Tuuletatko sinäkin petivaatteitasi pakkasessa pölypunkkien varalta? Enää ei tarvitse.

Pölypunkki on eliö, jonka uskomme majailevan kutsumattomana vieraana kodeissamme ja vuoteissamme. Tuuletamme petivaatteita pakkasessa joka talvi tappaaksemme nämä otukset. Yllättävää kyllä: se on kuitenkin turhaa, paljastaa intendentti Marko Mutanen Oulun yliopiston biologian laitokselta.

”Pölypunkkien takia on ihan turha lähteä tekemään mitään toimenpiteitä, sillä niitä ei suomalaisissa kodeissa enää ole. Jostain navetoista niitä saattaa vielä löytyä, mutta ei normaaleista asuintaloista.”

Liian kuivaa punkille

Mutasen mukaan pölypunkki ei selviä nykyajan keskuslämmitteisissä asunnoissa, koska niissä on sille liian kuivat olosuhteet. Pölypunkit tarvitsevat selvitäkseen riittävän ilmankosteuden ja ravinnokseen esimerkiksi homeita ja ihmishilsettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Hilsettä kyllä ravinnoksi löytyisi."

”Kyllähän petivaatteista löytyy ihmisen hilsettä ravinnoksi, joten pölypunkin harvinaisuus liittyy melko varmasti riittämättömään kosteuteen”, Mutanen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mutasen mukaan pölypunkkeja oli yleisesti entisajan taloissa kuten savupirteissä. Niissä ilmankosteus oli korkeampi ja rakennusmateriaalit ja elinolosuhteet täysin erilaiset. Myös muut tuholaiset kuten kotisirkat, ruotsintorakat ja russakat viihtyivät ennen kodeissa, mutta ovat sittemmin hävinneet pitkälti samoista syistä.

Ei löytynyt, vaikka etsittiin

”Sanotaan, että pölypunkkeja voi olla patjassa satoja tuhansia, mutta minä en ole vielä koskaan tavannut ihmistä, joka olisi elävän pölypunkin nähnyt. Ei sen löytäminen olisi mikroskoopin avulla hankalaa, jos niitä olisi sellainen määrä patjoissa kuin väitetään", Mutanen sanoo.

"Jo eläkkeelle jäänyt hyönteistutkija Juhani Itämies kävi kerran varta vasten etsimässä pölypunkkeja todella likaisista asunnoista, joita ei koskaan siivottu, eikä edes sellaisista paikoista niitä löytynyt.”

Eli petivaatteita ei tarvitse viedä enää pakkaseen pölypunkkien takia?

"Ei niitä ole. Se on varma asia."

”No ei! Ihmisillä on kuitenkin edelleen vankka usko siihen, että petivaatteissa on pölypunkkeja, koska niin on aina sanottu. Saa nähdä, kuinka monta kymmentä vuotta se vielä jatkuu, että viemme pakkaseen täkkejä, hakkaamme niitä ja kuvittelemme, että niissä on pölypunkkeja. Mutta ei niitä ole, se on varma asia.”

Aika ehdoton ja rohkea yleistys tutkijalta? Hän on oikeassa kyllä siinä, että pölypunkit tarvitsevat ruokaa (esim. ihmisen hilse) ja kosteutta. Asunnon yleinen likaisuus ei välttämättä korreloi punkkien määrään ja muutama tutkittu talo ei kykene edustamaan kaikkia asuntoja Suomessa. Lisäksi sisäilma- ja kosteusongelmista puhutaan koko ajan enemmän. Sattuuko hän tietämään sen, että huonepölypunkit voivat varastoida kosteutta etujalkojen vieressä oleviin kosteuselimiinsä esimerkiksi yön aikana ihmisen patjaan erittämästä kosteudesta ja tämän avulla ne selviävät mainiosti hyvin kuivissa oloissa pitkäänkin? Pölypunkit hakeutuvat päivän aikana syvemmälle patjaan, kunnes lämpöä ja kosteutta tulee jälleen patjalle (ihminen). Tästä vuoksi niitä ei välttämättä löydy patjan pinnasta. Mitenköhän hän selittää myös sen, että jotkut ihmiset herkistyvät tai jopa allergisoituvat pölypunkille spesifisille proteiineille (Der p 1 ja 2 sekä Der f 1 ja 2) Suomessa? Nämä asiat perustuvat acarologiaan eli nimenomaan punkkeihin erikoistuneesta kirjallisuudesta ja tutkimuksista sekä tähän erikoistuneilta tutkijoilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla