Lohipiirakka on ollut kahvipöydän vakiovieras jo 30 vuotta

Lohipiirakan resepti on alun perin julkaistu Kodin kuvalehden Leivo joulu kotiin -ruokaliitteessä vuonna 1987.

Lohipiirakan mehevä pohja syntyy nopeasti sekoittaen. Lukijat kertovat lempiruokansa vuosien takaa.

Turkulainen Tuula Koskinen, 57, kertoo:

"Lohipiirakka kuuluu alkuvuoteen, ja sitä tehdään viimeistään mieheni Matin nimipäiväkahveille helmikuussa.

Noudatin ohjetta tarkasti yli 20 vuotta, mutta sitten se alkoi elää. Nyt teen pohjan puolitoistakertaisena ja tuplaan täytteet. Savulohta kuluu puoli kiloa ja lisään joukkoon vielä purkillisen kermaviiliä. Piirakasta tulee näin mehukas. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alkuperäisessä ohjeessa piirakka täytetään säilykelohella, mikä voi tehdä lopputuloksesta melko kuivakan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Resepti on julkaistu vuoden 1987 Kodin Kuvalehden ruokaliitteessä, ja jostain syystä vihkonen on säilynyt, vaikka olen heittänyt vuosien saatossa runsaasti reseptejä roskiin. Nykyisin etsin ohjeita netistä.

Piirakan pohja on erityisen helppo tehdä, koska aineet vain sekoitetaan. Pohjassa on kaurahiutaleita, joten se on maukas mutta ei rasvainen. 

Kun lohipiirakan kattaa kahvipöytään, se häviää aina nopeasti. Kun lisäksi kattaa tarjolle yhden makean, se riittää. Lounaaksikin piirakka sopii.

Mies toivoo ruuaksi tuttuja makuja, joten siksikin suosin vanhoja perusruokia. Suolaisista piirakoista lohipiirakka on ykkössuosikki. Sen asema ei horju."

Tuula Koskinen
Tuula Koskinen

Helppo lohipiiras

Pohja

1 ½ dl vehnäjauhoja

1 ½ dl kaurahiutaleita

½ tl suolaa

1 ½ tl leivinjauhetta

½ dl voisulaa

1 ½ dl maitoa

Päälle

1 tlk säilykelohta tai n. 200 g lämminsavustettua kirjolohta

2 keitettyä munaa

1 tl sitruunapippuria

silputtua tilliä

100-150 g kermajuustoa

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää joukkoon voisula ja maito. Sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina voidellun piirasvuoan pohjalle, tasoita pinta lastalla tai veitsellä.

Leikkaa lohi pienemmiksi paloiksi ja levitä taikinan päälle.

Hienonna keitetyt munat ja levitä pinnalle.

Ripottele päälle sitruunapippuria ja tilliä.

Leikkaa juusto ohuiksi viipaleiksi ja levitä päälle.

Paista piirasta 225-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia.

Resepti löytyy myös Soppa365:stä.

Lisää lukijoiden muistoja huomenna ilmestyvässä Kodin Kuvalehdessä ja kodinkuvalehti.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla