
Jyrki ja Riikka Sukula ovat Italian-vuosinaan oppineet paitsi sikäläistä elämänmenoa myös sen, että kana grillataan kokonaisena ja että parsa sopii grilliin ainakin yhtä hyvin kuin kattilaan.
Pihalla kuumenee useita ferrarinpunaisia pallogrillejä yhtä aikaa. Ruoka- ja viinipariskunta Riikka ja Jyrki Sukulalla on myös kaasugrilli, mutta Jyrki haluaa kokata hiilellä. Riikkakin nauttii lempeästä savun tuoksusta.
Ilma tosiaan tuoksuu, sillä hiilloksen sekaan Sukulat heittävät usein pikkusilpuksi ajettua viiniköynnöksen runkoa sekä omena- tai kirsikkapuun oksia.
Italian Piemontessa asuvat Sukulat viihtyvät grillin ääressä tyttäriensä Alman ja Helmin kanssa. Usein pöydässä on paikalliseen tapaan myös naapureita ja ystäviä. Grillikesä huipentuu ferragostoon eli elokuiseen karnevaaliin, jonka aikaan keskellä kylää on iso grigliata eli grillijuhla. Ruuaksi paahtuu kania ja pollo al diavoloa eli kokonaista kanaa, isoja pihvejä ja vartaita – kaikille kaikkea. Piazzalle pystytetään iso teltta illan tansseja varten.
"Tunnelma on ihan suomalainen", Riikka Sukula sanoo ja naurahtaa.
Jyrki sanoo, ettei Italiassa vouhoteta grillaamisesta yhtä paljon kuin Suomessa.
"Ulkona voi joka tapauksessa kokata suuren osan vuodesta. Monella perheellä on pihalla kesäkeittiö, jossa on myös pizzauuni", hän sanoo.
"Raaka-aineet ovat paljolti samoja kuin Suomessa: makkaraa ja vartaita. Siipikarjaa italialaiset eivät juuri grillaa. Sen sijaan grillissä käristyy kania. Kevätkausi käynnistyy artisokalla, fenkolilla, munakoisolla ja vihreällä parsalla. Parsaa ei Italiassa keitetä, vaan se nimenomaan grillataan tai paahdetaan."
Jean-Paul Gaultier ja muut asukkaat
Vaikka Sukuloiden kotikylässä Serralungassa, 400 metrin korkeudella voi talvella tulla reilustikin lunta, vehreä kevät todistaa, että nyt ollaan Alppien eteläpuolella. Ruusut ja liljat kukkivat. Ensimmäisiä kirsikoita odotellaan.
"Meillä on useita kirsikkalajeja, jotka kypsyvät eri aikaan, joten satokausi on ihanan pitkä", Riikka sanoo.
"Lisäksi pihassa on vanhoja aprikoosi- ja persikkapuita. Vuosi sitten hedelmätarhaan istutettiin viikunaa, päärynää ja omenaa."
Puolentoista hehtaarin tilan pihatyöt hoituvat kahden suomalaisen puutarhuriopiskelijan avulla. Viinitilalla työskentelee sesongin mukaan kahdesta viiteentoista työntekijää.
"Uusimme juuri talon edessä olevaa Nebbiolo-rypälepalstaa ja muutamme hyötypuutarhan paikkaa, joten yrtit ovat nyt pihalla väliaikaismajoituksessa vanhoissa viininkorjuukoreissa", Riikka kertoo.
Viinipalstoilta kuuluu traktorin puksutus, ja naapuruston kukot vaihtavat kuulumisiaan. Sukuloiden kukko nimettiin Jean Paul Gaultieriksi, koska se on korea kuin kaimansa, ranskalainen vaatesuunnittelija. Vappuna Gaultier sai seurakseen kanoja. Karkki-kissa nauttii patiolla alkukesän lämmöstä, talon seinillä kiipeilee valtava määrä sisiliskoja.
Sukulat syövät ulkona kauniina päivinä talvellakin. Kesällä auringossa on liian kuuma, mutta taloa kiertävällä patiolla on tarpeeksi monta pöytää, jotta aterian voi aina kattaa varjoon.
Viiniviljelijän pahin painajainen
Sukuloiden nelihenkinen perhe asuu vakituisesti Serralungassa. Perheellä ei ole enää asuntoa Helsingissä, vaikka Sukula tekee televisiotöitä Suomessa. Riikka, Alma ja Helmi jäävät silloin kotiin Italiaan, sillä Alma käy täällä esikoulussa ja Helmi päiväkodissa. Kunnan Barolo-bussi kyydittää heidät aamulla kello 7.30 kouluun ja 16.30 takaisin kotiin.
Italiassa syntyneet tytöt ovat täysin kaksikielisiä.
"Alma nauraa, kun minä sönkötän italiaani. Paremminkin voisin osata, mutta vaimo puhuu kieltä täydellisesti", Jyrki kehaisee.
Ennen muuttoaan Sukulat matkustelivat usein Italiassa ja vuokrasivat sieltä loma-asuntoja. Leppoisa elämänrytmi alkoi vetää vastustamattomasti puoleensa. Kun sitten löytyivät oikea talo ja viinitarha arvostetulta Barolon alueelta, Riikka ja Jyrki Sukula myivät Helsingin ravintolabisneksensä ja tekivät kaupat tilasta syyskuussa 2005.
Heti seuraavana vuonna he kokivat viininviljelijän pahimman painajaisen, raekuuron.
"Neljässäkymmenessä sekunnissa saattaa mennä koko sato. Onneksi meiltä ei mennyt", Jyrki sanoo.
Vuonna 2006 Sukulat pullottivat jo omaa viiniä. Vuoden 2009 vuosikerta oli 3 000 pulloa.
"Viidentoista vuoden kuluttua, kun kaikki tarhat ovat kunnossa, tuotamme 5 000 pulloa."
Sadonkorjuu kestää vain yhden päivän, mutta se on hektinen ja jännittävä. Viinitilan hoito on käsityötä.
"Emme käytä torjunta-aineita. Kun kulkee kuusi kilometriä köynnösten väliä siimaleikkurin kanssa, tuntee kyllä tehneensä!"
Pöydässä puhutaan ruuasta
Televisio-ohjelmien ja viininviljelyn ohessa Sukuloita työllistää turismi. Sukulat järjestävät tilallaan viini- ja kokkauskursseja. Kesäisin Riikka ehtii myös työskennellä puotipuksuna kylän viinintuottajien yhteisessä kaupassa Bottega del Vinossa.
"Ensi viikonloppuna meille on tulossa 18 norjalaista ruokamatkailijaa. Käymme vuohenjuustoa valmistavalla tilalla, esittelen viiniköynnöksiä ja niiden leikkausta. Sitten grillaamme yhdessä."
Kotona Serralungassa yhdistyy luontevasti kaksi ruokakulttuuria. Italialainen ruoka oli Sukuloille entuudestaan tuttua omien ravintoloiden ja Via-ruokatuotteiden kautta.
"Aamulla Alma ja Helmi syövät joka toinen päivä puuroa ja joka toinen päivä muroja. Koulussa on tunnin ruokatunti, ja kouluruoka maksaa nelisen euroa kummaltakin. Se on minusta aika paljon. Tarjolla on joka päivä il primo, alkuruoka, ja il secondi, pääruoka, mutta kyllä suomalainen kouluruoka on parempaa."
Illalla puoli kahdeksalta koko perhe kokoontuu illalliselle. Ruokailun aikana puhutaan ruuasta. Mitä ruokaa oli koulussa, miltä se maistui ja kuka sai tarjoilla?
"Aterioiden pääruoka-aineet hankimme koko perheen voimin joka lauantai torilta Albasta. Valikoima on verraton ja hinnat edulliset", Jyrki kehuu.
"Italialaiset eivät juuri juo maitoa. Isossakin ruokakaupassa saattaa olla esillä vain muutama tölkki. Kurkkuakaan ei täällä käytetä, ja se on suomalaisesta hämmentävää. Makeiden juomien, limppareiden ja tuoremehujen, kulttuuria ei tunneta. Meidänkin tytöt juovat paljon vettä."
Sukuloiden Suomi-kaipuu kohdistuu arkisiin asioihin.
"Se, mitä kaipaan suomalaisesta ruokakulttuurista, on peruna. Varhaisperuna erityisesti! Ylipäätään kaikki, mikä kasvaa maan alla Suomessa, on maailman parasta", Sukula ylistää.
"Ai miksi? Suomessa on poikkeuksellinen ilmasto. Kesällä on pitkä, intensiivinen kasvukausi ja valoa melkein 24 tuntia vuorokaudessa. Ei sellaisia tuotteita saa muualta."
Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehti Grillikesä -erikoisnumerossa toukokuussa 2013.
Grillattu maalaiskana
1 iso maalaiskana (vähintään 54 vrk kasvatettu)
Mausteet
1 ruukku timjamia
1 ruukku lehtipersiljaa
1 ruukku meiramia
10 salvianlehteä
1 sitruuna
1 dl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
1. Leikkaa kana rintalastan kohdalta halki. Mausta kauttaaltaan silputuilla yrteillä, suolalla ja pippurilla. Anna maustua viileässä noin 12 tuntia.
2. Grillaa ensin nahkapuolelta ja sitten sisäpuolelta. Alenna hiukan grillin lämpöä, kun grillaat sisäpuolen.
3. Loppukypsennä kana grillin kannen alla, noin 40 minuuttia.
Välimerellinen salaatti
(4 annosta)
1 dl keitettyä varhaisporkkanaa
½ dl ryöpättyjä peltoherneitä
1 dl fenkolia ohuina suikaleina
1 dl punasipulia suikaleina
2 rkl kapriksia
Kastike
100 g ruodotonta ahventa tai meribassia
ripaus suolaa
2–3 dl kuivaa valkoviiniä
3 rkl majoneesia
ripaus mustapippuria
1 tl dijonsinappia
2 tl sitruunamehua
Lisäksi
grillattuja jättirapuja
1. Valmista ensin kastike. Mausta kala suolalla. Hauduta kypsäksi valkoviinissä. Jäähdytä.
2. Soseuta kala majoneesin kanssa. Mausta mustapippurilla, sinapilla ja sitruunamehulla.
3. Huuhtele kaprikset. Sekoita salaattiaineet yhteen. Sekoita kastike salaattiin.
4. Grillaa jättirapuja kuumalla grillillä noin 2 minuuttia kummaltakin puolelta.
Vinkki! Sekoita jättiravuille marinadi oliiviöljystä, suolasta, valkosipulista, kuivatusta chilistä, sitruunasta ja lehtipersiljasta. Anna marinoitua viileässä muutama tunti.
Appelsiinisalaatti
2 makeaa appelsiinia tai veriappelsiinia
½ l mansikoita
1 rkl kanelia
2 rkl sokeria
Lisäksi
suklaajäätelöä tai sorbettia
1. Kuori ja viipaloi appelsiinit. Viipaloi mansikat. Levitä tarjoiluvadille.
2. Ripottele päälle kaneli-sokerisekoitusta juuri ennen tarjoilua. Tarjoa suklaajäätelön tai sorbetin kanssa.