Kata jouluisen pöydän koristeeksi ilmava asetelma oksia ja kukkavarsia. Lisää pulloihin ja purkkeihin vettä ja työnnä koristeeksi eukalyptusta, vahakukkaa, havuja ja lepän urpujen koristelema oksa.
Kata jouluisen pöydän koristeeksi ilmava asetelma oksia ja kukkavarsia. Lisää pulloihin ja purkkeihin vettä ja työnnä koristeeksi eukalyptusta, vahakukkaa, havuja ja lepän urpujen koristelema oksa.

Joulukoti ja juhlapöytä on ihana koristella eleettömän kauniilla asetelmilla. Herkkien joulukukkien vastapainoksi sopivat oksat, varvut ja havut.

Yksinkertainen on usein kauneinta. Poimi koristeet joulupöytään omalta pihalta, metsäretkeltä tai hyötykäytä joulukuusesta karsitut oksat.

Näin syntyvät helpot ja luonnonläheiset kynttilänjalat:

 • Täytä kirkas lasipullo vedellä.
 • Sujauta pulloon esimerkiksi pihakuusen oksa tai kukkakaupasta ostettu eukalyptus.
 • Kierrä kynttilä pullon suuhun ja nauti tunnelmasta.
 • Voit myös tehdä asetelmia erikokoisista ja -muotoisista pulloista, joihin olet laittanut erilaisia oksia.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kelluvilla kynttilöillä ja vaikkapa katajanoksilla taiot lasipurkista kauniin tuikkulyhdyn.

Paikkakortit kutsuvat pöytään, kaunistavat kattauksen ja ilahduttavat vieraita.

Sido jokaiselle pöytään kutsutulle oma paikkakortti esimerkiksi rosmariinin, eukalyptuksen tai kuusen oksasta.

Minikranssi on kaunis kattauksessa. Pikkutalvion verso on ainavihanta eli voit kaivaa sen kukkapenkistäsi lumenkin alta.

Oletko simppelin selkeyden ystävä? Pelkkä pieni havu on jo itsessään tunnelmallinen koriste. Tai vaikkapa käpy.

Jos nautit isommasta askartelusta, voit nikkaroida paikkakortit myös pienestä puupalikasta ja männyn oksasta. Tähän hommaan voit kyllä tarvita sahaa ja poraa, jos et löydä sopivia tarpeita muuten.

Saat joulun tuoksua ja tunnelmaa helposti, kun koristelet juhlapöydän havuilla.

Pue viini havupukuun tai tee tarjottaville havupeti.

Ripusta seinälle tai pujottele pöydälle kattauksen keskelle kuusenoksista ja kävyistä sidottu köynnös.

Näin teet kauniin köynnöksen:

 • Hae metsästä kuusenoksia ja käpyjä. Anna käpyjen kuivua, jotta ne aukeavat kauniisti.
 • Solmi oksat ja kävyt pakkausnaruun noin 15 cm:n välein.
 • Leikkaa taitetusta voimapaperista käpynauhaan kolmioita tai tee voimapaperikolmioista oma nauhansa. Komeimmalta näyttää, jos pöydän yllä tai seinällä risteilee monta nauhaa.
 • Kattauksessa saa olla rosoa. Ryppyjä ei tarvitse silittää eikä kolhuja peittää. Havuntuoksuinen kattaus rakennetaan pienin elein. Hyasintti-istutuksessa juuret saavat jäädä näkyviin. Ne ovat juuri sopivan krouvit tähän kattaukseen. Kuparin hohto tuo juhlan tuntua.

Seppele eli kranssi on joulun ihanimpia koristeita ja helppo tehdäkin.

Vahakukka on suloinen joulun ajan leikkokukkana tai eukalyptuskranssin koristeena.

Ulko-ovelle sopii kuusesta tai männystä tehty havukranssi, joka kestää viileässä läpi talven. Kranssiin voi huoletta leikata oksia myös omalta pihalta, sillä marjakuusi, tuija ja tuivio kasvattavat sutjakkaasti uutta tilalle. Myös kukkakaupoista saa havuja ja vihreitä oksia, jos sinulla ei ole metsänomistajan lupaa poimia niitä itse.

Sisällä kranssien on kestettävä huoneilman lämpöä ja kuivuttava kauniisti. Eukalyptuksesta sidottu kranssi kestää kuivana vaikka vuosia, ja tuija- tai tuiviokranssikin muutaman viikon.

Näin teet kestävän kranssin:

 • Käytä kranssin pohjana valmista rengasta tai sido kehikko itse pajunvitsoista tai paksusta metallilangasta. Napakan kranssin pohjan saat esimerkiksi kiepauttamalla pari kierrosta 1,5 millimetrin paksuista metallilankaa renkaaksi.
 • Leikkaa eukalyptuksen oksista pieniä pätkiä. Sido niitä muutama kerrallaan kiinni kranssirenkaaseen ohuella metallisella myrttilangalla, jota käytetään kukkien sidontaan. Lisää seuraava nippu edellisen viereen ja jatka samoin, kunnes kranssipohja peittyy. Muodikas vaihtoehto on myös jättää osa kranssirenkaasta paljaaksi.
 • Lopuksi voit lisätä kranssiin esimerkiksi siroa vahakukkaa, morsiusharsoa tai oksaruusun yksittäisiä kukintoja, jotka kuivuvat kauniisti.

Kranssi on helppo tehdä rautalangan tai vaikka henkarin päälle. Kieputa siihen eukalyptuksen oksia. Huonekuusi on suosittu huonekasvi ja jopa joulukuusen korvike.

Puolukanvarvuista saat sidottua kestävän kranssin, jonka voit koristella askarteluliikkeissä myytävillä hopealangoilla, helmillä ja kulkusilla.

Tuoksuva havukranssi on helppo kiepauttaa muutamasta havunoksasta ja koristella valkoisin kukin. Lumettomalta kotipihalta saattaa löytyä koristeeksi myös muutama lumimarjapensaan oksa. Lumimarjan oksia saa myös kukkakaupasta.

Tee näin:

 • Kiepauta rautalangasta pyöreä tukikehikko, joka on halkaisijaltaan noin 20 senttiä.
 • Leikkaa kuusesta ohuita, taipuisia oksankärkiä. Kiinnitä oksat yksi kerrallaan kehikkoon ohuella rautalangalla. Rouhea rautalanka saa jäädä sopivasti pilkottamaan havujen välistä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla