Joskus leivän on hyvä kuivahtaa, jotta siitä saa monta uutta herkkua.
Joskus leivän on hyvä kuivahtaa, jotta siitä saa monta uutta herkkua.

Kuivahtaneesta leivästä saa vielä monenlaista uutta hyvää. Näihin kymmeneen reseptiin parhaat hetkensä nähnyt leipäkin solahtaa.

1. Krutongit

Leikkaa leipä kuutioiksi ja paahda pannulla tai uunissa kauniin ruskeaksi. Voit maustaa krutongit esimerkiksi näin: Kuumenna pannussa 2 rkl öljyä ja lisää 1–2 murskattua valkosipulinkynttä ja 2 rkl silputtua persiljaa. Ruskista leipäkuutiot kauniin ruskeiksi. Öljyiset versiot säilyvät viikon viileässä.

2. Toscanalainen leipäsalaatti

Revi noin 5 dl leipää, kuutioi 4–6 tomaattia ja laita leipämurskan päälle. Silppua joukkoon kurkku, pieni punasipuli ja basilikaa. Tee salaatille kastike: Sekoita 2 rkl punaviinietikkaa, 4 rkl oliiviöljyä ja murskattu valkosipulinkynsi. Mausta suolalla ja pippurilla. Valuta kastike salaatille ja anna maustua jääkaapissa puolisen tuntia.

3. Vähän paremmat ritarit

Voitele puolet leipäviipaleista tuorejuustolla ja puolet hillolla. Paina hillo ja juustoleipä vastakkain ja kasta seokseen, jossa on kevyesti vatkattuna 2 tl vaniljasokeria, 1 dl maitoa ja 1 muna. Paista leivät pannulla rasvassa kullanruskeiksi.

4. Leipäpaistos

Leikkaa leipä, juustoa, kinkkua, sipulia ja tomaattia kuutioiksi. Voitele uunivuoka ja ripottele puolet leipäkuutioista vuokaan. Levitä päälle muut täytteet. Vatkaa keskenään 4 munaa ja 4 dl maitoa, mausta pippuri- ja paprikajauheella. Valuta munamaito vuokaan ja paista 175 asteessa noin 40 minuuttia.

5. Hedelmäinen leipäpaistos

Rouhi monitoimikoneella n. 6 dl leipien loppuja. Paahda ne pannulla ilman rasvaa ja lisää 1 dl sokeria. Lohko kattilaan esimerkiksi 4 omenaa, päärynää, nektariinia tai persikkaa. Lisää ½ dl sokeria ja 1 dl vettä. Keitä muutama minuutti. Lusikoi voideltuun vuokaan puolet leivänmuruista, päälle hedelmät sekä loput leipämurut. Valuta päälle noin 50 g sulatettua voita ja paista uunissa 200 asteessa 10–15 minuuttia. Tarjoa kuumana vaniljajäätelön kanssa.

6. Italialainen leipäkeitto

Kuori ja silppua 2 sipulia ja 3 valkosipulinkynttä. Murenna leipä. Kuullota sipulit ja kumoa sekaan tölkki säilöttyjä tomaatteja, keitä n. 10 min. Lisää 5 dl vettä ja kasvisliemikuutio ja kuumenna kiehuvaksi. Mausta pippurilla ja sekoita joukkoon leipä. Lisää noin 1 dl voimakasta juustoraastetta ja 1–2 rkl silputtua basilikaa.

7. Rahkaomenatorttu

Kuori ja lohko 4–6 omenaa. Kuumenna kattilassa 1 dl vettä, ½ dl sokeria ja 1 tl kanelia. Lisää omenat ja keitä, kunnes omenat pehmenevät. Paahda 6 dl leivänmurusia ja 1 dl sokeria pannulla kauniin ruskeiksi ilman rasvaa. Vatkaa 2 dl kermaa vaahdoksi, sekoita joukkoon purkki maitorahkaa sekä 1 rkl vaniljasokeria. Levitä kolmasosa rahkasta tarjoilukulhon pohjalle. Ripottele rahkalle puolet leivänmuruista ja lusikoi omenaseos päälle. Lusikoi puolet rahkasta omenaseokselle ja peitä se lopuilla leivänmuruilla. Nostele loppurahka nokareina päälle. Anna maustua hetki ja tarjoile heti.

8. Kinkku-juusto-toast

Voitele leipäviipaleet ja laita joka toiselle viipale kinkkua ja joka toiselle juustoa. Paina leivät vastakkain ja paista pannulla kullanruskeiksi.

9. Suklainen leipävanukas

Voitele uunivuoka ja asettele siihen leipäviipaleita. Rouhi 100 g suklaata ja ripottele leipien sekaan. Vatkaa keskenään 2 dl maitoa, 2 munaa ja ½ dl ruoko- tai fariinisokeria sekä ripaus inkivääriä tai kanelia. Kaada seos leiville anna imeytyä noin puoli tuntia. Kypsennä 200 asteessa noin 20 min.

10. Murukuorrutetut suikalekasvikset

Suikaloi erilaisia kasviksia ja keitä ne kasvisliemitilkassa napakan kypsiksi. Ruskista 3 dl leivänmuruja voissa ja sekoita joukkoon 1–2 dl voimakasta juustoraastetta sekä 1 dl silputtua ruohosipulia tai persiljaa. Kumoa kasvikset vuokaan ja lusikoi muruseos päälle. Tarjoa heti tai tai paista 225 asteessa noin 5 minuuttia.

Tummanpuhuva sinappi on tehty punajuuresta. Piparkakkusiirappia voi kokeilla vaikka homejuustolle.

Itse tehdyt piparkakkusiirappi tai punajuurisinappi valmistuvat nopeasti ja täydentävät joulupöydän. Kauniissa purkeissa ne sopivat myös lahjoiksi.

Nämä lahjat ehtii valmistaa kiireinenkin: punajuurisinappi ja piparkakkusiirappi valmistuvat alle puolessa tunnissa.

Piparkakkusiirappi on ihana lisä joululetuille, paahtoleivälle tai jäätelöön. Punajuuri taas antaa sinapille veikeän aromin ja kauniin, jouluisen värin.

Voit vielä koristella ja nimikoida purkit jouluisesti esimerkiksi itsetehdyillä etiketeillä, dymo-teipillä ja koristenauhalla.

Punajuurisinappi

6 dl | 15 min

Tarvikkeet:

  • pieniä lasipurkkeja
  • 2 dl punajuurisosetta
  • 2 dl punajuurimehua
  • 3 dl sokeria
  • 1 dl rypsiöljyä
  • ½ dl sinapinsiemeniä
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 dl sinappijauhetta

Desinfioi puhtaat lasipurkit ja kannet pitämällä niitä 100-asteisessa uunissa 20 minuuttia tai kiehuvassa vedessä 5 minuuttia.

Sekoita kattilassa punajuurisose, -mehu ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää öljy, sinapinsiemenet, balsamiviinietikka ja suola. Keitä pienellä lämmöllä viisi minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta kattila levyltä ja sekoita joukkoon sinappijauhe.

Kaada lämmin sinappi kuumiin tölkkeihin (varo käsiä!) ja sulje kannet. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja säilytä jääkaapissa.

Piparkakkusiirappi

3 dl | 20 min

  • 3 ½ dl sokeria
  • 3 dl vettä
  • 1 rkl jauhettua inkivääriä
  • 2 tl piparkakkumaustetta
  • 2 tähtianista
  • 1 kanelitanko

Yhdistä kattilassa sokeri ja vesi. Lisää inkivääri ja piparkakkumauste, tähtianikset ja kanelitanko. Kuumenna seos kiehuvaksi. Laske lieden lämpötilaa heti, kun seos kiehahtaa. Anna liemen kiehua 15 minuuttia hiljalleen poreillen. Sekoita välillä.

Siivilöi siirappi ja kaada desinfioituun lasipulloon (katso puhdistusohje punajuurisinapin reseptistä yllä.) Siirappi säilyy jopa vuoden.

Helsingin kaupunmuseon kuva-arkiston ensimmäinen joulupukkikuva on vuodelta 1934. Kuvassa joulupukki vierailee siirtomaatavaraliikkeessä.

Jouluateria on aaton kohokohta, mutta entä jos ruokaa ei ole? Sata vuotta sitten tuoreessa valtiossa vallitsi nälänhätä.

Loppuvuodesta 1917 juuri itsenäistyneessä Suomessa kärsittiin ensimmäisen maailmansodan ja kylmän kesän aiheuttamasta ruokapulasta. Elintarvikkeita kuten voita, sokeria, maitoa, leivästä ei riittänyt kaikille. Päivästä suuri osa meni ruuan jonottamiseen.

Mustasta pörssistä sai samaan aikaan melkein mitä tahansa, mutta korkeat hinnat pitivät tarvikkeet tavallisen kansan ulottumattomissa.

Joulukuussa 1917 elintarvikehallituksen tiedotuksissa kerrottiin jo nälänhädästä. Noin 800 000 ihmisen eli joka neljännen suomalaisen arvioitiin olleen tässä vaiheessa jo useita viikkoja ilman leipää ja viljaa.

Joulurauhaa ei julistettu Turussa Brinkkalan talon parvekkeelta jouluna 1917.

Vielä pari vuotta aiemmin joulupöydästä oli löytynyt paistettua sianlihaa, lipeäkalaa, rosollia, silliä ja lanttulaatikkoa. Jälkiruuaksi oli ollut riisipuuroa ja pipareita.

Joulu oli muutenkin poikkeuksellinen, sillä joulurauhaa ei julistettu Turussa Brinkkalan talon parvekkeelta jouluna 1917.

Keittokirja korvikeruuista auttoi perheenemäntiä

Kesällä 1917 Elin Sjöström kirjoitti korvikeruuista Sota-ajan keittokirjan. Kirjan päätarkoitus oli auttaa perheenemäntiä tekemään ruokaa aikana, jolloin raaka-aineita ei juuri ollut tarjolla.

"Keittokirjan kirjoittaminen nykyisenä aikana on vaikeanlainen tehtävä. Tänä päivänä saatavat elintarpeet ovat lopussa kenties huomenna tahi viikon perästä. Voi kuitenkin sattua, että sitä tavaraa taas jonkun ajan kuluttua ilmestyy kauppaan tahi että aineita, mitkä jollakin paikkakunnalla puuttuu, muualla on saatavissa y. m. s.", kirjan esipuheessa todetaan.

Riisipuuro kypsyi heinälaatikossa ja pipareissa oli voita vain vähän

Sota-ajan keittokirjassa ei ole erillistä jouluruoka-osiota, mutta jouluateria olisi voinut vuonna 1917 näyttää tältä: mausteleipää, lanttupaistosta, sillihakkelusta, rosollia, riisipuuroa ja piparkakkuja.

Mausteleipä tehtiin raakana raastetusta perunasta, ohrajauhoista, lantun liemestä, siirapista ja hiivasta. Mausteisuus leipään tuli suolasta, aniksesta ja saksankuminoista (nykyisin fenkoli).

Lanttupaistoksen, sillihakkeluksen ja rosollin ohjeet ovat yllättävän samanlaisia kuin nykyään.

Riisipuuro sen sijaan kypsennettiin heinälaatikossa, jossa sen annettiin olla 3–4 tuntia. Nimensä mukaisesti kuuma kattila laitettiin heinällä vuorattuun laatikkoon ja nostettiin sieltä pois kun riittävä aika oli kulunut. Näin säästettiin polttopuuta.

Sota-ajan piparkakuissa käytettiin voita vain 2 rkl, sokeri korvattiin kokonaan siirapilla ja vehnäjauhot ruisjauhoilla.

Lähteet: 1917 – Suomen ihmisten vuosi (Kai Häggman, Teemu Keskisarja, Markku Kuista) WSOY; Suurtorinjoulumarkkinat.fi; Elin Sjöström: Sota-ajan keittokirja (vuoden 1919 laajennettu painos).

  • 3 dl siirappia
  • 1 ½ dl maitoa
  • 2 tl. soodaa
  • 1 muna
  • 2 rkl. voisulaa tahi kookosrasvaa
  • 30 rkl. ruisjauhoja,
  • neilikoita, inkivääriä

Siirappi kiehautetaan mausteiden kanssa ja kun se on haaleata lisätään siihen maito, muna, puolet jauhoista, joihin sooda on sekoitettu, voi ja loput jauhoista. Taikinan annetaan seistä viileässä seuraavaan päivään, jolloin se kaaviloidaan ohueksi ja muotilla otetaan pieniä kakkuja, jotka kypsennetään hyvässä uuninlämmössä.

Lähde: Elin Sjöström: Sota-ajan keittokirja.