Vanhemmat voivat ajattelemattaan kehittää lapsessaan puolia, jotka tekevät hänestä narsistin. Nämä neljä keinoa auttavat välttämään vaaran.

Amerikkalaistutkimus kertoo, että lapsella on suuri vaara kasvaa narsistiksi, jos vanhemmat ”yliarvostavat” lastaan - eli antavat hänen ymmärtää, että hän on muita parempi. Jos vanhemmat sen sijaan osoittavat rakastavansa lasta ja hyväksyvät hänet virheineen päivineen, he kehittävät lapselle hyvää itsetuntoa ja suojaa narsismia vastaan.

Nämä neljä keinoa auttavat taiteilemaan rakastamisen ja yliarvostamisen välisessä maastossa.

1. Rakasta lasta virheineen.

Oma lapsi on ihana, vaikka hän ei (vanhempiensa suureksi hämmästykseksi) olisikaan yliälykäs eikä huippulahjakas. Kun rakastaa lasta hänen virheistään huolimatta, antaa hänelle yhden suurimmista lahjoista, jonka vanhempi voi tarjota.

2. Anna täsmäkehuja.

Kumman tunnustuksen sinä ottaisit vastaan mieluummin: ”Hyvää työtä!” vai ”Osasit todella kiteyttää projektin keskeiset ongelmat noihin kolmeen kysymykseen, jotka esitit presentaation lopussa”? Niinpä, yleiskehu on joutavaa sanahelinää täsmäkehun rinnalla.

Sama pätee lapseen. Kun hän on siivonnut huoneensa, älä sano: ”Sinä se teet aina hyvää työtä.” Sano sen sijaan: ”Teit tänään puhdasta jälkeä huoneessasi ja panit tavaratkin hienosti paikoilleen.” Se kertoo lapselle, että kiitos tulee hänen tämänkertaisesta ahkeroinnistaan, ei yleisestä erinomaisuudesta.

3. Kiitä aiheesta.

Jos kehut lasta kaikesta, kiitokset menettävät tehonsa. Jos et kehu häntä mistään, hänen itseluottamuksensa kärsii.

Älä siis palkitse jokaista hyvää arvosanaa, jonka lapsi saa itselleen helposta oppiaineesta. Sen sijaan palkitse häntä siitä, että hän on nähnyt vaivaa opetellessaan hänelle erityisen vaikeaan kokeeseen.

Sillä tavoin hän oppii, että a) työnteko kannattaa, b) hän ei ole muiden yläpuolella leijuva erityislahjakkuus ja c) hänellä on heikkouksia niin kuin kaikilla muillakin.

4. Opeta hänelle kultainen sääntö.

Jokainen kyllä oppii nykymaailmassa mulle-kaikki-heti -kulttuurin. Lapselle on lahja, kun opetat hänelle myös hiukan vanhemman elämänohjeen: ”Tee muille niin kuin toivoisit itsellesi tehtävän.”

Kun lapsi oppii samaistumaan toisen ihmisen asemaan, hänestä ei kasva narsistia.

Lähde: Washington Post

Mimoosa

Näin kasvatat lapsestasi narsistin (ja näin vältät sen)

Itse olen lukenut ennen että narsismi, eli siis kun puhutaan sairaudesta, on enemmänkin laiminlyönnin ja traumojen, surkean itsetunnon aiheuttamaa kuin ylimaallisen kehumisen? "Narsismi syntyy varhaislapsuudessa, lapsuudessa ja varhaisessa nuoruudessa. Se liittyy yleensä lapsuudessa olleeseen väärinkäyttöön tai traumaan, joka on vanhempien, auktoriteettien tai ikätoverien aikaansaama." ( http://www.healingeagle.net/Fin/Vaknin/Aapinen.html ) "Jotkut meistä, Freudin mukaan, epäonnistuvat...
Lue kommentti

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.

 

Pätevätkö seuraavat väitteet parisuhteeseesi? Jos pätevät, onnittelut!

1 Ilahdun, kun tiedän tapaavani kumppanini.

2 Kerron kumppanilleni usein siitä, millainen päivä minulla on ollut.

3 Halaan tai annan suukon, kun saatan hänet junaan.

4 Nauramme usein yhdessä.

5 Saan hänen huomionsa helposti kiinnitettyä itseeni.

6 Hänen seurassaan minun ei tarvitse pelätä.

7 Kumppanini hoitaa raha-asiansa hyvin.

8 Alkoholia hän käyttää sopivasti.

9 Olen tyytyväinen seksielämäämme.

10 Uskallan sanoa ääneen, jos olen hänen kanssaan eri mieltä.

Lähde: Väestöliitto