
Juuressose tuo leipään makua ja terveellisyyttä. Tämä resepti on palkittu KK:n lukijoiden leipäkilpailussa.
Palsternakkasose tekee sämpylöistä suussasulavia
Ainekset
Työvaiheet
Näin kertoo reseptin luonut iittiläinen Sari Nieminen, 45:
"Leivon sämpylöitä usein ja olen huomannut, että juuressoseet tuovat leipiin makua ja terveellisyyttä. Tällä kertaa kokeilin palsternakkaa porkkanan sijasta. Tarjoan sämpylöitä juuston ja keittojen kera. Myös lapseni pitävät kovasti vasta leivotuista sämpylöistä."
Vinkki - näin teet palsternakkasosetta
Palsternakkasose syntyy keittämällä pari kuorittua ja pilkottua palsternakkaa pienessä vesimäärässä. Soseuta juurekset sauvasekoittimella ja lisää tarvittava määrä keitinlientä, jotta saat löysähköä sosetta. Sämpylätaikinan jauhomäärä riippuu hieman juuressoseen paksuudesta.
Liuota hiiva, suola ja hunaja kädenlämpöiseen nesteeseen.
Lisää palsternakkasose.
Alusta jauhot vähän kerrallaan ja lopuksi pehmeä rasva. Taikina saa jäädä hyvin pehmeäksi.
Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.
Kumoa taikina työpöydälle ja alusta siitä ilmakuplat pois. Lisää tässä vaiheessa vähän jauhoja, jos taikina takertuu kovasti sormiin.
Leivo taikina pötköksi. Leikkaa pötkö paloiksi ja pyörittele jauhotetulla työpöydällä sämpylöitä.
Kohota sämpylöitä uunipellillä leivinpaperin päällä liinalla peitettynä vielä 15–20 minuuttia.
Paista sämpylöitä 225 asteessa uunin keskitasolla 12–15 minuuttia.