Leipäjuuri on herkkä otus, joka voi loukkaantua, kohtele sitä varoen.

Leipäjuuri on herkkä otus, joka voi loukkaantua. Näin kävi Maa- ja kotitalousnaisten Helena Velinille, jolla oli hallussaan mahtava ruisleivän juuri. Kun Velin vaihtoi asuntoa, juuri ei enää toiminut uudessa kodissa yhtä hyvin. Leipien kohoaminen kesti kauan. Vasta kun hän oli leiponut juuresta useamman kerran, taikinat alkoivat nousta entiseen tapaan. Juuri oli leppynyt.

Velin säilyttää juurtaan pakastettuna tai jääkaapissa kannellisessa muovipurkissa. Siellä se säilyy pari kolme viikkoa ja kaipaa muutaman kerran sekoittamista.

Velinillä on testatut niksit, mitä pitää tehdä ennen kuin leipominen voi alkaa: ottaa kaksi desiä ruisjuurta jääkaapista, lisätä siihen 1,8 litraa kädenlämpöistä vettä ja vatkata sekaan ruisjauhoja, kunnes syntyy sakeaa velliä. Sitten velliä pitää hapattaa peitettynä lämpimässä paikassa. Oiva paikka on kylpyhuone, jossa on lattialämmitys.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Happanemista odotellaan päivä tai pari. Niiden aikana velliin sekoitetaan hyvin vatkaten hiukan ruisjauhoja pari kolme kertaa päivässä. Ennen kuin alustaa taikinan, Helena Velin ottaa juurta talteen seuraavaa kertaa varten. Aina ei kuitenkaan ole onni myötä. Velin vinkkaa, että juuren kuntoa kannattaa seurata: jos se haisee tai on saanut pintaansa hometta, heitä se pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös

Vaalean hapanleivän resepti

Ruisleivän resepti

Sisältö jatkuu mainoksen alla