Täältä löydät vastaukset useimpiin lukijoiden blogeja koskeviin kysymyksiin. Artikkeli täydentyy jatkuvasti.

Rajoittaako KK jotenkin lukijoiden blogien aihepiirejä?

Ei, mutta rasistiset tai muuta vihapuhetta sisältävät blogit saavat häädön. Jos havaitset tällaista aineistoa, kerro siitä tässä. KK haluaa olla rakentavan keskustelun areena. 

Miten siirrän vanhan blogini KK:n alustalle?

Valitettavasti se täytyy toistaiseksi tehdä käsin kopioimalla jokainen artikkeli.  Jos vanhassa blogissasi on paljon materiaalia, kannattaa ehkä vain laittaa uuteen blogiin linkki vanhaan.

Olen luonut blogin, mutta sitä ei näe etusivun Blogiyhteisö-listauksessa. Miksi ei?

Listauksessa näkyvät vain ne bloggaajat, jotka ovat ladanneet itselleen profiilikuvan. Muista siis lisätä se profiiliisi.

Saitti tökkii, enkä näe kaikkia kuvia. Mistä on kyse?

Kokeile vaihtaa selainta. Chrome, Firefox ja Safari toimivat hyvin, mutta IE-selaimen vanhat versiot kiukuttelevat joskus.

Miten pääkuva lisätään postaukseen?

Klikkaa Media-kentästä turkoosia Selaa-nappulaa.

Ruudulle avautuu Tiedoston nimi -kenttä. Raahaa kuvatiedosto siihen tai lataa se Lisää tiedostoja -nappulasta. 

Paina lopuksi Seuraava-nappulaa.

Valmis!

Miten kuva lisätään tekstin joukkoon?

Kuten yllä, mutta aloita klikkaamalla Sisältö-ruudun ylälaidassa olevaa maisemakuvaa.

Iik! Kuvat ovat valtavia. Miten saan niitä pienennettyä?

Mitään varsinaista syytä kuvan koon muuttamiseen ei ole, sillä KK:n saitti on responsiivinen. Se tarkoittaa, että pöytäkoneen näytöllä jättimäiseltä näyttävä kuva skaalautuu automaattisesti kännykän näytön kokoiseksi. Yleisimmin saittia luetaan mobiilista eli puhelimella tai tabletilla. Se, miltä blogisi näyttää puhelimessa, on siis tärkeämpi kuin se, miltä se näyttää tietokoneen ruudulla.

Jos kuitenkin haluat muuttaa kuvan kokoa, se on mahdollista (tämä ei vielä koske pääkuvaa vaan tekstin joukossa olevia kuvia). Toimi näin.

  1. Lisää kuva postaukseen.
  2. Klikkaa kuvaa hiiren oikealla näppäimellä. Eteesi avautuu valikko. Valitse siitä Image Properties.
  3. Eteesi avautuu Image Properties -työkalulaatikko (kuvaliite blogikuva-2). Muuta kuvan leveyttä (Width) tai korkeutta (Height) tai molempia. Jos haluat säilyttää alkuperäisen kuvan mittasuhteet, klikkaa lukon kuvaa (sen pitää olla kiinni, jotta mittasuhteet eivät muutu) ja muuta vain joko leveyttä tai korkeutta.
  4. Paina OK.

Miten teen kuvaani kuvatekstin?

Avaa Image Properties -työkalulaatikko kuten yllä neuvotaan. Kirjoita kuvateksti Alternative Text -kohtaan. Paina OK.

Kuvateksti ei näy postauksessa ennen kuin olet julkaissut sen,  mutta voit milloin tahansa muokata sitä. Avaat vain Image Properties -laatikon ja naputat. Muista tallentaa!

En halua postauksiini kuvia. Onko niitä pakko laittaa?

Ei.  Ellet halua postaukseesi kuvaa, postausten listassa näkyy tekstin alku. Voit myös lisätä kuvan, joka näkyy vain listauksessa, mutta ei  itse postauksessa. Lisää pääkuva kuten yllä neuvotaan ja ruksaa sen jälkeen kohta Piilota pääkuva bloginäkymässä. Silloin pääkuva näkyy vain listauksessa.

Olen liittänyt blogiini kuvan, mutta se ei näy blogilistauksessa. Miksi ei? 

Todennäköisesti olet lisännyt sen tekstikenttään. Lisää pääkuva Media-kentästä (merkitty alakuvassa keltaisella). Silloin se tulee näkyviin blogilistauksissa.

Muut kuvat voit sijoittaa tekstin joukkoon. Huom! Älä raahaa niitä, vaikka se jollakin selaimilla onnistuukin. Varmimmin kuvan lisäys onnistuu ylärivin kuvakkeesta (merkitty alakuvassa keltaisella).

Olen lisännyt postaukseeni kuvan, mutta se ei näy postauksessa. Miksi?

Olet todennäköisesti ruksannut kohda Piilota pääkuva bloginäkymässä (katso edellinen vastaus). Silloin kuva ei näy postauksessa vaan vain blogilistauksessa. Ota ruksi pois ja talleta postaus. Nyt kuvan pitäisi näkyä.

Lisäsin postaukseen monta kuvaa, mutta niistä näkyy vain yksi. Missä vika?

Olet todennäköisesti lisännyt ne kaikki pääkuvan paikalle. Silloin niistä muodostuu kuvakaruselli (katso esimerkki tästä). Kuvakaruselli voi olla kiva elementti, joten ongelmaa ei välttämättä ole.

Jos kuitenkin haluat, että kuvat ovat tekstin seassa ja alekkain, lisää vain yksi kuva pääkuvaksi Media-laatikosta ja loput yllä olevan ohjeen mukaan.

Löysin netistä tosi hyvän kuvan, joka sopisi postaukseeni täydellisesti. Voinko käyttää sitä?

Et ilman kuvan ottajan lupaa etkä lähdettä mainitsematta. Varminta on käyttää vain omia kuvia. Välttämättä postaus ei tarvitse kuvaa lainkaan. Katso ohje yllä.

Miten sijoitan postaukseeni videon?

Lataa videosi ensin YouTubeen. Klikkaa sitten videon alla näkyvää Jaa-toimintoa ja valitse sitten Upota. Kopioi siitä pitkä embed-koodi (kuvassa keltaisella).

Mene sitten postaukseesi siihen kohtaan, mihin haluat videon sijoittaa, ja klikkaa tekstilaatikon yläpalkissa olevaa filminpätkän näköistä ikonia (Embed Media). Eteesi avautuu laatikko. Sijoita YouTubesta kopioimasi koodi siihen ja paina OK. Valmis! (Kuvasta näet sekä latauskohdat että sen, miltä upotettu video näyttää.)

Muista, että videoita koskevat samat tekijänoikeussäännöt kuin kuviakin.

Mikseivät lukijat kommentoi?

Ethän ole ruksannut blogia luodessasi käyttöön toimintoa Esimoderointi päällä ja sitten unohtanut käydä hyväksymässä kommentit? Tarkista asia blogin asetuksista.

Lähtökohtaisesti kannattaa sallia kommentointi. Jos saat asiatonta palautetta, voit aina käydä laittamassa esimoderoinnin päälle.

Sekin kannattaa muistaa, että vain hyvin pieni osa (joidenkin arvioiden mukaan alle prosentti) lukijoista kommentoi. Älä siis masennu, vaikkei kommentteja tulisi. Se ei tarkoita, ettei blogiasi lueta.

Kirjoitin blogipostauksen ja tallensin sen, mutta se hävisi taivaan tuuliin. Mistä voin etsiä sitä?

Profiilikuvasi alla on lista toimenpiteistä (katso kuva alla). Valitse Blogikirjoitukset ja saat näkyviin listan kaikista postauksistasi ja pääset muokkaamaan niitä.

Ellei postaus löydy sieltä, olet todennäköisesti sittenkin unohtanut tallentaa sen.

Julkaisin postauksen, jota nyt kadun. Mitä teen?

Virheet kannattaa aina korjata! Etsi postaus Blogikirjoitukset-valikosta ja muokaa sitä. On hyvän tavan mukaista kertoa muokkauksesta postauksen lopussa. 

Jos haluat kokonaan poistaa postauksen, valitse taas Blogikirjoitukset, avaa postaus ja valitse oikeasta alanurkasta löytyvä Poista-toiminto. Poistoa ei voi perua, joten olethan varma asiastasi!

Miten saan itselleni viestin blogiini tulleista kommenteista?

Saat siitä automaattisesti meilin sähköpostiosoitteeseen, jota käytit rekisteröityessäsi. Kommentit (ja postauksesi) kertyvät myös Oma käyttäjätilini -sivulle (löydät sen ihmisen pään näköistä ikonia klikkamalla).

Oho! Blogiini on kertynyt miljoona tagia, mikä näyttää hölmöltä. Miten saan niitä harvennettua?

Ikävä kyllä vain poistamalla niitä yhdestä postauksesta kerrallaan. Sori!

Yritän jakaa postaustani Facebookissa, mutta saan tulokseksi vain tekstin, jonka mukaan "sivu on salainen, poistettu tai vain tietyn ryhmän käytössä."

Joskus linkki pitää ikävä kyllä niin sanotusti puhdistaa. Se tapahtuu näin: Kopioi linkki tänne (toimii FB:ssä, joten sinun pitää olla kirjautuneena sinne), paina Fetch new scrape information ja kopioi linkki sen jälkeen saitille.

Muutin mieltäni enkä haluakaan pitää blogia. Miten saan luomani blogin poistettua?

Luodun blogin voi poistaa vain ylläpito. Lähetä viesti toimitukselle tästä

Mistä näen blogini kävijämäärät?

Suuntaa-antavan tiedon kävijöistä saat Blogikirjoitukset-listasta, jossa jokaisen kirjoituksen kohdalla on Katseluita-luku, joka kertoo postauksen lukijamäärän.  Mittari ei valitettavasti ole ihan reaaliaikainen. Lukemaan kertyvät postauksen sivulataukset 12 viimeksi kuluneen kuukauden ajalta (tai siitä lähtien, kun postaus on julkaistu, jos se on uudempi).

Näen postaukseni, mutta muut eivät. Mistä on kyse?

Onko postauksen pohja vaaleanpunainen? Se tarkoittaa, että olet tallentanut postauksen, mutta unohtanut julkaista sen. Käy Julkaisutiedoissa ruksimassa postaus julkaistuksi. Muista tallentaa lopuksi! 

Mikä ero on Tallenna ja jatka- ja Tallenna-nappuloilla?

Käytä Tallenna ja jatka -vaihtoehtoa silloin, kun haluat vain tehdä välitallennuksen ja jatkaa postauksen muokkaamista. Kun valitset Tallenna-vaihtoehdon, näet miltä postaus näyttää.

Miten ajastan postauksen?

Mene Ajastusvaihtoehdot-valikkoon, valitse sieltä haluamasi päivä ja aika ja tallenna. 

Voinko perustaa blogilleni oman Facebook-ryhmän?

Tietysti! Se on jopa suositeltavaa. Jaa postauksiasi myös omassa Facebookissasi. Mitä useampi saa tiedon blogistasi, sitä enemmän lukijoita saat.

Miten saan postauksiani esille Kodin Kuvalehden Facebook-ryhmässä?

Tekemällä hyvää sisältöä. Toimitus seuraa blogiyhteisöä aktiivisesti ja valitsee postaukset, joita promoamme Facebookissa.

Lue myös tämä:

Näin perustat blogin!

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Kirjoita kysymyksesi kommenttikenttään alla tai lähetä sähköpostia.

Olen väsynyt lukemaan ilkeilyjä ja inhottavuuksia. Siksi puhelimessani ei ole enää Facebook-sovellusta.

Vielä muutama vuosi sitten ajattelin, että sosiaalinen media avaa maailman yksinäisille ja maan hiljaisille.

Enää en usko sellaiseen. Homma kaatuu siihen, mihin kaikki ihmisen tekemiset: ilkeyteen.

Se, mitä ennen kirjoitettiin julkisten vessojen seinille, kirjoitetaan nyt Facebook-seinälle. Siinä maailma on muuttunut, että nyt kaikki kirjoitetaan omalla nimellä ja kuvalla.

Varsinkin päättäjien ja julkkisten elämän sosiaalinen media on tehnyt kammottavaksi. Jos teet pienenkin virheen, saat lokaa niskaasi kasvavana vyörynä. Se ei tunnu enää vierestä katsoenkaan mukavalta.

Olen väsynyt lukemaan ilkeilyjä ja inhottavuuksia päivästä toiseen. Mitä siis tein? Poistin Facebook-sovelluksen puhelimestani. Ratkaisu oli hyvä.

Mikä ihana rauha

Jyvät ja akanat

Lukijan kirje: ”Olen väsynyt lukemaan ilkeilyjä ja inhottavuuksia päivästä toiseen”

Lopetin Facebookin käytön pari vuotta sitten samasta syystä. Ilkeily toi pahaa mieltä. Olemalla tavoitettavissa puhelimella, tekstiviestillä, sähköpostilla ja WhatsAppilla erotan lisäksi toisistaan ne, jotka ovat oikeasti kiinnostuneet kuulumisistani ja ne, jotka lukevat päivityksiäni vain uteliaisuuden vuoksi.
Lue kommentti
Vierailija

Lukijan kirje: ”Olen väsynyt lukemaan ilkeilyjä ja inhottavuuksia päivästä toiseen”

Samat sanat. Olen ylipäätään väsynyt siihen, että "keskustelu" - netissä tai muualla - on ivaamista, yritystä saada toinen nolattua/häpäistyä/vaikenemaan/häviölle, että yhä useammin etsitään tilaisuutta päästä näpäyttämään ja huomauttelemaan, eikä motivaatiota, eikä ehkä edes taitoakaan laajempaan ajatteluun, eri näkökulmien huomioimiseen, muiden tukemiseen, kohteliaisuuteen tai ystävällisyyteen ole. En enää koe ärtymystä tai pudistele päätäni. Olen vain väsynyt. Ja suojelen itseäni pysymällä...
Lue kommentti

Uusi mieheni haluaisi lapsen, minä en, koska minulla on jo lapsia. Pitäisikö suostua miehen toiveeseen?

Menin nuorena naimisiin ja saimme peräjälkeen kaksi lasta. Kun kuopus oli 1-vuotias, mieheni lähti toisen naisen luo.

Olin monta rankkaa vuotta yksinhuoltaja, ja olin kiitollinen, kun lapset kasvoivat ja arki helpottui.

Sitten tapasin nykyisen mieheni. Uusperhearki sujui hyvin, vaikka mies hyppäsi poikamieselämästä suoraan kahden lapsen arkeen. Nyt mies on alkanut puhua, että haluaa myös oman lapsen. Olen ajatusta vastaan, koska minulla on lapsia tarpeeksi ja koska äitinä joutuisin kantamaan suurimman taakan vauvan ensi vuodesta. Toisaalta koen, että en voi kieltää mieheltäni oikeutta kokea biologista isyyttä.

Mies ei halua painostaa, mutta hän toivoo lasta kovasti. Olemme jo sen ikäisiä, että asia tulisi päättää aika pian. En suoraan sanoen tiedä, miten toimia. Onko väärin hankkia lapsi, vaikka ei halua?

Mamma Blues

Jokainen lapsi on lahja

Lukijan kirje: Hankinko lapsen puolisoni toiveesta, vaikka en itse halua?

Mamma Blues, olette molemmat oikeassa. Sinulla on oikeus tuntea niin kuin tunnet, että lapsia on jo tarpeeksi. Mutta myös miehelläsi on oikeus toivoa omaa lasta. Liitto ja kumppanuus on aina kahden kauppa. Siksi suosittelen harkitsemaan tarkkaan miehesi toivetta. Minun kysymykseni on, että miksi et suostuisi? Siinähän se menee kolmas lapsi joukon jatkona. Minkä haavan se jättää mieheesi, jos et suostu. Uskon, että saat hänestä paremman isäpuolen lapsillesi, jos teillä on myös yhteinen lapsi...
Lue kommentti