Täältä löydät vastaukset useimpiin lukijoiden blogeja koskeviin kysymyksiin. Artikkeli täydentyy jatkuvasti.

Rajoittaako KK jotenkin lukijoiden blogien aihepiirejä?

Ei, mutta rasistiset tai muuta vihapuhetta sisältävät blogit saavat häädön. Jos havaitset tällaista aineistoa, kerro siitä tässä. KK haluaa olla rakentavan keskustelun areena. 

Miten siirrän vanhan blogini KK:n alustalle?

Valitettavasti se täytyy toistaiseksi tehdä käsin kopioimalla jokainen artikkeli.  Jos vanhassa blogissasi on paljon materiaalia, kannattaa ehkä vain laittaa uuteen blogiin linkki vanhaan.

Olen luonut blogin, mutta sitä ei näe etusivun Blogiyhteisö-listauksessa. Miksi ei?

Listauksessa näkyvät vain ne bloggaajat, jotka ovat ladanneet itselleen profiilikuvan. Muista siis lisätä se profiiliisi.

Saitti tökkii, enkä näe kaikkia kuvia. Mistä on kyse?

Kokeile vaihtaa selainta. Chrome, Firefox ja Safari toimivat hyvin, mutta IE-selaimen vanhat versiot kiukuttelevat joskus.

Miten pääkuva lisätään postaukseen?

Klikkaa Media-kentästä turkoosia Selaa-nappulaa.

Ruudulle avautuu Tiedoston nimi -kenttä. Raahaa kuvatiedosto siihen tai lataa se Lisää tiedostoja -nappulasta. 

Paina lopuksi Seuraava-nappulaa.

Valmis!

Miten kuva lisätään tekstin joukkoon?

Kuten yllä, mutta aloita klikkaamalla Sisältö-ruudun ylälaidassa olevaa maisemakuvaa.

Iik! Kuvat ovat valtavia. Miten saan niitä pienennettyä?

Mitään varsinaista syytä kuvan koon muuttamiseen ei ole, sillä KK:n saitti on responsiivinen. Se tarkoittaa, että pöytäkoneen näytöllä jättimäiseltä näyttävä kuva skaalautuu automaattisesti kännykän näytön kokoiseksi. Yleisimmin saittia luetaan mobiilista eli puhelimella tai tabletilla. Se, miltä blogisi näyttää puhelimessa, on siis tärkeämpi kuin se, miltä se näyttää tietokoneen ruudulla.

Jos kuitenkin haluat muuttaa kuvan kokoa, se on mahdollista (tämä ei vielä koske pääkuvaa vaan tekstin joukossa olevia kuvia). Toimi näin.

  1. Lisää kuva postaukseen.
  2. Klikkaa kuvaa hiiren oikealla näppäimellä. Eteesi avautuu valikko. Valitse siitä Image Properties.
  3. Eteesi avautuu Image Properties -työkalulaatikko (kuvaliite blogikuva-2). Muuta kuvan leveyttä (Width) tai korkeutta (Height) tai molempia. Jos haluat säilyttää alkuperäisen kuvan mittasuhteet, klikkaa lukon kuvaa (sen pitää olla kiinni, jotta mittasuhteet eivät muutu) ja muuta vain joko leveyttä tai korkeutta.
  4. Paina OK.

Miten teen kuvaani kuvatekstin?

Avaa Image Properties -työkalulaatikko kuten yllä neuvotaan. Kirjoita kuvateksti Alternative Text -kohtaan. Paina OK.

Kuvateksti ei näy postauksessa ennen kuin olet julkaissut sen,  mutta voit milloin tahansa muokata sitä. Avaat vain Image Properties -laatikon ja naputat. Muista tallentaa!

En halua postauksiini kuvia. Onko niitä pakko laittaa?

Ei.  Ellet halua postaukseesi kuvaa, postausten listassa näkyy tekstin alku. Voit myös lisätä kuvan, joka näkyy vain listauksessa, mutta ei  itse postauksessa. Lisää pääkuva kuten yllä neuvotaan ja ruksaa sen jälkeen kohta Piilota pääkuva bloginäkymässä. Silloin pääkuva näkyy vain listauksessa.

Olen liittänyt blogiini kuvan, mutta se ei näy blogilistauksessa. Miksi ei? 

Todennäköisesti olet lisännyt sen tekstikenttään. Lisää pääkuva Media-kentästä (merkitty alakuvassa keltaisella). Silloin se tulee näkyviin blogilistauksissa.

Muut kuvat voit sijoittaa tekstin joukkoon. Huom! Älä raahaa niitä, vaikka se jollakin selaimilla onnistuukin. Varmimmin kuvan lisäys onnistuu ylärivin kuvakkeesta (merkitty alakuvassa keltaisella).

Olen lisännyt postaukseeni kuvan, mutta se ei näy postauksessa. Miksi?

Olet todennäköisesti ruksannut kohda Piilota pääkuva bloginäkymässä (katso edellinen vastaus). Silloin kuva ei näy postauksessa vaan vain blogilistauksessa. Ota ruksi pois ja talleta postaus. Nyt kuvan pitäisi näkyä.

Lisäsin postaukseen monta kuvaa, mutta niistä näkyy vain yksi. Missä vika?

Olet todennäköisesti lisännyt ne kaikki pääkuvan paikalle. Silloin niistä muodostuu kuvakaruselli (katso esimerkki tästä). Kuvakaruselli voi olla kiva elementti, joten ongelmaa ei välttämättä ole.

Jos kuitenkin haluat, että kuvat ovat tekstin seassa ja alekkain, lisää vain yksi kuva pääkuvaksi Media-laatikosta ja loput yllä olevan ohjeen mukaan.

Löysin netistä tosi hyvän kuvan, joka sopisi postaukseeni täydellisesti. Voinko käyttää sitä?

Et ilman kuvan ottajan lupaa etkä lähdettä mainitsematta. Varminta on käyttää vain omia kuvia. Välttämättä postaus ei tarvitse kuvaa lainkaan. Katso ohje yllä.

Miten sijoitan postaukseeni videon?

Lataa videosi ensin YouTubeen. Klikkaa sitten videon alla näkyvää Jaa-toimintoa ja valitse sitten Upota. Kopioi siitä pitkä embed-koodi (kuvassa keltaisella).

Mene sitten postaukseesi siihen kohtaan, mihin haluat videon sijoittaa, ja klikkaa tekstilaatikon yläpalkissa olevaa filminpätkän näköistä ikonia (Embed Media). Eteesi avautuu laatikko. Sijoita YouTubesta kopioimasi koodi siihen ja paina OK. Valmis! (Kuvasta näet sekä latauskohdat että sen, miltä upotettu video näyttää.)

Muista, että videoita koskevat samat tekijänoikeussäännöt kuin kuviakin.

Mikseivät lukijat kommentoi?

Ethän ole ruksannut blogia luodessasi käyttöön toimintoa Esimoderointi päällä ja sitten unohtanut käydä hyväksymässä kommentit? Tarkista asia blogin asetuksista.

Lähtökohtaisesti kannattaa sallia kommentointi. Jos saat asiatonta palautetta, voit aina käydä laittamassa esimoderoinnin päälle.

Sekin kannattaa muistaa, että vain hyvin pieni osa (joidenkin arvioiden mukaan alle prosentti) lukijoista kommentoi. Älä siis masennu, vaikkei kommentteja tulisi. Se ei tarkoita, ettei blogiasi lueta.

Kirjoitin blogipostauksen ja tallensin sen, mutta se hävisi taivaan tuuliin. Mistä voin etsiä sitä?

Profiilikuvasi alla on lista toimenpiteistä (katso kuva alla). Valitse Blogikirjoitukset ja saat näkyviin listan kaikista postauksistasi ja pääset muokkaamaan niitä.

Ellei postaus löydy sieltä, olet todennäköisesti sittenkin unohtanut tallentaa sen.

Julkaisin postauksen, jota nyt kadun. Mitä teen?

Virheet kannattaa aina korjata! Etsi postaus Blogikirjoitukset-valikosta ja muokaa sitä. On hyvän tavan mukaista kertoa muokkauksesta postauksen lopussa. 

Jos haluat kokonaan poistaa postauksen, valitse taas Blogikirjoitukset, avaa postaus ja valitse oikeasta alanurkasta löytyvä Poista-toiminto. Poistoa ei voi perua, joten olethan varma asiastasi!

Miten saan itselleni viestin blogiini tulleista kommenteista?

Saat siitä automaattisesti meilin sähköpostiosoitteeseen, jota käytit rekisteröityessäsi. Kommentit (ja postauksesi) kertyvät myös Oma käyttäjätilini -sivulle (löydät sen ihmisen pään näköistä ikonia klikkamalla).

Oho! Blogiini on kertynyt miljoona tagia, mikä näyttää hölmöltä. Miten saan niitä harvennettua?

Ikävä kyllä vain poistamalla niitä yhdestä postauksesta kerrallaan. Sori!

Yritän jakaa postaustani Facebookissa, mutta saan tulokseksi vain tekstin, jonka mukaan "sivu on salainen, poistettu tai vain tietyn ryhmän käytössä."

Joskus linkki pitää ikävä kyllä niin sanotusti puhdistaa. Se tapahtuu näin: Kopioi linkki tänne (toimii FB:ssä, joten sinun pitää olla kirjautuneena sinne), paina Fetch new scrape information ja kopioi linkki sen jälkeen saitille.

Muutin mieltäni enkä haluakaan pitää blogia. Miten saan luomani blogin poistettua?

Luodun blogin voi poistaa vain ylläpito. Lähetä viesti toimitukselle tästä

Mistä näen blogini kävijämäärät?

Suuntaa-antavan tiedon kävijöistä saat Blogikirjoitukset-listasta, jossa jokaisen kirjoituksen kohdalla on Katseluita-luku, joka kertoo postauksen lukijamäärän.  Mittari ei valitettavasti ole ihan reaaliaikainen. Lukemaan kertyvät postauksen sivulataukset 12 viimeksi kuluneen kuukauden ajalta (tai siitä lähtien, kun postaus on julkaistu, jos se on uudempi).

Näen postaukseni, mutta muut eivät. Mistä on kyse?

Onko postauksen pohja vaaleanpunainen? Se tarkoittaa, että olet tallentanut postauksen, mutta unohtanut julkaista sen. Käy Julkaisutiedoissa ruksimassa postaus julkaistuksi. Muista tallentaa lopuksi! 

Mikä ero on Tallenna ja jatka- ja Tallenna-nappuloilla?

Käytä Tallenna ja jatka -vaihtoehtoa silloin, kun haluat vain tehdä välitallennuksen ja jatkaa postauksen muokkaamista. Kun valitset Tallenna-vaihtoehdon, näet miltä postaus näyttää.

Miten ajastan postauksen?

Mene Ajastusvaihtoehdot-valikkoon, valitse sieltä haluamasi päivä ja aika ja tallenna. 

Voinko perustaa blogilleni oman Facebook-ryhmän?

Tietysti! Se on jopa suositeltavaa. Jaa postauksiasi myös omassa Facebookissasi. Mitä useampi saa tiedon blogistasi, sitä enemmän lukijoita saat.

Miten saan postauksiani esille Kodin Kuvalehden Facebook-ryhmässä?

Tekemällä hyvää sisältöä. Toimitus seuraa blogiyhteisöä aktiivisesti ja valitsee postaukset, joita promoamme Facebookissa.

Lue myös tämä:

Näin perustat blogin!

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Kirjoita kysymyksesi kommenttikenttään alla tai lähetä sähköpostia.

Päivänsankarin yllättäminen on nykyään vaikeaa. Miten löytää lahja aikuiselle ihmiselle, jolla tuntuu olevan jo kaikkea?

Mikään ei ole nykyisin niin vaikeaa kuin keksiä päivänsankarille lahja. Nuoren rippilahjaksi ehkä sopivin on raha, jolle on aina käyttöä. Hääpareilla on usein lahjalista. Pulmana ovat syntymäpäivälahjat, ikäihmisten häälahjat ja joululahjat.

Tavaroista on jokaisella ylitarjontaa. Lahjan antajan olisi varmaan parempi kysyä sankarilta suoraan, mitä tämä haluaisi. Mutta sitten lahja ei olisi yllätys.

Itse olen saanut lahjaksi paljon tavaroita, joilla en tee mitään. Ne lojuvat nurkissa, mutta en uskalla lahjoittaa niitä eteenpäin sen pelossa, että lahjan antaja loukkaantuu.

Mitä tehdä? Ostaa lahjat oman mielen mukaan vai neuvotella päivänsankarin kanssa? Vai olisiko vielä jokin muu tapa?

Iloinen antaja

Vierailija

Lukijan kirje: Mitä ihmettä lahjaksi aikuiselle, jolla on jo kaikkea?

Itse pidän listaa ideoista vuoden mittaan, esim. jos huomaan että joku ostaa usein saman lehden (= 6kk tilaus) tai paistinpannu alkaa vedellä viimeisiään (=uusi), käy manikyyrissä kuukausittain (=lahjakortti), lempiviini yms. Toinen aika mukava on ostaa lisää johonkin sarjaan jota henkilöllä jo on, esimerkiksi pari viinilasia lisää. Sellaiset lahjat lämmittävät, koska olet pannut merkille jotain lahjan saajasta. Kokemukset on kivoja, mutta jos niitä alkaa tulla liikaa niin ne voi jo stressata...
Lue kommentti
-

Lukijan kirje: Mitä ihmettä lahjaksi aikuiselle, jolla on jo kaikkea?

Itse suosin aineettomia lahjoja - lahjakortti kosmetologille, ravintolaan, teatteriin, elokuvalippuja tms. Jos lahjan saaja pitää jostain erityisestä, lahjakortti sinne. Appiukkoni harrastaa purjehtimista, josta en itse ymmärrä mitään. Ostimme hänelle lahjakortin kauppaan, joka myy laadukkaita purjehdustarvikkeita. Appiukko arvosti kovasti lahjaa.
Lue kommentti

Jopa neuvolassa osa terveydenhoitajista pitää itsestäänselvyytenä, että mummot ja vaarit rientävät auttamaan.

Miksi yleistetään, että lapsiperheillä on isovanhemmat apuna arjen pyörityksessä? Jopa äitiys- ja lastenneuvolassa osa terveydenhoitajista pitää itsestäänselvyytenä, että mummot ja vaarit rientävät auttamaan perhettä kotitöissä ja lastenhoidossa.

On paljon sellaisia perheitä, jotka eivät pyydä tai saa mitään apua isovanhemmilta. Syitä on monia. Sukulaiset saattavat asua kaukana. Isovanhemmat voivat olla sairaita, huonokuntoisia tai iäkkäitä, eivätkä jaksa hoitaa lapsia. Välit sukulaisiin saattavat olla kireät tai riitaiset.

Voi olla myös niin, että kasvatusperiaatteet eivät käy mummojen ja vaarien kanssa yksiin, ja lastenhoidossa tulee erimielisyyksiä. Jotkut isovanhemmat käyttävät runsaasti alkoholia ja ovat lapsenhoitajina valitettavasti epäluotettavia.

Mummoton

Vierailija

Lukijan kirje: Kaikilla ei ole mummoja

Aikanaan koin kovin loukkaavana sen, että minun lapseni eivät hyväkuntoisia vanhempiani kiinnostaneet. He eivät meillä vierailleet emmekä me olleet tervetulleita heille. Aina oli joku meno tai harrastus. Nyt lapset ovat teini-ikäisiä ja vanhempieni vauhti alkaa hiipua. Lapsille he eivät ole tärkeitä enkä yhtään ihmettele. Nyt kysellään kylään, mutta nuorilla on omat menonsa ja juttunsa. Toisille isovanhemmille, jossa on ovi aina ollut meille avoinna, löytyy nuoriltakin aikaa.
Lue kommentti
Vierailija

Lukijan kirje: Kaikilla ei ole mummoja

Kaikilla perheillä ei ole apuna ja tukena mummoja ja vaareja. Auttaminen voi tapahtua myös toiseen suuntaan. Mummot ja vaarit eivät pysty auttamaan, vaan tarvitsevat itse apua viikoittain, jopa päivittäin. Lapsiperheen vanhemmat voivat uupua hoitotaakkansa alle. Oman perheen lisäksi apua ja hoitoa tarvitsevat iäkkäät ja monisairaat vanhemmat. Neuvoloiden terveydenhoitajat eivät voi olettaa lapsiperheiden saavan apua isovanhemmilta. On myös tilanteita, joissa apua lastenhoitoon ja kodinhoitoon...
Lue kommentti