Melkein jokainen KK:n lukija turvautuu kaupan ruokaan ainakin kerran kuussa. Yleensä syy on kiire, joskus myös maku.

Vain kuusi prosenttia KK:n nettikyselyyn vastanneista ei syö lainkaan valmisruokaa. Kerran tai useamman kerran viikossa valmisruokaa käyttää lähes 40 prosenttia.

Valmiiseen ruokaan tartutaan, kun kiire tekee arjesta vaikeaa. Valmis tai melkein valmis ruoka helpottaa elämää. Näin vastasi 95 prosenttia kyselyyn vastanneista.

"Valmisruoka on joskus halvempaa kuin alusta itse tehty ruoka."

"Ruoka pitää saada nopeasti valmiiksi, jos verensokeri on alhaalla."

"Yhden ihmisen taloudessa ei ole mielekästä valmistaa kaikkea itse."

"Välillä tekee mieli pinaattikeittoa enkä osaa tehdä siitä itse niin hyvää."

Eineksiin kyllästyy

Ne jotka eivät valmisruokaa syö, perustelevat ratkaisuaan useimmiten pahalla maulla tai epäterveellisyydellä. Tätä mieltä oli 64 prosenttia vastanneista.

"Keliaakikolle valmisruokavalikoima ei ole kovin laaja"

"Koskaan ei tiedä, mistä se on oikeasti tehty."

"Eineksiin kyllästyy äkkiä, jos niitä syö usein."

Valmis lanttulaatikko on parempaa 

Parhaana valmisruokana pidetään välipalatuotteita, erityisesti karjalanpiirakoita. Seuraavaksi eniten suositaan pakastevihanneksia ja valmiita keittoja ja laatikoita. Moni mainitsi erityisesti pinaattikeiton. Kaupan lihapullia pitää parhaana vain kaksi sadasta vastaajasta.

"Eväsruuaksi töihin valitsen useimmiten pinaattikeiton. Hyvää ja sopivan täyttävää eikä tule ähkyn tunnetta."

"Kastikkeisiin saa vaihtelua hyödyntämällä esimerkiksi valmiita pakastepaprikasuikaleita. Kolmen lapsen äitinä haluan arkenakin tarjota hyvää ja mahdollisimman monipuolista ruokaa, vaikka aikaa ei siihen aina ole."

"Ostan maksalaatikkoa, koska pidän sen mausta."

"Lanttulaatikko on niin hyvää, etten viitsi tehdä sitä jouluksi itse."

"Karjalanpiirakat ovat helppoa ja nopeaa välipalaa. Liian työläitä tehdä itse."

"Sekoita sipulikeittopussin kermaviiliin ja lisään lihapullataikinaan."

"Lisään porkkanalaatikkoon hieman oikeaa voita ja kermaa ja lämmitän uunissa. Jos tykkää, niin pinnalle aurajuustomurua. Ruoka nousee ihan eri tasolle. "

Nettikyselyyn vastasi 111 ihmistä.

Hummus ja falafelit maustavat voileipäkakun. Kasviskakku on helppo muuntaa vegaaniseksi, kun jättää täytteen ranskankerman pois ja korvaa tuorejuuston soijatuorejuustolla.

Hummuskakku

8 hengelle

9 viipaletta isoa vaaleaa paahtoleipää

Hummus

2 pakettia (579/350 g) valmiiksi keitettyjä kikherneitä

1 iso valkosipulin kynsi

5 rkl tahinia

1 ison sitruunan mehu (n. 1/2 dl)

4 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

½ tl juustokuminaa

½ tl sokeria

Falafeltäyte

2 porkkanaa

nippu lehtipersiljaa

nippu korianteria

nippu tilliä

2 rkl tahinia

2 rkl valmista hummusta

2 rkl sitruunamehua

1 tl juustokuminaa

½ tl korianterijauhetta

½ tl sokeria

½ tl suokaa

½ dl ranskankermaa

kostutukseen

3/4 dl vedellä laimennettua sitruunan mehua

Koristeluun

150 g tuorejuustoa, salaattia, hummusta, granaattiomenan siemeniä, oliiviöljyä, paprikajauhetta, persiljaa

Aloita kakun teko hummuksesta, sillä sitä tarvitaan myös falafeleihin sekä koristeluun. Huuhtele valmiiksi keitetyt kikherneet. Laita ne ja kaikki muut hummuksen ainekset tehosekoittimeen ja sekoita massaksi. Voit tehdä hummuksen myös sauvasekoittimella. Säilytä jääkaapissa.

Raasta falafeltäytettä varten porkkana ja hienonna lehtipersilja, tilli sekä korianteri. Lisää joukkoon tahini, hummun ja sitruunamehu. Mausta juustokuminalla, korianterijauheella, suolalla ja sokerilla. Sekoita sauvasekoittimeilla tai tehosekoittimella tasaiseksi tahnaksi.

Öljyä paistinpannu kunnolla ja paista falafeltahnasta pieniä, reilun ruokalusikallisen kokoisia pihvejä. Paista keskilämmöllä ruskeaksi noin kolme minuuttia. Käännä pihvejä kun ne ovat paistuneet tarpeeksi pysyäkseen koossa. Paista väriä myös toiselle puolelle.

Jäähdytä valmiit falafelpihvit ja sekoita ne ranskankerman kanssa tasaiseksi massaksi.

Leikkaa leivistä reunat. Vuoraa vuoka tuorekelmulla ja asettele pohjalle kerros leipää. Kostuta huolella. Lisää falafeltäyte ja toinen kerros leipäää. Kostuta hyvin. Lisää kaksi kolmasosaa hummuksesta ja säästä loppu koristelua varten. Lisää kolmas kerros leipää ja kostuta huolella. Peitä kakku tiiviisti tuorekelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli.

Ota kakku vuoasta ja päällystä se vatkaimella notkistetulla tuorejuustolla. Asettele kakun päälle salaattia ja keskelle hummusta. Lisää hummuksen päälle hieman oliiviöljyä ja granaattiomenan siemeniä. 

KK-keittiöläisten klubi-illassa sukellettiin voileipäkakkujen maailmaan. Katso, millaisia kakkuleivoksia keittiöläiset saivat aikaan!