1½ kg jauhoisia perunoita
½ dl vehnäjauhoja
50–75 g voisulaa
6 dl maitoa
2 tl suolaa
½–1 dl siirappia

---


1. Keitä perunat kuorineen. Kaada keitinvesi erilliseen kulhoon. Kuori kuumat perunat ja soseuta kuumana. Lisää keitinvettä niin paljon, että saat soseesta löysän puuromaista. Lisää vehnäjauhot ja sekoita hyvin.

2. Voitele kaksilitrainen uunivuoka ja kaada perunavelli vuokaan. Peitä se foliolla. Anna perunoiden imeltyä 50-asteisessa uunissa yön yli. Peitetyn vuoan voi nostaa imeltymään myös esimerkiksi pesuhuoneen lattialle, jos huoneessa on lattialämmitys.

3. Lisää voisula seokseen ennen paistamista, sitten maito pienissä erissä ja lopuksi suola ja siirappi. Perunasoseesta pitää tulla paksuhkoa velliä. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Täytä vuoka noin puoleen väliin, ettei ruoka kypsyessään kuohu yli. Voit laittaa pinnalle myös muutaman voinokareen.

4. Paista 150 asteessa uunin alatasolla pari tuntia.

Teksti Kiia Renko, kuva Arto Vuohelainen, ohje Leeni Salonen, Turku

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.