Rosmariini, valkosipuli ja sitruuna toimivat kaikkien grillattavien raaka-aineiden mausteina, mutta ruokiin saat luonnetta marinadeilla.


Barbeque-grillauskastike
3 dl sokeria sisältävää kolajuomaa
½ dl soijakastiketta
½ dl puna- tai sherryviinietikkaa
½ dl chiliketsuppia
2 rkl Worchestershire-kastiketta
1 tl kuivattua timjamia

Mittaa kaikki ainekset kattilaan, kuumenna ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes seos sakenee siirappimaiseksi. Jäähdytä. Käytä kastiketta lihan marinadina tai glaseerauksessa.

Vinkki! Kastike säilyy jääkaapissa hyvin, joten sitä voi valmistaa kerralla iso erän. Sopii kesätuliaiseksi.

Jogurtti-minttu-marinadi
1 ruukku minttua
2 valkosipulinkynttä
2 dl maustamatonta jogurttia
1 tl harissaa
½ sitruunan mehu

Hienonna minttu. Kuori ja murskaa valkosipuli. Yhdistä kaikki ainekset. Käytä jogurttimarinadia esimerkiksi lampaan- tai karitsanlihan maustamisessa.
Vinkki! Harissaa löytyy kaupan maustekastikehyllystä tai etnisistä ruokakaupoista.

 

Kookos-limetti-marinadi
2 limettiä
1 chilipalko
½ ruukkua korianteria
1 tlk (400 g) kookosmaitoa
2 rkl makeaa chilikastiketta

Pese ja lohko limetit. Halkaise chili ja poista siemenet. Hienonna chili. Leikkaa korianteri karkeaksi. Laita limetit, chili ja korianteri kulhoon. Puserra aineksia esimerkiksi puukauhalla kulhon pohjaa vasten niin, että neste irtoaa. Sekoita kookosmaito ja makea chilikastike joukkoon. Käytä marinadia broilerin tai lammasvartaiden maustamiseen.

Mausteinen sitruunaliemi
1 (luomu)sitruuna
2 ½ dl kuivaa omenasiideriä
¼ dl valkoviinietikkaa
½ sitruunaruohonkortta
1 kanelitanko
10 kokonaista kardemumman siemenkotaa
5 tähtianista
1 laakerinlehti
Pese ja lohko sitruuna. Mittaa kaikki ainekset kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia. Jäähdytä. Käytä sitruunalientä broilerin tai possun marinointiin.

Savu-valkosipuli-marinadi
10 valkosipulinkynttä
2 rkl seesamiöljyä
½ dl rypsiöljyä
2 tl savusuolaa
2 rkl punaviinietikkaa

Kuori ja viipaloi valkosipulit. Mittaa seesami- ja rypsiöljy kasariin ja kuumenna.
Lisää valkosipulit ja anna niiden kiehua öljyssä vain noin 15 sekuntia. Lisää etikka ja savusuola. Sekoita ja jäähdytä. Käytä marinadia naudan- ja lampaanlihan maustamiseen.