Kaisa Nieminen Kuva Arto Vuohelainen

Mehevien sämpylöiden täytteenä on vuohenjuustoa ja marinoitua punasipulia. Loistava retkieväs tai iltapäivän välipala!

Annoksia
15
Vaikeustaso
Kohtalainen

Täytetyt siemensämpylät viedään käsistä

Ainekset

Sämpylätaikina
vettä tai
maitoa
50
g
hiivaa
1.5
tl
suolaa
2
rkl
hunajaa
3
dl
kaurahiutaleita
pähkinöitä
auringonkukansiemeniä
7
dl
sämpyläjauhoja
50
g
voita
Päälle
siemeniä ja pähkinöitä
Väliin
marinoitua punasipulia
vuohenjuustoa
salaattia

Työvaiheet

Näin teet täytetyt sämpylät:

  1. Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, hunaja, kaurahiutaleet, pähkinät ja siemenet. Alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella. Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät.
  2. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa. Leivo kohonnut taikina tangoiksi ja ota siitä palasia uunipellille joko sellaisenaan tai pyöritellen.
  3. Anna sämpylöiden kohota hyvin peitettynä. Paista 225 asteisen uunin keskitasolla noin 10–15 min. Täytä hieman jäähtyneet sämpylät salaatilla, vuohenjuustolla ja marinoidulla punasipulilla.
Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg

Sämpylöissä maistuu pirteä porkkana. Pintaa koristamaan sopivat kurpitsansiemenet.

Annoksia
noin 20 sämpylää
Vaikeustaso
Helppo

Helpot porkkanasämpylät

Ainekset

5
dl
kädenlämpöistä vettä
25
g
hiivaa
1
rkl
siirappia
2-3
tl
suolaa
3
dl
porkkanaraastetta
3
dl
kauraleseitä
5
dl
vehnäjauhoja
4
dl
hiivaleipäjauhoja
¾
dl
rypsiöljyä
Pinnalle
leseitä tai siemeniä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva, siirappi ja suola veteen. Sekoita joukkoon porkkanaraaste ja leseet.
  2. Alusta jauhot vähän kerrallaan taikinaan öljyn kanssa. Vaivaa hyvin ja jätä taikina pehmeäksi. Lisää mieluummin jauhoja vielä leipomisvaiheessa. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.
  3. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois jauhotetulla työpöydällä ja pyöritä taikina pötköksi. Leikkaa pötköstä noin 20 sämpylää. Pyörittele sämpylöitä jauhotetulla työpöydällä jauhotetuin käsin. Porkkanaraaste saa taikinan tarttumaan käsiin normaalia hieman enemmän.
  4. Kohota sämpylät uunipellillä leivinpaperin päällä 15-20 minuuttia. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle leseitä tai siemeniä.
  5. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 225 asteessa noin 12 minuuttia. Jäähdytä liinan alla.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Annoksia
4 pientä paistosta tai 1 iso
Vaikeustaso
Helppo

Tarte tatin eli punajuurikeikauskakku

Ainekset

1
pkt (400 g)
ruisperunataikinaa
3
(noin 500 g)
keskikokoista punajuurta
1
sipuli
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
75
g
voita
3
rkl
balsamiviinietikkaa
1
tl
kuivattua rosmariinia
Lisäksi
vuohenjuustoa

Työvaiheet

  1. Ota ruisperunataikina sulamaan huoneenlämpöön.
  2. Kuori ja leikkaa punajuuret ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi sipuli. Sekoita punajuurien ja sipulien joukkoon suolaa, sokeria ja rosmariinia.
  3. Levitä seos neljään pieneen paistosvuokaan (halkaisija noin 12 cm) tai yhteen isompaan piirakkavuokaan (halkaisija 26 cm). Juureksia voi latoa vuoan kukkuralleen, koska ne kutistuvat kypsyessään. Lisää juuresten päälle voinokareita ja balsamiviinietikkaa.
  4. Kypsennä 200 asteessa uunin alatasolla 40–45 minuuttia. Varmista, että punajuuret ovat pehmeitä.
  5. Kaaviloi ruisperunataikina pikkuvuokien tai yhden isomman vuoan kokoiseksi, ympyrän muotoiseksi levyksi sopivan kokoisen lautasen avulla. Nosta taikinalevyt paistosvuokien päälle. Painele lusikalla taikinan reunat vuoan pohjaa vasten (vuoan sisäpuolelta) tiiviisti niin, että juurekset jäävät taikinakuvun alle. Jatka kypsentämistä keskitasolla noin
  6. 15 minuuttia, kunnes kuori on kypsä.
  7. Anna paistosten jäähtyä haaleiksi. Kumoa tortut annoslautasille. Tarjoa punajuuripaistokset vuohenjuuston ja raikkaan salaatin kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Marja Samuli Kuva Sami Repo
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuripestoa ja ruisleipää

Ainekset

2
luomupunajuurta
2
rkl
paahdettuja auringonkukansiemeniä
100
g
vuohenjuustoa
½
dl
kylmäpuristettua rypsiöljyä
(1
rkl
camelinaöljyä)
2-3
tuoretta rosmariinin oksaa
rouhittua merisuolaa ja mustapippuria
Lisäksi
ruisleipää

Työvaiheet

  1. Leikkaa kuoritut punajuuret neljään osaan, ripottele päälle hieman rypsiöljyä, rosmariinin oksat, suolaa ja pippuria.
  2. Kypsennä uunin keskitasolla 225 asteessa noin puoli tuntia, kunnes punajuuret ovat pehmeitä. Hienonna pehmeät punajuuret tehosekoittimella juuston ja siemenien kanssa hienoksi tahnaksi. Lisää sekaan lopuksi öljyt.
  3. Leikkaa ruisleipä ohuiksi viipaleiksi, paahda kevyesti ja sivele punajuuripestoa päälle.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Pia Inberg
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Punajuurileipä

Ainekset

3
keskikoista punajuurta
nokare
voita
1
rkl
balsamicoa
1
rkl
ruokosokeria
sormisuolaa
Lisäksi
vuohenjuustoa
paahtoleipää
rucolaa
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja leikkaa punajuuret muutaman millin ohuiksi lastuiksi.
  2. Kuumenna voi pannulla ja lisää punajuuret kypsymään. Wokkaa punajuurilastuja muutama minuutti. Lisää balsamico ja sokeri.
  3. Viipaloi vuohenjuusto sentin paloiksi. Paista viipaleita minuutti kummaltakin puolelta paistinpannulla.
  4. Paahda leivät ja voitele ohuesti voilla, laita päälle vuohenjuustoviipale ja annos punajuuria. Viimeistele rucolalla ja mustapippurilla.

Kommentit (0)