Joskus leivän on hyvä kuivahtaa, jotta siitä saa monta uutta herkkua.
Joskus leivän on hyvä kuivahtaa, jotta siitä saa monta uutta herkkua.

Kuivahtaneesta leivästä saa vielä monenlaista uutta hyvää. Näihin kymmeneen reseptiin parhaat hetkensä nähnyt leipäkin solahtaa.

1. Krutongit

Leikkaa leipä kuutioiksi ja paahda pannulla tai uunissa kauniin ruskeaksi. Voit maustaa krutongit esimerkiksi näin: Kuumenna pannussa 2 rkl öljyä ja lisää 1–2 murskattua valkosipulinkynttä ja 2 rkl silputtua persiljaa. Ruskista leipäkuutiot kauniin ruskeiksi. Öljyiset versiot säilyvät viikon viileässä.

2. Toscanalainen leipäsalaatti

Revi noin 5 dl leipää, kuutioi 4–6 tomaattia ja laita leipämurskan päälle. Silppua joukkoon kurkku, pieni punasipuli ja basilikaa. Tee salaatille kastike: Sekoita 2 rkl punaviinietikkaa, 4 rkl oliiviöljyä ja murskattu valkosipulinkynsi. Mausta suolalla ja pippurilla. Valuta kastike salaatille ja anna maustua jääkaapissa puolisen tuntia.

3. Vähän paremmat ritarit

Voitele puolet leipäviipaleista tuorejuustolla ja puolet hillolla. Paina hillo ja juustoleipä vastakkain ja kasta seokseen, jossa on kevyesti vatkattuna 2 tl vaniljasokeria, 1 dl maitoa ja 1 muna. Paista leivät pannulla rasvassa kullanruskeiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Leipäpaistos

Leikkaa leipä, juustoa, kinkkua, sipulia ja tomaattia kuutioiksi. Voitele uunivuoka ja ripottele puolet leipäkuutioista vuokaan. Levitä päälle muut täytteet. Vatkaa keskenään 4 munaa ja 4 dl maitoa, mausta pippuri- ja paprikajauheella. Valuta munamaito vuokaan ja paista 175 asteessa noin 40 minuuttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Hedelmäinen leipäpaistos

Rouhi monitoimikoneella n. 6 dl leipien loppuja. Paahda ne pannulla ilman rasvaa ja lisää 1 dl sokeria. Lohko kattilaan esimerkiksi 4 omenaa, päärynää, nektariinia tai persikkaa. Lisää ½ dl sokeria ja 1 dl vettä. Keitä muutama minuutti. Lusikoi voideltuun vuokaan puolet leivänmuruista, päälle hedelmät sekä loput leipämurut. Valuta päälle noin 50 g sulatettua voita ja paista uunissa 200 asteessa 10–15 minuuttia. Tarjoa kuumana vaniljajäätelön kanssa.

6. Italialainen leipäkeitto

Kuori ja silppua 2 sipulia ja 3 valkosipulinkynttä. Murenna leipä. Kuullota sipulit ja kumoa sekaan tölkki säilöttyjä tomaatteja, keitä n. 10 min. Lisää 5 dl vettä ja kasvisliemikuutio ja kuumenna kiehuvaksi. Mausta pippurilla ja sekoita joukkoon leipä. Lisää noin 1 dl voimakasta juustoraastetta ja 1–2 rkl silputtua basilikaa.

7. Rahkaomenatorttu

Kuori ja lohko 4–6 omenaa. Kuumenna kattilassa 1 dl vettä, ½ dl sokeria ja 1 tl kanelia. Lisää omenat ja keitä, kunnes omenat pehmenevät. Paahda 6 dl leivänmurusia ja 1 dl sokeria pannulla kauniin ruskeiksi ilman rasvaa. Vatkaa 2 dl kermaa vaahdoksi, sekoita joukkoon purkki maitorahkaa sekä 1 rkl vaniljasokeria. Levitä kolmasosa rahkasta tarjoilukulhon pohjalle. Ripottele rahkalle puolet leivänmuruista ja lusikoi omenaseos päälle. Lusikoi puolet rahkasta omenaseokselle ja peitä se lopuilla leivänmuruilla. Nostele loppurahka nokareina päälle. Anna maustua hetki ja tarjoile heti.

8. Kinkku-juusto-toast

Voitele leipäviipaleet ja laita joka toiselle viipale kinkkua ja joka toiselle juustoa. Paina leivät vastakkain ja paista pannulla kullanruskeiksi.

9. Suklainen leipävanukas

Voitele uunivuoka ja asettele siihen leipäviipaleita. Rouhi 100 g suklaata ja ripottele leipien sekaan. Vatkaa keskenään 2 dl maitoa, 2 munaa ja ½ dl ruoko- tai fariinisokeria sekä ripaus inkivääriä tai kanelia. Kaada seos leiville anna imeytyä noin puoli tuntia. Kypsennä 200 asteessa noin 20 min.

10. Murukuorrutetut suikalekasvikset

Suikaloi erilaisia kasviksia ja keitä ne kasvisliemitilkassa napakan kypsiksi. Ruskista 3 dl leivänmuruja voissa ja sekoita joukkoon 1–2 dl voimakasta juustoraastetta sekä 1 dl silputtua ruohosipulia tai persiljaa. Kumoa kasvikset vuokaan ja lusikoi muruseos päälle. Tarjoa heti tai tai paista 225 asteessa noin 5 minuuttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla