Resepti Marja Samuli
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Karthago-salaatti

Ainekset

1
pkt (200 g)
aurinkokuivatuilla tomaateilla tms. maustettua kuskusia (esim. Sammy’s)
4
dl
vettä
2
rkl
voita
½
kurkku
2
tomaattia
¼
kukkakaalia
½
punasipuli
1
dl
paahdettuja, öljyyn säilöttyjä paprikapaloja
1
dl
pieniä mustia oliiveja
nippu
tuoretta minttua ja basilikaa
maun mukaan suolaa
Hummus
200
g
säilyke-kikherneitä
½
dl
sitruunamehua
½
rkl
tahinia
1
valkosipulinkynsi
ripaus
suolaa
½
dl
oliiviöljyä
Auringonkukansiementahna
1
dl
auringonkukansiemeniä
1–2
valkosipulinkynttä
2
aurinkokuivattua tomaattia
10
tuoretta basilikanlehteä
rkl
öljyä
tilkka
sitruunamehua ja vettä

Työvaiheet

  1. Valmista kuskus. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää sekaan kuskus. Pane kansi päälle, nosta sivuun ja anna turvota 5–10 minuuttia. Sekoita voi joukkoon.
  2. Kuutioi pestyt kurkku ja tomaatit.
  3. Leikkaa kukkakaali ohuiksi viipaleiksi ja uppokeitä viipaleet kuumassa öljyssä rapeiksi. Nosta reikäkauhalla talouspaperille valumaan. Mausta suolalla.
  4. Kuori ja viipaloi punasipuli. Kuullota viipaleet pannulla pehmeiksi. Ripottele päälle hiukan sokeria.
  5. Valmista hummus soseuttamalla ainekset oliiviöljyä lukuun ottamatta monitoimikoneen kulhossa. Lisää oliiviöljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
  6. Valmista tahna. Paahda auringonkukansiemenet kuivalla pannulla kauniin kullanruskeiksi. Kuullota valkosipulisilppu öljyssä pannulla ja kumoa kaikki ainekset monitoimikoneen kulhoon. Soseuta tasaiseksi tahnaksi. Notkista tarvittaessa tilkalla vettä.
  7. Kokoa salaatti. Sekoita kuskusin sekaan kukkakaaliviipaleet, valutetut oliivit, paprika-, kurkku- ja tomaattipalat, sipuli sekä silputut yrtit. Sekoita tasaiseksi ja tarjoa tahnojen ja leivän kanssa.

Kommentit (0)

Annoksia
40
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-perunasalaatti

Ainekset

10-12
rasiaa (á 400 g)
pariisinperunoita, pakaste tai 5 kg varhaisperunoita
6-8
punasipulia
4
prk (á noin 250 g)
kapriksia
oliiviöljyä
aromisuolaa
sitruuna- ja mustapippuria
persiljaa
2
kg
graavilohta
2
kg
tuoretta, ohutta parsaa

Työvaiheet

  1. Keitä perunat kahdessa tai kolmessa erässä. Kiehauta ne pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada vesi pois. Jos käytät varhaisperunoita, harjaa ne ja keitä suolavedessä kypsiksi.
  2. Kuori ja suikaloi punasipulit ohuiksi. Valuta kapriksista vesi.
  3. Sekoita muut aineet yhteen paitsi lohi ja parsa. Mausta makusi mukaan ja säilytä peitettynä jääkapissa, isossa, mielellään laakeassa kulhossa seuraavaan päivään, jotta saat salaattiin voimakkaamman maun.
  4. Tarjoilupäivänä kuullota parsoja muutamassa erässä minuutti tai pari paistinpannulla öljyssä.
  5. Kokoa salaatti tarjoilulautaselle haluamallasi tavalla. Säilytä jääkaapissa peitettynä tarjoiluun asti.

Vinkki! Voit sirotella salaatin päälle sormisuolaa juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Vaikeustaso
Helppo

Sekasalaatti

Ainekset

2
ruukkua
haluamaasi salaattia
(150
g
tuoretta, ohutta tankoparsaa)
150
g
sinihomejuustoa
1–2
dl
saksan- tai cashewpähkinöitä
Kastike
1
dl
rypsi- tai auringonkukkaöljyä
1–2
tl
sinappia
ripaus
suolaa
1–2
tl
sokeria
1–2
rkl
punaviinietikkaa
1
pieni salottisipuli

Työvaiheet

  1. Revi salaatit kulhoon.
  2. Leikkaa parsatangot pituussuunnassa kahtia ja leikkaa kuiva varren pää pois.
  3. Leikkaa homejuusto ohuiksi siivuiksi tai murenna.
  4. Sekoita salaattiaineet yhteen kulhossa. 
  5. Kastiketta varten kuori ja silppua salottisipuli.
  6. Sekoita kaikki kastikeaineet yhteen tasaiseksi kastikkeeksi sipulin kanssa. Tarkista maku. Sen pitää olla etikkaisen, kirpeän makea. 
  7. Sekoita kastike ja salaatti yhteen. 
  8. Vinkki! Säilytä kastike viileässä tarjoiluun asti. Hyvin ohuita, tuoreita parsatankoja ei tarvitse kiehauttaa. 

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Annoksia
6 alkuruoka-annosta
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä linssi-chorizosalaatti

Ainekset

2
dl
vihreitä linssejä
6
dl
vettä
½
tl
suolaa
3
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
½
tuorekurkku
½
pieni kukkakaali
2
rkl
kaprista
½
dl
manteleita
100
g
viipaloitua chorizomakkaraa tai lämminsavustettua lohta

Työvaiheet

  1. Huuhtele linssit kylmällä vedellä tiheäreikäisessä siivilässä. Kiehauta vesi kattilassa, mausta suolalla ja lisää linssit. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 20 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä, mutta vielä napakoita ja vesi imeytynyt linsseihin. Jäähdytä. Sekoita joukkoon sitruunamehu ja oliiviöljy.
  2. Halkaise tuorekurkku ja leikkaa ohuiksi tikuiksi. Huuhtele kukkakaali, irrota kukinnot ja leikkaa viipaleiksi. Sekoita kurkut ja kukkakaalit linssiseoksen joukkoon.
  3. Paahda manteleita kuivalla pannulla pari minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Sekoita salaattiin.
  4. Levitä chorizoviipaleet pannulle ja paista kovalla lämmöllä 2–4 minuuttia, kunnes makkarat ovat ruskistuneet ja rapeutuneet. Sekoita salaattiin.
  5.  
  6. Vinkki! Makkaran voit korvata lämminsavustetulla siialla tai lohella, kasvisruokailijan version kylmäsavustetulla tofulla.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Vaikeustaso
Helppo

Joulusalaatti

Ainekset

kahta
erilaista salaattia
4–6
viikunaa
150–200
g
brietä tai vuohenjuustoa
rypäleitä
Kastikkeeksi
kaupan valmista tummaa tai vaaleaa balsamicokastiketta

Työvaiheet

  1. Pese ja revi salaatti, lohko viikunat ja paloittele juusto. Yhdistä ainekset.
  2. Asettele ainekset lautasille ja pirskota kastiketta päälle.

Kommentit (0)