Mika ei osaa lukea eikä kirjoittaa, mutta Sallan hän hurmasi puhelahjoillaan. Salla lukee aviomiehelleen Mikalle tiliotteet, tekstiviestit, kunnanvaltuuston paperit, laskut ja sanomalehdet. Kaiken.

T ä, l, t, ä, m, i, k, a, s, i, i, r, i, l, ä, s, t, ä, t, u, n, t, u, u, k, u, n, h, ä, n, y, r, i, t, t, ä, ä, l, u, k, e, a.

Siltä varalta ettet saanut selvää: Tältä Mika Siirilästä tuntuu, kun hän yrittää lukea.

Hänen silmissään vilisee kirjainpötköjä. Loputtomasti kirjaimia epämääräisessä jonossa. Hän tunnistaa yksittäiset kirjaimet, mutta ei pysty yhdistämään niitä sanoiksi.

Mikalla on vakava lukihäiriö. Hän ei ole koskaan osannut lukea eikä kirjoittaa. Mutta puhua Mika osaa. Kun sovin puhelimessa haastattelua hänen kanssaan, suunvuorosta saa taistella tosissaan.

Jo ensimmäinen puhelinkeskustelu paljastaa, että katsomme maailmaa eri silmin.

Minä olen tottunut luottamaan koneisiin. Navigaattoreihin, joiden kuvaruudulta taksikuskit voivat lukea reitin. En pelkää eksymistä, koska maailmaani kuuluvat kirjaimet, kartat ja internet.

Mika luottaa vain ihmisiin. Mieluiten tuttuihin. Hän on varma, että jos hyppään Kokkolan lentokentällä satunnaisen taksikuskin kyytiin, en löydä ikinä hänen kotiinsa. Siksi sovimme, että Mikan luottokuski, taksinkuljettaja Erkki Myllykangas, 68, huristelee Kälviältä kentälle minua vastaan.

Erkillä on jotain arvokkaampaa kuin navigaattori. Hänellä on hallussaan koko Mikan elämänhistoria. Erkin kyydissä Mika kulki Kälviältä Kokkolan erityiskouluun 8-vuotiaasta asti, hänen kyydissään en minäkään voi eksyä.

Ajomatkalla Erkki pohjustaa minua haastatteluun. Mika oli jo poikasena villi mutta hyväluontoinen. Nykyään hänet tunnistaa mursunviiksistä. Lopuksi Erkki painottaa, että Kälviä lausutaan Käläviä. Ja jos ei ole romuihmisiä, Mikan kotipihan romuvuoret voivat yllättää.

Bisnes pyörii näkömuistilla

Molemmat yllättävät – sekä viikset että romut. Viikset ovat muhkeat. Romuja on paljon, enemmän kuin osaisi kuvitella.

Mika Siirilä seisoo hymyillen vastassa. Hänen takanaan avautuu pihamaa, joka peittyy hylättyyn tavaraan: yksi linja-auto, pari asuntovaunua, autonrämiä, ruosteisia pikkuhärpäkkeitä.

Mika on romukauppias. Tässä on hänen työmaansa. Hän saa leipänsä siitä, että lajittelee romut ja myy osat eteenpäin.

Kaaos on harhaa. Mika muistaa sentin tarkkuudella, missä mikin pyöränpuolikas sijaitsee. Hänen on pakko, sillä hän ei pysty kirjoittamaan mitään muistiin.

– Minulla on erinomainen näkömuisti. Pystyn kelaamaan romujen sijaintipaikat päässäni läpi kuin videokuvana. Jos tapaisin armeijakaverini, muistaisin joka äijän naamalta. Mutta nimiä en muistaisi.

Mika haluaa esitellä linja-autonsa. Se on hänelle romuista rakkain. Ennen kuin Mika osti auton, se oli seissyt 18 vuotta käyttämättömänä.

– Siinä se jäpitti tien varressa lynkällään. Ostin sen ja aloin värkätä tosissani. Jo puolen tunnin päästä moottori pärisi. Että se tuntui hyvältä.

Romut ovat kiehtoneet Mikaa aina. Ostivatpa äiti ja isä miten hienon kauko-ohjattavan leluauton tahansa, pikku-Mika purki sen osiin. Hän halusi tietää, mitä sisällä on. Jo nuorena hän oppi korjaamaan kaiken särkyneen, parhaiten autot.

Työmaan vieressä kohoaa Mika ja Salla Siirilän kotitalo. Kun astuu hirsitupaan, jalkoihin pelmahtaa kymmenen kissaa.

– Meidän nelijalkaiset lapset, Salla esittelee.

Mika kutsuu vaimoaan mammaksi. Jopa Mikan kaverit kutsuvat 38-vuotiasta Sallaa mammaksi. Kun Mika iskee tarinaa, mamma hymyilee ujosti.

– Alussa mamma patisti, että piha pitäisi siivota. Mutta nyt kun tulee uusi kuorma, se hipsii taskulamppu kädessä ja tutkii, olisiko mukana mitään naistavaraa. Vaikka tuollaisia kristallilamppuja, jotka löysimme kuormasta kerran aiemmin, Mika sanoo.

Lukisitko tekstiviestini, kulta?

Salla ja Mika ovat olleet yhdessä 15 vuotta. He ovat tottuneet tekemään yhdessä kaiken, olleet erottamattomia 24 tuntia vuorokaudessa. Vasta tänä vuonna, kun Salla on hoitanut määräaikaista pestiään terveyskeskuksen laitosapulaisena, he ovat viettäneet iltapäivät ilman toisiaan.

Alusta asti Salla on lukenut Mikalle ääneen kaiken: tv-ohjelmien tekstitykset, tiliotteet, tekstiviestit, kunnanvaltuuston paperit, Ilta-Sanomien sotaliitteet, laskut, mainoskyltit, sanomalehdet, juna-aikataulut. Nykyään Salla tulkkaa englanninkielisiä elokuvia sujuvasti jopa silmät kiinni, nojatuolissa torkkuessaan.

Facebookissa Mikalla on yli 400 kaveria. Tai oikeastaan Mikalla ja Sallalla on. Ystävät tietävät, että Mikan Facebook-päivitykset kirjoittaa vaimo. Mika sanoo mielipiteensä, ja Salla naputtaa ne tietokoneruudulle.

– Minä voin ilmaista kantani karkiastikin, mutta mamma silottelee sanomiseni, Mika väittää.

Ei ihme, että Sallasta on alkanut tuntua, kuin hän ja Mika olisivat yksi ja sama ihminen. Mikan ystävistä on tullut hänenkin ystäviään, omat ystävättäret ovat jääneet. Salla ja Mika käyttävät kieltä niin tiiviisti yhdessä, että heidän ajatuksensakin ovat alkaneet sulautua yhteen.

– Olemme nykyään kaikesta samaa mieltä. Vai olenkohan vain itse muuttunut? Tiedän, mitä Mika miettii, vaikkei hän sanoisi sanaakaan, Salla sanoo.

On synkkiäkin päiviä. Sellaisia, jolloin Salla kömpii väsyneenä töistä ja Mika pyyhältää ovelle pyyntöineen:

Mitäs tässä laskussa karhutaan? Kävisitkö läpi sähköpostini? Lukisitko tekstiviestini, kulta? Niinä päivinä mamma vastaa: ”Lue ihte”.

Aina ei jaksa olla supernainen, jonka on muistettava paitsi omat menonsa, myös miehensä menot.

Silloin käy mielessä, kuinka kätevää olisi olla naimisissa miehen kanssa, joka pystyisi kirjaamaan omat palaverinsa. Jolle voisi kirjoittaa ostoslistan, eikä tarvitsisi aina heilutella tuotetta ensin nenän edessä, jotta mies osaa valita kaupasta samanlaisen. Salla joustaa ja hoivaa ja usein unohtaa itsensä.

– Ennen tykkäsin esimerkiksi lukea romaaneja, mutta nyt en muista, koska olisin viimeksi lukenut kirjan. Mutta kertaakaan en ole katunut, että lähdin Mikan matkaan. Niin paljon olen häneltä saanut. En rahaa, mutta suurta
ymmärrystä.

Salla on kotoisin Kälviältä kuten Mikakin. Pari tutustui aikoinaan Sallan siskon syntymäpäivillä. Puolitoista kuukautta ensitapaamisen jälkeen Mika raahasi sohvansa Sallan asuntoon.

– Mika soitti ovikelloa ja ilmoitti kyselemättä, että muuttaa luokseni. Puhelahjoillaan hän minut hurmasi, Salla sanoo.

Lukutaidoton poliitikko

Kälviäläinen kunnallispolitiikka. Mikään maailmankaikkeudessa ei olisi voinut kiinnostaa Sallaa sen vähempää. Tai niin hän kuvitteli.

– Mikan ansiosta olen joutunut perehtymään myös politiikkaan. Nyt olen jopa kiinnostunut siitä, Salla ihmettelee.

Mika Siirilä on lukutaidoton poliitikko. Hän kuuluu Kokkolan rakennus- ja ympäristölautakuntaan ja toimii varavaltuutettuna. Salla lukee ääneen kapulakieliset raportit, joita Mika kiikuttaa kokouksista kotiin. Jos Mika saa palaverissa eteensä paperin, hän pyytää reippaasti, että vieressä istuva kokouskaveri lukisi sen ääneen.

Ennen kuin Kälviä liitettiin Kokkolaan, Mika ehti istua neljä vuotta Kälviän kunnanvaltuustossa.

Pääsy valtuustoon vaati taistelua. Aluksi yksikään puolue ei huolinut Mikaa listoilleen. Mies sisuuntui ja perusti oman Kälviän uudet tuulet -ryhmänsä. Hän marssi ilmoittautumaan ehdokkaaksi tuntia ennen määräajan umpeutumista ja pääsi läpi komealla 115 äänellä. Sittemmin Mika liittyi perussuomalaisiin.

– Tuntui mahtavalta päästä pukkaamaan niitä, jotka ovat pitäneet minua puolipöhelönä. Tärkeintä politiikassa on kyky ajatella. Vaikka en osaa lukea, ajatella osaan. Maailmantapahtumia seuraan tarkasti televisiosta. Ja kun mamma lukee minulle paperit, meitä on kaksi päätä pohtimassa.

Jos keskustelua hivuttaa hiukankaan politiikkaan, Mika syttyy heti. Rakennus- ja ympäristölautakunnassa häntä jurppii se, että talotkin yritetään tasapäistää.

– Miksi tietyn asuinalueen talojen pitää näyttää keskenään samanlaisilta? Jopa peltikattojen pitää olla samanvärisiä! Seuraavaksi varmasti määrätään, että kaikkien suomalaisten on pukeuduttava kotonaan punaisiin alushousuihin. Suutun, kun ihmiset pakotetaan samaan tötteröön. Itse en ole koskaan mahtunut mihinkään muottiin.

Mika näyttää, millaisen allekirjoituksen hän on oppinut kirjoittamaan. Se on söherö. Kuten allekirjoituksen pitääkin.

– On tämä kelvannut pankissakin. Samanlainen raapaisu oli Kälviän vanhalla kunnanlääkärilläkin.

Kipusi, kapusi, melkein putosi

On vuosi 1973. Mika Siirilä on kaksivuotias. Hän on juuri saanut loistoidean: katolle! Kun Paavo-isä huomaa karkurin, poika heiluttelee jo katonharjalla.

Isä pyytää Mikaa odottamaan. Pysy paikallasi, niin iskäkin kiipeää katsomaan, kuinka korkealle katolta näkyy, hän huikkaa. Poika ei putoa. Isä saa hänet alas.

Alhaalla äiti kysyy Mikalta, miksi ihmeessä tämä kapusi katolle.
– Sieltä näkyi niin konkialle, niin konkialle, melkein taivaaseen asti, vaippahousu vastaa.

Sen jälkeen Mikan vanhemmat sahaavat jokaisen naapuritalonsa tikapuista kolme alinta porrasta pois. Enää koskaan poika ei kiipeäisi.

Ennen koulua Siru-äiti vie Mikan tutkimuksiin. Mika diagnosoidaan ylivilkkaaksi. Samalla todetaan lukihäiriö.

– Älyllisistä testeistä Mika suoriutui hyvin, mutta nimeään hän ei oppinut kirjoittamaan oikein, vaikka opetin sitä hänelle vuosia. Aina hän kirjoitti ’Sirilä’, yhdellä i:llä, äiti muistaa.

Toisella luokalla Mika siirtyy erityiskouluun Kokkolaan. Häntä aletaan kiusata. Lukutaidottomaksi häntä ei haukuta, vaan lehmänläjänlemuiseksi maalaiseksi. Muut ovat kaupunkilaisia, suoraan Kokkolasta.

– Ensin tein kuten kilpikonnat, piilouduin kuoreeni. Myöhemmin tuli käytettyä nyrkkiäkin. Ehkä lukutaidottomuus on suojannut minua. Olen niin levoton luonne, että jos osaisin lukea, olisin voinut sotkeentua nuorempana ties mihin rötöksiin, Mika sanoo.

Numerot Mika hallitsee kirjaimia paremmin. Jostain syystä hän laskee matematiikan laskut oikein vain silloin, kun numerot viittaavat kolikoiden tai setelien arvoon. Luvut, jotka eivät liity käsin kosketeltavaan rahaan, on hankalampi hahmottaa.

Bisnekset Mika aloittaa 7-vuotiaana. Hän ostaa naapurilta neljä kanaa. Mikroautollaan poika surruuttaa ympäri Kälviän sivukyliä ja myy munia ja lannoitetta. Pian kanoja on 18. Palkkarahoillaan Mika järjestää pirskeet pikkusiskolleen, pikkuveljelleen ja muille kylän lapsille.

Kotikylässään Mikalla on tiivis ystäväjoukko. Kaverit suorastaan kilpailevat siitä, kuka saa lukea tv-tekstityksiä ääneen. Samat miehet tulevat mukaan nytkin, kun Mika hieroo isoja kauppoja. Lukutaidotonta olisi helppo huijata.

Vielä kukaan ei ole tohtinut valehdella Mikalle, että paperissa lukisi jotain muuta kuin siinä oikeasti lukee. Mutta numeroissa häntä on huijattu.

Koulusta Mika pääsee läpi rämpien, suullisten tenttien avulla. Hän selvittää ammattikoulun maalarilinjan, autokoulun ja armeijan. Lopulta sydämen vie ala, josta tasapäisyys on kaukana: romut.

Unelma vauvasta

Mutta miksi kymmenen kissaa? Koska Salla rakastaa eläimiä. Ja koska yksi suuri unelma on vielä toteutumatta.

Siirilät haluaisivat vauvan. He ovat käyneet lapsettomuushoidoissa, mutta juuri nyt he pitävät hoidoista taukoa. Yksi hoitokerta on vielä jäljellä.

– Joskus mietin, miksi elämän pitää olla yhtä saakutin vänkäämistä. Lukuhommieni kanssa on kovaa, ja emäntää väsytetään lapsiasialla. Mihin kummaan meitä kovetetaan? Se kun selviää, me mamman kanssa pärjäämme, vaikka puukkoja sataisi, Mika sanoo.

Joskus helpottaa se, kun saa päästää kunnon naurut. Räkättää voi vaikkapa tälle: Kun Mika yritti etsiä Youtube-sivustoilta suosikkilaulajansa Irwin Goodmanin esitystä, hän kirjoitti hakukohtaan ”irvin kunana”.

Tietokonetta Mika pystyy käyttämään vain, jos Salla naputtaa hakusanan valmiiksi tai avaa oikean sivuston.

Mikan isä on eläkkeellä rakennusalan yrityksestään, ja äidillä on Kälviän keskustassa kahvila-baari. Joka päivä Salla ja Mika käyvät baarissa kahvilla. Useimmiten sekä aamuisin että iltaisin.

Äiti on huojentunut, että poika on löytänyt mammansa.

– Mika on saanut maailman parhaan vaimon. En uskalla edes kuvitella, mitä hänen elämänsä olisi ilman Sallaa.

Mika sen sijaan uskaltaa. Jos mamma yhtäkkiä katoaisi, ja Mika yrittäisi selvitä arjestaan lukutaidottomana yksin, suurin piirtein tältä se tuntuisi:

– Kuvittele, että sinut heitetään keskelle Kiinaa. Et tiedä kaupungin nimeä. Et osaa sanaakaan kieltä etkä tunne ketään. Juuri siltä minusta tuntuisi.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehdessä tammikuussa 2012. Salla kertoi perheen kuulumisista Kodin Kuvalehdessä 07/2013, jolloin Salla oli aloittanut opinnot ja Mika jäänyt työttömäksi.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.