Kellanoranssi curryjauhe oli 1980-luvun suosikkimauste, ja nyt se on palannut osaksi ruuanvalmistusta.
Kellanoranssi curryjauhe oli 1980-luvun suosikkimauste, ja nyt se on palannut osaksi ruuanvalmistusta.

Ammottaako maustekaappisi tyhjyyttään? Vai kuulutko niihin, jotka eivät uskalla avata kaappia päälle putoavien maustepurkkien pelossa? Ota haltuun viisi kuivamaustetta, joilla pärjäät pitkälle. 

1. Mustapippuri

Melkein jokainen ruoka vaatii rouhaisun kunnollista mustapippuria. Hanki mieluiten mustapippurimylly ja jätä valmiit rouheet ja väljähtyneet jauheet kauppaan. Marketin mustapippurimyllyt ovat käyttökelpoisia, jos et halua investoida pitkäikäisempään myllyyn.

Kun haluat mitata lisäämäsi mustapippurin määrän tarkasti tai välttää myllyn höyrystymisen, rouhaise sopiva määrä pippuria ensin myllyn kanteen tai erilliseen astiaan, ja lisää vasta sitten pataan ja kattilaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Timjami

Tämä vahva ja monipuolinen yrtti korostaa lihan makua, sopii uunijuureksille, keittoihin ja patoihin. Kokeile sitä kanaruokiin sitruunan kanssa. Timjamin maku irtoaa parhaiten hauduttamalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Käytä kuivatun timjamin mittaamisessa teelusikkaa, sillä vahvana maku voi hallita liikaa. Tuoretta timjamia voit puolestaan annostella ruokalusikalla.


3. Oregano

Tomaattikastikkeiden, pizzojen, bolognesen ja lasagnen mauste, joka toimii myös tavallisten lämppäreiden päällä ja jopa kaalilaatikossa. Lisää hento yrtti vasta kypsennyksen loppuvaiheessa.


4. Curry

Jo 80-luvulta tuttu mausteseos ei ole vieläkään unohtunut. Käyttötapa on sen sijaan erilainen kuin aiemmin, kun curry humpsautettiin suoraan purkista lähes valmiiseen ruokaan. Pyöräytä mausteseos öljyssä ennen käyttöä, jolloin sen aromit korostuvat. Kellanoranssi seos saa värinsä kurkumasta ja makunsa erilaisista sekoituksista kurkumaa, korianteria, juustokuminaa, fenkolia, mustapippuria, sinapinsiemeniä, cayennenpippuria ja/tai sarviapilaa. Broileriruokien lisäksi curry sopii kasvis- ja kananmunaruokiin.


5. Laakerinlehdet

Antavat makua kaikkiin keittoihin ja patoihin, sopivat niin kala-, liha- kuin kasvisruokiinkin. Mieto ja aromaattinen mauste, jota ei välttämättä huomaa, mutta jonka poissaolon havaitsee vaisunmakuisena liemenä.

Puuttuuko listalta jokin ehdoton suosikkisi? Kommentoi alle!

Sisältö jatkuu mainoksen alla