
hunajaa
½
tl
suolaa
rouhittua mustapippuria
Tarjoiluun
400
g
tagliatellepastaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta punajuuret.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
  3. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää punajuuriraaste ja valkosipulit. Paista välillä sekoitellen, kunnes punajuuri on kypsää, 5-10 minuuttia.
  4. Lisää raasteen joukkoon kerma ja mausteet. Hauduta miedolla lämmöllä vielä hetki.
  5. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja sekoita punajuurikastikkeen joukkoon.

Kommentit (0)

Annoksia
40
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-perunasalaatti

Ainekset

10-12
rasiaa (á 400 g)
pariisinperunoita, pakaste tai 5 kg varhaisperunoita
6-8
punasipulia
4
prk (á noin 250 g)
kapriksia
oliiviöljyä
aromisuolaa
sitruuna- ja mustapippuria
persiljaa
2
kg
graavilohta
2
kg
tuoretta, ohutta parsaa

Työvaiheet

  1. Keitä perunat kahdessa tai kolmessa erässä. Kiehauta ne pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada vesi pois. Jos käytät varhaisperunoita, harjaa ne ja keitä suolavedessä kypsiksi.
  2. Kuori ja suikaloi punasipulit ohuiksi. Valuta kapriksista vesi.
  3. Sekoita muut aineet yhteen paitsi lohi ja parsa. Mausta makusi mukaan ja säilytä peitettynä jääkapissa, isossa, mielellään laakeassa kulhossa seuraavaan päivään, jotta saat salaattiin voimakkaamman maun.
  4. Tarjoilupäivänä kuullota parsoja muutamassa erässä minuutti tai pari paistinpannulla öljyssä.
  5. Kokoa salaatti tarjoilulautaselle haluamallasi tavalla. Säilytä jääkaapissa peitettynä tarjoiluun asti.

Vinkki! Voit sirotella salaatin päälle sormisuolaa juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (0)