Pölyt pois vielä ennen aattoa!
Pölyt pois vielä ennen aattoa!

Trendi on nyt sellainen, että yhä useampi jättää joulusiivouksen kokonaan väliin. Vaikka suursiivous ei ole monilla työlistalla lainkaan, suursiivoajiakin piisaa yhä. Yksi kodin paikoista saa joulun alla aivan erityistä huomiota.

Joulusaunassa käyminen on vahvana elävä perinne, mikä selittänee myös joulusiivouksen ylivoimaisesti suosituimman kohteen: se on sauna. Muuten saunaa ei tule juurikaan siivottua, mutta joulun alla ympäri Suomea saunan lauteita ja lattioita pestään innokkaasti. Moni haluaa nauttia joululöylyistä vastapestyssä saunassa.

”Sauna siivotaan lattiasta kattoon”, kertoi muuan joulun ystävä Kodin Kuvalehden joulukyselyssä.

”Sauna tuoksuu hyvälle, kun sen pesee vähän ennen joulua”, kuvasi toinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kolmas löylyn ystävä laittaa pestyyn saunaan aina jouluna kynttilöitä. Saunan ohessa pestään myös pesuhuoneen pintoja ja suihkukaappeja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikä onni raivata kaappeja!

Jo vuosia Martat ovat muistuttaneet joulun alla, ettei kaappien siivoukseen jouluksi kannata pistää paukkuja, ellei aio viettää joulua kaapissa. Kaappien raivaus tuottaa kuitenkin monelle suoranaista tyydytystä ja iloa. Kaapista löytyviä, käytöstä jääneitä tavaroita viedään myös joulukeräyksiin.

”En ole ainakaan vielä viettänyt joulua kylppärin lattiakaivossa.”

Saunanpesun lisäksi hyvin suosittua onkin keittiönkaappien ja maustehyllyjen järjestely ja pyyhkiminen, samoin kaikenlaisten muiden komeroiden. Siitäkin huolimatta, ”vaikkei kukaan siellä asu”, kuten eräs kyselyyn vastanneista itseironisesti kommentoi.

Jotkut kuitenkin päättäväisesti pitävät kiinni siitä, ettei siivoaminen ole joulussa olennaista: ”En ainakaan vielä ole viettänyt joulua vaatehuoneessa, keittiön kaapissa, uunissa tai kylppärin lattiakaivossa.”

”Jouluna yritän vähän petrata”

 Hiukan yli puolet Kodin Kuvalehden kyselyyn vastanneista kertoi siivoavansa jouluksi ainakin vähän paremmin kuin muulloin.

”Siivoan yleensä melko hutiloiden, joten jouluna yritän vähän petrata”, kuvaa tapaansa eräs heistä. Toinen kertoo siivoavansa tavallista tarkemmin kaikki nurkat ja kaapit pölystä ja liasta. Innokkaimmat siirtelevät kerrankin isot huonekalut, jotta saavat tomut myös kaappien takaa ja sohvien alta.

Moni pesee joulun alla myös uunin.

”Kun on puhdas uuni ja uunipellit, on mukava paistaa aattoaamuna tortut ja piparit.”

Juhlan kunniaksi myös lieden ja jääkaapin taakse kertyneet pölyt saavat kyytiä.

Samalla joillakin on tapana puunata liedenreunat – ja parhaimmillaan kiskoa myös liesi ja luututa lattia sen takaa. Juhlan kunniaksi jääkaapin taakse kertyneet pölytkin voivat saada kyytiä.

Jouluruuat pääsevät monessa kodissa puhtaaseen jääkaappiin, sillä sieltä tyhjennetään ennen joulua turhat purnukat pois ja siivotaan vuoden aikana kertyneet töhnät.

”Ruoansäilytystilojen on oltava raikkaat, koska säilytettävääkin on paljon.”

”Seinät otan tarkemmin”

Vaikka suuri osa ottaa yhä rennommin, myös todelliseen suursiivoukseen äityy osa meistä kerran vuodessa, ja se tapahtuu juuri joulun alla.

”Siivoan oikeastaan aina huolellisesti kun siivoan, mutta jouluna koko talon kerralla. Esimerkiksi seinät otan tarkemmin”, kuvaa siivoilujaan eräs kyselyyn vastanneista.

Toinen kertoo pyyhkivänsä pölyt kaikista mahdollisista paikoista ja järjestelevänsä kaikki kaapit.

Jouluksi siivotaan sängynalusia ja sälekaihtimia,  listoja ja liesituulettimia.

Yleistä on vielä sekin, että jouluksi siivotaan sellaisia paikkoja, joille luuttua näytetään yleensä vain harvoin tai vain kerran vuodessa. Juhlakuntoon siivotaan sängynalusia ja sälekaihtimia, takanpäällisiä ja takanluukkuja, lasivitriinejä, lampunvarjostimia, kirjahyllyjä, hyllyjen päällisiä, listoja ja liesituulettimia. Jotkut pesevät joulukuussa jopa ikkunoita tai vahaavat parketin.

Ennen joulua mielikuvitus alkaa siivousintoisilla laukata niin, että silmiin osuu pölyä vaikka mistä. Moni kyselyyn vastannut kertoo, että joulusiivoukseen kuuluvat myös seinät, katto ja ovet: juuri silloin mieleen tulee imuroida hämähäkinseitit katonrajasta. Kurat putsataan tuulikaapista, ja osansa siivouksesta voivat saada myös kuisti, kellari ja vierashuone.

”Osa jouluvieraista jää yöksi. Siivoan vierashuoneita ja laitan hyväntuoksuiset puhtaat lakanat sänkyihin”, kertoo tulevasta joulusta eräs valmistelija.

Tunnelman takia

Joissakin kodeissa joulu on ainoa kerta vuodessa, kun matot tai petivaatteet viedään ulos tampattaviksi ja tuulettumaan: ”Jos on lunta, käytän ne lumessa. Tulee paljon raikkaampaa sisälle.”

Tunnelmointiinkin joulusiivous yhdistyy. ”Jouluksi siivoan ja koristelen lasiterassin, jossa on kiva ottaa lasillinen tai pari lämpölampun alla.”

Rennoimmat ajattelevat, että pimeänä vuodenaikana ei kannata ryhtyä hysteeriseksi siivouksenkaan suhteen: kynttilänvalossa eivät villakoirat näy. Koulukunnan kannattajat noudattavatkin mielellään ”pois silmistä, pois mielestä” -periaatetta: rojut ja kasat voi vain sulloa pois näkyvistä vaikkapa vaatehuoneeseen.

”Stressitön joulusiivous on siinä!”

Kysely

Teetkö jouluksi suursiivouksen?

Siivoan jouluksi suurin piirtein samalla tavalla kuin muulloinkin
Siivoan jouluksi suurin piirtein samalla tavalla kuin muulloinkin
55.0%
Teen, ilman muuta!
Teen, ilman muuta!
32.6%
En siivoa erityisesti juuri jouluksi
En siivoa erityisesti juuri jouluksi
12.2%
Ääniä yhteensä: 187
Vierailija

Mikäli joulun vapaapäivät osuvat arkipäiville aiheuttaen mahdollisuuden vähintään kahdella päivällä pidennettyyn "viikonloppuun" emme puolisoni kanssa tee minkäänlaista joulusiivousta. Syy tähän on se, että vanhempamme odottavat meitä vieraisille ja meidän kyläilevän heidän luonaan koko joulun. Mitäpä sitä tyhjilleen jäävää kämppää kuuraamaan.

Sinicca

Siivoan samalla tavalla, ei jouluksi sen paremmin kuin muulloinkaan. Tasaista keskinkertaista laatua koko vuoden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla