Täysin hiivatonta leipää saa kotikonsteinkin. Taikinajuuren valmistuminen vaatii aikaa ja malttia, mutta maku palkitsee vaivan!

Perusjuuri

2 rkl jauhoja (vehnä-, täysjyvä-, hiivaleipäjauhoja)

1 rkl piimää tai maustamatonta jogurttia

1 dl vettä

(2 rkl rusinoita)

 1. Päivä: Sekoita ainekset n. 1/2 litran vetoisessa kannellisessa astiassa tasaiseksi seokseksi. Peitä kevyesti kannella ja jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi.

 2. Päivä: Sekoita seokseen hyvin 1 rkl jauhoja ja 1/2 dl haaleaa vettä. Peitä kevyesti kannella ja jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi.

 3. Päivä. Nyt seoksen pinnalla pitäisi näkyä pientä poreilua. Tee jauho-vesilisäys kuten 2. päivänä ja jätä vuorokaudeksi huoneenlämpöön.

 4. Päivä: Nyt juuren pitäisi olla jo selvästi kasvanut käymisen ansiosta. Sekoita juurta, poista rusinat ja kaada juuresta n. 3/4 pois. Herättele juurta lisäämällä siihen 1 dl vettä ja reilu 1 dl jauhoja. Sekoita hyvin. Seos on kuin lettutaikinaa. Sulje kansi ja jätä vuorokaudeksi huoneenlämpöön. Nyt taikinajuuren tulisi poreilla selvästi.

 5. Päivä: Toista 4. päivän käsittely ja anna seistä huoneenlämmössä peiteltynä taas vuorokausi.

 6. Päivä: Kuudentena päivänä leipäjuri kuplii kunnolla ja sillä voi jo leipoa leipää. Jos kuitenkin haluat lievästi happaman maun leipiisi, toista juurelle 4. päivän käsittely vielä parina päivänä.

Jos juuri ei tunnu kohoavan hyvin, mutta sen maku ja tuoksu ovat raikkaan happamat, lisää siihen vesitilkkaan liotettu 1/2 pkt tuorehiivaa, jotta taikina kohoaisi.

Juuren käsittely: Juuri säilyy jääkaapissa kannellisessa rasiassa muutaman viikon. Lepotilassa se muuttuu epämääräisen näköiseksi seokseksi, jossa jauhoseon on painunut pohjaan ja vesi noussut pinnalle. Ota ruokalusikallinen jauhoseosta kulhon pohjalta puhtaaseen kulhoon. Sekoita joukkoon 1/2 dl vettä ja 1 dl jauhoja. Jätä vuorokaudeksi huoneenlämpöön kannen alle ja herättelee sitten juurta kuten perusjuuren ohjeessa 4. päivän kohdalla.

Annu2

Leipäjuuri

Tällä ohjeella tehty juuri näyttää tosi oudolta: vesi lillii jo kolmatta päivää jogurtti-jauhoseoksen päällä eikä sotkusta tule tasaista vaikka miten sekoittaa: neste ja jauhot erottuvat toisistaan aina vain. "Pientä poreilua"? No ei todellakaan. Olisi pitänyt arvata että jogurtin sekoittaminen juuren ei ole hyvä ajatus, mutta kun kerran lehdessäkin niin luki niin pakkohan sitä oli kokeilla vaikka miten epäilytti...
Lue kommentti
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.

Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.
Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.

Hillot, marmeladit ja mehut säilyvät parhaiten, kun purkit ja pullot ovat ennen säilöntää todella puhtaat. Näin se hoituu helpoimmin.

Kotitekoisten hillojen, mehujen ja marmeladien säilyvyyteen vaikuttaa purkkien ja pullojen puhtaus. Puhdistus ei ole vaikeaa, ja onkin makuasia, kuinka sen tekee.

Käytä puhtaita työvälineitä koko työskentelyn ajan, sekä ainoastaan puhtaita ja tuoreita raaka-aineita.

Tapa 1: kuumenna uunissa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Huuhtele astiat ja valuta hetki.

Kuumenna astioita 125 asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia.

Kiehauta kannet, korkit ja tiivisteet.

Tapa 2: keitä kattilassa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Pane tölkit kattilaan ja kaada vettä päälle siten, että astiat peittyvät.

Keitä purkkeja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.

Kiehauta myös kannet, korkit ja tiivisteet.

+ 6 vinkkiä, joilla homma sujuu turvallisesti ja hillot säilyvät pitkään

 1. Noudata reseptiikan säilöntäohjeita.
 2. Ole varovainen kuumien purkkien käsittelyssä. Käytä apuna pihtejä ja puhdasta keittiöliinaa.
 3. Älä koskettele purkkeja sisäpuolelta sormilla.
 4. Täytä kuumat astiat kuumilla tuotteilla siten, että ne ovat aivan täynnä ja sulje välittömästi.
 5. Kuori mahdollinen pinnalle muodostunut vaahto pois.
 6. Säilytä purkit pimeässä ja viileässä paikassa.