Annoksia
6-8
Vaikeustaso
Helppo

Karinin päärynä-roquefort-kakku

Ainekset

2
päärynää
150
g
Roquefort-juustoa
3
munaa
100
g
emmentalraastetta
dl
vehnäjauhoja
1
dl
maissijauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
dl
maitoa
1
dl
oliiviöljyä
½
tl
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele päärynät pieneksi. Murenna sinihomejuusto.
  2. Voitele litran vetoinen kakkuvuoka ja laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.
  3. Vaahdota munat. Lisää loput aineet vuorotellen sekoittaen, jauhot siivilän läpi. Lisää viimeiseksi päärynät ja sinihomejuusto.
  4. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 45 minuuttia.

Vinkki! Jos haluat kakusta makeamman kuin päärynöiden tuoma makeus, vaahdota munien kanssa 1 dl sokeria.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Tuomas Kolehmainen
Annoksia
16-20 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Parmesaanisämpylät

Ainekset

5
dl
maitoa tai vettä
2
tl
suolaa
2
rkl
hunajaa tai siirappia
3
dl
kaurahiutaleita tai isoja spelttihiutaleita
noin 11
dl
vehnäjauhoja
1
ps
kuivahiivaa tai 30 g tuoretta
2
dl
parmesaaniraastetta
½
dl
ruokaöljyä
Pinnalle
parmesaaniraastetta

Työvaiheet

  1. Kuumenna neste kädenlämpöistä kuumemmaksi, jos käytät kuivahiivaa (kädenlämpöiseksi, jos käytät tuoretta).
  2. Liuota suola ja hunaja sekaan (sekä tuorehiiva). Lisää kaurahiutaleet ja osa jauhoista sekä kuivahiiva. Alusta taikinaa ja lisää jauhot juustoraasteen kanssa vähitellen. Lisää lopuksi öljy ja hieman jauhoja. Tarkista jauhojen määrä. Se riippuu siitä, mitä jauhoja ja hiutaleita käytät. Jätä taikina pehmeäksi ja lisää jauhoja mieluummin leivontavaiheessa, kuin että se olisi liian kovaa ennen kohotusta. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.
  3. Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle ja pyörittele pötköksi. Leikkaa pötköstä pienen sämpylän kokoisia taikinapaloja. Pyörittele taikinapalat sämpylöiksi ja kohota liinan alla 20 minuuttia. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle parmesaaniraastetta. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 10-12 minuuttia.

Vinkki! Voit tehdä taikinan edellisenä iltana ja pyöritellä sämpylät odottamaan yöksi jääkaappiin, niin saat aamulla vaivattomasti ihania, tuoreita sämpylöitä.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo

Kesäkurpitsapiirakkaan tulee lempeää makeutta perunasta ja punasipulista. Illanistujaisiin salaatin kanssa!

Annoksia
6-8 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Peruna-kesäkurpitsapiirakka

Ainekset

Pohja
100
g
voita tai margariinia
½
prk
rahkaa
3-3½
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
rkl
vettä
Täyte
½
prk
rahkaa
noin 500
g
keitettyä, kiinteää perunaa
1
punasipuli
noin 300
g
kesäkurpitsaa
1
dl
timjamisilppua
suolaa
rouhittua mustapippuria
Kermaviilipäällinen
1
tlk (200 g)
kermaviiliä
100
g
maustettua tuorejuustoa
2
munaa
½-1
tl
suolaa
½-1
tl
rouhittua mustapippuria
juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Nypi pohja-aineet taikinaksi. Painele taikina voidellun, 26-senttisen vuoan pohjalle ja reunoille.
  2. Kuori perunat ja viipaloi. Kuori ja viipaloi punasipuli. Kuullota sipulia kevyesti öljyssä pannulla. Viipaloi kesäkurpitsa ja kuullota sitäkin hetki öljyssä.
  3. Levitä piirakkapohjalle ensin rahka ja sen päälle perunaviipaleet. Ripottele perunoiden päälle timjamia, hieman suolaa ja pippuria.
  4. Levitä perunoiden päälle kesäkurpitsa ja sipuli. Ripottele niidenkin päälle timjamia, hieman suolaa ja pippuria.
  5. Sekoita kermaviili, tuorejuusto, munat, suola, pippuri ja juustoraaste. Levitä piirakan päälle.
  6. Paista ensin uunin alatasolla 200 asteessa 15 minuuttia. Nosta piirakka sen jälkeen keskitasolle ja jatka paistamista noin 15 minuuttia. Anna vetäytyä 15 minuuttia ennen tarjoamista.

Vinkki! Piirakan päälle sopii myös tavallinen munamaito, jossa on 1 tlk (2½ dl) ruokakermaa, 100 g tuorejuustoa ja 3 munaa sekä mausteet. Kerman voi korvata maidolla tai laittaa puolet ja puolet.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Torkkeli Kuva Jarno Kovamäki
Annoksia
10 palaa
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava voileipäkakku

Ainekset

12
isoa paahtoleipäviipaletta
Täyte
100
g
kuorittuja katkarapuja
100
g
kylmäsavukirjolohta tai kylmäsavulohta
1
dl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
dl
tuoretta kevät- tai ruohosipulia hienonnettuna
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
paksua (turkkilaista) jogurttia tai ranskankermaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
Kostutus
½-1
dl
kalalientä (kuutiosta tai fondista)
1-2
rkl
sitruunamehua
Kuorrutus
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
paksua (turkkilaista) jogurttia tai ranskankermaa
ripaus
suolaa ja rouhittua mustapippuria
Koristeluun
50-75
g
kylmäsavulohta
kokonaisia katkarapuja
sitruunaa
tilliä, kevätsipulia ja punasipulia

Työvaiheet

  1. Valmista täyte. Sulata katkaravut ja purista niistä ylimääräinen neste pois. Hienonna ne sekä lohi. Hienonna myös tilli ja kevät- tai ruohosipuli. Yhdistä kaikki täytteen raaka-aineet tasaiseksi tahnaksi. Valmista myös kostutusliemi. Liota pala kalaliemikuutiosta kuumaan veteen tai mausta vesi kalafondilla. Piristä makua sitruunamehulla.
  2. Jaa leipäviipaleet muutamaan pinoon ja leikkaa kuoret pois ohuelti.
  3. Vuoraa leikkuulauta elintarvikekelmulla. Nosta päälle kolme leipäviipaletta ja kostuta leivät (etenkin reunat) pullasudilla. Kostutusliemen menekki riippuu leivän rakenteesta. Höttöinen leipä tarvitsee vähemmän kostutusta kuin tiivisrakenteinen. 
  4. Levitä kostutettujen leipäviipaleiden päälle kolmasosa täytteestä. Nosta toinen kerros leipiä päälle, kostuta kuten edellä ja levitä täyte päälle. Toista vielä kolmannen kerran. Viimeiseksi tulee leipäkerros, joka vain kostutetaan.
  5. Nosta kelmun reunat täytetyn voileipäkakun päälle tiiviisti. Kietaise vielä toinen kerros kelmua päälle tarvittaessa. Nosta paketti jääkaappiin esimerkiksi leikkuulaudalla tai vadilla. Aseta tasainen pieni paino päälle. Tarkasta, että paino on suorassa, jotta voileipäkakku ei painu vinoon. Anna kakun vetäytyä ja kostua tasaisesti noin puoli vuorokautta.
  6. Sekoita kuorrutteen aineet keskenään. Nosta kakku leikkuulaudalle ja levitä kuorrute kakulle kauttaaltaan. Nosta kakku kahden lastan avulla tarjoiluvadille. Koristele haluamallasi tavalla täytteessä olevilla raaka-aineilla.

Kannattaa myös kokeilla:

  • Tee voileipäkakku kinkusta tai paahtopaistista. Korvaa katkaravut ja kylmäsavulohi 200 grammalla lihaleikettä. Korvaa tilli muilla yrteillä, esimerkiksi basilikalla, persiljalla ja timjamilla. Kostuta kakku lihaliemellä.
  • Kylmäsavulohen sijaan voit käyttää myös lämminsavulohta tai -siikaa sekä tonnikalaa. Kalaisen kakun täytteeseen sopii myös kananmunahakkelus esimerkiksi katkarapujen vaihtoehtona.
  • Jogurtin tai ranskankerman voi korvata myös majoneesilla.
  • Uutta makua kakkuun saa erilaisilla tahnoilla ja maustekastikkeilla. Lisää paahtopaisti- ja kinkkutäytteeseen lusikallinen karkeaa sinappia tai pestoa. Makea chilikastike sopii kinkku-, broileri- tai katkaraputäytteen maustamiseen ja sen seuraksi tuore korianterisilppu.
  • Ruokalusikallinen kapriksen marjoja piristää sekä liha- että kalakakussa.
  • Paistetut paprika- ja kesäkurpitsakuutiot ja sienet tuovat väriä ja rakennetta täytteeseen. Niitä ja tuorejuustoa yhdistelemällä onnistuu myös kasvisversio voileipäkakusta. Paista ja jäähdytä kasvikset, jotta ylimääräinen neste haihtuu pois, eikä täytteen löystymisestä ole vaaraa.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Pia Inberg
Piirakka on gluteeniton, kun korvaat jauhot tummalla gluteenittomalla jauheseoksella.  Jauhoseoksessa on mukana suola, joten sitä ei tarvitse lisätä taikinaan.
Piirakka on gluteeniton, kun korvaat jauhot tummalla gluteenittomalla jauheseoksella. Jauhoseoksessa on mukana suola, joten sitä ei tarvitse lisätä taikinaan.

Tonnikalapiirakassa on runsaasti makua, vaikka kermaa ja munia ei ole lainkaan.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Tonnikalapiirakka

Ainekset

Pohja
2
keskikokoista perunaa
125
g
voita tai leivontamargariinia
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
spelttijauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
Täyte
1
keskikokoinen purjo
1
rkl
rypsiöljyä
1
prk
tonnikalaa (italialaisessa) maustekastikkeessa
1
dl
tomaattikastiketta
1
tl
perunajauhoa
1
tl
mustapippuria
2
tomaattia
1
dl
mustia oliiveja
3
dl
juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Survo tai purista perunalumipusertimella keitetyt ja kuoritut perunat.
  2. Nypi leivontamargariini sekä jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja suola. Lisää perunan joukkoon.
  3. Painele taikinasta pallo ja anna sen levätä jääkaapissa vähintään puoli tuntia.
  4. Kauli taikina ohueksi levyksi. Voitele 27 senttiä halkaisijaltaan oleva piirakkavuoka ja painele taikina pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa kymmenen minuuttia 200-asteisen uunin keskitasolla.
  5. Valmista täyte.  Halkaise ja huuhtele purjo ja viipaloi ohuiksi renkaiksi. Kuullota öljyssä paistinpannulla viisi minuuttia. Lisää paloiteltu tonnikala ja purkin mausteliemi purjon sekaan.
  6. Sekoita tomaattikastikkeeseen perunajauho. Lisää kastike tonnikalaseokseen. Hauduta viisi minuuttia.
  7. Pese ja kuutioi tomaatit ja lisää täytteeseen.
  8. Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle. Lisää oliivit ja juustoraaste.
  9. Paista 25 minuuttia 200-asteisen uunin keskitasolla.

Kommentit (0)