Rosmariini, valkosipuli ja sitruuna toimivat kaikkien grillattavien raaka-aineiden mausteina, mutta ruokiin saat luonnetta marinadeilla.


Barbeque-grillauskastike
3 dl sokeria sisältävää kolajuomaa
½ dl soijakastiketta
½ dl puna- tai sherryviinietikkaa
½ dl chiliketsuppia
2 rkl Worchestershire-kastiketta
1 tl kuivattua timjamia

Mittaa kaikki ainekset kattilaan, kuumenna ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes seos sakenee siirappimaiseksi. Jäähdytä. Käytä kastiketta lihan marinadina tai glaseerauksessa.

Vinkki! Kastike säilyy jääkaapissa hyvin, joten sitä voi valmistaa kerralla iso erän. Sopii kesätuliaiseksi.

Jogurtti-minttu-marinadi
1 ruukku minttua
2 valkosipulinkynttä
2 dl maustamatonta jogurttia
1 tl harissaa
½ sitruunan mehu

Hienonna minttu. Kuori ja murskaa valkosipuli. Yhdistä kaikki ainekset. Käytä jogurttimarinadia esimerkiksi lampaan- tai karitsanlihan maustamisessa.
Vinkki! Harissaa löytyy kaupan maustekastikehyllystä tai etnisistä ruokakaupoista.

 

Kookos-limetti-marinadi
2 limettiä
1 chilipalko
½ ruukkua korianteria
1 tlk (400 g) kookosmaitoa
2 rkl makeaa chilikastiketta

Pese ja lohko limetit. Halkaise chili ja poista siemenet. Hienonna chili. Leikkaa korianteri karkeaksi. Laita limetit, chili ja korianteri kulhoon. Puserra aineksia esimerkiksi puukauhalla kulhon pohjaa vasten niin, että neste irtoaa. Sekoita kookosmaito ja makea chilikastike joukkoon. Käytä marinadia broilerin tai lammasvartaiden maustamiseen.

Mausteinen sitruunaliemi
1 (luomu)sitruuna
2 ½ dl kuivaa omenasiideriä
¼ dl valkoviinietikkaa
½ sitruunaruohonkortta
1 kanelitanko
10 kokonaista kardemumman siemenkotaa
5 tähtianista
1 laakerinlehti
Pese ja lohko sitruuna. Mittaa kaikki ainekset kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia. Jäähdytä. Käytä sitruunalientä broilerin tai possun marinointiin.

Savu-valkosipuli-marinadi
10 valkosipulinkynttä
2 rkl seesamiöljyä
½ dl rypsiöljyä
2 tl savusuolaa
2 rkl punaviinietikkaa

Kuori ja viipaloi valkosipulit. Mittaa seesami- ja rypsiöljy kasariin ja kuumenna.
Lisää valkosipulit ja anna niiden kiehua öljyssä vain noin 15 sekuntia. Lisää etikka ja savusuola. Sekoita ja jäähdytä. Käytä marinadia naudan- ja lampaanlihan maustamiseen.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.