Muistisairas mummo. Alkoholistiäiti. Potilaat. Kaarina Davis hoiti kaikkia ja huolehti kaikesta. Paha olo hellitti vasta, kun hän pienensi elämänsä metsään sopivaksi.

Elokuu 1999, Tampere, sisätautien osasto.

”Kaikki tuijottavat. Tiedän sen, vaikka en uskalla nostaa katsetta raportista, muistiinpanoista ja kahvimukista.

Toiset hoitajat, lääkäri, laitosapulainen, kaikki seuraavat, kun nostan mukia. He ajattelevat, että teen sen jotenkin omituisesti. He ajattelevat, että sairaanhoitaja Kaarina Davisilla olisi tärkeämpääkin tekemistä kuin ryystää kahvia.

Mitä se sekoilee? Mikä sitä oikein vaivaa?

Nyt on minun vuoroni antaa raportti potilaitteni voinnista. Voi ei, labra on edelleen tilaamatta! Hetkinen, mitä minä juuri sanoin? Aloinko lukea raporttia vai sanoinko ääneen, että labra on tilaamatta? Nyt kaikki ajattelevat, että mitä se Kaarina sekoilee. Mikä sitä vaivaa?

Kurkussa on pala. Se ei katoa nielemällä. Sydän pyrkii rinnasta läpi. Kohta tulee rytmihäiriö.

Puhelin soi. Toinen puhelin soi. Jossain piippaa. Joku tulee huoneeseen. Joku lähtee puolijuoksua. Potilaita on taas ylipaikoilla. Taaskaan ei ole aikaa puhua heille, silittää kättä. Pitää säästää.

Hengitä sisään, hengitä ulos.

On päästävä pois, nopeasti, heti. Milloin on seuraava vapaapäivä?

Jos tämä on elämäni viimeinen päivä, olenko elänyt sellaista elämää kuin toivon? Olenko tänäänkään tehnyt yhtään asiaa, jonka todella haluan tehdä?

Maalla Alhonlahdessa on varmaan paras mustikka-aika.”

Kaarinan perheeseen kuuluvat seinässä asuvat oravat, joka vuosi samalle järvelle palaavat joutsenet ja maakellarin takana pesivät kurjet, jotka eivät enää pelkää häntä.
Kaarinan perheeseen kuuluvat seinässä asuvat oravat, joka vuosi samalle järvelle palaavat joutsenet ja maakellarin takana pesivät kurjet, jotka eivät enää pelkää häntä.

Aamiainen pensaista

Syyskuu 2015, Alhonlahti, Hämeenkyrö. 15 vuotta burnoutin jälkeen.

Ensimmäiseksi aamulla Kaarina Davis, 45, katsoo ikkunasta ulos. Siellä on kaikki.

Käpytikka hakkaa haapavanhuksen kylkeä. Joutsenpari uittaa järvenrannassa seitsemää lastaan.

Ovenpielestä kuuluu kipitystä. Joku painelee hirmuista vauhtia ylös mökin satavuotiasta hirsiseinää. Kaarina taittaa palan leipää ja ojentaa kätensä ovesta.

”Kuka siellä on? Tule hakemaan”, hän maanittelee.

Yksi välikatossa syntyneistä oravanpojista, se vähän kierohäntäinen, sieppaa leivän ja jää räystäälle nakertamaan.

1940-luvun peltisessä juomamukissa on ruosteläikkiä, mutta ne eivät anna makua maitokahviin. Ulkona juoma jäähtyy sopivaksi samalla, kun Kaarina poimii aamupalaa mustaviinimarja- ja saskatoon-pensaista.

Kaarinan istuttamat vaahterat, omenapuut ja kirsikat nousevat neliskanttisesta pellosta, jossa hänen isovaarinsa kasvatti perunaa 1930-luvulla. Kaarinan omalla kasvimaalla ei tänä kesänä menestynyt oikein mikään.

Kaarinan unirytmi ei ole vielä toipunut vuorotyövuosista hoitajana, mutta nyt takana on ihan kelvollinen yö. Tänään voisi päivittää geologisen seminaarin kotisivua. Kaarina on tapahtuman koordinaattori, ja siitä työstä saa hiukan rahaa. Tai jos siltä tuntuu, voisi kirjoittaa päiväkirjaa. Katsella, kuunnella, haistella ja tuntea. Teksteistä saattaa joskus syntyä neljäs kirja.

Jokainen Kaarinan kirjoista on kertonut siitä, miten hän rauhoitti elämänsä loppuunpalamisen jälkeen.

Itse tarina alkaa paljon aikaisemmin.

Joutsen kävi täällä. Kaarina kerää sulkia muistuttamaan vapaudesta.
Joutsen kävi täällä. Kaarina kerää sulkia muistuttamaan vapaudesta.

Mummon riesaksi

Kesäkuu 1980, Alhonlahti.

Taas on takana talvi mummon yksiössä Tampereen Kalevassa. Kaarina on 10-vuotias eikä välittäisi muistella sitä.

”Davisin kakara!”

Sillä tavalla mummo kutsuu Kaarinaa aina, kun on pahalla päällä, ja hän on usein. Kaarina muistuttaa olemassaolollaan mummoa siitä, miten tämän ainoa tytär karkasi parikymppisenä Amerikkaan ja synnytti kaksi tyttöä ”sille Davisille”.

Sitten tuli ero, ja Kaarinan äiti palasi Suomeen alkoholistina. Kohta perästä tuli myös 7-vuotias Kaarina, ja kun äidistä ei ollut huoltajaksi, tämä joutui mummon riesaksi. Vanhempitytöistä jäi lastenkotiin Amerikkaan ja tyttöjen isä uuteen taloonsa uuden naisensa kanssa. Kaikkea sellaista. Monimutkaista.

Mutta tämä on helppoa: heti kun koulujen kesäloma alkaa, mummo ja Kaarina pakkaavat kissat Misun ja Nöpön pahvilaatikkoon ja lähtevät Alhonlahteen.

Siellä odottaa kaksi pikkuruista hirsitorppaa, jotka mummon isä rakensi 1900-luvun alussa. Toisessa asuvat mummon veli ja tämän vaimo, toiseen asettuvat mummo ja Kaarina. Siellä eletään pienesti, hyvin vähällä rahalla. Kaarinalle se on maailman rakkain paikka.

”Elämän ei tarvitse olla niin kamalan rankkaa, jos emme valitse niin”, Kaarina Davis sanoo.
”Elämän ei tarvitse olla niin kamalan rankkaa, jos emme valitse niin”, Kaarina Davis sanoo.

Koska Alhonlahdessa ei ole kaivoa, Kaarina soutaa monta kertaa viikossa naapurin kaivolle ämpäreiden kanssa.

Koska mummo ei välitä tavata ketään ja muut sukulaiset ovat huonossa kunnossa, Kaarina hoitaa myös kauppa-autoreissut. Mummon puutelistalla on leivän ja voin lisäksi nötköttiä, lihapullasäilykettä ja Kallen mätitahnaa. Naapurista saa perunoita, munia ja maitoa. Kaarinalla on aina nälkä.

Pari kertaa kesässä Alhonlahteen tulee myös Kaarinan äiti. Silloin mummo on onnellinen, vaikka ensin äiti vain juo. Kaarina löytää kätkettyjä Gambina-pulloja maakellarista ja sireenipensaista. Kun pullot ovat tyhjiä, Kaarina saa äidin itselleen.

”Mennään metsään”, äiti ehdottaa.

Hän kerää lapsuutensa marjapaikasta kourallisen ahomansikoita ja antaa ne kaikki Kaarinalle. Hän vie tytön suon laitaan ja kertoo, että tuohon silmäkkeeseen hukkui kerran lehmä.

”Minulta kuoli läheisiä, olin velkainen, juoksin materian perässä ja paloin loppuun. Sama tapahtuu nyt koko yhteiskunnassa. Suomi on velkaisempi kuin koskaan, materiaa on enemmän kuin koskaan. Meillä voidaan huonosti, sairastetaan, vihataan ja pelätään muukalaisia. Suomi on burnout”, Kaarina Davis­ sanoo.
”Minulta kuoli läheisiä, olin velkainen, juoksin materian perässä ja paloin loppuun. Sama tapahtuu nyt koko yhteiskunnassa. Suomi on velkaisempi kuin koskaan, materiaa on enemmän kuin koskaan. Meillä voidaan huonosti, sairastetaan, vihataan ja pelätään muukalaisia. Suomi on burnout”, Kaarina Davis­ sanoo.

Sitten äiti lähtee kaupunkiin ostamaan lisää juotavaa. Kaarina hieroo suopursun lehviä sormiensa välissä ja nuuhkii niistä äidin tuoksua.

Kaarina on monta kertaa vihainen siitä, että isä lähetti hänet Suomeen, mutta Alhonlahdessa hän tietää, että parempaa on tulossa. Koska tahansa äiti jättää viinan. Minä hetkenä hyvänsä isä tulee ja hakee Kaarinan luokseen.

”Joudut lastenkotiin”

Joulukuu 1987, lastenkoti, Tampere.

”Älä puhu kotioloista. Näetkö tuon talon tuolla? Se on lastenkoti. Sinne sinä joudut, jos puhut.”

Niin äiti ja mummo aina sanovat, ja Kaarina uskoo. Hän ei totta tosiaan juoruaisi ulkopuolisille, että äidin neljäs aviomies lyö häntäkin tai että mummo puhuu outoja ja laskee alleen.

Kaarina on 12-vuotias, kun mummo alkaa karkailla. Öisin tämä livahtaa hipihiljaa hissiin, mutta Kaarina ehtii aina alakertaan vastaan. Hän taluttaa mummon talon ympäri ja sanoo, että nyt olet kotona, mene sisään, siellä äiti ja isä odottavat. Mummo ilahtuu. Vanhempiaan hän aina etsii.

Pissaaminen on kurjempi juttu. Kun mummo on kastellut omat housunsa, hän vohkii vaatteita Kaarinan kaapista. Kaarina pesee pyykit kylpyammeessa ja kantaa ne vintille kuivumaan. Aamulla hän pukee vaatteet suoraan narulta, ettei haisisi koulussa pissalle.

Mutta kesällä lähdetään Alhonlahteen, se on selvää. Niin tehdään sinäkin kesänä, kun Kaarina on 14-vuotias.

Mökkiin ei edelleenkään tule vettä. Aamuisin Kaarina nostaa mummon patjan aurinkoon kuivumaan ja mummon ulos lepotuoliin. Mummo taistelee raivoisasti vastaan.

Jossain välissä mökille tulevat äiti, aviomies numero neljä ja Gambina-pullot. Kun mies näkee pikku-ukkoja ja alkaa huitoa kirveellä, Kaarina palaa kaupunkiin. Hiukan selvittyään äiti ja aviomies tilaavat mummolle ambulanssin.

Mummo jää laitokseen, ja Kaarina tekee uhmapäissään sen, mistä äiti ja mummo varoittivat. Hän puhuu kotioloistaan koulukuraattorille, ja nyt hän sitten on lastenkodissa. Vastoin kaikkia pelotteluja siellä on mukavaa. Kaarina on 15, eikä hänen tarvitse huolehtia enää kenestäkään.

Paitsi nyt kaksi vuotta myöhemmin, kun äidin neljäs aviomies yhtäkkiä seisoo lastenkodin ovella. Kaarina tietää heti, mistä on kyse. Äiti on kuollut.

Lastenkodin hoitajat auttavat selvittämään, mistä voi anoa hautausavustusta. Kaarina järjestää hautajaiset.

Sitten hoitajat sanovat, että Kaarinan kannattaisi opiskella sairaanhoitajaksi, koska hän on niin vastuuntuntoinen.

Mikäs siinä. Isä ei tullut hakemaan. Äiti ei raitistunut. Kaarina on yksin, sekaisin surusta ja nalkissa Suomessa. Hänestä tulee hoitaja.

Keikkalainen ei valita

Tammikuu 1999, Tampere.

Kaarinalla on kutsumus. Hän haluaa hoitaa ihmisiä ihmisarvoisesti, kiireettömästi, nauttien, tuoden helpotusta heidän elämäänsä.

Hän tekee töitä vanhusten ulkoiluttajana, laitosapulaisena, perushoitajan sijaisena ja sairaanhoitajan sijaisena.

Hän ihmettelee säästöjä vaipoissa, lääkkeissä ja kertakäyttöisissä kaarimaljoissa, mutta tajuaa, ettei keikkalaisen auta valittaa. Jos et ole käytettävissä milloin tahansa ja valmis mihin tahansa, jäät ilman keikkoja.

Vuosien jälkeen Kaarina vakinaistetaan, mutta mikään ei muutu. Paitsi se, että nyt hänen oletetaan olevan niin kiitollinen ammatistaan ja työpaikastaan, että hän suostuu kaikkeen.

Kutsumus?

Kaarina Davis jättää kirjojaan Joutsen kävi täällä. Kaarina kerää sulkia muistuttamaan vapaudesta.  löydettäviksi eri paikkoihin. Joku tuntematon voi tarvita elämässään juuri tätä, Toisinnäkijän päiväkirjaa.
Kaarina Davis jättää kirjojaan Joutsen kävi täällä. Kaarina kerää sulkia muistuttamaan vapaudesta. löydettäviksi eri paikkoihin. Joku tuntematon voi tarvita elämässään juuri tätä, Toisinnäkijän päiväkirjaa.

Irti kaikesta

Syksy 2004, Alhonlahti.

Niin lyhyen ajan sisällä tapahtuu niin paljon.

Ensin tulevat uupumus, masennus ja epätoivo. Työ ei anna iloa. Tekemättömät työt valvottavat. Lomat menevät suursiivotessa ja suorittaessa lomamatkoja ja kaveritapaamisia.

”Mieluiten olisin vain ollut rauhassa”, Kaarina tunnustaa jälkeenpäin.

Edes vuorotteluvapaa ei auta, eikä muutto maalle omakotitaloon luonnon keskelle. Kaarinalle ja hänen aviomiehelleen kertyy lisää velkaa, joten on tehtävä lisää töitä. Kaarina voi huonommin kuin koskaan.

Sitten viimeinenkin vanhoista sukulaisista kuolee ja Kaarinalle tulee tilaisuus lunastaa Alhonlahti omakseen. Pelkkä ajatus on naurettava. Kaikki tutut ovat sitä mieltä.

Ensimmäistä kertaa elämässään Kaarina ei tee, niin kuin muut odottavat. Hän myy kaupunkiosakkeensa ja ostaa lapsuusmaisemansa: vinot tönöt, kaksi hehtaaria peltoa ja viisi hehtaaria vanhaa metsää. Ensimmäistä kertaa vuosiin hän tuntee olonsa paremmaksi.

Muutoksia ei pysäytä enää mikään. Kaarina lähtee avioliitostaan ja muuttaa Alhonlahteen asumaan. Kohta sinne muuttaa myös uusi mies, joka valmistaa maailman parhaita kalastusvälineitä ja suoristaa mökin nurkat.

Syksy on sateisin miesmuistiin. Pari rämpii savessa ja remontoi. Ikkunat jäätyvät hallaöinä, hiiret vipeltävät makuuhuoneen lattialla.

Kaarina on onnellinen. Rytmihäiriöt ovat poissa.

Aamukahvi jäähtyy sopivasti, kun sen juo ulkona.
Aamukahvi jäähtyy sopivasti, kun sen juo ulkona.

Työn hinta

Kesä 2007, Alhonlahti.

Rahaa kuluu 400–700 euroa kuukaudessa, parikymppiä päivässä. Kaarina huomaa, että hän saa summan kokoon ilman kokopäivätyötä ja ympärivuotista työpaikkaa, eikä hänen edes tarvitse elää askeettisesti. Kun rahaa tarvitaan, hän on valmis tekemään mitä tahansa työtä, koska sitä ei tarvitse tehdä paljon. Yhteiskunnan tukia hän ei nosta.

Hän alkaa myydä pois tavaroita, joita hänelle on kertynyt työvuosien aikana. Huuto.netin ja Keltaisen pörssin kautta lähtee maailmalle Elvis-patsas, pinkka cd-levyjä, rullaluistimet ja määrättömästi ihania, muodikkaita ja metsäoloissa täysin käyttökelvottomia vaatteita.

”Tähänkö menivät rahat, jotka suurella vaivalla ja terveyteni kaupalla hankin?” Kaarina kauhistelee.

Hän kilpailuttaa vakuutusyhtiöt, pankit, sähkön ja puhelinoperaattorit. Säästöä tulee tuhansia euroja vuodessa.

Hän opettelee pilkkomaan klapeja, kasvattamaan perunoita, porkkanoita ja sipuleita, keräämään metsästä marjat, sienet ja yrtit. Kun hän tekee metsästään virallisen suojelualueen, hänelle maksetaan siitä korvausta enemmän kuin joku saisi puiden kaatamisesta.

Iltapuhteina Kaarina laskee, miten paljon rahaa hän kulutti sairaanhoitajana pelkkään työssä käymiseen. Hän ottaa huomioon matkakulut, työvaatteet, ruokailut, liiton jäsenmaksut ja työkirjallisuuden sekä ajan, joka menee työhön valmistautumiseen, työmatkoihin ja työstä toipumiseen. Tuntipalkaksi jää 5,80 euroa.

5,80 euroa siitä, että on aina valmiina ohittamaan omat tarpeensa, venymään, juoksemaan tehtävästä toiseen ja kantamaan jatkuvaa huonoa omaatuntoa siitä, ettei ehdi tehdä työtään kunnolla.

Huono diili.

Vapaa voi lähteä ja jäädä

Alhonlahti. Nyt.

Kaarina käyttää aina osan päivästään sähköposteihin vastaamiseen. Hän saa viestejä uupuneilta ja luonnon ystäviltä. Nämä kiittävät kirjoista ja Kaarinan rohkeudesta muuttaa elämäänsä ja puolustaa metsiä ja sen eläimiä.

”Kaikkien pitäisi leppoistaa.”

Tulee myös toisenlaisia kirjeitä. Niissä sanotaan, että sait Suomesta ilmaisen koulutuksen, mutta siellä sinä vain lekottelet. Mitä mistään tulisi, jos kaikki vain downshiftaisivat tai leppoistaisivat tai mikä se sana nyt on?

”Niin kaikkien pitäisikin tehdä, leppoistaa. Silloin kaikki tarvitsisivat paljon vähemmän palveluja ja hoitaisivat itseään omatoimisemmin. Kantaisivat vastuuta asioistaan”, Kaarina vastaa.

Muutoksia on jälleen tapahtunut. Viime keväänä puoliso muutti pois Alhonlahdesta. Hänen mukanaan lähti auto, ja kun maalla ei voi laskea julkisen liikenteen varaan, Kaarina hankki vanhan violetin Nissanin. Se tietää rahanmenoa.

Talvikin on tulossa. Se on pitkä ja pimeä. Kaarina inhoaa sitä jo etukäteen.

Aivan äsken hän oivalsi, ettei hänen tarvitsekaan sietää sitä.

”Minähän olen vapaa. Siitähän tässä kaikessa on ollut kysymys. Kun ei ole lapsia, miestä eikä vakituista työpaikkaa, voin viettää talveni ja loppuelämäni missä tahansa. Paikka vain on auki.”

Ensin Kaarina ajatteli mennä Jenkkeihin moikkaamaan isää ja siskoa. Isä ei koskaan tullut hakemaan tytärtään, mutta hän soitti eräänä iltana, kun Kaarina oli parikymppinen. Siitä lähtien isä ja tytär ovat tavanneet silloin tällöin. Silti talvi isän luona ei tunnu hyvältä ajatukselta. Liian moni asia on selvittämättä, esimerkiksi se, miksi isä hylkäsi.

Kaarina on alkanut saada kirjojensa lukijoilta myös uudenlaisia viestejä. Niissä muistutetaan, että hänhän löysi Alhonlahdesta onnen. Hänen on jäätävä!

”Ei se niin mene. En ole enää oravanpyörässä. Voin lähteä ja voin jäädä.”

Jos hän päättää lähteä, Alhonlahti metsineen ja eläimineen jää kokonaan rauhaan. Silloin niitä ei häiritse edes Kaarina ja hänen pieni elämänsä.

Ennen loppuun palamista Kaarinaa pelotti ja ahdisti kaikki. Nyt kaikki on mahdollista.

Kaarina on tehnyt testamentin. Hän on päättänyt, että hänen jälkeensä Alhonlahti ja koko seitsemän hehtaarin tila jäävät Luonnonperintösäätiölle, mutta sillä ehdolla, ettei ihminen enää saa astua jalallaan sen alueelle. Ympärille pitää pystyttää kylttejä, joissa lukee: Tämä alue on vain luonnoneläimille, sorry.
Kaarina on tehnyt testamentin. Hän on päättänyt, että hänen jälkeensä Alhonlahti ja koko seitsemän hehtaarin tila jäävät Luonnonperintösäätiölle, mutta sillä ehdolla, ettei ihminen enää saa astua jalallaan sen alueelle. Ympärille pitää pystyttää kylttejä, joissa lukee: Tämä alue on vain luonnoneläimille, sorry.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2015.

 

 

 

Assistentti Anne Nieminen heltyi nähdessään laulaja Jari Sillanpään ja tämän miesystävän Siimin nukkuvan takapenkillä päät vastakkain. 

On kuvia, joita ei unohda. Sellainen on kuva nukkuvasta Jari Sillanpäästä ja hänen virolaisesta miesystävästään Siimistä.

Kuva on minusta kaunis, harvinainenkin. Kun katsoo sitä tarkkaan, huomaa, että miehistä muodostuu sydämenmuotoinen kuvio. 

Näin kuvan elokuussa, kun haastattelin Jarin assistentteja Anne Niemistä ja Peppe Puttaata. Kesken jutustelun Anne kaivoi kännykkänsä esiin. Hän näytti sieltä kuvan ja kertoi siihen liittyvän tarinan, joka menee näin: 

Kerran kun Anne ajeli keikkakuskina, Peppe lähetti hänelle kuvan. Kuvassa Peppen lapsenlapsi Emil-vauva nukkui autossa.

Hetken päästä Anne vilkaisi auton taustapeiliin ja näki jotain yhtä suloista: Jarin ja Siimin nukkumassa takapenkillä päät vastakkain, käsi kädessä.

"Otin Peppelle heistä kuvan ja kirjoitin: Kato Peppe, minunkin vauvat nukkuu", Anne kertoo.

Koko tarinan Annen, Peppen ja Jarin ystävyydestä voit lukea 29.9. ilmestyneestä Kodin Kuvalehdestä.

Eija Pyykkö ajattelee, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Hän on kokenut nekin

"Tuossa Bertta sohvalla kököttää, aina vieressä tuhisee. Olemme olleet kolme vuotta yhdessä.

Kun sain Bertan omaksi, se tuntui kohtalolta. Olin nähnyt hänet vieraan talon pihassa, kun kävelin ohi. Omistajat eivät enää jaksaneet viedä Berttaa lenkille. Sanoin heille, että jos joskus haluatte luopua koirastanne, älkää myykö muille, tämä on minun koirani.

En tiedä, miksi sanoin niin ja miten uskalsin. Vähän myöhemmin Bertta muutti luokseni. Se oli niin onnellinen hetki! Ehkä meidät oli tarkoitettu toisillemme.

"Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti?"

Vähintään kolme kertaa päivässä lähdemme ulos. Yksin ei tulisi mentyä. Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti? Tulenhan minä.

Ilman koiraa en olisi kuntoutunut aivoverenvuodon jälkeen. Oikea puoleni halvaantui, leipääkin oli vaikea leikata. Mutta kun oli joku vaatimassa huomiota, oli pakko vahvistua.

Tunnen varmasti jokaisen Inkoon koiranomistajan. Kun koirat haistelevat toisiaan, me ihmiset puhumme siitä, mitä maailmalla ja lähempänä tapahtuu, puhumme vaikka säästä.

"Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää."

Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää.

Bertankin kanssa juttelemme paljon. Hän ymmärtää kaiken. Jos sanon televisiouutisten jälkeen, että mennäänkö nukkumaan, Bertta kallistaa päätään ja on jo menossa.

Ajattelen, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Olen kokenut nekin. Koira voi rakastaa enemmän kuin yksikään ihminen. Sen rakkaus on pyyteetöntä. Bertta on olemassa joka päivä ja joka hetki vain minua varten.

"Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa."

Jos Bertta lähtee tästä maailmasta ennen minua ja olen terve, otan uuden koiran, mutta en pentua. En halua, että kukaan joutuu kaipaamaan minua. Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa. Se ei taida olla mahdollista.

Arjen paras hetki on aamukahdeksalta, kun Bertta herättää minut. Avaan silmät ja näen Bertan. Sitten pussaamme. Siitä päivä alkaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.