1½ kg jauhoisia perunoita
½ dl vehnäjauhoja
50–75 g voisulaa
6 dl maitoa
2 tl suolaa
½–1 dl siirappia

---


1. Keitä perunat kuorineen. Kaada keitinvesi erilliseen kulhoon. Kuori kuumat perunat ja soseuta kuumana. Lisää keitinvettä niin paljon, että saat soseesta löysän puuromaista. Lisää vehnäjauhot ja sekoita hyvin.

2. Voitele kaksilitrainen uunivuoka ja kaada perunavelli vuokaan. Peitä se foliolla. Anna perunoiden imeltyä 50-asteisessa uunissa yön yli. Peitetyn vuoan voi nostaa imeltymään myös esimerkiksi pesuhuoneen lattialle, jos huoneessa on lattialämmitys.

3. Lisää voisula seokseen ennen paistamista, sitten maito pienissä erissä ja lopuksi suola ja siirappi. Perunasoseesta pitää tulla paksuhkoa velliä. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Täytä vuoka noin puoleen väliin, ettei ruoka kypsyessään kuohu yli. Voit laittaa pinnalle myös muutaman voinokareen.

4. Paista 150 asteessa uunin alatasolla pari tuntia.

Teksti Kiia Renko, kuva Arto Vuohelainen, ohje Leeni Salonen, Turku