Täysin hiivatonta leipää saa kotikonsteinkin. Taikinajuuren valmistuminen vaatii aikaa ja malttia, mutta maku palkitsee vaivan!

Perusjuuri

2 rkl jauhoja (vehnä-, täysjyvä-, hiivaleipäjauhoja)

1 rkl piimää tai maustamatonta jogurttia

1 dl vettä

(2 rkl rusinoita)

  1. Päivä: Sekoita ainekset n. 1/2 litran vetoisessa kannellisessa astiassa tasaiseksi seokseksi. Peitä kevyesti kannella ja jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi.

  2. Päivä: Sekoita seokseen hyvin 1 rkl jauhoja ja 1/2 dl haaleaa vettä. Peitä kevyesti kannella ja jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi.

  3. Päivä. Nyt seoksen pinnalla pitäisi näkyä pientä poreilua. Tee jauho-vesilisäys kuten 2. päivänä ja jätä vuorokaudeksi huoneenlämpöön.

  4. Päivä: Nyt juuren pitäisi olla jo selvästi kasvanut käymisen ansiosta. Sekoita juurta, poista rusinat ja kaada juuresta n. 3/4 pois. Herättele juurta lisäämällä siihen 1 dl vettä ja reilu 1 dl jauhoja. Sekoita hyvin. Seos on kuin lettutaikinaa. Sulje kansi ja jätä vuorokaudeksi huoneenlämpöön. Nyt taikinajuuren tulisi poreilla selvästi.

  5. Päivä: Toista 4. päivän käsittely ja anna seistä huoneenlämmössä peiteltynä taas vuorokausi.

  6. Päivä: Kuudentena päivänä leipäjuri kuplii kunnolla ja sillä voi jo leipoa leipää. Jos kuitenkin haluat lievästi happaman maun leipiisi, toista juurelle 4. päivän käsittely vielä parina päivänä.

Jos juuri ei tunnu kohoavan hyvin, mutta sen maku ja tuoksu ovat raikkaan happamat, lisää siihen vesitilkkaan liotettu 1/2 pkt tuorehiivaa, jotta taikina kohoaisi.

Juuren käsittely: Juuri säilyy jääkaapissa kannellisessa rasiassa muutaman viikon. Lepotilassa se muuttuu epämääräisen näköiseksi seokseksi, jossa jauhoseon on painunut pohjaan ja vesi noussut pinnalle. Ota ruokalusikallinen jauhoseosta kulhon pohjalta puhtaaseen kulhoon. Sekoita joukkoon 1/2 dl vettä ja 1 dl jauhoja. Jätä vuorokaudeksi huoneenlämpöön kannen alle ja herättelee sitten juurta kuten perusjuuren ohjeessa 4. päivän kohdalla.

Annu2

Leipäjuuri

Tällä ohjeella tehty juuri näyttää tosi oudolta: vesi lillii jo kolmatta päivää jogurtti-jauhoseoksen päällä eikä sotkusta tule tasaista vaikka miten sekoittaa: neste ja jauhot erottuvat toisistaan aina vain. "Pientä poreilua"? No ei todellakaan. Olisi pitänyt arvata että jogurtin sekoittaminen juuren ei ole hyvä ajatus, mutta kun kerran lehdessäkin niin luki niin pakkohan sitä oli kokeilla vaikka miten epäilytti...
Lue kommentti